Πώς μπορείς έχοντας πιάσει πάτο να εκτοξευτείς στην απόλυτη φήμη και να γίνεις αστέρι των κοινωνικών μέσων, με ό,τι συνεπάγεται αυτό;

Την απάντηση ξέρει καλύτερα από τον καθένα η Kristina Kuzmic, που κατάφερε να ξεπεράσει τις αναποδιές της ζωής και να πιάσει την καλή με τη βοήθεια των κοινωνικών μέσων.

Χωρισμένη, καταθλιπτική και χωρίς καμία προοπτική στη ζωή της, η Kristina είχε αγγίξει τον απόλυτο πάτο. Με δυο μωρά στην αγκαλιά, ήταν αναγκασμένη να ζει με τα πενιχρά κοινωνικά επιδόματα.

Καμία αξιόλογη προοπτική δεν ανοιγόταν μπροστά της. Και τότε στράφηκε στο Facebook. Δεν είχε τίποτα και ήταν εξαρχής ειλικρινής. Έφτασε να κοιμάται στο πάτωμα του δωματίου που μοιραζόταν με τα παιδιά της και να τα ταΐζει με εκπτωτικά κουπόνια τροφίμων.

Έτσι βγήκε στα κοινωνικά μέσα, ως μια δοκιμαζόμενη μαμά. Και είπε να κάνει πλάκα με τον εαυτό της, ξορκίζοντας λες το κακό. Η Kristina έκανε όμως μεγάλη αίσθηση στο κοινό του Facebook, όλοι αναγνώρισαν αμέσως πως αυτή η μαμά ήταν και κάτι άλλο. Ή, σωστότερα, ήταν το κάτι άλλο.

Πνευματώδης και διεισδυτική, γελούσε με καταστάσεις που κάθε γονέας μπορεί να ταυτιστεί. Ποιος δεν έχει ζήσει τις υστερίες των μικρών παιδιών του; Ποιος δεν έχει γευτεί τη συγκρουσιακή φύση της εφηβείας;

Τα βίντεο που άρχισε να φτιάχνει η Kristina γινόταν αμέσως viral. Σήμερα έχουν πάνω από 1 δισ. προβολές, κερδίζοντας τις καρδιές όλων των γονέων της Αμερικής και ακόμα πιο μακριά.

Πλέον η Kuzmic είναι σωστή διασημότητα των social media. Ό,τι περιεχόμενο κι αν έχουν τα βίντεό της, γίνονται δεκτά με απίστευτο ενθουσιασμό.

Το «τραύμα της τουαλέτας», ας πούμε, για το γεγονός ότι κανείς δεν αλλάζει το χαρτί της τουαλέτας που τελείωσε, μάζεψε 33 εκατ. views σε λιγότερο από 10 μέρες. Για τέτοιο φαινόμενο μιλάμε.

Truth Bomb Mom: Toilet Trauma

This one is titled: "Toilet Trauma." Need I say more? #motherhoodTo order my book: http://kristinakuzmic.com/hold-on-but-dont-hold-still/

Posted by Kristina Kuzmic on Tuesday, July 18, 2017

«Νομίζω πως ο λόγος που ταυτίζονται μαζί μου είναι επειδή είμαι αρκετά ευθύς άνθρωπος και δεν ωραιοποιώ τη ζωή μου ή τη μητρότητα ως τέλειες», λέει η ίδια προσπαθώντας να εξηγήσει την αδιανόητη επιτυχία της.

Μια μαμά είναι εξάλλου και αυτό μόνο «πουλάει» στα social media. Ούτε την influencer παριστάνει, ούτε την ειδικό. Και γι’ αυτό ίσως την έχουν βάλει στην καρδιά τους εκατομμύρια άνθρωποι…

Το ανέλπιστο φαινόμενο του Facebook

«Το μόνο που θέλουμε όλοι είναι να ζούμε φυσιολογικά και να νιώθουμε πως δεν είμαστε οι μόνοι που παλεύουν στη ζωή», λέει με την απροσχημάτιστη απλότητά της, «νομίζω πως τα βίντεό μου έχουν βοηθήσει τους γονείς να νιώθουν λιγότερο μόνοι».

Με όχημα την αφοπλιστική ευθύτητά της, η Kristina έχει συσπειρώσει γύρω της μια μεγάλη διαδικτυακή κοινότητα γονέων, ένα δίκτυο ανθρώπων που μοιράζονται εμπειρίες και προσπαθούν να αλληλοβοηθηθούν. Και έχουν την ίδια ως «εγκέφαλο» όλων αυτών, να καταστρέφει την ψευδαίσθηση της τελειότητας.

