Εάν έχετε σκασμένα χείλη, πιθανότατα βασίζεστε στο lip balm για να σας βοηθήσει να τα ενυδατώσετε. Σύμφωνα, όμως, με την Cleveland Clinic, η χρήση του lip balm μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Στην πραγματικότητα, το βάλσαμο για τα χείλη μπορεί ακόμη και να κάνει τα χείλη σας χειρότερα.

Γυναίκα βάζει στα χείλη της βάλσαμο χειλιών

Αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένοι τύποι lip balm περιέχουν συστατικά που μπορούν να επιδεινώσουν την ξηρότητα και τον ερεθισμό. «Τα lip balm που περιέχουν συστατικά όπως φαινόλη, μενθόλη και σαλικυλικό οξύ κάνουν τα χείλη σας πιο ξηρά», είπε η δερματολόγος Δρ. Μελίσα Πίλιανγκ στην Cleveland Clinic. «Επομένως, εφαρμόζεις περισσότερα, και γίνεται ένας φαύλος κύκλος».

Το ίδιο, όμως, ισχύει και με τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για το άρωμα και τη γεύση του. Τα τεχνητά αρώματα και τα πρόσθετα αρώματα μπορούν, επίσης, να ξηράνουν και να ερεθίσουν το δέρμα σας. Μπορούν ακόμη και να προκαλέσουν αλλεργίες και να οδηγήσουν σε δερματίτιδα εξ επαφής σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αρώματα παρασκευάζονται με απροσδιόριστες και δυνητικά σκληρές χημικές ουσίες στις οποίες μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι ευαίσθητοι ή αλλεργικοί, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Χρησιμοποιήστε lip balms με ενυδατικά συστατικά

Βάλσαμο χειλιών

Αν νιώθετε, ωστόσο, ότι πρέπει να εφαρμόζετε επανειλημμένα το βάλσαμο για τα χείλη σας, ίσως θα πρέπει να ελέγξετε τη λίστα των συστατικών και να επιλέξετε μια πιο ενυδατική μάρκα. «Πιστεύεται ότι η υπερβολική απόφραξη που προκαλείται από την επαναλαμβανόμενη εφαρμογή του lip balm, ιδιαίτερα εάν υπάρχει ένα ερεθιστικό στη φόρμουλα του lip balm, μπορεί να επιδεινώσει τα σοβαρά σκασμένα χείλη», είπε στο Allure ο δερματολόγος Craig Kraffert.

Lip Balm: Τι να προσέξετε κατά την αγορά του

Νεαρή γυναίκα κρατάει βάλσαμο χειλιών

Αν θέλετε, λοιπόν, να προμηθευτείτε ένα βάλσαμο για τα χείλη με καλύτερη φόρμουλα, θα πρέπει να αναζητήσετε αυτά που περιέχουν περισσότερα ενυδατικά και θρεπτικά συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά, βαζελίνη και υαλουρονικό οξύ, σύμφωνα με το Allure. Επιπλέον, τα lip balms φτιαγμένα με βιταμίνη C μπορούν να βοηθήσουν στην απολέπιση των ξηρών ή σκασμένων χειλιών σας, αφαιρώντας τυχόν νεκρά κύτταρα του δέρματος που παραμένουν στην επιφάνεια. Εάν τα χείλη σας εξακολουθούν να είναι ξηρά μετά τη χρήση μιας πιο ενυδατικής φόρμουλας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον δερματολόγο σας για να προσδιορίσετε την ακριβή αιτία της ξηρότητας των χειλιών σας.