Τα κεριά είναι από εκείνα τα προϊόντα που αγοράζετε που ομορφαίνουν το χώρο, ενώ προσθέτουν επιπλέον ατμόσφαιρα και θαλπωρή στο σπίτι σας. Έτοιμα αμέσως προς χρήση, πριν τα ανάψετε πρέπει πρώτα να κόψετε το φυτίλι τους και παρακάτω θα μάθετε τον ζωτικής σημασίας λόγο που πρέπει να το κάνετε.  

Κερί

Ο ζωτικής σημασίας λόγος για να κόβετε πάντα τα φυτίλια από τα καινούρια κεριά σας

Το να κόβετε το φυτίλι ενός κεριού πριν το ανάψετε -ακόμα και για πρώτη φορά- μπορεί να βελτιώσει αισθητά την εμπειρία σας στο κάψιμο των κεριών, αναφέρει το mentalfloss.com. Όπως εξηγεί η Homesick Candles, ένα μακρύτερο φυτίλι μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη φλόγα και ανομοιόμορφο κάψιμο, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το φυτίλι απορροφά το υγρό κερί και το μετατρέπει σε αέριο. Αυτή η «ατελής καύση» μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον αιθάλη.

Κεριά

Ενώ λίγη από την αιθάλη μπορεί να καταλήξει στο βάζο (ή στους τοίχους σας), έχει επίσης την τάση να μαζεύεται στο ίδιο το φυτίλι. «Χωρίς κόψιμο του φυτιλιού, θα έχετε μια “άνθιση” στην κορυφή του φυτιλιού που κάνει την αιθάλη να πέσει ξανά στο κερί», είπε η Cordelia Smith, ιδρύτρια της εταιρείας οικιακών προϊόντων Formula 55, στο MarthaStewart.com. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το άρωμα του κεριού σας, καθώς και την διάρκεια ζωής του. Το mentalfloss.com αναφέρει ότι το επιμελές κόψιμο του φυτιλιού μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του κεριού σας έως και 25%.

Πώς να κόψετε τα φυτίλια κεριών

Είναι γενικά αποδεκτό ότι το ιδανικό μήκος φυτιλιού είναι περίπου κάτι παραπάνω από μισό εκατοστό, κι αυτό γιατί αν κόψετε πολύ περισσότερο από αυτό θα έχετε ένα πολύ κοντό φυτίλι κεριών που δεν θα μπορείτε καν να ανάψετε. Εάν συμβεί αυτό, μπορείτε να λιώσετε μέρος του κεριού με άλλη πηγή θερμότητας -π.χ. ένα θερμικό πιστόλι- και να το αδειάσετε για να αποκαλύψετε λίγο περισσότερο το φυτίλι.

Κερί

Όσο για το ποιο εργαλείο κοπής φυτιλιού λειτουργεί καλύτερα, το κανονικό ψαλίδι θα σας εξυπηρετήσει πολύ για ένα καινούριο κερί του οποίου το φυτίλι βρίσκεται ακόμα κοντά στην κορυφή του βάζου. Αλλά όσο περισσότερο λιγοστεύει το κερί, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να τοποθετήσετε σωστά το ψαλίδι σας για να κόψετε το φυτίλι. Υπάρχουν μακριά και καμπύλα ψαλίδια κοπής φυτιλιού στην αγορά φτιαγμένα ειδικά για την αποφυγή αυτού του προβλήματος. Εάν δεν καίτε κεριά αρκετά συχνά, ωστόσο, για να δικαιολογήσετε την αγορά ενός ειδικού εργαλείου, το Insider συνιστά να χρησιμοποιείτε το νυχοκόπτη σας.