Υπάρχουν πολλοί τρόποι που τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να μας ανεβάσουν τη διάθεση: είναι όμορφα, απομακρύνουν τις τοξίνες από τον αέρα, απελευθερώνουν οξυγόνο και φέρνουν τη φύση μέσα στο σπίτι μας. Άλλωστε, έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που έρχονται σε επαφή με «πράσινους χώρους» έχουν συνολικά καλύτερη υγεία με μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση ασθενειών όπως διαβήτης και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ποιο να διαλέξετε όμως; Αν δεν μπορείτε να αποφασίσετε, δείτε παρακάτω 10 είδη που εκτός από τη φυσική ομορφιά τους, διαθέτουν θεραπευτικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες. Μπορείτε να τα τοποθετήσετε παντού, στα ράφια της κουζίνας, στο σαλόνι, ακόμη και στο υπνοδωμάτιο.

Αλόη Βέρα

Η αλόη βέρα είναι διάσημη για τις θεραπευτικές ιδιότητές της. Το τζελ από αλόη βέρα είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της ακμής, την επούλωση των εγκαυμάτων και την ενυδάτωση του ξηρού δέρματος, ενισχύοντάς σας τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Για να ευδοκιμήσει το φυτό σας, τοποθετήστε το σε σημείο με πολύ φως. Χρειάζεται πότισμα μια φορά την εβδομάδα.

Λεβάντα

Τοποθετήστε ένα όμορφο γλαστράκι λεβάντας στην κρεβατοκάμαρά σας και το άρωμά της θα σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος και να κοιμηθείτε καλύτερα ήδη από το πρώτο βράδυ.

Για να αναπτυχθεί, φροντίστε να την ποτίζετε τακτικά και αφήστε την σε μέρος που έχει πολύ φως.

Διακόσμηση

Σανσεβιέρια

Αν σας φαίνεται μεγάλη ευθύνη να συντηρείτε ένα φυτό, τότε η ιδιαίτερα ανθεκτική σανσεβιέρια είναι ιδανική για εσάς. Και ενώ χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα, η σανσεβιέρια καθαρίζει την ατμόσφαιρα και απελευθερώνει οξυγόνο βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα.

Fun fact! Κατά την περίοδο του lockdown, ήταν το φυτό με τις περισσότερες αναζητήσεις στο Google.

Σπαθίφυλλο ή Κρίνος της Ειρήνης

Το σπαθίφυλλο ή αλλιώς «κρίνος της ειρήνης», είναι ένα εξαιρετικό φυτό εσωτερικού χώρου που απολυμαίνει την ατμόσφαιρα δεσμεύοντας τους σπόρους της μούχλας και αφαιρώντας επικίνδυνες τοξίνες από τον αέρα. Τα πανέμορφα λευκά λουλούδια του κάνουν μία πολύ ελκυστική αντίθεση με το σκούρο πράσινο χρώμα των φύλλων του.

Αν θέλετε να ανθίσει ο «κρίνος της ειρήνης» σας, θα πρέπει να διατηρείτε το χώμα του υγρό και να ψεκάζετε τακτικά τα φύλλα του. Στα υπ’ όψιν ότι το σπαθίφυλλο είναι δηλητηριώδες για τα κατοικίδια ζώα, γι’ αυτό αποφύγετέ το αν έχετε τετράποδους φίλους.

Μονστέρα

Η μονστέρα είναι εντυπωσιακό φυτό με ωραία, φαρδιά και καταπράσινα φύλλα. Καθαρίζει τον αέρα του σπιτιού σας, ενώ μπορείτε να αναπτύξετε νέα φυτά από τα μοσχεύματα της.

Η μονστέρα είναι τοξική για τα ζώα, οπότε και πάλι πρέπει να είστε προσεκτικοί με το αν και πού θα την τοποθετήσετε. Ευδοκιμεί σε υγρά περιβάλλοντα, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως.

Διακόσμηση

Κισσός

Ένα ακόμη φυτό που καθαρίζει την ατμόσφαιρα απορροφώντας τη μούχλα στον αέρα, είναι ο κισσός που επιπλέον διαθέτει καταπραϋντικές ιδιότητες οι οποίες βοηθούν στη μείωση του άγχους και τη βελτίωση του ύπνου.

Για να διατηρήσετε τον κισσό σας υγιή, τοποθετήστε τον σε φωτεινό σημείο και βεβαιωθείτε ότι το χώμα του παραμένει ελαφρώς ξηρό.

Διωναία ή Διωναία η μυγοπαγίδα

Μπορεί να μην καθαρίζει τον αέρα, αλλά η διωναία είναι πολύ αποτελεσματική στην απομάκρυνση μυγών και αραχνών από το σπίτι σας!

Είναι καλύτερο να ποτίζετε τη «μυγοπαγίδα» σας με εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο νερό. Εάν έχετε κήπο ή μπαλκόνι, τις ζεστές ημέρες αφήστε τη διωναία έξω στο φως πριν τη βάλετε πάλι μέσα το βράδυ.

Διακόσμηση

Καλαθέα

Η καλαθέα ενισχύει την ευεξία σας απομακρύνοντας τους ρύπους από τον αέρα.

Απαιτεί, ωστόσο, αρκετή συντήρηση καθώς προτιμά θερμοκρασίες μεταξύ 18-27 βαθμών Κελσίου. Τοποθετήστε την σε υγρό δωμάτιο με έμμεσο ηλιακό φως και διατηρήστε το χώμα υγρό.

Ζέρμπερα

Η ζέρμπερα είναι πιο αποτελεσματική από οποιοδήποτε άλλο φυτό στην απομάκρυνση του βενζολίου από τον αέρα. Επιπλέον, καθώς παράγει οξυγόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι ιδανική για όσους υποφέρουν από υπνική άπνοια.

Για να καλλιεργήσετε τη ζέρμπερα σε εσωτερικούς χώρους, αφήστε την στο έντονο πρωινό φως του ήλιου, αλλά τοποθετήστε την κάπου πιο σκιερά το απόγευμα, διαφορετικά ο ήλιος ίσως κάψει τα φύλλα της. Για να συνεχίσει να ευδοκιμεί τον χειμώνα, τοποθετήστε την κάτω από μια λάμπα.

Κάκτος

Καμία λίστα με φυτά εσωτερικού χώρου δεν θα ήταν πλήρης χωρίς έναν κάκτο! Όπως και πολλά άλλα φυτά σε αυτή τη λίστα, αν τοποθετήσετε έναν κάκτο σε ένα από τα δωμάτιά σας, θα καθαρίσει τον αέρα.

Τα ακόμα καλύτερα νέα για τους κάκτους είναι ότι γενικά χρειάζονται ελάχιστο πότισμα. Ειδικά τον χειμώνα, δεν χρειάζονται σχεδόν καθόλου.

Διακόσμηση