34
loading
Γράφει
ο Γεώργιος Σαρρής

Ο Γιάννης Κ. είναι σήμερα πατέρας ενός παιδιού έξι ετών. Το 2018 χώρισε συναινετικά με τη σύζυγό του, καθώς υπήρχαν αρκετές διαφωνίες και διαπληκτισμοί στο γάμο. Το ζευγάρι υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό που όριζε ότι θα υπάρχει κοινή επιμέλεια του τέκνου, δηλαδή θα συναποφασίζουν για όλα τα σημαντικά θέματα που το αφορούν.

Όλα κύλησαν ομαλά για 3 μήνες. Σ’ αυτό το διάστημα όμως η πρώην σύζυγος του Γιάννη σύναψε μια νέα ερωτική σχέση και αφότου επισημοποίησε τον δεσμό της διεκδίκησε δικαστικά και έλαβε, ως είθισται σύμφωνα με το ελληνικό νομολογιακό έθιμο, την αποκλειστική επιμέλεια του παιδιού, συνεπώς και το δικαίωμα να καθορίζει τον τόπο κατοικίας του.

Μετακόμισε με το παιδί και το νέο της σύντροφο σε άλλη πόλη, παρά τις αντιρρήσεις του Γιάννη που θεώρησε ότι ως πατέρας θα έπρεπε να συνεχίσει να βλέπει το παιδί του. Ο ίδιος εξάντλησε όλα τα ένδικα μέσα και κατοχύρωσε την εκ νέου επικοινωνία με το παιδί του. Παρ’ όλα αυτά η πρώην σύζυγός του αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση και δεν επιτρέπει οποιαδήποτε επικοινωνία ανάμεσα στο Γιάννη και το παιδί του.

Προσέφυγε στη Δικαιοσύνη αλλά η εκδίκαση της υπόθεσης είναι πολυετής. Ποτέ δεν έχει κατηγορηθεί, πόσο μάλλον, καταδικαστεί, ως μη ικανός πατέρας. Ωστόσο, εδώ και δύο χρόνια το παιδί στερείται την παρουσία του. Το μόνο που του έχει απομείνει είναι οι αναμνήσεις και οι φωτογραφίες των πρώτων ετών της ζωής του παιδιού του...

«Θέλουμε συνεπιμέλεια και ίσο χρόνο με το παιδί μας»

Αυτή είναι μια από τις πολλές περιπτώσεις πατεράδων στη χώρα μας που έχουν αντίστοιχα βιώματα και τώρα αποφάσισαν να συνασπιστούν. Εδώ και μερικές εβδομάδες έχουν ιδρύσει τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Ενεργοί Μπαμπάδες για τα Δικαιώματα του Παιδιού», μέσω του οποίου διεκδικούν τη θεσμοθέτηση και στην Ελλάδα της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας.

«Η Ελλάδα σήμερα, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο, δεν εφαρμόζει το ευρωπαϊκό δίκαιο και σε περίπτωση διαζυγίου η επιμέλεια αποδίδεται κατ’ αποκλειστικότητα στον έναν από τους δύο γονείς, συνηθέστερα στην μητέρα. Εμείς υποστηρίζουμε την αναγκαιότητα για την θέσπιση της συνεπιμέλειας, του ίσου χρόνου με τον οποίο θα περνάει το χρόνο του το παιδί με κάθε γονέα και της εναλλασσόμενης κατοικίας του» μας λέει ο εκπρόσωπος των «Ενεργών Μπαμπάδων» και εκπαιδευτικός Γιώργος Κολυβάς, προσθέτοντας ότι στη χώρα μας, σε ποσοστό 98% η επιμέλεια δίδεται στη μητέρα, με αποτέλεσμα το παιδί να χάνει την επαφή με τον άλλο γονέα, κάτι που έχει δυσάρεστη εξέλιξη στην υπόλοιπη ζωή του.

Τι ισχύει όταν ένα ζευγάρι γονέων αποφασίσει να χωρίσει

Με βάση την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία, υποστηρίζουν τα μέλη του οργανισμού, σε περίπτωση διαζυγίου, η επιμέλεια του τέκνου, δηλαδή η φροντίδα σε ό,τι αφορά την ανατροφή, την επίβλεψη, την εκπαίδευση, καθώς και τον προσδιορισμό του τόπου διαμονής του αποδίδεται κατ’ αποκλειστικότητα στον έναν γονέα, συνηθέστερα στην μητέρα, παρά το γεγονός ότι η επιμέλεια εντάσσεται στην ευρύτερη έννοια της γονικής μέριμνας, η οποία ασκείται από κοινού από τους γονείς (ΑΚ 1510).

