Μία φθηνή, ακίνδυνη και εύκολη στη χρήση ιατρική συσκευή μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των πρόωρων τοκετών, σύμφωνα με Ισπανούς ερευνητές.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τη μαιευτήρα Μαρία Γκόγια του νοσοκομείου Vall d’Hebron της Βαρκελώνης, ανακάλυψαν ότι ένας απλός δακτύλιος σιλικόνης, που τοποθετείται στον τράχηλο της μήτρας, μειώνει τον αριθμό των παιδιών που γεννιούνται πρόωρα (πριν την 34η εβδομάδα της κύησης). Τα παιδιά αυτά είτε πεθαίνουν πρόωρα, είτε αντιμετωπίζουν ως ενήλικοι αυξημένους κινδύνους για την υγεία τους, όπως αναπνευστικά προβλήματα, υποθερμία, χαμηλό επίπεδο γλυκόζης στο αίμα τους, ευκολότερες μολύνσεις, εντεροκολίτιδα κ.α.

Περίπου 13 εκατ. μωρά γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο στον κόσμο. Μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου τοκετού έχουν οι γυναίκες με τράχηλο που είναι μικρότερος από 25 χιλιοστά. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά σχεδόν 11.900 γυναίκες σε πέντε μαιευτήρια και από αυτές, οι 726 είχαν μικρό τράχηλο (η μέτρηση έγινε μέσω υπερήχου μεταξύ της 18ης και της 22ης εβδομάδας της κύησης), άρα κινδύνευαν να γεννήσουν πρόωρα.

Αυτές οι γυναίκες υψηλού κινδύνου, για πρόωρη γέννα, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μελέτη έδειξε ότι το 27% των γυναικών της πρώτης ομάδας που δεν τοποθέτησαν τον ειδικό δακτύλιο στον τράχηλό τους, γέννησαν τελικά πρόωρα. Αντίθετα, στη δεύτερη ομάδα, όπου οι γυναίκες είχαν τοποθετήσει τον δακτύλιο στον τράχηλό τους κατά τους τρεις τελευταίους μήνες της κύησης, το ποσοστό πρόωρου τοκετού ήταν μόνο 6%, ενώ δεν παρατηρήθηκαν καθόλου παρενέργειες λόγω της τοποθέτησης του δακτυλίου.

Πάντως, κατά τους ισπανούς γιατρούς, θα πρέπει να γίνουν και άλλες μελέτες, προτού η νέα μέθοδος εφαρμοστεί ευρέως από τις εγκύους. Αν όντως αποδειχτεί ότι ο δακτύλιος, που κοστίζει γύρω στα 40 ευρώ, «δουλεύει», τότε, όπως δήλωσε ο καθηγητής Στιβ Θόρντον, εκπρόσωπος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων της Βρετανίας, θα πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη.

Τέτοιοι δακτύλιοι έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και 50 χρόνια για την ενίσχυση του τραχήλου, ώστε αυτός να αντέξει το πρόσθετο βάρος των εμβρύου κατά το τελευταίο στάδιο της κύησης, όμως η αποτελεσματικότητά τους είχε αμφισβητηθεί. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μία τόσο ευρεία έρευνα πάνω σε αυτή την μέθοδο, σε τυχαίο δείγμα γυναικών, και φαίνεται πως τελικά η εν λόγω τεχνική πράγματι έχει ευεργετικό αποτέλεσμα στην κύηση, καθυστερώντας τη γέννα.