Ο ενδυματολογικός κώδικας του Γουίμπλετον είναι ένας από τους πιο διάσημους στον αθλητισμό παγκοσμίως. Οι κανόνες, που ορίζουν ότι οι παίκτες πρέπει να ντύνονται «σχεδόν εντελώς λευκά», είναι τόσο αυστηροί που ο διαιτητής μπορεί να αναγκάσει τους παίκτες να αλλάξουν υπό την απειλή αποκλεισμού τους, κάνοντας τους πάντες, ακόμη και τους διάσημους παίκτες του τένις, να αναρωτιούνται από πού προέρχεται ένας τόσο αυστηρός κώδικας.

Γιατί ο Φέντερερ όταν έπαιξε στο Γουίμπλετον έπρεπε να βγάλει τα χαρακτηριστικά του αθλητικά παπούτσια

Πιστεύεται ότι ο κανόνας προέρχεται από τη δεκαετία του 1800, όταν το τένις ήταν ένα ευγενές άθλημα που παιζόταν κυρίως σε κοινωνικές συγκεντρώσεις, ιδιαίτερα από γυναίκες. Η εικόνα των ιδρωμένων σημείων στα χρωματιστά ρούχα θεωρήθηκε ακατάλληλη, επομένως η πρακτική της χρήσης κυρίως λευκών ενδυμάτων υιοθετήθηκε για να αποφευχθεί η αμηχανία. Το All England Club, το οποίο φιλοξενεί το Γουίμπλετον, ιδρύθηκε το 1868 (αρχικά ως All England Croquet Club) και εισήγαγε το γήπεδο τένις το 1875.

Με άλλα λόγια, ο σύλλογος είναι απλώς προσκολλημένος στην παράδοση. Οι οδηγίες για τα ρούχα που εκδόθηκαν πρόσφατα, όπως αναφέρει και το mentalfloss.com, περιλαμβάνουν δηλώσεις όπως «Το λευκό δεν περιλαμβάνει αποχρώσεις κρεμ ή σπασμένου λευκού», ότι η οποιαδήποτε χρωματιστή λεπτομέρεια μπορεί να είναι «όχι μεγαλύτερη από ένα εκατοστό και ότι «τα εσώρουχα που μπορούν να γίνουν ορατά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού δεν πρέπει να είναι ορατά». Δηλαδή να είναι κι αυτά λευκά.

Οι συγκεκριμένοι κανόνες, μάλιστα, έχουν αναγκάσει διάσημους αστέρες του αθλήματος να αποχωριστούν χαρακτηριστικά αξεσουάρ της στολής τους. Για παράδειγμα το 2013 ο πρώην πρωταθλητής του Γουίμπλετον, Ρότζερ Φέντερερ, κλήθηκε να μην φορέσει τα χαρακτηριστικά αθλητικά του παπούτσια με τους πορτοκαλί πάτους, καθώς θεωρήθηκε ότι παραβίαζαν τον ενδυματολογικό κώδικα του All England Club. Αρκετά νωρίτερα, το 2002, η Άννα Κουρνίκοβα αναγκάστηκε να αντικαταστήσει τα μαύρα σορτς της με ένα ζευγάρι λευκών δανεισμένων από τον προπονητή της. Και ο Αντρέ Αγκάσι αρνήθηκε να παίξει στο Γουίμπλετον στα πρώτα χρόνια της καριέρας του επειδή του απαγορεύτηκε να φορέσει το τζιν σορτς- σήμα κατατεθέν του.

Ο κανόνας για τα λευκά ρούχα, ωστόσο, δεν είναι η μόνη παράδοση που συνοδεύει τη μακρά ιστορία του Γουίμπλετον. Είναι το μοναδικό τουρνουά Grand Slam που εξακολουθεί να παίζεται σε γήπεδο με κανονικό γρασίδι και το μοναδικό που προγραμματίζει μια ημέρα παύσης τη μεσαία Κυριακή του τουρνουά.