Τα οφέλη από την ισομερή παρουσία και των δύο γονέων

Οι μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι γονείς που μοιράζονται την επιμέλεια αναφέρουν λιγότερη πίεση και άγχος στη ζωή τους  από τους γονείς που έχουν αποκλειστική επιμέλεια, καθώς η ανατροφή, και ότι αυτή συνεπάγεται, μοιράζεται στα δυο με αποτέλεσμα καλύτερη ποιότητα στις σχέσεις μεταξύ γονέων και παιδιών. Η γονική ποιότητα ζωής είναι ένας σημαντικός παράγοντας της ποιότητας των σχέσεων γονέων-παιδιού.  Ιδανικά, θα έπρεπε τα συμφέροντα και των δυο γονέων σε σχέση με τα παιδιά να εξυπηρετούνται. Ο χωρισμός γονέα και παιδιού έχει μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στις σχέσεις τους.

Τι σημαίνει κοινή επιμέλεια;

Η  κοινή επιμέλεια σημαίνει ότι και οι δύο γονείς συμμετέχουν στην ανατροφή των παιδιών τους, έχοντας ίσα δικαιώματα, καθήκοντα και ευθύνες. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να αναπτύσσουν αρμονικά τις ψυχοσωματικές τους δεξιότητες.

Δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Δίκαιο

Η Ελλάδα αρνείται να εναρμονιστεί με τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Δικαίου, εμμένοντας στο σύστημα της αποκλειστικής επιμέλειας των τέκνων, σε περίπτωση διαζυγίου. Ήδη από το 2015 το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει ψηφίσει, για την ισότητα των δυο φύλων και τα δικαιώματα των παιδιών, ίσες γονικές ευθύνες απέναντι στα παιδιά και την εναλλασσόμενη κατοικία των παιδιών. Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στην χώρα μας, στα περισσότερα κράτη-μέλη, όπως στην Γαλλία, το Βέλγιο, την Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία έχουν παρατηρηθεί σημαντικές εξελίξεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Τι προβλέπει το ψήφισμα 2079 του 2015

Τα κράτη – μέλη καλούνται να σέβονται το δικαίωμα των πατεράδων στην κοινή επιμέλεια και να διασφαλίσουν ότι το οικογενειακό δίκαιο προβλέπει σε περίπτωση διάστασης η διαζυγίου την από κοινού άσκηση της επιμέλειας των τέκνων, διότι η κοινή επιμέλεια βοηθά να υπερνικηθούν τα στερεότυπα βάσει φύλου τα σχετικά με ρόλους στο πλαίσιο της οικογένειας και αυτό αντανακλά στις κοινωνιολογικές αλλαγές που παρατηρήθηκαν εδώ και μισό αιώνα στο χώρο οργάνωσης της οικογένειας.

Επίσης, τα κράτη – μέλη καλούνται να εξαλείψουν από τις νομοθεσίες τους κάθε διαφορά μεταξύ των γονέων που έχουν αναγνωρίσει το παιδί τους, είτε έχουν τελέσει γάμο είτε όχι, καθώς και να εισάγουν στην νομοθεσία τους την αρχή της εναλλασσόμενης κατοικίας των παιδιών μετά τον χωρισμό. Η Ελλάδα έχει προσυπογράψει το εν λόγω ευρωπαϊκό ψήφισμα, αποδεχομένη όλες τις προτεινόμενες οδηγίες που αναφέρονται σε αυτό, από το 2015. Παρόλα αυτά εξακολουθεί να μην έχει προχωρήσει στην εφαρμογή του στο νομικό πλαίσιο του εθνικού οικογενειακού Δικαίου.

Είναι η Ελλάδα ώριμη για μια τέτοια αλλαγή;

Το ισχύον πλαίσιο του οικογενειακού δικαίου στην Ελλάδα είναι αναχρονιστικό και δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες και την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών. Του λόγου το αληθές αποδεικνύεται από τα πορίσματα έρευνας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, όπου σε δείγμα 1349 ατόμων (εκ των οποίων 71% γυναίκες, 30,5% παντρεμένοι, 14% διαζευγμένοι) το 73% θεωρεί́ ότι ο πατέρας είναι εξίσου ικανός με τη μητέρα στην ανατροφή /επιμέλεια των παιδιών, ενώ το 86% πιστεύει ότι το κράτος πρέπει να θεσπίσει νόμους για τη συνεπιμέλεια. Τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν ότι η αποδοχή της συνεπιμέλειας από την ελληνική κοινή γνώμη βρίσκεται σε επίπεδα αντίστοιχα με χώρες όπου αυτή ισχύει ήδη.

