Σε κανέναν δεν αρέσει η υπερβολική μυρωδιά του σώματος. Τόσο πολύ που αν πληκτρολογήσετε «οσμή σώματος» στο Google, είναι πιθανό να λάβετε προτεινόμενες αναζητήσεις όπως «χάπια για την οσμή σώματος» και «θεραπεία για την οσμή σώματος».

Υπάρχουν πολλές επιλογές και προϊόντα που καταπολεμούν την οσμή του σώματος και ισχυρίζονται ότι σας κάνουν να μυρίζετε φρεσκάδα -από μαντηλάκια και σπρέι μέχρι στικς και roll-ons. Ωστόσο, για εκείνους που θέλουν είτε να αποφύγουν είτε να βοηθήσουν το αποσμητικό τους, η Cleveland Clinic έχει αρκετές συστάσεις, όπως η μείωση του στρες, η απομάκρυνση του αλκοόλ και των τροφίμων με έντονη μυρωδιά από τη διατροφή σας και το ξύρισμα της περιοχής της μασχάλης για να βοηθηθεί η αντιμετώπιση του ιδρώτα.

Όμως, αυτό που σίγουρα δεν είναι μεταξύ των προτάσεών τους, δεν είναι άλλο από την εφαρμογή αρώματος στις μασχάλες.

Το άρωμα μπορεί να ερεθίσει τις μασχάλες

Γυναικεία μασχάλη

Στο άρθρο του που απαριθμεί αρκετά από τα χειρότερα σημεία για να ψεκάσετε άρωμα, το Reader’s Digest αναφέρει ότι ένα σπρέι κάτω από τις μασχάλες σας μπορεί να προκαλέσει κάψιμο και ερεθισμό. Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα για τα άτομα που επιλέγουν να ξυρίσουν τις μασχάλες τους, καθώς ο πιθανός ερεθισμός μπορεί να προκληθεί από το άρωμά σας που έρχεται σε επαφή με τους ιδρωτοποιούς αδένες που έχετε στις μασχάλες σας.

Ωστόσο, το κάψιμο και ο ερεθισμός δεν είναι οι μόνες ανησυχίες. Η ίδια η έλλειψη γνώσης μας είναι ένας ακόμη λόγος που δεν πρέπει να εφαρμόζετε το άρωμα στις μασχάλες σας. Μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε από το PeerJ εξέτασε την επίδραση των αντιιδρωτικών στα βακτήρια της μασχάλης και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είμαστε ακόμη σε μεγάλο βαθμό στο σκοτάδι σχετικά με τις ευρύτερες επιπτώσεις των συγκεκριμένων προϊόντων στην ανθρώπινη υγεία.

Υπάρχουν ακόμη λιγότερες έρευνες σχετικά με την επίδραση των αρωμάτων στα βακτήρια της μασχάλης, γεγονός που τα καθιστά μια πιο επικίνδυνη προοπτική με ελάχιστα πρόσθετα οφέλη σε σχέση με τα διαθέσιμα σήμερα αποσμητικά προϊόντα.