Το τι τρώτε μετά την άσκηση είναι εξίσου σημαντικό με το τι τρώτε πριν. Η κατανάλωση των σωστών τροφών μετά την προπόνηση θα σας βοηθήσει να χτίσετε μυς και να ανακάμψετε πιο γρήγορα. «Η σημασία του να τρως καλά μετά την προπόνηση συνδέεται με το να θέλεις να βεβαιωθείς ότι επισκευάζεις και αναπληρώνεις τους μύες σου μετά την προπόνηση», είπε στο Livestrong η Natalie Allen, καθηγήτρια βιοϊατρικών επιστημών στο State University του Missouri και διαιτολόγος για αθλητές του Missouri State.

Γυναίκα τρώει φρουτοσαλάτα

Γιατί έχει σημασία τι τρώτε μετά από μια προπόνηση

Όταν γυμνάζεστε, οι μύες σας χρησιμοποιούν τις αποθήκες ενέργειας γλυκογόνου τους για καύσιμο, εξηγεί το Healthline. Μόλις τελειώσετε με μια προπόνηση, ειδικά μια προπόνηση υψηλής έντασης, αυτά τα αποθέματα γλυκογόνου θα εξαντληθούν και θα χρειαστείτε καύσιμα. Εάν δεν τα αναπληρώσετε με τις κατάλληλες πηγές τροφής, μπορεί να αισθανθείτε κούραση για τις επόμενες ώρες ή δύο μέρες, ενώ το σώμα σας τις επισκευάζει φυσικά.

Κατά τη διάρκεια της έντονης άσκησης, ορισμένες από τις πρωτεΐνες των μυών σας μπορεί, επίσης, να καταστραφούν. Αυτό συμβαίνει συχνά κατά τη διάρκεια προπονήσεων ενδυνάμωσης στο γυμναστήριο που επικεντρώνονται στην οικοδόμηση μυών. Ωστόσο, μπορείτε να αποφύγετε την πολλή κούραση και τον πόνο μετά την άσκηση, επιλέγοντας τις σωστές τροφές προς κατανάλωση.

Γυναίκα τρώει βρώμη

Τι να φάτε μετά τη γυμναστική

Ένα ιδανικό σνακ μετά την προπόνηση θα περιέχει πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες θα σας βοηθήσουν να αποκαταστήσετε γρήγορα τα επίπεδα γλυκογόνου σας και οι πρωτεΐνες θα βοηθήσουν τους μύες σας να επιδιορθώσουν οποιαδήποτε βλάβη έχει προκληθεί κατά τη διάρκεια της άσκησης, εξηγεί το Medical News Today. Ορισμένες καλές τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες για κατανάλωση μετά την προπόνηση περιλαμβάνουν γλυκοπατάτες, κινόα, πλιγούρι βρώμης και φρούτα. Οι επιλογές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν σκόνη πρωτεΐνης, γιαούρτι, σολομό ή αυγά.

Σολομός

Σε πόση ώρα να φάτε μετά τη γυμναστική

Συνιστάται, ωστόσο, να φάτε κάτι μέσα σε 30 λεπτά μετά την άσκηση, ώστε να αποκομίστε τα περισσότερα οφέλη από την κάθε τροφή. «Γνωρίζουμε ότι οι μύες είναι πιο πιθανό να απορροφήσουν, να αναπληρώσουν και να επανορθώσουν ό,τι είναι απαραίτητο εάν τρώτε αμέσως μετά την προπόνησή σας», είπε η Natalie Allen, στο Livestrong.