Σε προϋπάρχουσες διαταραχές και όχι στην ίδια τη διακοπή μίας εγκυμοσύνης, οφείλονται τα συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους που εμφανίζει μία γυναίκα, μετά από άμβλωση, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σύμφωνα με το BBC, επιστήμονες συγκέντρωσαν, ανέλυσαν και συνέκριναν τα δεδομένα περισσότερων από 40 προγενέστερων ερευνών για το θέμα και κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι οι ψυχολογικές διακυμάνσεις μίας γυναίκας που έχει υποβληθεί σε άμβλωση, δεν είναι αναγκαστικά το αποτέλεσμα αυτής.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, όσες γυναίκες αντιμετωπίζουν ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια διαταραχή, ανεξάρτητα από το εάν θα προχωρήσουν σε άμβλωση ή θα φέρουν στον κόσμο το παιδί τους.

Συνήθως, ο κίνδυνος μία γυναίκα να εμφανίσει συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης, κυμαίνεται στο 11 – 12%, ποσοστό που αυξάνεται, στις περιπτώσεις ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, υπογράμμισε, πως όσες εμφάνισαν ανάλογα συμπτώματα, αντιμετώπιζαν κάποιου είδους διαταραχή και πριν την εγκυμοσύνη.

Το αποτέλεσμα της μελέτης, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε αντιδράσεις εκ μέρους οργανώσεων που τάσσονται κατά της άμβλωσης οι οποίες κάνουν λόγο για σκοπιμότητες και υποστηρίζουν, πως τα εν λόγω στοιχεία έχουν σαν στόχο να «ελαχιστοποιήσουν» τις ψυχολογικές επιπτώσεις του τερματισμού μιας εγκυμοσύνης.