Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLoS One, ένας άντρας είναι σε θέση να προβλέψει πόσο πιστή θα είναι μια γυναίκα, εάν την κοιτάξει προσεκτικά.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 100 άντρες φοιτητές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας να συμμετάσχουν σε μια σειρά από πειράματα και διαπίστωσαν ότι, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, κατάφεραν να προβλέψουν επιτυχώς εάν η γυναίκα είναι άπιστη ή όχι, με ποσοστό ακρίβειας που δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο, απλώς και μόνο κοιτάζοντας μια φωτογραφία της.

«Σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ετυμηγορία των αντρών, βάσει της παρατήρησης του προσώπου άγνωστων γυναικών, είναι ως ένα βαθμό βάσιμη», καταλήγουν οι ερευνητές.

Στο πρώτο πείραμα, ζητήθηκε από 43 άντρες να βαθμολογήσουν, σε κλίμακα από 1 έως το 7, πόσο πιστές θεωρούσαν ότι είναι 34 γυναίκες ηλικίας 20 έως 42 ετών αφού κοιτάξουν μια φωτογραφία του προσώπου και μία του σώματός τους. Ζητήθηκε επίσης από 44 ακόμη άντρες να βαθμολογήσουν πόσο αξιόπιστη και πόσο ελκυστική θεωρούν κάθε γυναίκα.

Χωρίς να το γνωρίζουν οι συμμετέχοντες, οι εικονιζόμενες είχαν προηγουμένως ερωτηθεί εάν έχουν απατήσει ποτέ το σύντροφό τους. Οι μισές παραδέχτηκαν ότι έχουν συνάψει στο παρελθόν τουλάχιστον δύο παράνομους δεσμούς, ενώ οι άλλες μισές δήλωσαν ότι δεν έχουν απατήσει ποτέ κανέναν σύντροφό τους.

Στη συνέχεια, οι 43 άντρες έπρεπε να επιλέξουν την πιο πιστή ανάμεσα σε δύο γυναίκες παρόμοιας ηλικίας, η μία εκ των οποίων είχε προηγουμένως παραδεχτεί ότι έχει απατήσει στο παρελθόν.

Ο «ανιχνευτής απιστίας» των αντρών αποδείχθηκε σχετικά αποτελεσματικός, όταν οι δύο φωτογραφίες τοποθετήθηκαν δίπλα – δίπλα.

Σε δεύτερο πείραμα που έγινε σε 60 άντρες, η ίδια επίδραση παρατηρήθηκε όπως και στην πρώτη περίπτωση, όταν οι συγκρίσεις έγιναν ανάμεσα σε πολλές φωτογραφίες ταυτόχρονα. Επίσης, και στις δύο περιπτώσεις οι άντρες πέτυχαν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας όταν κοίταξαν τις φωτογραφίες του προσώπου και όχι τις ολόσωμες φωτογραφίες.

Πηγή: neadiatrofis.gr