Ο καθορισμός μιας ημερομηνίας για την έναρξη μιας δίαιτας, ας το παραδεχτούμε, είναι αρκετά δύσκολο. Πόσες φορές δεν έχετε πει «από Δευτέρα» ή «μετά τις διακοπές» και δεν την ξεκινήσατε ποτέ; Μάλιστα, η δεύτερη περίπτωση, αυτή μετά τις διακοπές, δεν είναι και η καλύτερη επιλογή που έχετε, σύμφωνα με όσα αναφέρει το healthdigest.com.

Κι αυτό γιατί το να αφήσετε τη δίαιτα για μετά τις διακοπές μπορεί να σας κάνει να τρώτε υπερβολικά όσο είστε στις διακοπές. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2002 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Psychopathology and Clinical Science, η πρόβλεψη του περιορισμού της διατροφής στο μέλλον μπορεί να κάνει μερικούς ανθρώπους να υπερβάλλουν σε όλες τις αγαπημένες τους λιχουδιές πριν αρχίσουν να περιορίζουν τη διατροφή τους.

Αυτό ονομάζεται «φαινόμενο του τελευταίου δείπνου» ή «σύνδρομο του τελευταίου δείπνου». Η διαιτολόγος Beth Rosen έγραψε συγκεκριμένα στο Food & Nutrition: «Πολλοί διαιτολόγοι παγιδεύονται σε αυτόν τον φαύλο κύκλο -γνωστό ως “σύνδρομο του τελευταίου δείπνου”- που καθοδηγείται από τον φόβο του περιορισμού, των ενοχών και της αποτυχίας. Όταν γνωρίζετε ότι πρόκειται να βάλετε τον εαυτό σας σε κατάσταση πείνας, πώς είναι δυνατόν να μην “γλεντήσετε” πριν; Αυτή η γνώση σας οδηγεί στο να τρώτε σαν να μην μπορέσετε ποτέ ξανά να φάτε αυτές τις αγαπημένες σας λιχουδιές». Αυτό μας φέρνει στα τόσο σημαντικά ερωτήματα του πότε και πώς θα πρέπει να κινηθείτε προς μια πιο υγιεινή διατροφή.  

Το πώς ξεκινάτε μια δίαιτα είναι σημαντικότερο από το πότε

Απώλεια βάρους - ξηροί καρποί

Ο προσωπικός γυμναστής Daniel Masters πιστεύει ότι η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσετε μια δίαιτα είναι σήμερα, αλλά και το πώς έχει σημασία, σύμφωνα με το Master Fitness. Δεν χρειάζεται να κόψετε εντελώς όλα όσα σας αρέσουν να τρώτε. «Κάθε φορά που κόβετε κάτι εντελώς και πηγαίνετε “εν ψυχρώ”, επιβαρύνετε πολύ το σώμα σας», εξηγεί ο Masters.

Είτε σκοπεύετε να ξεκινήσετε δίαιτα πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τις διακοπές, η περιοριστική δίαιτα δεν είναι ο καλύτερος τρόπος, εξήγησε η Beth Rosen, στο Food & Nutrition. «Καταργήστε τους κανόνες, βάλτε τέλος στην περιοριστική διατροφή, πατάξτε τα διατροφικά στίγματα και απαλλάξτε τη ζωή σας από δίαιτες, καθαρισμούς, εφαλτήρια, γρήγορες λύσεις. Αρχίστε να τρώτε με γνώμονα τον νου», συμπλήρωσε η ίδια. 

Σύμφωνα με το Masters «Ξεκινώντας σήμερα με τη νέα σας διατροφή σημαίνει ότι μπορείτε να ξεκινήσετε από τα μικρά. Δεν υπάρχει λόγος να κάνετε μια τελευταία υπερβολή το Σαββατοκύριακο. Μπορείτε να κόψετε ένα ή δύο κακά πράγματα από τη διατροφή σας σήμερα (ή να τα μειώσετε σημαντικά)».

Κάνετε πίσω, τρώτε με προσοχή και ακούστε τα σήματα της πείνας σας. Ο καθορισμός ρεαλιστικών και εφικτών στόχων, η διαμόρφωση ενός υγιεινού διατροφικού σχεδίου και η προσθήκη της άσκησης στην εικόνα μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν, σύμφωνα με το WebMD. Η διαιτολόγος- διατροφολόγος Ricci-Lee Hotz πρόσθεσε ότι η συνεργασία με έναν διαιτολόγο μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμη, ειδικά όταν πρόκειται για την αποκάλυψη κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζετε στο να παραμείνετε συνεπείς με τη διατροφή σας. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε ό,τι θέλετε στις διακοπές;

Πώς να τρώτε στις διακοπές (με ή χωρίς δίαιτα)

Γυναίκα τρώει πρωινό

Σύμφωνα με την διαιτολόγο Roxana Ehsani, οι διακοπές είναι μια περίοδος χαλάρωσης, οπότε δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεστε με το να μετράτε θερμίδες. «Προσπαθήστε να τρώτε όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά πριν από τις διακοπές και να έχετε ισορροπημένα γεύματα. Αν ξέρετε ότι θα τρώτε πολύ έξω κατά τη διάρκεια των διακοπών σας, ίσως να βάλετε στόχο να τρώτε περισσότερο και να μαγειρεύετε περισσότερο στο σπίτι τις εβδομάδες που προηγούνται των διακοπών σας», εξήγησε η ίδια.

Όταν αρχίσουν οι διακοπές σας, ξεκινήστε τη μέρα σας σωστά. Το πρώτο γεύμα της ημέρας θα πρέπει να περιλαμβάνει πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά. Η λήψη αρκετής πρωτεΐνης το πρωί θα σας κρατήσει επίσης χορτάτους για περισσότερο χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να τσιμπολογήσετε πριν από το επόμενο γεύμα σας. Ο προγραμματισμός εκ των προτέρων με το να εντοπίζετε τα εστιατόρια που θα θέλατε να επισκεφθείτε και να βλέπετε τι υπάρχει στο μενού τους μπορεί, επίσης, να βοηθήσει -με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να επιλέξετε μια δίαιτα που σας ταιριάζει καλύτερα.

«Είναι καλό να κάνετε ένα διάλειμμα από την καθημερινή σας ρουτίνα, αλλά αν απομακρυνθείτε πολύ, μπορεί να το μετανιώσετε όταν επιστρέψετε στο σπίτι. Αποφασίστε πριν από τις διακοπές σας πού θα επιδοθείτε, ώστε να κάνετε συνειδητές επιλογές. Φάτε ή πιείτε μόνο ό,τι αγαπάτε και είναι ιδιαίτερο για το μέρος που επισκέπτεστε. Απολαύστε μικρές μερίδες», πρότεινε η διαιτολόγος, Elizabeth Ward.

Οι διακοπές είναι, επίσης, μια καλή δικαιολογία για να κάνετε λίγη άσκηση. Δοκιμάστε να περπατήσετε μέχρι το επόμενο αξιοθέατό σας. Ετοιμάστε υγιεινά σνακ και άφθονο νερό πριν ξεκινήσετε.