Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως, κάτι που μπορεί να έχει κάποια σχέση με την περιεκτικότητά του σε καφεΐνη. Εκτός, όμως, από την παροχή λίγης επιπλέον ενέργειας που μας δίνει το πρωί, οι ερευνητές, σύμφωνα με το healthdigest.com, προτείνουν ότι μπορεί, επίσης, να μας βοηθήσει να κάψουμε περισσότερο λίπος.

Καφές

Απώλεια βάρους: Πώς ο καφές σας βοηθάει να κάψετε λίπος

Είναι ενδιαφέρον ότι το 80% των ανθρώπων παγκοσμίως καταναλώνουν καφεΐνη καθημερινά και οι κόκκοι του καφέ είναι η κύρια πηγή αυτής της κατανάλωσης. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Basic and Clinical Physiology and Pharmacology, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καφεΐνη είχε ισχυρή επιρροή στις ενεργειακές δαπάνες και την πρόσληψη ενέργειας. «Βρέθηκε ότι η καφεΐνη επηρεάζει το ενεργειακό ισοζύγιο αυξάνοντας την ενεργειακή δαπάνη και μειώνοντας την ενεργειακή πρόσληψη, επομένως μπορεί να είναι δυνητικά χρήσιμη ως ρυθμιστής σωματικού βάρους». Οι ερευνητές της μελέτης διαπίστωσαν, επίσης, ότι η οξείδωση του λίπους βελτιώθηκε μέσω της διαδικασίας της θερμογένεσης μέσω της καφεΐνης.

Καφές

Αν και αυτή η έρευνα ακούγεται πολλά υποσχόμενη, άλλες μελέτες έχουν βρει παρόμοια αποτελέσματα. Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Physiological Research διαπίστωσε ότι ο καφές μπορεί να μειώσει τα αποθέματα λίπους στο σώμα μέσω της υποστήριξης της μικροχλωρίδας του εντέρου. Πιο συγκεκριμένα η μελέτη ανέφερε ότι «Τα επιστημονικά αποτελέσματα επικυρώνουν την εφαρμογή του εκχυλίσματος καφέ για την απώλεια βάρους και τη θεραπεία ορισμένων μεταβολικών διαταραχών (διαβήτης, παχυσαρκία κ.λπ.)». Και ενώ αυτή η έρευνα εξηγεί σημαντικές και άμεσες επιπτώσεις των επιδράσεων του καφέ στο σωματικό λίπος, άλλες μελέτες δείχνουν, επίσης, έμμεσες επιπτώσεις της απώλειας λίπους.

Η καφεΐνη μπορεί να σας βοηθήσει να ενεργοποιήσετε την επόμενη προπόνησή σας

Άσκηση

Ίσως, λοιπόν, να μην αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα δυναμωτικά αποτελέσματα του καφέ μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε την προπόνησή σας. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health, οι γυναίκες που έπιναν ένα έως δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα ήταν πιο πιθανό να ασχοληθούν με μέτριες και έντονες μορφές σωματικής δραστηριότητας. Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες που έπιναν καφέ είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να τηρήσουν τις οδηγίες της μελέτης για τη σωματική δραστηριότητα, μεγάλο μέρος των οποίων αποδόθηκε σε υψηλότερα επίπεδα ενέργειας και χαμηλότερα επίπεδα κόπωσης.

Επιπλέον, μια ανάλυση του 2020 που δημοσιεύτηκε στο The British Journal of Sports Medicine διαπίστωσε ότι η καφεΐνη σπάνια είχε αρνητικές επιπτώσεις στην άσκηση. Στην πραγματικότητα, η περιεκτικότητα του καφέ σε καφεΐνη βοήθησε μόνο στη βελτίωση της αερόβιας αντοχής, της μυϊκής δύναμης, της ικανότητας άλματος και της ταχύτητας. Η μελέτη έδειξε καλύτερα αποτελέσματα για αερόβια άσκηση, αλλά πρότεινε, επίσης, ότι είχε θετικές επιπτώσεις και στις αναερόβιες δραστηριότητες.