Ένας ηλικιωμένος άνδρας από την Κίνα αποδεικνύει ότι η ηλικία δεν έχει σημασία και βάζει «κάτω» αρκετούς νεότερούς του.

Ο Shen Hua έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής στην πατρίδα του χάρη στη συνεχή επιδίωξή του να γυμνάζει το σώμα του καθημερινά κάνοντας βάρη και άλλες ασκήσεις. Μόλις έξι χρόνια πριν κλείσει έναν αιώνα ζωής, η αγαπημένη του συνήθεια είναι να πηγαίνει σε ένα γυμναστήριο στην περιοχή που ζει και να κάνει όλες τις ασκήσεις που κάνουν και οι νέοι. Μάλιστα, δεν δείχνει κανέναν σημάδι ότι θέλει να περιορίσει αυτά που κάνει ή να σταματήσει λόγω ηλικίας.

mtepst2

Έχοντας ξεκινήσει την άρση βαρών σε ηλικία 70 ετών, εξακολουθεί να κάνει το ίδιο, όταν έχει ελεύθερη ώρα τα τελευταία 24 χρόνια. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει συγκεκριμένες ασκήσεις ενδυνάμωσης μυών σε όλο του το σώμα και όπως λέει αυτό είναι κάτι που τον ξεκουράζει. Έχοντας διαβάσει για το πώς η άσκηση βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος και στην καταπολέμηση του πόνου, ο Shen, ο οποίος παραδέχεται ότι υπέφερε συχνά από κρυολογήματα, αποφάσισε να ξεκινήσει τη γυμναστική και να διατηρείται σε φόρμα.

Πέρυσι, όταν είχε πρωτογίνει γνωστός λόγω της δραστηριότητάς του, είχε κάνει δέκα συνεχόμενες έλξεις από μονόζυγο αλλά πλέον, όπως αποκαλύπτει δεν κάνει καμία υπερβολή και δεν θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο. Κάνει ό,τι είναι λογικό και καλό για την υγεία του.

mtepst3

«Λέω πάντα τον εαυτό μου ότι δεν θα κάνω κάτι πολύ σκληρό, γιατί είμαι ηλικιωμένος», λέει ο ίδιος και προσθέτει: «Δεν είναι καλό να χρησιμοποιείς πάρα πολύ ενέργεια, πρέπει να είσαι λίγο πιο χαλαρός σε αυτή την ηλικία». Η στάση του αυτή απέναντι στη γυμναστική έχει εμπνεύσει και τα εγγόνια του με τα οποία πηγαίνουν μαζί γυμναστήριο και συχνά τραβούν τα βλέμματα.

mtepst4