Η στάση κόμπρα, γνωστή και ως bhujangasana στα σανσκριτικά, είναι μια κοινή στάση της γιόγκα. Σύμφωνα με το Yoga Journal, περιλαμβάνει το να ξαπλώσετε μπρούμυτα και να σηκώσετε το στήθος και το πάνω μέρος του σώματός σας από το έδαφος, ενώ κρατάτε τα χέρια σας ίσια και τους αγκώνες σας κοντά στο σώμα σας. Αυτή η στάση χρησιμοποιείται συνήθως σε πολλά μαθήματα γιόγκα και προσφέρει πολλά οφέλη για το μυαλό και το σώμα.

Όταν παίρνετε τη στάση κόμπρα σηκώνοντας το στήθος και το πάνω μέρος του σώματός σας από το έδαφος, γυμνάζετε τους μύες της πλάτης σας, συμπεριλαμβανομένων των οπίσθιων μηριαίων, του μείζονος γλουτιαίου, του στυλεού και του τραπεζοειδούς. Εκτός από την άσκηση των μυών, όμως, η στάση κόμπρα βοηθά, επίσης, στην ενδυνάμωση και τη διάταση των μυών του θώρακα, των ώμων και της κοιλιάς, εξηγεί το Yoga Journal.

Τα οφέλη από την εκτέλεση της στάσης κόμπρα

Διατάσεις Γιόγκα

Ένα από τα κύρια οφέλη της στάσης κόμπρα, όπως αναφέρει το Healthline, είναι ότι δυναμώνει τους μύες της πλάτης, συμπεριλαμβανομένου του άνω και κάτω μέρους της πλάτης, της σπονδυλικής στήλης, των ώμων και του αυχένα. Επιπλέον, η στάση κόμπρα βοηθά στην αύξηση της ευελιξίας της σπονδυλικής στήλης και των μυών του στήθους, της κοιλιάς και των ώμων, βελτιώνοντας τη συνολική κινητικότητα και το εύρος της κίνησης.

Η βαθιά αναπνοή και η χαλάρωση που ενθαρρύνεται κατά τη διάρκεια αυτής της στάσης είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό της γιόγκα, το οποίο μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στη μείωση του στρες και του άγχους. Η μείωση του άγχους μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση της έντασης στο σώμα και το μυαλό, οδηγώντας σε μεγαλύτερη χαλάρωση. Επιπλέον, η στάση μπορεί να ανοίξει τους πνεύμονες και να προωθήσει τη συνολική ζωτικότητα.

Γυναίκα που κάνει γιόγκα

Η τακτική εξάσκηση αυτής της στάσης μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στη βελτίωση της στάσης του σώματος. Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, η καλή στάση του σώματος συμβάλλει στη μείωση της φθοράς των μυών και ενθαρρύνει τη σωστή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης. Όταν η σπονδυλική στήλη δεν είναι σωστά ευθυγραμμισμένη, μπορεί να προκαλέσει αδικαιολόγητη πίεση στους μύες, τις αρθρώσεις και τα νεύρα, οδηγώντας σε πόνο και δυσφορία.

Σε γενικές γραμμές, οι στροφές της πλάτης, όπως η στάση κόμπρα, βοηθούν στην ενδυνάμωση των οπίσθιων μυών -αυτοί οι μύες είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση της καλής στάσης του σώματος και τη στήριξη της σπονδυλικής στήλης, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο LibreTexts Medicine. Η κακή στάση της σπονδυλικής στήλης μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα, όπως ο πόνος στην πλάτη, ο πόνος στον αυχένα, οι πονοκέφαλοι σύμφωνα με όσα αναφέρει το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πόνου.