Θα αρκούσε μια αυστηροποίηση των ποινών για την αντιμετώπιση της γονεϊκής αποξένωσης;

Αυστηροποίηση των ποινών για περιπτώσεις μη τήρησης των δικαστικών αποφάσεων ή των ιδιωτικών συμφωνιών, χωρίς αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, δεν θα έτεινε στην λύση του προβλήματος της γονεϊκής αποξένωσης. Στην πραγματικότητα μία τέτοια ρύθμιση δεν θα συνιστούσε αλλαγή των κανόνων αλλά διατήρηση του ίδιου πλαισίου. Ο αποξενωτής γονέας δεν αποθαρρύνεται από την απειλή ποινών, γιατί επιδιώκει μέσω την χειραγώγησης των παιδιών την αποξένωση του άλλου γονέα, συμπεριφορά την οποία ενισχύει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό

Την Κυριακή 21 Ιουνίου ήταν η «Ημέρα του Πατέρα» και στο πλαίσιο αυτό οι «Ενεργοί Μπαμπάδες» έστειλαν σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, στην οποία του ανέφεραν μεταξύ άλλων: «Η 21η Ιουνίου είναι για εμάς μία ξεχωριστή ημέρα. Σημαίνει πολλά, κάποια εκ των οποίων λέγονται και περιγράφονται και άλλα που δεν μπορούν να ειπωθούν, μα εκδηλώνονται ισχυρά στην σφαίρα των συναισθημάτων. Είναι συμβολισμός και σημείο αναφοράς ενός αγώνα, που δυστυχώς δεν είναι ευρέως γνωστός. Στον δικό μας αγώνα δεν υπάρχουν αντιπαλότητες, ο «καταστατικός μας χάρτης» δεν διαχωρίζει σε εχθρούς ή φίλους. Έχει διαρκή προσπάθεια για πράγματα που για άλλους είναι αυτονόητα και αδιαπραγμάτευτα. Είναι μάχη με μοναδικούς ηττημένους αθώες ψυχές παιδιών. Μοναδικός μας σκοπός και επιδίωξη, κυρίαρχη σκέψη είναι η προστασία των παιδιών μας, των μελλοντικών γονέων».

Και συνεχίζουν: «Τα ελληνικά δικαστήρια, αντιθέτως με ό,τι συμβαίνει στην πλειονότητα των Ευρωπαϊκών χωρών και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αδυνατούν να εκδώσουν αποφάσεις προς το αληθινό συμφέρον του παιδιού, αποκλείοντας de facto τον έναν γονέα, καθώς ο χρόνος επικοινωνίας – συνηθέστερα του πατέρα – με τα παιδιά του περιορίζεται σε κάποιες ημέρες τον μήνα, πολύ μακριά από τον ιδανικό για την ομαλή τους ανάπτυξη ισομερισμό του χρόνου. Στην πραγματικότητα, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για την ρύθμιση της επιμέλειας, δεν είναι παρά ένα όπλο στα χέρια του αποξενωτή γονέα. Για τους λόγους αυτούς, σήμερα είναι η μέρα και των Ενεργών Μπαμπάδων, που από θέση αρνούνται να συμβιβαστούν με την δυσμένεια των κανόνων της επιμέλειας στην Ελλάδα. Απαρχή και κατεύθυνση η ομαλή ανάπτυξη των παιδιών μας, που συνειδητά φέραμε στην ζωή και αγωνιούμε για την ομαλή ανάπτυξή τους.

[…] Η φυσική και συναισθηματική αποξένωση του ενός γονέα αφήνει το παιδί έκθετο σε κινδύνους πολύ σοβαρών ψυχολογικών προβλημάτων. […] Είμαστε χιλιάδες οι αποξενωμένοι γονείς, είναι αθροιστικά περισσότερες οι αθώες ψυχές παιδιών που βρίσκονται σε πραγματικό κίνδυνο ψυχοσυναισθηματικών προβλημάτων, που θα μεταφέρουν με την σειρά τους στις επόμενες γενιές. Στην Ελλάδα, επιβάλλεται να αλλάξει επιτέλους το αναχρονιστικό πλαίσιο της επιμέλειας, η οποία δεν ανταποκρίνεται πια σε καμία απολύτως κοινωνική πραγματικότητα. Είμαστε σίγουροι ότι θα ακούσετε την φωνή μας, θα σκύψετε πάνω από το πρόβλημα των παιδιών και θα ακολουθήσετε το παράδειγμα που δίνει ο υπόλοιπος κόσμος».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

34
σχόλια
 1. avatar ομεβιος παχατουρισης

  Υπαρχει λυση..να εξαφανιστεις και να μην πληρρωνεις σαλιο και να παρουσιαζεις συνεχως νομικα εμποδια..υπαρχουν τροποι και δεν χρειαζεται να εισαι ο βλακας που πληρρωνεις συνεχεια και αν συνεχισει να σε απηλει πηγαινε απλα ενα χρονο φυλακη και ξεμπλεξες...αυτα... κωλοχωρα κωλογυναικες και γενικο χαλι

 2. avatar ομηρος πατερας

  οι νομοι να αλλαξουν τωρα!!
  καποτε οι γυναικες ηταν το αδυναμο φυλλο κι ο νομος τις αντιμετωπιζε αναλογα.
  τωρα εχουν το πανω χερι, αν δεν χορευεις στο ρυθμο που σου βαραει και θες να χωρισεις....την εβαψες, θα κοιτας σε λιγο καιρο τα παιδια σου με καημο απο τα καγκελα του σχολειου και δεν θα μπορεις να τους μιλησεις. απλα ξυπνας ενα πρωι και βλεπεις ενα αγριο θηριο που θελει να σε καταστρεψει με καθε δυνατο τροπο, επειδη τολμησες να τη χωρισεις, η λογικη παει περιπατο, το ιδιο και η ωριμοτητα και η συνεννοηση για χαρη των παιδιων. Η δυναμη και η εξουσια τους ειναι τα παιδια, τα χρησιμοποιουν σαν ασπιδα και σε γονατιζουν. παντα ενας χωρισμος ειναι δυσκολος αλλα ειναι αδικο ο πατερας να μην εχει πρακτικα κανενα δικαιωμα και μονο υποχρεωσεις.πληρωνεις κανονικα τη διατροφη και οσα επιπλεον χρειαζονται για να μη λειψει τιποτα στα παιδια σου,δεν σε ρωταει κανενας πως τα βγαζεις περα (ας μη χωριζες σου λενε) βλεπεις τα παιδια σου απο ελαχιστα ως καθολου, δεν εχεις λογο στο πως μεγαλωνουν και διαπαιδαγωγουνται, στο σπιτι που εσυ αγορασες και διαθετεις για να μεγαλωσουν τα παιδια σου, σου βαζει συντομα καποιον αλλο και τα παροτρυνει να τον αποκαλουν μπαμπα....ετσι για να σε τσακισει επειδη μπορει.
  ομηροι πατεραδες,απροστατευτοι απο το νομο...ερμαια της καθε αφρονης που επειδη κυοφορησε νομιζει οτι μπορει να φερει τον τιμητικο τιτλο της \"μητερας\".

 3. avatar Parkis

  Το να μην υπάρχει αυτόματα κοινή επιμέλεια των παιδιών είναι σαφέστατη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων ανδρών που χωρίζουν. Επίσης γνωρίζουμε ολοι καλά τι εκβιασμοί βασίζονται στο \"θα φύγω και δε θα ξαναδείς τα παιδιά \".
  Είναι μια από τις χειρότερες ξεφτίλες της χώρας μας.
  Αλλά είπαμε... μεσαίωνας ακόμα.

 4. avatar Κάπως έτσι πρέπει να είναι

  Η αδερφή μου χώρισε με τον άντρα της. Έχουν 2 παιδιά 17 και 13. Όταν ο πατέρας μας αρρώστησε σοβαρά η αδερφή μου με την σύμφωνη γνώμη του άντρα της έφυγε από το χωριό και ήρθε δίπλα στο πατέρα της στην Αθήνα στο νοσοκομείο (καρκίνος) 7 μήνες κράτησε αυτο. Καποια Σαββατοκύριακα ανέβαιναν τα παιδιά.Σε όλο αυτό το διάστημα ο γαμπρός βρήκε ευκαιρία και ερωτεύτηκε μια άλλη κυρία.Καποια στιγμή τους είδε η μεγάλη κόρη αγκαλίτσα (βλέπεις επαρχία μικρός είναι ο κόσμος) και πήγε και την έφτυσε αυτήν. Μετά γύρισε στον πατέρα της και του είπε σε αγαπώ γιατί είσαι ο πατέρας μου,αλλά δε σε σέβομαι πια.κι έβγαλε ένα τσιγάρο και κάπνισε μπροστά του. Σήμερα χωρισμένοι η αδερφή μου ζει στην Αθήνα πλέον τα παιδιά πάνε και βλέπουν τον πατέρα τους στο χωριό οπότε θέλουν. Τώρα θα πάνε και για 2 μήνες εκεί το καλοκαίρι. Εχουν άψογες τυπικές σχέσεις λόγο τον παιδιών, φυσικά μεταξύ τους μακριά κι αγαπημένοι. Ποτέ κανείς τους δε κατηγόρησε η είπε κακία κουβέντα για τον άλλον στα παιδιά. Και ο καθένας έχει πάρει το δρόμο του

