Η γήρανση είναι μια απολύτως φυσιολογική διαδικασία της ζωής, ωστόσο όσον αφορά στην περιποίηση της επιδερμίδας τα αποτελέσματά της, δεν είναι και τα πιο επιθυμητά. Αν και δεν υπάρχει φόρμουλα για να αντιστρέψετε τον χρόνο ή να καθυστερήσετε αισθητά τη διαδικασία γήρανσης, υπάρχουν μερικές απλές συμβουλές για την προστασία της επιδερμίδας σας.

Το δέρμα αρχίζει να γερνάει ήδη από τα μέσα της δεκαετίας των 20

Περιποίηση προσώπου

Για αρχή, είναι σημαντικό να αρχίσετε να προστατεύετε το δέρμα σας το συντομότερο δυνατό. Σύμφωνα με το WebMD, το δέρμα αρχίζει να γερνάει ήδη από τα μέσα της δεκαετίας των 20 από την έκθεση στον ήλιο, τη γενετική και την καθημερινή ρουτίνα. Παρόλο που τα σημάδια γήρανσης μπορεί να μην είναι ορατά με γυμνό μάτι, η έναρξη της προστασίας από νωρίς μπορεί να βοηθήσει.

Έτσι, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε ένα απαλό καθαριστικό για να πλύνετε το πρόσωπό σας, ακολουθούμενο από μια ελαφριά ενυδατική κρέμα και αντηλιακό, επισημαίνει το WebMD. Κάτι που θα πρέπει να γίνεται κάθε μέρα, αν θέλετε πραγματικά να προστατεύετε το δέρμα σας.

Πέρα από την προσοχή, όμως, στα προϊόντα περιποίησης που χρησιμοποιείτε, είναι εξίσου σημαντικό να αναγνωρίζετε τα βασικά θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν το λαμπερό δέρμα από μέσα προς τα έξω. Για παράδειγμα, η βιταμίνη Α είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την υγεία του δέρματος, καθώς μπορεί να αντιμετωπίσει την ακμή, να καταπολεμήσει την υπερμελάγχρωση και να αποκαταστήσει τις βλάβες από την έκθεση στον ήλιο, όπως εξηγεί το Healthline. Επίσης, πρόκειται για έναν αντιρυτιδικό «μαχητή», καθώς προστατεύει το κολλαγόνο, εξηγεί μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο Advances in Dermatology and Allergology.

Οι βιταμίνες που θα σας βοηθήσουν να προστατέψετε την επιδερμίδα σας

Βιταμίνη C

Υπάρχουν, όμως, και άλλες βιταμίνες και μέταλλα που υποστηρίζουν το υγιές δέρμα. Παρόμοια με τη βιταμίνη Α, η βιταμίνη C είναι μια άλλη ισχυρή βιταμίνη που συμβάλλει στη διατήρηση του υγιούς δέρματος. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, η βιταμίνη C προστατεύει το δέρμα από τις βλάβες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία (UV). Μεγάλες ποσότητες της οποίας βρίσκονται στο δέρμα, όπου λαμβάνει χώρα η παραγωγή κολλαγόνου.

Από την άλλη πλευρά, η βιταμίνη D είναι εξίσου σημαντική για την υγεία του δέρματος. Μάλιστα, το Healthline protect εξηγεί ότι μπορεί να είναι ακόμη και μία από τις πιο σημαντικές βιταμίνες για το δέρμα σας, καθώς υποστηρίζει τα υγιή κύτταρα και τον τόνο του δέρματος. Άλλες βιταμίνες που είναι εξαιρετικές για την υγεία του δέρματος, σύμφωνα με το Healthline, είναι η βιταμίνη Κ και η βιταμίνη Ε.

Τέλος, όσον αφορά τα ευεργετικά για το δέρμα μέταλλα, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, σύμφωνα με το WebMD. Ο ψευδάργυρος βοηθά το δέρμα σας να επουλωθεί, ενώ το σελήνιο καταπολεμά τις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία.