Μετά την επιστροφή από το μαιευτήριο οι περισσότεροι γονείς κρατούν τα βρέφη για κάποιο διάστημα στο δωμάτιο τους λόγω του θηλασμού και για να τα επιβλέπουν.

Η ψυχολόγος, παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου, προτείνει στους γονείς η αλλαγή δωματίου να γίνεται από το πρώτο εξάμηνο της ζωής του βρέφους.

Ωστόσο ακόμη κι αν το παιδί έχει μεγαλώσει και κοιμάται μαζί σας, ποτέ δεν είναι αργά για να μάθει να κοιμάται στο δωμάτιό του. Ο ύπνος του παιδιού με τους γονείς συμβολίζει τη διατήρηση του αδιαίρετου μεταξύ της μητέρας και του βρέφους, το οποίο υπήρχε κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας ζωής, γεγονός που εμποδίζει την αυτονομία του παιδιού.

Οι γονείς πρέπει να κόψουν σταδιακά τον «ομφάλιο λώρο» που τους ενώνει με το παιδί και να ενισχύσουν την ανεξαρτησία, που είναι απαραίτητη για την ωρίμανσή του.

Σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύεται στο ένθετο «Glam Τύπος», το ζευγάρι πρέπει να συζητήσει με ειλικρίνεια και να αποφασίσει τους λόγους που θέλει να βγάλει το παιδί από το δωμάτιο. Θα προχωρήσουν μόνο όταν είναι προετοιμασμένοι να αποχωριστούν το παιδί. Να καθιερώσουν αν δεν το έχουν κάνει, συγκεκριμένες συνήθειες για την ώρα του ύπνου, όπως σταθερή ώρα, βραδινό μπάνιο, διήγηση μιας ιστορίας κλπ. Όταν το βάζουν για ύπνο να του λένε ότι πρέπει να μείνει στο δωμάτιό του μέχρι το πρωί.

Αν το παιδί δεν έχει συνηθίσει το δωμάτιο και κλαίει, πρέπει να κάνουν προοδευτικά βήματα, όπως για παράδειγμα να καθίσουν δίπλα του κάποια ώρα και να αποχωρίσουν σταδιακά.

Αν τους φωνάζει, να του απαντούν χωρίς να πηγαίνουν εκεί κάθε φορά. Αν κλαίει να το καθησυχάζουν με ψυχραιμία.
Να είναι σταθεροί και σύντομοι σε κάθε επίσκεψη μετά τη βασική. Κυρίως όμως να μην έχουν ενοχές. Αν το βράδυ τους επισκέπτεται, να φροντίσουν να το πηγαίνουν στο δωμάτιό του, όσες φορές χρειαστεί, με ηρεμία και αποφασιστικότητα.

Σε περίπτωση που ξυπνήσει τη νύκτα κλαίγοντας, να το ηρεμήσουν χωρίς όμως να το πάρουν στο κρεβάτι τους.

Να μη ξεχνούν ότι ο ύπνος με τα παιδιά δεν αποτελεί ένδειξη της αγάπης τους. Αν εφαρμόσουν όλα αυτά με ηρεμία, σταθερότητα, αποφασιστικότητα και τρυφερότητα, σε μερικές μέρες το παιδί θα έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.