 5. avatar Αρθούρος Ι

  Στην Ελλάδα,κάθε φορά,προβάλλεται ως προοδευτικό και ψηφίζεται κάτι που έχει ήδη δοκιμαστεί στις δήθεν αναπτυγμένες χώρες και έχει αποτύχει ή έχει πετύχει μερικώς.Έτσι πολυδιαφημίστηκε κι εδώ η ψήφιση του νέου οικογενειακού δικαίου πριν από 40 έτη ως απελευθέρωση και αποκατάσταση της γυναικείας αξιοπρέπειας.Όμως,δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η καταβαράθρωση της νεοελληνικής οικογένειας,η υποβάθμιση των παιδιών,της τεκνογονίας και τελικά η αναβάθμιση του επαγγέλματος των δικηγόρων.Με δεδομένο ότι η Ελλάδα είχε ήδη αρχίσει να προσαρμόζεται στα ευρωπαϊκά δεδομένα με την αυξημένη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά και των αντρών στις εξωτερικές δουλειές(ψώνια στο υπερμάρκετ,λαϊκή) και τώρα και στις εσωτερικές,όπως μαγείρεμα,η επιμονή στα δικαιώματα των γυναικών,λες και είμαστε στο Ιράν,ευνοεί τις ήδη δυνατές γυναίκες και καταδικάζει τους αδύνατους λόγω ανεργίας,άντρες.Οι νόμοι επομένως πρέπει να εφαρμόζονται κατά περίπτωση κι όχι κατά έθος και παραδοσιακά.

 6. avatar Το παιδι

  μας το ρωτήσαμε ποίο είναι το δίκαιο;Αυτό θέλει αγκαλιά και από τους δύο.Εμεις τα κάναμε σκ@τ@ στη ζωή μας γιατί (εχουμε;) περισσότερο μυαλό από τα παιδάκια μας. Βλέπω γονείς που μιλάνε άσχημα στο παιδί για τον άλλον γονιό. Πόση πίκρα και μίσος δίνουμε στην καρδούλα του παιδιού για τον μπαμπά η την μαμά. Έτσι πρέπει να μεγαλώσει το παιδί μας; Με μίσος; Εμείς ως (σοφότεροι;) Από το παιδί πρέπει να του διδάξουμε αγάπη και όχι μίσος. Κι αν δεν τα βρίσκαμε μεταξύ μας η αν κάναμε βλακεία είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Δε θα φέρουμε την ίδια μοίρα και κακομοιριά μας στο παιδί.

 7. avatar Σταυρος Μανινος

  Το δικιο ειναι με τα παιδια που θελουν και τους δυο γονεις τους...
  Ποσο δυσκολο ειναι να το καταλαβουν η κοινωνια,η πολιτικη ηγεσια και κυριως οι μητερες τους. .
  Μην κρυβομαστε πισω απο το δαχτυλο μας...ο ΠΑΤΕΡΑΣ του 2020 βιωνει ΡΑΤΣΙΣΜΟ

  1. avatar seaman

   Σεξισμό βιώνει. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν με βάση το φύλο του ατόμου άρα σεξισμός.

 8. avatar Πείτε το ρε παιδιά

  Ότι θέλετε να συμμετέχετε στην ανατροφή των παιδιών. Άλλα είχαμε καταλάβει όταν για εγκατάλειψη ανηλίκου μέσα μπαίνει μόνο η μάνα και ας είναι ανήλικη επίσης και ούτε λόγος για τον πατέρα. Το νομικό σύστημα πρέπει να αλλάξει, αλλά όχι μόνο για τους πατεράδες που θέλουν να είναι κοντά στα παιδιά τους, αλλά και για αυτούς που δεν θέλουν. Το σύστημα θα αλλάξει όταν όλη η κοινωνία επιτέλους παραδεχτεί ότι η φροντίδα των παιδιών είναι ΚΑΙ αντρική υπόθεση.

