Πρέπει να τρώτε πέντε μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα. Πρέπει να γυμνάζεστε μία ώρα κάθε μέρα. Πρέπει να κοιμάστε οκτώ ώρες. Κρατείστε αυτές τις οδηγίες, μόνο μη φτάσετε στην υπερβολή.

Πολλά από αυτά τα «πρέπει» μπορείτε να τα προσαρμόσετε στα δικά σας «θέλω» και «μπορώ», ανάλογα με τον τρόπο ζωής σας ώστε να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς να καταπιεστείτε.

Γι’ αυτό να θυμάστε ότι οι παρακάτω κανόνες δεν πρέπει πάντα να εφαρμόζονται κατά γράμμα.


Να αγοράζετε βιολογικά προϊόντα, είναι πιο υγιεινά.

Τι αρκεί να κάνετε: Μπορείτε να αντικαταστήσετε κάποια φρούτα και λαχανικά με οργανικά. Οι λόγοι που ακούτε συχνά πυκνά ότι είναι αναγκαίο να τρώτε μόνο βιολογικά προϊόντα, είναι για να αποφύγετε να επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με χημικά, εξαιτίας των φυτοφαρμάκων που βρίσκονται σε πολλές τροφές.

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι κινδυνεύετε από τα πάντα. Γι’ αυτό πρέπει να μάθετε ποια είναι τα πρώτα στη λίστα με τα «απαγορευμένα» και να κάνετε τις επιλογές σας. Κάποια από αυτά που θεωρούνται πιο επιρρεπή στις μολύνσεις είναι τα λαχανικά που μεγαλώνουν μέσα ή κοντά στο έδαφος όπως για παράδειγμα οι πατάτες, τα καρότα, το λάχανο και το μαρούλι, τα εισαγόμενα σταφύλια, τα μήλα, τα κεράσια και οι φράουλες. Πάντως, είναι προτιμότερο το γάλα και τα αβγά να είναι βιολογικά. Κι αυτό λόγω των ορμονών που περιέχονται στις τροφές των ζώων.


Χρειάζεται να κοιμάστε 8-9 ώρες κάθε βράδυ.

Τι αρκεί να κάνετε: Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες και αυτό ισχύει και για το πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται. Το πιο σημαντικό, ανεξάρτητα από το πόσες ώρες κοιμάστε, είναι να ξυπνάτε και να νιώθετε ξεκούραστες και γεμάτες ενέργεια. Κι αυτό γιατί αυτή είναι η απόδειξη ότι ο οργανισμός σας είχε το χρόνο να χαλαρώσει και να επαναφορτιστεί.

Πάντως, έρευνες έχουν δείξει ότι λιγότερες από πέντε ώρες ύπνου ημερησίως, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Στην περίπτωση βέβαια που ξυπνάτε διαρκώς κουρασμένες, δοκιμάστε να πέσετε για ύπνο δέκα λεπτά νωρίτερα κάθε βράδυ, μέχρι να νιώσετε καλύτερα.


Γυμναστείτε τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα

Τι αρκεί να κάνετε: Κινηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε. Σκεφτείτε ότι όταν ο ελεύθερος χρόνος θεωρείται πολυτέλεια, τότε το κάθε λεπτό μετράει. Έτσι, αρχίστε το πρόγραμμά σας, βάζοντας μικρούς στόχους, όπως για παράδειγμα το να πηγαίνετε στο περίπτερο με τα πόδια, να βγάζετε το σκύλο σας -σε περίπτωση που έχετε φυσικά- βόλτα και γενικότερα να βρίσκετε αφορμές για να σηκώνεστε από την καρέκλα.

Πρέπει να τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτα και λαχανικά ημερησίως. Τι αρκεί να κάνετε: Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά όσο πιο συχνά μπορείτε. Δεν χρειάζεται βέβαια να μπείτε στη διαδικασία να τις μετράτε. Άλλωστε, το μόνο που έχει παρατηρηθεί είναι το γεγονός ότι όσοι τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά είναι και πιο υγιείς. Το πιο σημαντικό όμως είναι η ποικιλία που θα έχετε στα γεύματά σας.