Μερικές γυναίκες δεν χρειάζεται να επισκεφθούν τον κομμωτή τους για να αλλάξουν το χρώμα των μαλλιών τους. Και κυρίως κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Κι΄ αυτό γιατί αν περάσουν αρκετό χρόνο κάτω από τον ήλιο τους καλοκαιρινούς μήνες, θα παρατηρήσουν ότι τα μαλλιά τους θα γίνουν πιο ανοιχτόχρωμα (ιδίως αν τα βοηθήσουν και με άλλα τρικ, όπως το χαμομήλι).

Αν και μια τέτοια διαδικασία στα μάτια των περισσότερων μοιάζει φυσική και όχι τεχνητή, όπως το να βάψει κανείς τα μαλλιά του στο κομμωτήριο, στην πραγματικότητα δεν ισχύει, καθώς η ελαφριά αλλαγή στο χρώμα των μαλλιών κατά την διάρκεια του καλοκαιριού είναι αποτέλεσμα βλάβης από τον ήλιο.

Πώς ο ήλιος αλλάζει το χρώμα των μαλλιών

Σύμφωνα με την Popular Science, και όσα αναφέρει το mentalfloss.com η υπερβολική έκθεση στο ηλιακό φως μειώνει τη μελανίνη στα μαλλιά μας. Η μελανίνη είναι ένα πολυμερές που δίνει στα μαλλιά και το δέρμα μας το χαρακτηριστικό χρώμα τους και έχει εξελιχθεί για να προστατεύσει το ευαίσθητο DNA μας από την ακτινοβολία, απορροφώντας και διασκορπίζοντας το υπεριώδες φως.

Όμως, η μελανίνη δεν είναι ένα αλάνθαστο φράγμα έναντι των βλαβερών επιπτώσεων του ήλιου. Αφού περάσει αρκετό χρόνο στον ήλιο, η μελανίνη αρχίζει να διαλύεται, όταν συμβαίνει αυτό τα μαλλιά χάνουν το χρώμα τους και έτσι τα σκέλη των μαλλιών που έχουν χάσει μελανίνη μπορεί να μοιάζουν με φυσικά ξανθά ή ξανθά μαλλιά.

Ο ήλιος επηρεάζει επίσης τη μελανίνη στο δέρμα μας, αλλά με διαφορετικό, σχεδόν αντίθετο, τρόπο. Αντί να χάνουμε τη μελάγχρωση αφού ξοδεύουμε πάρα πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, τα σώματά μας αυξάνουν την παραγωγή μελανίνης για να μας προσφέρουν την επιπλέον προστασία που χρειαζόμαστε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ήλιος κάνει το δέρμα να φαίνεται πιο σκούρο αντί να το λευκαίνει. Τα μαλλιά είναι φτιαγμένα από νεκρά κύτταρα, οπότε δεν είναι σε θέση να αμυνθούν έναντι της βλάβης από τον ήλιο.

Αν και μοιάζει τέλεια επιλογή για να αποφύγετε το κομμωτήριο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το άνοιγμα του χρώματος των μαλλιών σας είναι μόνο ένα σύμπτωμα υπερέκθεσης στις ακτίνες UV. Τα πιο ανοιχτά μαλλιά μπορούν επίσης να γίνουν ξηρά, θρυμματισμένα και εύθραυστα. Για να προστατέψετε τα μαλλιά σας από τον ήλιο, εξετάστε το ενδεχόμενο να φοράτε καπέλα ειδικά αν είστε έξω κατά την διάρκεια της ημέρας. Μπορείτε, επίσης, να περιποιηθείτε τα μαλλιά σας με προϊόντα SPF όπως και το δέρμα σας.