Με ύψος 2 μέτρα 15 εκατοστά, η Ρουμέισα Γκέλγκι πάντα ξεχώριζε. Τώρα αναγνωρισμένη επίσημα ως η ψηλότερη εν ζωή γυναίκα στον κόσμο, θέλει να χρησιμοποιήσει αυτό το ρεκόρ για να γιορτάσει την διαφορετικότητα.

Η 24χρονη, η οποία γεννήθηκε και ζει στη Σαφράμπολη, στην επαρχία Καραμπούκ στο διαμέρισμα της Μαύρης Θάλασσας (μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1920 στην πόλη ζούσαν πολλοί Έλληνες, Καραμανλήδες ως επί το πλείστον) επιβεβαιώθηκε αυτή την εβδομάδα ως η ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο από τα ρεκόρ Γκίνες.

Πάσχει εκ γενετής με το σύνδρομο Γουίβερ (Weaver Syndrom), μια σπάνια ασθένεια που προκαλεί ταχεία ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της σκελετικής ωρίμανσης, μεταξύ άλλων ανωμαλιών.

«Το αδάμαστό της πνεύμα και η περηφάνια της να ξεχωρίζει από το πλήθος συνιστούν έμπνευση», σχολίασε ο διευθυντής του Βιβλίου Γκίνες, Γκρεγκ Γκλέντεϊ.

Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε τι οφείλεται τo Σύνδρομο Γουίβερ που προκαλεί γιγαντισμό. Κάποιοι θεωρούν ότι είναι κληρονομικό, ωστόσο κανείς από τα αδέλφια ή τους γονείς της Γκέλγκι δεν το έχει.

«Το να είσαι διαφορετικός δεν είναι τόσο κακό όσο νομίζει κανείς. Μπορεί να σου φέρει απροσδόκητη επιτυχία», είπε η Γκέλγκι στους δημοσιογράφους καθώς σηκώθηκε περήφανα με τη βοήθεια του περιπατητή της πι.

Αυτό είναι το δεύτερο παγκόσμιο ρεκόρ της, αφού επιβεβαιώθηκε ως η ψηλότερη ζωντανή έφηβη το 2014, σε ηλικία 18 ετών.

Η Γκέλγκι, η οποία συνήθως εξαρτάται από αναπηρικό καροτσάκι ή τον περιπατητή πι για να μετακινηθεί, λέει ότι ελπίζει να χρησιμοποιήσει τον τίτλο της για να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα σχετικά με τις σπάνιες γενετικές διαταραχές όπως το σύνδρομο Γουίβερ.


«Προσωπικά πιστεύω ότι οι διαφορές και άλλα χαρακτηριστικά που μοιάζουν με μειονέκτημα μπορούν να μετατραπούν σε πλεονεκτήματα αν το θέλει κανείς και κάνει την προσπάθεια γι’ αυτό. Εγώ αυτό ακριβώς έκανα» πρόσθεσε.

Ο ψηλότερος άντρας στον κόσμο, ο Σουλτάν Κοσέν, ο οποίος μετρήθηκε στα 2 μέτρα 51 εκατοστά το 2018, είναι επίσης από την Τουρκία. Η Γκέλγκι λέει ότι ελπίζει να τον συναντήσει από κοντά μια μέρα.

Το ρεκόρ τώρα της ψηλότερης γυναίκας στην ιστορία έχει η Κινέζα Ζενγκ Ζιλιάν, που είχε ύψος 2 μέτρα και 46 εκατοστά. Απεβίωσε το 1982.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.