Δεν είναι μυστικό ότι το μπάνιο δεν αφορά μόνο την προσωπική υγιεινή, καθώς στην πραγματικότητα, είναι κυριολεκτικά μία από τις πιο χαλαρωτικές μορφές αυτο-φροντίδας. Γνωρίζατε όμως ότι το μπάνιο έχει αποδειχθεί ότι είναι αρκετά ευεργετικό για την υγεία μας με τρόπους που πιθανότατα ούτε καν γνωρίζατε;

Είτε πρόκειται, λοιπόν, για ένα γρήγορο μπάνιο, είτε για ένα μεγαλύτερης διάρκειας βύθισμα στη μπανιέρα, τόσο το σώμα όσο και (κυρίως) το μυαλό σας θα σας ευχαριστούν, καθώς έχει αποδειχθεί ότι το μπάνιο βοηθάει στην υγεία του εγκεφάλου.

Πώς το μπάνιο αποδεικνύεται ευεργετικό για την υγεία του εγκεφάλου

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το thelist.com, μελέτες δείχνουν ότι το να βυθίζεις το σώμα σου σε μια μπανιέρα αποτελεί κατά κάποιον τρόπο μια μορφή θεραπείας, παρόμοια με την υδροθεραπεία. Το Verywell Health εξηγεί την υδροθεραπεία ως χρήση νερού, είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά, για λόγους υγείας, η οποία μπορεί να λάβει τη μορφή σάουνας, ατμόλουτρων, λουτρών ποδιών κ.α. Επιπλέον, η βύθιση του σώματός σας έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον πόνο και τη φλεγμονή του σώματος, καθώς και ότι ηρεμεί το νευρικό σύστημα.

Μπορεί το μπάνιο να βοηθήσει στη μνήμη;

Εκτός από τα απίστευτα οφέλη που προσφέρει το μπάνιο στο σώμα, παίζει, επίσης, ρόλο στην ψυχική και εγκεφαλική υγεία. Ο Πίτερ Μποντζιόρνο, ND, LAc, εξήγησε στο Psychology Today, ότι το μπάνιο μπορεί πράγματι να έχει επίδραση στις χημικές ουσίες του εγκεφάλου. «Μειώσεις στις ορμόνες του στρες (όπως η κορτιζόλη) έχουν αναφερθεί με το μπάνιο στο νερό», εξήγησε ο Μποντζιόρνο, συμπληρώνοντας ότι «Έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι το μπάνιο μπορεί να βοηθήσει στην ισορροπία του νευροδιαβιβαστή, της σεροτονίνης». Επιπλέον, το μπάνιο μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος μέσω εμβάπτισης σε ζεστό νερό μέχρι το ύψος του λαιμού, κάτι που οι ειδικοί πιστεύουν ότι «ενισχύει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο που μπορεί να βελτιώσει τις εγκεφαλικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της γνώσης και της μνήμης», αναφέρει το thelist.com.

Οι ιδανικές συνθήκες μπάνιου

Όσο για τις τέλειες συνθήκες μπάνιου, υπάρχουν μερικοί «κανόνες» που πρέπει να ακολουθήσετε. Πρώτα απ’ όλα, κάντε το μπάνιο σας ζεστό -οι ειδικοί προτείνουν περίπου 40 βαθμούς Κελσίου, καθώς αυτή είναι η ιδανική θερμοκρασία για να μειωθεί η φυσική ένταση, να χαλαρώσουν οι ανήσυχοι μύες, ακόμη και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα πέψης και το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, εξηγεί το thelist.com. Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε αιθέρια έλαια όπως λεβάντα, λεμόνι και ευκάλυπτο, τα οποία προσφέρουν τα δικά τους οφέλη για την υγεία, όπως θεραπεία πονοκεφάλου, βελτίωση της ψυχικής υγείας και άνοιγμα των ρινικών διόδων, αναφέρει το Healthline.