Το ελληνικό έθιμο των Χριστουγέννων με το τάισμα της βρύσης

Μια παράδοση σε αρκετά χωριά της Ελλάδας


Ο,ΤΙ ΝΑ 'ΝΑΙΠΑΡΑΞΕΝΑ
11:06
24/12/2018
Το ελληνικό έθιμο των Χριστουγέννων με το τάισμα της βρύσης
4
loading

Η ελληνική παράδοση είναι γεμάτη ιδιαίτερα και πολλές φορές παράξενα έθιμα.

Αυτό συμβαίνει και την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ένα από αυτά τα έθιμα που έχει τις ρίζες του αρκετά χρόνια πριν είναι το λεγόμενο «τάισμα της βρύσης».

Σύμφωνα με την παράδοση, τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων πραγματοποιείται το «τάισμα της βρύσης» σε διάφορα χωριά της κεντρικής Ελλάδας. Οι κοπέλες πηγαίνουν στην πιο κοντινή βρύση για να κλέψουν το άκραντο, δηλαδή το αμίλητο, νερό.

Σε όλη τη διαδρομή παραμένουν σιωπηλές. Όταν πάρουν το νερό, αλείφουν τη βρύση με βούτυρο και μέλι με την ευχή όπως τρέχει το νερό να τρέχει και η προκοπή στο σπίτι και όπως γλυκό είναι το μέλι, έτσι γλυκιά να είναι και η ζωή τους.

Για να έχουν καλή σοδειά, την ταΐζουν με διάφορα προϊόντα, όπως βούτυρο, ψωμί, τυρί, όσπρια ή κλαδί ελιάς. Μάλιστα, όποια κοπέλα φτάνει πρώτη στη βρύση θα είναι η πιο τυχερή όλο τον χρόνο.

Έπειτα, ρίχνουν στη στάμνα ένα βατόφυλλο και τρία χαλίκια, κλέβουν το νερό από τη βρύση και γυρίζουν στο σπίτι τους πάλι αμίλητες, μέχρι να πιούνε όλοι από το άκραντο νερό.

Με το ίδιο νερό ραντίζουν τις τέσσερις γωνίες του σπιτιού και σκορπίζουν τα τρία χαλίκια στο σπίτι. Στη λαϊκή παράδοση ο βάτος φέρνει αισιοδοξία και καλά μαντάτα και διώχνει τα ξόρκια.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar σηκωμένος

  εγώ σκάω ένα [...]..... κ είναι όλα κομπλέ.

 2. avatar Παραμύθια ΠΡΩΤΟΓΟΝΩΝ

  Με ρωτογονες Ιστορίες για να πούνε κάτι !

 3. avatar παραδοσιακή

  χριστιανική και Ελληνική η γιορτή του αχμέτ σήμερα

  1. avatar Κι όμως είναι άγιος της Εκκλησίας μας

   Κι εγώ στην αρχή νόμιζα είναι από τα νεοταξιτικα, ισλαμολάγνα και λαθρολάγνα τερτίπια της συριζοφασιστικής αυτής ιστοσελίδας αλλά είναι πράγματι άγιος (μωαμεθανός που αλλαξοπίστησε), ψάξε το. Μάλιστα λένε επί λέξει ότι "Η ομολογία του, ότι είναι Χριστιανός, κεραυνοβόλησε τους πρώην ομοθρήσκους του. Χωρίς, πια, κανένα φόβο, άρχισε να ελέγχει το ψεύδος και την πλάνη των μωαμεθανών. Τότε, κατόπιν διαταγής του τοπικού άρχοντα, αφού τον συνέλαβαν, τον βασάνισαν και τον αποκεφάλισαν στις 3 Μάιου του έτους 1682 μ.Χ., στην τοποθεσία που ονομαζόταν Κεαπχανέ - Μπαξέ"

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει