Η συνεχής άσκηση και ο ύπνος αποτελούν, αδιαμφισβήτητα, βασικούς πυλώνες για την υγεία μας, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Ποια είναι, όμως η σχέση μεταξύ των δύο, και πόσο η άσκηση επηρεάζει την ποιότητα αλλά και την διάρκεια του ύπνου και πότε είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να γυμναστείτε ώστε να απολαύσετε καλύτερο ύπνο;

Άσκηση και ύπνος: Τι διαπίστωσε νέα μελέτη για την σχέση τους

Μια νέα έρευνα, σύμφωνα με το eatthis.com, αντιπροσωπεύει μερικές από τις πιο ολοκληρωμένες μελέτες μέχρι σήμερα σχετικά με την επίδραση της άσκησης υψηλής έντασης στον ύπνο, καθώς και τους συγκεκριμένους παράγοντες (όπως η ώρα της ημέρας). Με λίγα λόγια, τα κύρια ευρήματα της μελέτης μπορούν να συνοψιστούν σε μια πρόταση: Η άσκηση μπορεί να προωθήσει τον καλύτερο ύπνο στους περισσότερους ανθρώπους, αρκεί να έχει συμπληρωθεί τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο.

άσκηση

«Συνολικά, η ανάλυσή μας έδειξε ότι όταν τελείωσε η άσκηση δύο ώρες πριν τον ύπνο, υπήρχαν οφέλη για τον ύπνο, συμπεριλαμβανομένης της προαγωγής της έναρξης του ύπνου και της διάρκειας του ύπνου», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Emmanuel Frimpong, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Sleep, Cognition and Neuroimaging Lab.

«Από την άλλη πλευρά, όταν η άσκηση τελείωσε λιγότερο από δύο ώρες πριν τον ύπνο, ο ύπνος επηρεάστηκε αρνητικά. Χρειάστηκε περισσότερος χρόνος για να κοιμηθούν οι συμμετέχοντες και η διάρκεια του ύπνου μειώθηκε», προσθέτει.

Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι αυτή η μελέτη δεν είναι σε καμία περίπτωση εγγύηση ότι η άσκηση θα βοηθήσει στα προβλήματα ύπνου –ένα θέμα που μπορεί να λυθεί και μέσα από την κατανάλωση των σωστών τροφών. Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι κανένα σώμα δεν είναι ίδιο και υπάρχουν πολλοί τρόποι ζωής και γενετικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα πρότυπα ύπνου. Μεταξύ άλλων αυτά μπορεί να είναι ο χρόνος άσκησης, το επίπεδο φυσικής κατάστασης των συμμετεχόντων σε μια μελέτη ή ακόμα και το είδος της άσκησης.

ποδηλασία

Αυτοί που αθλούνται λιγότερο, κοιμούνται περισσότερο

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η μελέτη έδειξε πως οι ενήλικες που ζούσαν σε μεγάλο βαθμό καθιστική ζωή και ασκούνταν νωρίς το βράδυ (τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο) είδαν τις μεγαλύτερες βελτιώσεις τόσο στη διάρκεια του ύπνου όσο και στο χρόνο που χρειάστηκε για να τους πάρει ο ύπνος.

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα είναι ότι η ποδηλασία φαίνεται να είναι η πιο ευεργετική άσκηση για την προώθηση καλύτερου, βαθύτερου ύπνου, με την διάρκειά της να μην ξεπερνάει τα 30-60 λεπτά.