Εκτός από τα χιλιάδες προϊόντα κατά της ακμής που κυκλοφορούν στο εμπόριο, υπάρχουν επίσης πολλές σπιτικές θεραπείες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Ένας τέτοιος αστικός μύθος για την ακμή είναι η τοποθέτηση πάγου στα σπυράκια, ώστε να τα βοηθήσει να εξαφανιστούν. Αλλά, πόση αλήθεια κρύβεται πίσω από αυτό;

Το Bustle μίλησε με τους δερματολόγους Dr. Jenny Liu και Dr. Ryan Turner, για το αν ο πάγος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ακμής και έχει όλες τις απαντήσεις.  

Και οι δύο δερματολόγοι συμφωνούν ότι, σε περίπτωση ανάγκης, ο πάγος μπορεί να είναι αποτελεσματικός στη μείωση του πόνου, του πρηξίματος και της ερυθρότητας που σχετίζονται με τη φλεγμονώδη ακμή. Ωστόσο, σκεφτείτε το περισσότερο σαν ένα «τσιρότο» και όχι σαν μια θεραπεία που θα κρατήσει τα σπυράκια μακριά για πάντα.

Ακμή

«Ο πάγος δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση της βαθύτερης αιτίας της ακμής με κανέναν τρόπο», εξηγεί η Liu. Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι ο πάγος δεν θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των πόρων, στην εξάλειψη των βακτηρίων που προκαλούν ακμή ή στη μείωση και τον έλεγχο της παραγωγής λιπαρών ουσιών στο δέρμα.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο πάγος δεν θα έχει καμία επίδραση στα σπυράκια που δεν είναι φλεγμονώδους φύσης, δηλαδή στα μαύρα στίγματα, στα λευκά στίγματα και στη σοβαρή κυστική ακμή, η οποία μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές.

Για την τελευταία παραλλαγή, ο Turner σημειώνει ότι ο πάγος μπορεί, ωστόσο, να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη δυσφορία που προκαλεί η κυστική ακμή, η οποία είναι συχνά επώδυνη στην αφή. Έτσι, αν ψάχνετε για κάποια ανακούφιση από ένα κόκκινο, πρησμένο ή επώδυνο σπυράκι, τότε ο πάγος μπορεί να αποτελεί μια προσωρινή λύση, αλλά να ξέρετε ότι στην πραγματικότητα δεν «θεραπεύετε» την ακμή σας ή δεν την αποτρέπετε από το να επιστρέψει.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τον πάγο στην ακμή

Ακμή

Αν πρόκειται να φτάσετε στον πάγο για να ανακουφιστείτε από τον πόνο ενός σπυριού και να μειώσετε το μέγεθος και την ερυθρότητά του, έχετε την έγκριση της Liu. Για μια πιο αποτελεσματική λύση, όμως, η Liu συνιστά να συνδυάσετε την οικιακή θεραπεία με σωστές, αποδεδειγμένες θεραπείες ακμής, όπως τοπικό υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, μια θεραπεία κηλίδων με σαλικυλικό οξύ ή ένα επίθεμα ακμής.

Και μια επιπλέον συμβουλή από την ειδικό: «Είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόζετε πάγο σε μικρά διαστήματα [στο δέρμα] για να αποφύγετε τα κρυοπαγήματα», προειδοποιεί ο Turner, ο οποίος λέει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείτε κάτι σαν ένα λεπτό πανί πλύσης ως φράγμα μεταξύ του δέρματός σας και του πάγου. Η Liu συμφωνεί ότι θα πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στο δέρμα σας, καθώς μπορεί να καταστραφεί ο δερματικός φραγμός, κάτι που είναι ακόμη πιο πιθανό αν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο.

Έτσι, αν τον χρησιμοποιείτε προσεκτικά, ο πάγος για την ακμή μπορεί να είναι ένα «γρήγορο, προσωρινό τέχνασμα» για να ηρεμήσετε τα ερεθισμένα σπυράκια, «αλλά αυτό είναι λίγο πολύ», εξηγεί η Liu.