Αν ψάχνετε να βρείτε κάτι γρήγορα πρέπει να ξέρετε… τι να μην κοιτάτε σύμφωνα με ερευνητές. Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, αποκαλύπτει ότι η «τέχνη της αδιαφορίας» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της απόδοσης αναζήτησης, αλλά μόνο όταν οι άνθρωποι έχουν εξασκηθεί σε αυτό, σύμφωνα με την Daily Mail.

Ενώ βοηθά να ξέρουμε τι ακριβώς ψάχνουμε, οι ερευνητές αναφέρουν ότι το να γνωρίζουμε τι δεν πρέπει να ψάξουμε μπορεί να είναι εξίσου χρήσιμο, βοηθώντας να αποκλείσουμε άλλες μη χρήσιμες πληροφορίες. Οι ερευνητές διεξήγαγαν δύο πειράματα και οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ψάξουν για ορισμένα γράμματα στην οθόνη ενός υπολογιστή. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να ψάξουν για ένα κεφάλαιο «Β» ή «F», μεταξύ άλλων γραμμάτων σε διάφορα χρώματα. Περιστασιακά, τους δίνονταν κάποιες πληροφορίες για το ποιο χρώμα δεν πρέπει να κοιτάξουν για να βρουν το γράμμα, αλλά και κάποιοι άλλοι υπαινιγμοί και τελικά διαπιστώθηκε ότι όταν τους δίνονταν πληροφορίες για το τι πρέπει να αγνοήσουν ήταν πιο αποδοτικοί.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες άρχισαν να έχουν ταχύτερους χρόνους αναζήτησης από εκείνους είχαν όταν δεν τους δόθηκε ένα χρώμα που πρέπει να αγνοήσουν. Όσο πιο πολλές πληροφορίες τους δίνονταν για να αγνοήσουν τόσο πιο γρήγοροι γίνονταν. Το συμπέρασμα είναι ότι αν μας δίνεται από την αρχή τι πρέπει να μην κοιτάξουμε σε κάτι που ψάχνουμε γινόμαστε πιο γρήγοροι και πιο αποδοτικοί. Σύμφωνα με τους ερευνητές όλο αυτό έχει να κάνει με την ικανότητα των ανθρώπων να ψάχνουν κάτι και να δίνουν προσοχή σε κάτι συγκεκριμένο.

Παρατηρήστε την παρακάτω εικόνα και ψάξτε να βρείτε το «Τ». Η πληροφορία που σας δίνεται είναι ότι δεν είναι με κόκκινο χρώμα. Στη συνέχεια δείτε το βίντεο με ολόκληρο το τεστ το οποίο αρχικά σας ζητά να αναζητήσετε το γράμμα χωρίς να σας δίνει κάποια επιπλέον πληροφορία και μετά να βρείτε το γράμμα αποκλείοντας σας ένα χρώμα.

letters01