Το ψάρι φούγκου θεωρείται το πιο δηλητηριώδες ψάρι στον κόσμο. Ωστόσο, στην Ιαπωνία είναι μια λιχουδιά που τρώγεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια και για να την απολαύσει κάποιος θα πρέπει να βάλει το χέρι του βαθιά στην τσέπη.

Διαβόητα δηλητηριώδες, το φούγκου έχει απαγορευτεί σε όλη την ιστορία και λέγεται ότι απαγορεύεται στην ιαπωνική βασιλική οικογένεια να το τρώει. Στις μέρες μας, όμως, είναι μια πολυτέλεια που οι άνθρωποι πληρώνουν αδρά για να δοκιμάσουν έστω και μια μπουκιά.

Δηλητηριώδες ψάρι φούγκου

Ψάρι φούγκου- Το πιο δηλητηριώδες στον κόσμο

Σύμφωνα με το grunge.com, τα πιάτα με δηλητηριώδη ψάρια φούγκου μπορούν να φτάσουν τα 200 δολάρια, ενώ το κρέας τους σερβίρεται ως σασίμι ή σε σούπα. Η υψηλή τιμή προέρχεται από το γεγονός ότι πρέπει να ετοιμαστεί από εξουσιοδοτημένο σεφ, με την εκπαίδευση για να γίνει κανείς σεφ φούγκου να διαρκεί μερικά χρόνια. Ωστόσο, αυτά τα χρόνια θεωρούνται απαραίτητα καθώς ένα λανθασμένα προετοιμασμένο ψάρι μπορεί να σκοτώσει πολύ εύκολα. Κάτι που οφείλεται στην τετροδοτοξίνη, ένα επικίνδυνο δηλητήριο που περιέχει το ψάρι.

Τι γίνεται μόλις φάει κανείς το δηλητήριο του ψαριού

Το δηλητήριο βρίσκεται στο συκώτι, τις ωοθήκες και το δέρμα των ψαριών, ενώ η νευροτοξίνη αρχίζει να λειτουργεί μετά την κατανάλωσή της. Σύμφωνα με το grunge.com, κάθε ψάρι έχει αρκετό δηλητήριο για να σκοτώσει 30 άτομα, ενώ λέγεται ότι είναι 1.200 φορές πιο θανατηφόρο ακόμα και από το κυάνιο.

Ας πούμε, λοιπόν, ότι ο σεφ προετοιμάζει πράγματι το δηλητηριώδες ψάρι λανθασμένα. Τι ακολουθεί μετά; Η τετροδοτοξίνη επιτίθεται αμέσως στο νευρικό σύστημα, πρώτα εμφανίζεται μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο στόμα, μετά παράλυση και μετά επέρχεται ο θάνατος, αναφέρει το grunge.com.

Δηλητηριώδες ψάρι φούγκου

Τι συμβαίνει λίγο πριν από το τέλος

Ενώ το αίσθημα του μουδιάσματος εξαπλώνεται, είναι πιθανό να ακολουθήσουν ναυτία, έμετος και διάρροια. Ακολουθεί η απώλεια κινητικών και αυτόνομων λειτουργιών, θέτοντας το θύμα σε κατάσταση που μοιάζει με ζόμπι. Το χειρότερο μέρος; Αν και το σώμα θα παραλύσει πλήρως, το μυαλό αντιλαμβάνεται κανονικά όλα όσα γίνονται, αναφέρει το grunge.com.

Αυτό που σκοτώνει στην πραγματικότητα είναι η αναπνευστική ανακοπή. Το δηλητήριο παραλύει το κέντρο αναπνοής που προκαλεί πρήξιμο του λαιμού, οδηγώντας έτσι την καρδιά να σταματήσει. Η έναρξη της δηλητηρίασης μπορεί να συμβεί είτε τα πρώτα λεπτά μετά την κατανάλωση είτε ώρες αργότερα.

Τι μπορεί να γίνει αν κάποιος πιστεύει ότι έχει φάει μια δηλητηριώδη παρτίδα φούγκου

Αν κάποιος πιστεύει ότι έχει φάει το δηλητηριώδες φούγκου καλό είναι να κάνει αμέσως έμετο και στη συνέχεια να πιει άφθονο νερό. Δεν υπάρχει γνωστό αντίδοτο, αναφέρει το grunge.com, ωστόσο, τα θύματα που ζουν τις πρώτες 24 ώρες συνήθως αναρρώνουν.