Το συγκεκριμένο πιάτο αποτελεί μια γευστικότατη επιλογή για μικρούς και μεγάλους συνοδευόμενο από θρεπτικά όσπρια.

Υλικά

500 γραμμ. γίγαντες
1 κ.γλ. σόδα μαγειρική
1½ φλ. ελαιόλαδο
10 σκελίδες σκόρδο
4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 ντομάτες σε φέτες
2 φύλλα δάφνη
1 κλαδάκι δεντρολίβανο
1 κλαδάκι θυμάρι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

1. Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα. Την επόμενη ημέρα τους ξεπλένουμε καλά και τους στραγγίζουμε.

2. Τους βάζουμε σε μια μικρή γάστρα και μπήγουμε τα σκόρδα εδώ κι εκεί. Από πάνω βάζουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια σε στρώση. Κόβουμε φέτες τις ντομάτες και τις βάζουμε σαν τελευταία στρώση. Μπήγουμε τα δαφνόφυλλα, το δεντρολίβανο και το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε.

3. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να καλυφθούν τα υλικά. Σκεπάζουμε τη γάστρα.

4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 3 ώρες περίπου, μέχρι να πιουν όλα τα υγρά τους και να μείνουν με το λάδι τους.

Πηγή: argiro.gr