Αρχικά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής: ανεξάρτητα από το πόσο μπορεί να σας ακούγεται σαν παφλασμός κυμάτων, όταν βάζετε ένα κοχύλι στο αυτί σας δεν ακούτε τη θάλασσα. Στην πραγματικότητα ακούτε το θόρυβο του περιβάλλοντος που παράγεται γύρω σας, τον οποίο συνήθως δεν αναγνωρίζετε ή δεν προσέχετε.

Κι αυτό συμβαίνει γιατί για να ενισχύσετε αυτόν τον θόρυβο περιβάλλοντος ώστε να μπορείτε να τον ακούσετε καθαρά, χρειάζεστε ένα αντηχείο -ειδική ακουστική διάταξη ή κατασκευή που ενισχύει τον ήχο. Θέλετε να φτιάξετε ένα φθηνό; Σχηματίστε ένα σχήμα O με το στόμα σας και χτυπήστε το δάχτυλό σας στο μάγουλό σας. Θα πρέπει να ακούσετε έναν ήχο. Δημιουργήστε ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο O και θα λάβετε διαφορετικούς ήχους. Το στόμα σας στη συγκεκριμένη περίπτωση λειτουργεί ως αντηχείο, στο οποίο ο ήχος παράγεται από τον αέρα που δονείται σε μια κοιλότητα με ένα άνοιγμα.

Το κοχύλι που βάζετε στο αυτί σας -το εσωτερικό του έχει πολλές σκληρές, καμπύλες επιφάνειες ιδανικές για την ανάκλαση του ήχου– είναι επίσης ένα αντηχείο, αναφέρει το Reader’s Digest. Ο περιβαλλοντικός θόρυβος αντηχεί μέσα στην κοιλότητα του κοχυλιού, γίνεται ενισχυμένος και αρκετά σαφής ώστε να παρατηρείται. Τα κοχύλια διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων δεν θα ακούγονται ίδια, επειδή οι διαφορετικοί θάλαμοι συντονισμού θα ενισχύσουν τις διαφορετικές συχνότητες.

Το γεγονός ότι όλα τα κοχύλια ακούγονται λίγο σαν τον ωκεανό είναι συμπτωματικό. Κρατώντας κάθε είδους αντηχείο στο αυτί σας θα έχει παρόμοιο αποτέλεσμα. Βάλτε ένα άδειο ποτήρι πάνω από το αυτί σας ή ακόμα και χτυπήστε το χέρι σας γύρω του και ο ήχος που θα ακούσετε θα είναι σχεδόν ίδιος, αν και δεν θα είναι τόσο ξεχωριστός.