Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα παιδιά των εργαζόμενων γυναικών έχουν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα, ενώ όσο περισσότερο δουλεύει η μαμά τους, τόσο αυξάνουν και οι πιθανότητες να έχουν παραπανίσια κιλά!

Αυτό φαίνεται να συμβαίνει επειδή τα παιδιά αυτά μεγαλώνουν με τη γιαγιά ή κάποιον άλλο άνθρωπο, που δεν μπορεί να επιβληθεί, όταν ζητήσουν κάτι, εκτός από το προγραμματισμένο φαγητό. Επίσης, πολλές φορές – μια και η μαμά είναι πολυάσχολη και δεν προλαβαίνει να κάνει τα πάντα – δεν υπάρχει σπιτικό φαγητό, με συνέπεια το παιδί να καταναλώνει διάφορες άλλες, όχι και τόσο υγιεινές, τροφές, γεγονός που δεν βοηθά καθόλου στη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής.

Επιπλέον, όταν οι γονείς εργάζονται πολλές ώρες και βλέπουν τα παιδιά τους μόνο την ώρα που επιστρέφουν από την εργασία τους, εκείνα αποκτούν σταδιακά τη συνήθεια να παρατείνουν την ώρα που πέφτουν για ύπνο – θέλοντας να μείνουν με τη μαμά και τον μπαμπά περισσότερο – με συνέπεια να μειώνονται αρκετά οι ώρες που κοιμούνται… παράγοντας που συνηγορεί στην ανάπτυξη της παιδικής παχυσαρκίας.

Άλλος ένας επιβαρυντικός παράγοντας φαίνεται να είναι και οι ώρες τηλεθέασης. Ένα παιδί που δεν είναι υπό την επίβλεψη της μαμάς του, είναι κατά κανόνα πιο πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη και παρακολουθεί τηλεόραση ή παίζει στο κομπιούτερ. Δηλαδή δεν παίζει και δεν ασκείται!

Επειδή όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις, η εργασία δεν είναι επιλογή αλλά ανάγκη, πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να ακολουθείται πιστά από οποιονδήποτε έχει αναλάβει να προσέχει το παιδί τις ώρες που η μητέρα του απουσιάζει. Δεν έχει σημασία αν συμφωνεί (αυτό ισχύει κυρίως για τις γιαγιάδες που έχουν το σύνδρομο της «κατοχής» και «μπουκώνουν» συνεχώς τα εγγόνια)… αρκεί να το ακολουθεί. Συνήθως μια μητέρα ξέρει καλύτερα από τον καθένα πιο είναι το σωστό πρόγραμμα διατροφής και ξεκούρασης, που θα πρέπει να ακολουθεί το παιδί της και οι άλλοι πρέπει να το σέβονται.

Πηγή: mother.gr