 9. avatar Απλά

  Αν δεν σε αφήνει να δείς τα παιδιά σου, παρα το υπογεγραμμένο ιδιωτικό συμφωνητικό, το παίρνεις μαζί σου, απαιτείς εξώ από το σπίτι με καταγραφή δηλωμένη πότε θα στα δώσει, και είτε αν η ημερομηνία είναι εντός προθεσμίας το αποδέχεσαι, ενώ αν δεν είναι καλείς επιτόπου αστυνομία, και με το συμφωνητικό παρόν κάνεις μύνηση για απαγωγή ώστε να πάει 1 μέρα μεσα σαν αυτόφωρο η λεγάμενη.
  Ακου εκεί να μην αφήνει μήνες να δεις τον μπαμπα του επειδή βρήκε άλλον.

  1. avatar Βασίλειος ο Β’

   Αν δεν πληρώσεις τη διατροφή με καθυστέρηση μιας ημέρας η Αστυνομία σε συλλαμβάνει. Εάν το παιδί δεν πάει την ημέρα που έχει ορίσει το δικαστήριο στον άλλο γονέα η Αστυνομία δεν συλλαμβάνει τον γονέα που παρακρατεί τα παιδιά.

 10. avatar Βασίλειος ο Β’

  Οι συνέπειες της απώλειας του πατέρα για το παιδί. Με πραγματικά δεδομένα.

  https://www.youtube.com/watch?v=Qi1oN1icAYc&t=17s

 11. avatar Νίκος Καπ

  Ξεχνάμε όμως και αυτούς τους μπαμπάδες που χρησιμοποιούν τα παιδιά τους ως μοχλό πίεσης για να εκδικηθούν την πρώην ή που αδιαφορούν πλήρως για τα παιδιά τους και δυστυχώς είναι πάρα πολλοί, αυτό το λέω λαμβάνοντας υπόψιν κσι τις μαμάδες που κάνουν το ίδιο για να μην παρεξηγούμαστε. Αλλά και εμείς πολλές φορές τα έχουμε κάνει μπάχαλο. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει σωστή ψυχιατρική αξιολόγηση και των δύο για να δίνεται η όποια επιμέλεια.

  1. avatar Αγαπώ όλον τον κόσμο. Μοιράζω αγκαλιές και φιλιά.

   Αγαπητέ φίλε καλημέρα, ....ας ξεκινήσει το 50-50 που είναι το σωστό και δίκαιο και μετά ας γίνουν και όλα αυτά που γράφεις.

 12. avatar Οι γυναικες στον χωρισμο χρησιμοποιουν

  Τα παιδια για να εκδικηθουν τον ανδρα, ειτε φταιει ειτε οχι για το διαζυγιο.
  Ειναι πολυ ασχημο αυτο.

 13. avatar den86

  κοίτα εδώ ρε, εμένα ούτε που ήθελε να μας βλέπει και τα τρία. Λες και φταίγαμε εμείς που μας γέννησε

  1. avatar Αγαπώ όλον τον κόσμο. Μοιράζω αγκαλιές και φιλιά.

   Καλή σου μέρα. Εσύ τουλάχιστον είσαι ξεκάθαρος, οπότε τον δεις μπροστά σου, μπορείς να το φτύσεις στα μούτρα και να το ευχαριστηθείς κιόλας. Και καλά θα κάνεις.
   Αλλά εδώ με αφορμή το άρθρο, μιλάμε για τους άλλους που ευτυχώς υπάρχουν και είναι περισσότεροι, που θέλουν να συνεχίσουν να αγαπούν τα παιδιά τους όπως και πριν και δεν μπορούν.

  2. avatar @ch

   Το ρε, τι το ήθελες? Δυστυχώς ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος είσαι. Εσύ πρόσεχε να κάνεις ωραία οικογένεια.

 14. avatar Κάργιες παντού….

  ....

 15. avatar Ch05:54-1

  Καλημέρα σε όλη την Ελλάδα με τον Αναστημενο Ιησού Χριστό. Ανεκτίμητη η αξία της οικογένειας. Μεγάλο κακό η επιπολαιοτητα και η ανευθυνότητα. Ο μεγάλος εχθρός του Ανθρώπου το Εγώ του. Θύμα πάντα το παιδί. Ένα τσουβάλι, ένα σακί του μποξ. Τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες. Στην ζωή ο άνθρωπος θα αντικαταστήσει, όλες τις καιρικές συνθήκες. Το πρόβλημα είναι σε τι θεμέλιο θα κτίσει το οικοδομιμα του. Σε Βράχο η σε άμμο? Στην άμμο θα έλθουν οι καιρικές συνθήκες, και η οικοδομή θα καταρρεύσει. Στον Βράχο που είναι ο Ιησούς Χριστός, θα αντέξει και η οικογένεια θα δει εγγόνια και δισέγγονα. Όποιος η οποία το δέχεται.

