Από τις πολλές τάσεις περιποίησης του δέρματος που έχουν κατά καιρούς αναδειχθεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το slugging έχει πραγματικά αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. Σε περίπτωση, όμως, που δεν το έχετε ακουστά το slugging αναφέρεται στη μέθοδο εφαρμογής ενός στρώματος αλοιφής με βάση τη βαζελίνη κατά τη διάρκεια της νυχτερινής ρουτίνας περιποίησης του δέρματός σας για να δημιουργήσετε ένα αποφρακτικό φράγμα, ώστε να κλειδώσετε την υγρασία και να αποτρέψετε την περαιτέρω απώλεια υγρασίας.

«Η εφαρμογή μιας αποφρακτικής αλοιφής στο δέρμα μπορεί να είναι χρήσιμη, καθώς κάθεται πάνω στο δέρμα για να παρέχει ένα φράγμα και να κλειδώνει την υγρασία για να βοηθήσει στην επούλωση και τη βελτίωση του ξηρού δέρματος», λέει στο Bustle η Dr. Marisa Garshick, δερματολόγος στο MDCS Dermatology.

Τι είναι το slugging

Δερματικός φραγμός

Το slugging δεν είναι κάτι καινούργιο. Μάλιστα, ο πιστοποιημένος δερματολόγος Dr. Hadley King εξηγεί ότι τα occlusives είναι έλαια και κεριά που σχηματίζουν ένα στρώμα στο δέρμα για να εμποδίζουν φυσικά την απώλεια νερού και υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό. Αλλά χάρη στο «εντυπωσιακό γυαλιστερό οπτικό αποτέλεσμα» που δημοσιεύτηκε σε όλα τα κοινωνικά μέσα από όλους τους beauty lovers, καθώς και στον όρο «slugging» που εισήχθη ως τάση από τον χώρο της K-beauty και έγινε viral στο Reddit, η μέθοδος βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο.

«Οι δερματολόγοι ανέκαθεν κατανοούσαν τα οφέλη μιας πιο παχιάς αλοιφής που βοηθά στο να κλειδώσει η υγρασία», λέει η Garshick. «Η έννοια έχει χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα για ορισμένες δερματικές παθήσεις, όπως για όσους πάσχουν από δερματίτιδα των χεριών ή άλλους τύπους εκζέματος, καθώς και σε καταστάσεις μετά από επεμβάσεις, όπως μετά από επιφανειακή θεραπεία με λέιζερ».

«Συχνά μπορεί να είναι χρήσιμο να χρησιμοποιείτε την αλοιφή γύρω από τα μάτια, τα χείλη ή οποιαδήποτε εστιακά ξηρά σημεία στο δέρμα σας, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει τόσο στην προστασία όσο και στην επούλωση του δέρματος σε συγκεκριμένες περιοχές. Έτσι, παρόλο που η έννοια του slugging παραπέμπει σε ένα πρόσωπο γεμάτο βαζελίνη ή άλλες αλοιφές, αν διστάζετε, μπορείτε πάντα να την εφαρμόσετε σε μια πιο συγκεκριμένη περιοχή, όπως τα χέρια, τα πόδια, τα νύχια και άλλα, για να έχετε τα οφέλη εκεί που τα χρειάζεστε», συμπληρώνει η Garshick.

Πώς να κάνετε Slugging;

Λαμπερό δέρμα

Η King, από την πλευρά της, λέει ότι πρώτα θα πρέπει να καθαρίσετε το πρόσωπό σας για να απαλλαγείτε από τυχόν συσσωρεύσεις, βρωμιά, μακιγιάζ ή υπολείμματα. Στη συνέχεια, εφαρμόστε υγραντικές και μαλακτικές ουσίες, οι οποίες θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της ενυδάτωσης. Το τελευταίο βήμα θα είναι ένα στρώμα παχιάς αλοιφής, όπως η βαζελίνη, για να σφραγίσει την υγρασία.

Ποια είναι τα οφέλη του Slugging;

Λαμπερό δέρμα

Το μεγαλύτερο όφελος από το slugging είναι η αυξημένη ενυδάτωση του δέρματός σας. Η Garshick λέει ότι αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για όσους έχουν ξηρό, ευαίσθητο δέρμα και όσους έχουν διαταραγμένο δερματικό φραγμό. Όσοι αντιμετωπίζουν ξηρότητα λόγω αλλαγής του καιρού ή εισαγωγής νέων προϊόντων και συστατικών θα επωφεληθούν, επίσης, καθώς η υγρασία θα καταπολεμήσει τον ερεθισμό και τις αρνητικές παρενέργειες.

Η Dr. Jeannette Graf, δερματολόγος και βοηθός κλινικός καθηγητής δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή Mount Sinai, συμφωνεί και απαριθμεί τη μείωση της εμφάνισης των ουλών και των λεπτών γραμμών, την υποστήριξη του δερματικού φραγμού γενικά και τη βοήθεια για την ταχύτερη επούλωση των κηλίδων μετά το ξέσπασμα, ως μερικά από τα υπόλοιπα οφέλη του slugging.