Η καθημερινότητα της Kristina είναι απόλυτα φυσιολογική, με τον περίπλοκο τρόπο που το ορίζουμε τουλάχιστον αυτό. Η ακαταστασία στο σπίτι είναι φυσιολογική. Το να κάψεις το φαγητό είναι φυσιολογικό. Το να πας σε ένα επαγγελματικό ραντεβού φορώντας το ίδιο λεκιασμένο πουκάμισο που έβαλες χθες, κι αυτό μέσα στη ζωή είναι.

You asked, we listened! This song is now available on Spotify, iTunes, Apple Music……

Posted by Kristina Kuzmic on Wednesday, March 31, 2021

Ακόμα και το να κλείνεσαι για ώρα στο μπάνιο παριστάνοντας πως κάνεις ντους για να βρεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου, κι αυτό επιτρέπεται. Αυτό κάνει η Kristina και το κάνει εξαιρετικά καλά, ξεσκεπάζει τον μανδύα της «φυσιολογικότητας» για να αποκαλυφθεί η πραγματική ζωή. Αλλά και η αστεία πλευρά της μητρότητας.

«Ασκούμε τόσο μεγάλη πίεση στον εαυτό μας για να ανταποκριθούμε σε έναν αδιανόητο αριθμό πραγμάτων κάθε μέρα, για να είμαστε οι τέλειοι γονείς που δεν κάνουν ποτέ λάθη, για να μπορούμε να δώσουμε τα πάντα στα παιδιά μας και τόσα ακόμα», λέει με τη γνώριμη ειλικρίνειά της, «νιώθουμε όμως συνεχώς ενοχές, είμαστε εξουθενωμένοι, είμαστε αποκαμωμένοι».

Τι πρέπει να γίνει; «Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε άνθρωποι και έχουμε ψεγάδια, να μη θέτουμε μη ρεαλιστικές προσδοκίες στους εαυτούς μας».

Αυτά γράφει, λέει και οργώνει πλέον τον κόσμο για να συμβουλεύει η Kristina, καθησυχάζοντας τους γονείς πως δεν είναι μόνοι σε όσα περνούν. «Χρειαζόμαστε επίσης χρόνο για μας, είτε είναι 10 λεπτά είτε μερικές ώρες. Ζητήστε βοήθεια από τους άλλους. Το να ζητάς βοήθεια δεν σε κάνει ανεπαρκή, σημαίνει ότι είσαι αρκετά έξυπνος ώστε να ξέρεις ότι όλοι χρειαζόμαστε βοήθεια για να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό».

Η 42χρονη σήμερα μαμά τριών παιδιών επιμένει πως πρώτα εκείνη έχει ψεγάδια. Μόνο που αντί να τα κρύβει, καμαρώνει γι’ αυτά.

Είναι κουρασμένη κάποιες φορές και άλλες έχει νεύρα. Γι’ αυτό και είναι τόσο αληθινή. «Η τελειότητα είναι βαρετή», όπως είναι το σλόγκαν της.

Πώς έγινε online μεγαθήριο

Ήταν το 2011 όταν η Kuzmic επιλέχθηκε από 20.000 υποψηφίους ως το νέο τηλεοπτικό αστέρι στην εκπομπή της Όπρα Γουίνφρεϊ. Η κουρασμένη αλλά αισιόδοξη μαμά απέκτησε την πρώτη της (μαγειρική) εκπομπή στο δίκτυο της Όπρα (Oprah Winfrey Network) και άρχισε να δίνει διαλέξεις σε γονείς.

«Κατάλαβα ότι ο κόσμος ταυτίζεται μαζί μου όταν άρχισα να δέχομαι ατελείωτα emails και μηνύματα από γονείς, όπου μου ανοίγονταν, μοιράζονταν μαζί μου τους δικούς τους αγώνες», λέει χαρακτηριστικά για το ξεκίνημα της αστρονομικής επιτυχίας της, «ένιωθαν ότι τους καταλαβαίνω. Και το κάνω. Έχω με όλους κοινές εμπειρίες».

Όσο άρχιζε να μοιράζεται τις δυσκολίες του να μεγαλώνεις μόνη παιδιά, τόσο περισσότερο την αγάπησε ο κόσμος. Ειλικρινής μέχρι παρεξηγήσεως, πνευματώδης και αστεία, κατέκλυζε τα feeds των κοινωνικών μέσων με βίντεο που καλούσε τον κόσμο να αγκαλιάσει την τρέλα του, μπας και βρει την προσωπική ισορροπία να διαχειριστεί τη στρυφνή καθημερινότητα.

