Ξεκινώντας τη μέρα σας με πρωινές ασκήσεις γιόγκα θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε χαλαρές και πιο εναρμονισμένες με το σώμα και το μυαλό σας. Πρόκειται για έναν από τους πιο σωστούς τρόπους, ο οποίος θα σας προετοιμάσει να αντιμετωπίσετε τον κόσμο γύρω σας. Γιατί, όμως, οι διατάσεις γιόγκα θεωρούνται τόσο ευεργετικές για το σώμα και το πνεύμα σας;

Ποια είναι τα οφέλη της γιόγκα;

Σύμφωνα με το healthy.com, η τακτική πρακτική της γιόγκα έχει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ευελιξίας, της προώθησης της χαλάρωσης και της βελτίωσης της συγκέντρωσης, λέει ο Zachary Mulvihill, MD, γιατρός ολιστικής ιατρικής στη Νέα Υόρκη. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του πόνου στην μέση, μια κατάσταση που συχνά επιδεινώνεται από την καθιστική φύση πολλών θέσεων εργασίας καθώς και να βοηθήσει στην ανακούφιση άλλων πόνων που σχετίζονται με τη στάση του σώματος.

Διατάσεις Γιόγκα

Ακόμη, σύμφωνα με μια ανασκόπηση στην BMC Psychiatry, η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο. Οι ερευνητές εξέτασαν 19 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 1.832 άτομα και διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έκαναν γιόγκα είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνου σε σύγκριση με εκείνες που δεν έκαναν γιόγκα. Άλλη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Psychiatry, διαπίστωσε ότι η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει και στην αντιμετώπιση του άγχους.

Διατάσεις Γιόγκα

Η μελέτη εξέτασε 226 ενήλικες με γενικευμένη διαταραχή άγχους οι οποίοι είτε υποβλήθηκαν σε γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, έκαναν γιόγκα ή έλαβαν εκπαίδευση για τη διαχείριση του άγχους για τρεις μήνες. Διαπίστωσαν ότι το 54% όσων έκαναν γιόγκα είδαν βελτίωση στα συμπτώματά τους. Η γιόγκα ήταν πιο αποτελεσματική από την εκπαίδευση για τη διαχείριση του άγχους αλλά όχι τόσο αποτελεσματική όσο η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία.

Γιατί να κάνετε πρωινές διατάσεις γιόγκα

«Φυσικά ξυπνάμε άκαμπτοι το πρωί από έλλειψη κίνησης κατά τη διάρκεια της νύχτας», λέει ο Jess Gronholm, εκπαιδευτής γιόγκα και ιδρυτής των HIIT και Run Yoga. Ανάλογα με τον τρόπο που κοιμηθήκαμε, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει άκαμπτο λαιμό και πόνο στη μέση. Οι στάσεις γιόγκα σας ενθαρρύνουν να κινήσετε το σώμα σας με τρόπο που πραγματικά ξυπνά σημαντικούς μύες, αναφέρει το healthy.com.

«Εκτός από το ξύπνημα του σώματός σας, ξεκινώντας τη μέρα σας με κίνηση που σας βοηθά να συντονιστείτε με την αναπνοή σας και αυτό που συμβαίνει στο μυαλό σας σημαίνει ότι προετοιμάζεστε ψυχολογικά και για την υπόλοιπη μέρα, συμπληρώνει ο Gronholm.

Διατάσεις Γιόγκα

Ένα πράγμα, ωστόσο, που πρέπει να έχετε πάντα κατά νου πριν ξεκινήσετε τις ασκήσεις το πρωί είναι το γεγονός ότι μετά από τον ύπνο το σώμα είναι στη λιγότερη ευέλικτη κατάσταση, οπότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να το χαλαρώσετε.

«Λάβετε υπόψη ότι όταν πρόκειται για την ευελιξία, βλέπουμε πάντα τα όριά μας – αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε, παρά αυτό που μπορούμε», συμπληρώνει ο Gronholm.