  1. avatar Αγαπώ όλον τον κόσμο. Μοιράζω αγκαλιές και φιλιά.

   Καλημέρα και από μένα πάτερ. Άσε τον Χριστό εκεί που είναι και βλέπει τα πάντα και πες τώρα τι μπορεί να κάνει ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ένας φίλος μου που έχει χωρίσει και η μαντάμ δεν τον έχει αφήσει να δει τα παιδιά του για 9 μήνες...
   Ολο λείπει, όλο ειναι άρρωστα, όλο τα βάζει να λένε οτι δεν θέλουν να πάνε μαζί του...
   Θα σου πω μάλιστα ο φιλος ήταν και είναι κάθε Κυριακή στην εκκλησία, νηστεύει, φοράει τέσσερα πέντε κομποσκοίνια στο κάθε χερι, αλλά η άλλη η γιόλα είτε δεν ανοίγει την πόρτα, είτε λείπει επίτηδες τις ώρες που πάει να τα δει αυτός ανελλιπώς.
   Από την άλλη η.....αστυνομία απλά καταγράφει το γεγονός για να πάνε με στοιχεια σε νεα δίκη. Και αυτός δεν τα έχει δει για μήνες....μόνο από τα κάγκελα του σχολειου που δεν έρχονται κοντά του γιατί η άλλη τα έχει δηλητηριάσει.
   Για πες ρε πάτερ , τον εγωισμο του τον έριξε αυτός δεν έχει αλλο παρακατω.....αλλά τι κάνουμε τώρα, τα παιδιά θέλουμε να δούμε εμείς.
   Α!...να συμπληρώσω πάτερ, ότι και πνευματικό έχουμε που λέμε για τα εσωψυχά μας.

   1. avatar @ch

    Όταν σχολιάζουμε να έχουμε σεβασμό, και να μην βάζουμε επίθετα η παρωνυμια, ο ένας στον άλλον. Όλα ξεκινούν από το Α. Εγώ και η συζηγος παντευτηκαμε πριν γνωρίσουμε τον Ιησού Χριστό. Αλλά το βλέμμα μας ήταν επάνω στην οικογένεια μας. Μακριά οι μαμάδες και οι μπαμπάδες, στην διακυβέρνηση της δικής μας οικογένειας. Και φυσικά αντιμετωπιδαμε όλες τις καιρικές συνθήκες, εωσου ήλθε ο Ιησούς Χριστός, η οικογένεια στερεωθηκε στο Θεμέλιο Του, ήλθε ειλικρινή αγάπη προς τους συγγενείς και φίλους, κλπ, κλπ. Μέχρι να φυγή ο άνθρωπος από αυτή την ζωή, θα έχει πίκρες στενοχωριες, χαρά και Ειρήνη στην καρδιά του αν έχει γνωρίσει τον Ιησού Χριστό. Είναι θέμα γεύσης. Αν ο άνθρωπος δεν έχει γεύση, δηλαδή δεν αναγεννηθεί, δεν μπορεί να καταλάβει. Δεν είναι θέμα εξυπνάδας η μορφωσεως. Είναι θέμα καρδιάς. Αν γίνει καταστροφή στην οικογένεια, τα χαλάσματα τα διορθώνει ο Θεός, αν ο άνθρωπος ζητήσει εκ καρδίας βοήθεια από τον Ιησού Χριστό. Είναι θέμα μετανοιας και όχι μεταμελειας. Τα πάντα διορθωνονται. Σε κάθε περίπτωση ο Κύριος ξέρει πως να ενεργήσει. Τον πρώτο λόγο τον έχει ο άνθρωπος αν θέλει. Έχει ελεύθερη βούληση ο άνθρωπος. Ο Θεός δεν παραβιάζει, είναι Κύριος, με όλη την σημασία της λέξης.

  2. avatar niο

   Θα σε στεναχωρήσω με τον Αναστημένο Ιησού Χριστό αλλά παίρνει κουβέντα το θέμα!
   Καλημέρα!

   1. avatar @ch

    Αυτό οποίος το θέλει το δέχεται. Στα υπόλοιπα τι έχεις να πεις. Αυτό είναι το θέμα της συζήτησης.