Και η ίδια γνωρίζει καλά αν μη τι άλλο από δυσκολίες. Η ζωή την έριξε κάτω αρκετές φορές, βρήκε όμως τη δύναμη να σηκωθεί από το πάτωμα. Το πάτωμα που κοιμόταν άλλοτε με τα δυο παιδιά της, κάνοντας δύο δουλειές για να βάλει ένα πιάτο φαΐ μπροστά τους και ένα κεραμίδι πάνω από τα κεφάλια τους.

Δεν ήταν ακριβώς αυτή η ζωή που ονειρεύτηκε όταν παντρεύτηκε τον πρώτο της σύζυγο στα 22 και ως τα 26 είχε δυο παιδιά στην αγκαλιά. Η Kuzmic μετανάστευσε στις ΗΠΑ στην εφηβεία της, εγκαταλείποντας τη γενέτειρά της στην Κροατία μέσα στις φλόγες και την καταστροφή του πολέμου.

Όταν η οικογένειά της επέστρεψε στην Κροατία για να ξαναφτιάξει τη ζωή της, εκείνη παρέμεινε στην Αμερική. Και παρέμεινε για να ολοκληρώσει τις σπουδές της στην Καλιφόρνια και να δοκιμάσει την τύχη της στην υποκριτική.

Στα 27 της ήρθε όμως το πικρό διαζύγιο, 18 μήνες μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού της, και όλα ανατράπηκαν για την ίδια. Πλέον ζούσε μέσα στη φτώχεια και την ανέχεια. Και πάλευε με την κατάθλιψη.

Η οικογένεια ήταν μεν πάντα το μεγάλο της όνειρο, δεν ήταν όμως το μόνο που ήθελε να κάνει στη ζωή. Και τώρα είχε καταλήξει μια απλή μαμά. Και μια μαμά μάλιστα που είχε πιάσει πάτο.

Το μόνο που μπορούσε να κάνει σε αυτές τις συνθήκες είναι να φτιάχνει σύντομα μαγειρικά βιντεάκια με ό,τι τρόφιμα μπορούσε να βρει κάθε μέρα, ανεβάζοντάς τα στο Facebook. Και τότε όλα άλλαξαν μαγικά!

Κατάφερε να ξεχωρίσει από 20.000 υποψηφίους στον τηλεοπτικό διαγωνισμό «Your OWN Show: Oprah’s Search for the Next TV Star» και βρέθηκε με τη δική της εκπομπή στο τηλεοπτικό δίκτυο της Όπρα Γουίνφρεϊ.

Αλλά και με την υποστήριξη της σιδηράς κυρίας της αμερικανικής τηλεόρασης. «Τι είναι αυτό το πράγμα;», αναρωτήθηκε η Όπρα προλογίζοντάς τη, «είναι τόσο γοητευτική και χαρισματική και επικοινωνεί τόσο καλά με το κοινό που σε κάνει να νιώθεις πως ‘‘την ξέρω αυτή, θέλω να γίνω σαν αυτή, είμαι σαν αυτή’’. Η Kristina τα έχει όλα αυτά. Θέλω να την παρακολουθώ!».

Η Όπρα αγάπησε στην ίδια ό,τι και ο υπόλοιπος κόσμος: το χιούμορ και τις σταράτες κουβέντες της. Αλλά και την απίστευτη ικανότητά της να κάνει τον κόσμο να αποδέχεται το ανεξερεύνητο χάος που είναι η πατρότητα και η μητρότητα.

Μετά τη συνεργασία με την Όπρα, η Kristina τράβηξε τον δικό της δρόμο, φτιάχνοντας τα βιντεάκια της για τους γονείς όλου του κόσμου. Και είδε τους followers της στο Facebook να αγγίζουν τα 2,8 εκατομμύρια, ανθρώπους όλων των ηλικιών, φυλών και τάξεων.

Η δημιουργική, αλλά πάντα ταπεινή, μαμά μοιάζει να έχει το άγγιγμα του Μίδα σε ό,τι κι αν κάνει. Το πρώτο της βιβλίο («Hold On, But Don’t Hold Still», Φεβρουάριος του 2020) έγινε αμέσως μπεστ σέλερ και τα εισιτήρια για τις διαλέξεις που δίνει παντού στις ΗΠΑ (περιοδεία «Hope & Humor») εξαντλούνται αμέσως.

Η Kuzmic ξαναπαντρεύτηκε τελικά και απέκτησε και τρίτο παιδί, με τις συνθήκες της ζωής της να έχουν αλλάξει βέβαια καθοριστικά. Και άλλαξαν επειδή η ίδια το θέλησε και το κυνήγησε. Επανεφήυρε τον εαυτό της στην πιο δύσκολη περίοδο. Και αυτό θέλει να θυμούνται όλοι οι γονείς εκεί έξω στις πιο σκοτεινές στιγμές τους.

Με το χιούμορ και την ελπίδα, όλα μπορούν να φτιάξουν…