Το χαρακτηρίζουν ως «το πιο δύσκολο πιάτο του κόσμου», όχι για την παρασκευή του, αλλά για να καταναλωθεί από κάποιον.

Το βασικό υλικό του είναι τα βότσαλα – κυριολεκτικά – και προέρχεται από την ανατολική κινεζική επαρχία Χουμπέι.

Σε ό,τι αφορά την τεχνική μαγειρέματος, πρόκειται για ένα παραδοσιακό stir-fry πιάτο: Τα υλικά τηγανίζονται σε μικρή ποσότητα με πολύ καυτό λάδι και εν συνεχεία ανακατεύονται ή ρίχνονται σε ένα γουόκ.

Στο συγκεκριμένο πιάτο οι πέτρες τηγανίζονται με ένα μίγμα μπαχαρικών, τσίλι και σάλτσα σκόρδου, και ανακατεύονται με σκελίδες σκόρδου και πιπεριές.

Όσοι το επιλέξουν καλούνται να πιπιλήσουν τις τηγανιτές πέτρες ώστε να γευτούν την πικάντικη γεύση και στη συνέχεια να φτύσουν τις πέτρες ή να τις κρατήσουν ως αναμνηστικό. Εξ ου και όπως αναφέρει το CNN, το πιάτο ονομάζεται suodiu, που σημαίνει «ρουφήξτε και πετάξτε».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν το ομολογουμένως παράξενο πιάτο από πλανόδιους πωλητές στην Κίνα, ενώ σε όλες τις κινεζικές πλατφόρμες, το τελευταίο διάστημα, έχουν κάνει την εμφάνισή τους βίντεο με χρήστες που δοκιμάζουν το suodiu.

«Μια μερίδα μπαχαρικών ζωντανεύει το πάθος», λέει ένας μάγειρας σε βίντεο, προσθέτοντας ότι το πιάτο έχει γίνει τόσο δημοφιλές όσο και το αλκοόλ. Οι μαριναρισμένες πέτρες σερβίρονται σε μικρά κουτιά και κάθε μερίδα κοστίζει περίπου 2 ευρώ.