Ο καθαρισμός του φούρνου είναι μια… βρώμικη δουλειά, με τους περισσότερους να την αποφεύγουν όσο περισσότερο μπορούν, σκεπτόμενοι συνεχώς δικαιολογίες για την αναβλητικότητά τους. Με την πάροδο του χρόνου δεν είναι ασυνήθιστο να συσσωρεύεται καμένη ζάχαρη, λίπος, λιωμένα τυριά, σάλτσες και πολλά άλλα στο κάτω μέρος της συσκευής της κουζίνας, κάνοντας τον καθαρισμό του φούρνου όλο και περισσότερο απαιτητική.

Και φυσικά λιγότερο ελκυστική. Ωστόσο, υπάρχει ένας τρόπος που διευκολύνει όλη αυτήν την κατάσταση, κάνοντας τον καθαρισμό του φούρνου αρκετά πιο εύκολο. Και μάλιστα χωρίς χημικές ουσίες.

Πώς να καθαρίσετε το φούρνο αποτελεσματικά χωρίς χημικές ουσίες

Καθαρισμός φούρνου

Όλοι έχουν δει τον τρόπο με τον οποίο το μείγμα μαγειρικής σόδας και ξυδιού φουσκώνει όταν τα ρίχνετε μαζί σε ένα μπολ. Αλλά λιγότεροι γνωρίζουν ότι ο ίδιος αφρός που φουσκώνει μπορεί, επίσης, να αφαιρέσει την κολλημένη βρωμιά. Σύμφωνα με το Architectural Digest, ο απλούστερος και ασφαλέστερος τρόπος για να καθαρίσετε το φούρνο σας περιλαμβάνει δύο συστατικά: νερό και τη μαγειρική σόδα, με τη βοήθεια ενός πανιού και ενός ζευγαριού γαντιών.

Απλώς αναμείξτε μια πάστα από μαγειρική σόδα και νερό σε αναλογία ένα προς ένα και απλώστε την στο εσωτερικό του κρύου, άδειου φούρνου σας, απλώνοντάς την παχύρρευστα στα ιδιαίτερα βρώμικα σημεία και αποφεύγοντας τα θερμαντικά στοιχεία.

Μαγειρική σόδα

Από αυτό το βήμα υπάρχουν μερικές επιλογές για το πώς θα αφαιρέσετε καλύτερα την πάστα και την κολλημένη βρωμιά. Όπως και να έχει, θα χρειαστεί να περιμένετε για λίγο, ώστε να έχετε αρκετό χρόνο για να μουλιάσετε τις σχάρες του φούρνου σας σε νερό και σαπούνι πιάτων.

Ενώ η μία επιλογή είναι να αφήσετε την πάστα να καθίσει για περίπου 12 ώρες πριν τη βρέξετε και τη τρίψετε -με τη βοήθεια ξυδιού αν χρειαστεί- η άλλη, που εξηγεί η Pioneer Woman, είναι να την αφήσετε να καθίσει για μικρότερο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε ένα μπουκάλι ψεκασμού ή ένα πανί για να απλώσετε ξύδι στην πάστα. Η αντίδραση αφρισμού θα χαλαρώσει τη βρωμιά πιο γρήγορα και θα σας επιτρέψει να σκουπίσετε εύκολα την επιφάνεια.