    1. avatar niο

     Συμφωνώ με την κοινή επιμέλεια σαφώς, αλλά έχουν περάσει τρεις μήνες από το Πάσχα!!!
     ΗΜΑΡΤΟΝ !!!

 16. avatar Νυχτερίδα

  Ελλάδα....100 χρόνια πίσω....

  1. avatar Αγαπώ όλον τον κόσμο. Μοιράζω αγκαλιές και φιλιά.

   Δεν φαντάζεσαι πόσο πίσω . Λίγα χρόνια λες.
   Το ζω αυτή την περίοδο από έναν καλό μου φίλο που χώρισε και δεν έχει δει τα παιδιά 9 μήνες επειδή η μητέρα που τσεπωνει τα 500 το μηνα, θέλει να του κάνει κακό. Τον χτυπά εκεί που πονάει, σε αυτό που αγαπάει. Στα παιδιά του.
   Να μην σου πω για το κράτος, αστυνομια, δικαιοσύνη με ορισμούς δικάσιμων, αναβολές, καθυστερήσεις, εμπάθειες από γυναίκες δικαστές....

 17. avatar Προσφυγας

  Βρίσκομαι Γερμανία, χώρισα και η γυναίκα μου δεν με άφηνε να δω τον γιο μου (τώρα είναι 8 μηνών). Η διαδικασία ήταν ένα απλό τηλεφώνημα, οι υπηρεσίες μας κάλεσαν και απλά μας είπαν: πως δουλεύετε κύριε, πόση διατροφή δίνετε; (922€ στην περίπτωση μου) .Αυτές είναι οι ώρες του πατέρα, αν δεν του δίνεις το παιδί τόσο πάει το πρόστιμο ανά χαμένη ώρα. Απλά λιτά και απέριττα. Γνωρίζω τον πόνο του πατέρα που δεν βλέπει τον παιδί του. Εύχομαι όλα να σας πάνε καλά.

  Αγωνιστικούς χαιρετισμούς

  1. avatar Sv7n

   Ρε φιλε να σε ρωτήσω . Θα γίνω στην ίδια περίπτωση με την δικιά σου. Μένω Βίρτσμπουργκ. Έχω πάει σε δικηγόρο ήδη αλλά μου λέει και εντελώς αλλά πράγματα μου λένε χωρισμένοι άνθρωποι εδώ και δεν θέλω να πάω να πληρώσω και άλλον δικηγόρο για να δω τελικά τι γίνεται. Πως μπορώ να επικοινωνήσω μαζί σου , δεν ξέρεις ποσό θα με βοηθήσεις. Αν μπορείς σε παρακαλώ στείλε μου ένα ε-μαιλ στο [email protected] . Οι πληροφορίες σου θα είναι μεγάλης σημασίας. Ευχαριστώ πολύ.

 18. avatar Άντε επιτέλους

  Ας παψει η μαμά να είναι η ΙΕΡΉ αγελάδα της υπόθεσης διαζύγιο - επιμέλεια τέκνων.. Ισότητα σε όλα, όχι όπου σας συμφέρει κυρίες

  1. avatar Yiannisg

   Πολύ σωστός!!!!
   Ισότητα σε όλα. Όχι μόνο σε ότι συμφέρει.
   Βέβαια και αυτό υπό προϋποθέσεις.....
   Υπάρχουν μπαμπάδες καραΑξιοι να μεγαλώσουν τα παιδιά του αλλά δυστυχώς υπάρχουν και απόλυτα ανάξιοι.
   Συνεπώς σε όλα ναι αλλά με προϋποθέσεις.

   1. avatar Αγαπώ όλον τον κόσμο. Μοιράζω αγκαλιές και φιλιά.

    Τζόνι, υπάρχουν και μαμάδες που είναι παντελώς ανάξιες ξερεις ε??? Που παίρνουν κανονικά τα 500 της διατροφής τον μηνα αλλά δεν αφήνουν τον πατέρα να δει έστω τα παιδια του.

    1. avatar Yiannisg

     Συμφωνω έχεις δίκιο αλλά αν διαβάσεις έγκυρες στατιστικές θα δεις ότι δυστυχως το αντίθετο συμβαίνει.
     Γι αυτό επαναλαμβάνω υπό προϋποθέσεις.

 19. avatar LickMyBalls

  Πολύ άδικο για αυτούς τους μπαμπάδες...αθάνατη Ελλάδα!

Παρακαλούμε περιμένετε ...