Δουλειά, οικογένεια, φίλοι, προπονήσεις, όλες αυτές οι υποχρεώσεις που είναι τόσο σημαντικές για τη ζωή σου και για την ψυχολογία σου! Ξέρεις όμως τι είναι εξίσου σημαντικό; Να περνάς λίγο χρόνο με τον εαυτό σου, πράγμα το οποίο συχνά παραμελείς!

Είναι σημαντικό όμως να ακούς το μυαλό και το σώμα σου και να αναγνωρίζεις πότε πρέπει να πάρεις ένα διάλειμμα για να κάτσεις μόνη σου. Ποια είναι τα σημάδια που χρειάζεται να παρατηρήσεις;

Αισθάνεσαι άγχος και ένταση

Ένα αδιαμφισβήτητο σημάδι ότι χρειάζεσαι χρόνο για εσένα είναι ένα επίμονο αίσθημα άγχους και έντασης. Αν οι καθημερινές προκλήσεις αρχίζουν να σου φαίνονται «βουνό» και σου είναι δύσκολο να χαλαρώσεις, είναι μια σαφής ένδειξη ότι το μυαλό σου αποζητά μερικές στιγμές ηρεμίας. Το να αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου μπορεί να είναι ένα ισχυρό αντίδοτο στο στρες.

Μείωση ενθουσιασμού

Ένα άλλο σημαντικό σημάδι είναι η μείωση του ενθουσιασμού ή των κινήτρων σου. Αν δραστηριότητες που κάποτε προκαλούσαν χαρά τώρα μοιάζουν με άθλο, είναι σημάδι ότι τα συναισθηματικά σουα ποθέματα μπορεί να εξαντλούνται. Το να κάνεις ένα βήμα πίσω και να επιδοθείς σε δραστηριότητες που σου φέρνουν αυθεντική ευτυχία μπορεί να αναζωπυρώσει αυτή τη σπίθα και να αναζωογονήσει το πνεύμα σου.

Σωματική εξάντληση

Η σωματική εξάντληση είναι ένα red flag που συχνά περνά απαρατήρητο. Η συνεχής κόπωση, οι πόνοι και οι ενοχλήσεις μπορεί να υποδεικνύουν ότι το σώμα σου έχει ανάγκη από ξεκούραση. Η αυτοφροντίδα, είτε πρόκειται για έναν υπνάκο, ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή έναν περίπατο στη φύση, μπορεί να κάνει θαύματα στην αποκατάσταση των επιπέδων ενέργειάς.

Εκνευρίζεσαι εύκολα

Το να αισθάνεσαι εύκολα εκνευρισμένη ή ασυνήθιστα ευαίσθητη μπρεί να αποτελεί ένδειξη ότι χρειάζεσαι χώρο για να επαναπροσδιοριστείς. Όταν οι μικρότερες ενοχλήσεις γίνονται δυσανάλογα ενοχλητικές, είναι ένα σημάδι ότι η συναισθηματική σου ευεξία βρίσκεται υπό πίεση. Το να κάνεις ένα βήμα πίσω, σου επιτρέπει να αντιμετωπίσεις αυτά τα συναισθήματα και να ανακτήσεις τη συναισθηματική σου ισορροπία.

Δεν συγκεντρώνεσαι

Αν διαπιστώνεις ότι κάνεις συνεχώς πολλές εργασίες και δεν μπορείς να συγκεντρωθείς σε μία κάθε φορά, είναι ένα σαφές σημάδι ότι χρειάζεσαι ένα ψυχικό διάλειμμα. Το να αφιερώνεις στιγμές για mindfulness ή να ασχολείσαι με δραστηριότητες που βοηθούν τη διανοητική διαύγεια σου, όπως το διάβασμα ή ο διαλογισμός, μπορεί να βοηθήσει στην επαναφορά των γνωστικών σου λειτουργιών.

Δεν κοιμάσαι καλά

Τέλος, ο κακός ύπνος μπορεί να σηματοδοτήσει την ανάγκη για λίγο χρόνο για τον εαυτό σου. Εάν αντιμετωπίζεις δυσκολία να κοιμηθείς ή να παραμείνεις κοιμισμένη, μπορεί να είναι μια εκδήλωση συσσωρευμένου στρες. Η δημιουργία μιας ρουτίνας πριν από τον ύπνο ή η αφιέρωση χρόνου για χαλάρωση πριν από τον ύπνο μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου.