Μπορεί το «πράσινο» να γίνει η νέα τάση στη μόδα; Ίσως, αν κάποτε δούμε γυναίκες να φορούν στο δρόμο γόβες στιλέτο φτιαγμένες από κελύφη φυστικιών και κόκκους καφέ, ντυμένες με ρούχα από φλούδες πορτοκαλιού και μανιτάρια.

Την ώρα που οι πασαρέλες στις πρωτεύουσες της μόδας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ παίρνουν «φωτιά», φοιτητές του Πανεπιστημίου Kingston του Λονδίνου επιχειρούν να μειώσουν το ενεργειακό αποτύπωμα του κλάδου χρησιμοποιώντας βιοδιασπώμενα υλικά για τη δημιουργία πολυτελών ενδυμάτων, υποδημάτων και αξεσουάρ.

Η βιομηχανία της μόδας υπολογίζεται ότι έχει ιδιαίτερα υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η κατασκευή συνθετικών ινών, όπως οι πολυεστερικές, εκπέμπει πέντε φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα ανά κιλό παραγωγής σε σύγκριση με το οργανικό βαμβάκι και υπερδιπλάσια ποσότητα σε σύγκριση την κάνναβη σύμφωνα με το σουηδικό Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης.

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου διαχείρισης απορριμμάτων, απορρίπτονται περισσότερο από ένα εκατομμύριο τόνοι υφασμάτων κάθε χρόνο. Η μεγαλύτερη ποσότητα καταλήγει στις χωματερές ενώ μόνο το 25% ανακυκλώνεται.

Το InCrops, μια πρωτοβουλία που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο East Anglia, στήριξε το σχέδιο των σπουδαστών του Kingston, ζητώντας τους να φτιάξουν σχέδια που να αποδεικνύουν ότι η χρήση πρώτων υλών από καλλιέργειες μπορεί να οδηγήσει σε μια «μόδα μηδενικών εκπομπών».

Πέρα από τις γόβες από κελύφη φυστικιών και κόκκους καφέ, στα σχέδια περιλαμβάνεται ένα κορσέ από πριονίδι της Βρετανίδας σχεδιάστριας Stefanie Nieuwenhuyse, το οποίο παρουσιάστηκε στην εβδομάδα μόδας του Λονδίνου τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

Άλλα δείγματα «πράσινης» μόδας είναι ένα κορμάκι από φλούδες πορτοκαλιού και αρωματικά καλλυντικά από βιοδιασπώμενο πλαστικό.

Η πρωτοβουλία της ΙnCrops και των σπουδαστών του Πανεπιστημίου Kingston έχει βρει θετική ανταπόκριση από καλλιτέχνες και περιοδικά μόδας.

Τα τελευταία χρόνια, διάσημοι σχεδιαστές στρέφονται ολοένα και περισσότερο στη χρήση οργανικού βαμβακιού και ανακυκλώσιμων υλικών. Ωστόσο, το αν θα δούμε φορέματα από φλούδες πορτοκαλιού στο δρόμο είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον.

Πηγή: econews.gr