Οι περισσότεροι κάνουν ό,τι μπορούν για να προσπαθήσουν να επιβραδύνουν τη γήρανση, είτε αυτό περιλαμβάνει μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση, προϊόντα για το δέρμα που στοχεύουν στις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, είτε αποχή από το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Φαίνεται, όμως, ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη βιταμίνη στην οποία μπορεί να έχουμε έλλειψη και η οποία θα μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης. Αυτή, σύμφωνα με το healthdigest.com, δεν είναι άλλη από τη βιταμίνη D. Και έχει να κάνει με το πώς αυτή η βιταμίνη επηρεάζει τα γονίδιά σας, σύμφωνα με το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Ώριμη γυναίκα

Πολλά μπορούν να διαλευκανθούν μελετώντας την επιγενετική (πώς η συμπεριφορά ή το περιβάλλον σας θα μπορούσε να επηρεάσει τα γονίδιά σας), σύμφωνα με τους ερευνητές από το Charité – Universitätsmedizin Berlin που συμμετέχουν σε μια μελέτη του 2020, και η βιολογική σας ηλικία είναι ένα από αυτά. Μπορεί μάλιστα να είναι διαφορετική από τη χρονολογική σας ηλικία.

Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να σας κάνει να γερνάτε πιο γρήγορα βιολογικά. Σύμφωνα με τη Rhonda Patrick, κυτταρική βιολόγο και συνιδρύτρια του FoundMyFitness, ο τρόπος με τον οποίο η βιταμίνη D επηρεάζει τα γονίδιά σας εξαρτάται από τα χρωμοσώματά σας. Τα χρωμοσώματα προστατεύονται από τη βλάβη του DNA από κάτι που ονομάζεται τελομερές -κάτι σαν το πώς τα κορδόνια των παπουτσιών προστατεύονται από το ξέφτισμα από τις πλαστικές άκρες στο τέλος.

«Δύο επιδημιολογικές μελέτες σε διδύμους διαπίστωσαν ότι εκείνα τα άτομα με τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D είχαν τα πιο σύντομα τελομερή και αυτή η μείωση των τελομερών συσχετιζόταν με πέντε χρόνια βιολογικής γήρανσης».

Πόση βιταμίνη D είναι αρκετή

Σολομός

Το ερώτημα πόση ακριβώς βιταμίνη D χρειάζεστε έχει μια διαφοροποιημένη απάντηση που σίγουρα δεν είναι μονοσήμαντη. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη από την Εθνική Ακαδημία Ιατρικής είναι 600 διεθνείς μονάδες (IU) για άτομα ηλικίας 19 έως 70 ετών και 800 IU για άτομα άνω των 70 ετών. Οι IU είναι το φαρμακολογικό σύστημα που χρησιμοποιείται για την ποσοτικοποίηση βιταμινών, ορμονών και τοξινών.

Σύμφωνα με τον Dr. John Bilezikian του Ιατρικού Κέντρου Irving του Πανεπιστημίου Columbia, μπορεί να έχετε τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D κατά τους χειμερινούς μήνες. Παίρνουμε σημαντικό μέρος της βιταμίνης D όταν το δέρμα μας την παράγει όταν εκτίθεται στην ακτινοβολία UVB. Αυτή η ικανότητα μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε. Αλλά η έκθεση στον ήλιο είναι ένα δίκοπο μαχαίρι. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και η έκθεση χωρίς επαρκή αντηλιακή προστασία (αντηλιακό, καπέλα κ.λπ.) έχουν επίσης συνδεθεί με τη γήρανση του δέρματος.  

Ένας πιο βιώσιμος (και ασφαλής) τρόπος προσέγγισης της πρόσληψης βιταμίνης D είναι να εστιάσετε στη διατροφή σας. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D περιλαμβάνουν ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο ξιφίας, η πέστροφα και οι σαρδέλες, τα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D φυτικά και γάλατα και γιαούρτια, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα μανιτάρια, τα αυγά και το συκώτι βοδινού κρέατος.