Όλα αυτά τα χρόνια, το λίπος έχει αποκτήσει κακή φήμη. Σε αντίθεση, ωστόσο, με τη δημοφιλή πεποίθηση, το λίπος είναι απαραίτητο για μια υγιεινή διατροφή, καθώς σύμφωνα με το Healthline, το διαιτητικό λίπος παίζει πολλούς ουσιαστικούς ρόλους στο σώμα σας.

Το λίπος, λοιπόν, σας βοηθά να απορροφήσετε λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως οι βιταμίνες A, D, E και K, οι οποίες μπορούν να απορροφηθούν μόνο όταν τις τρώτε με λίπος. Υποστηρίζει, επίσης, την ανάπτυξη των κυττάρων, βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου και των ματιών, παίζει ρόλο στην επούλωση των πληγών και παρέχει σημαντική ποσότητα ενέργειας.

Υγιεινά λιπαρά

Γιατί πρέπει να τρώτε λίπη, παρά την κακή φήμη τους

Υπάρχουν τέσσερις τύποι διαιτητικών λιπών: τα τρανς λιπαρά, τα κορεσμένα, τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά. Τα τρανς λιπαρά βρίσκονται κυρίως σε επεξεργασμένα τρόφιμα και δεν είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας, ενώ συνιστάται να περιορίσετε τα τρανς λιπαρά στη διατροφή σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Ωστόσο, τα κορεσμένα λίπη, τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά είναι όλα ζωτικής σημασίας για μια υγιεινή διατροφή. Τα περισσότερα από τα λίπη που τρώτε θα πρέπει να είναι μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, τα οποία μπορούν να βρεθούν σε τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το αβοκάντο και τα λιπαρά ψάρια.

Ποια τα συμπτώματα αν έχετε έλλειψη λίπους

Επειδή το λίπος είναι απαραίτητο για μια υγιεινή διατροφή, η μη κατανάλωση αρκετού λίπους μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στο σώμα. Σύμφωνα με το Eating Well, ένας από τους πιο σίγουρους τρόπους για να καταλάβετε ότι δεν λαμβάνετε αρκετό από αυτό το θρεπτικό συστατικό στη διατροφή σας είναι ότι είστε πάντα πεινασμένοι. Το λίπος διασπάται στο σώμα πιο αργά από τις πρωτεΐνες ή τους υδατάνθρακες και θα πρέπει να σας κρατήσει χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν πάλι πεινάσετε λίγο μετά το φαγητό, δοκιμάστε να προσθέσετε περισσότερο λίπος στα γεύματά σας.

Υγιεινές τροφές με λιπαρά

Ομοίως, μπορεί να μην τρώτε αρκετό λίπος εάν νιώθετε πάντα κουρασμένοι. Το λίπος περιέχει περισσότερες θερμίδες ανά γραμμάριο από πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, οι οποίες στη συνέχεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενέργεια. Ο περιορισμός του λίπους στη διατροφή σας πιθανότατα θα περιορίσει την ποσότητα ενέργειας που έχετε.

Άλλα σημάδια ότι δεν τρώτε αρκετό λίπος περιλαμβάνουν πόνο στις αρθρώσεις, ξηρό δέρμα, κακή υγεία του ανοσοποιητικού και δυσκολία συγκέντρωσης. Οι ενήλικες θα πρέπει να επιδιώκουν περίπου 60 γραμμάρια λίπους την ημέρα, εκτός εάν δοθούν διαφορετικές ποσότητες από τον γιατρό, αναφέρει το healthdigest.com, ενώ οι πολύ δραστήριοι ή με μεγαλύτερο σώμα θα χρειαστούν περισσότερο από αυτήν την ποσότητα. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας εάν ανησυχείτε για την ποσότητα λίπους που τρώτε.