Η λέξη δεν υπήρχε πριν. Είναι αργκό και καινούρια. Κυκλοφόρησε και διαδόθηκε μέσα από τα social media. Ο λόγος για το «rizz», που περιγράφει ένα άτομο και την αύρα του, αν είναι καλό στο να ανοίγει ενδιαφέρουσες κουβέντες και να φλερτάρει. Αυτή, λοιπόν, είναι η λέξη της χρονιάς του 2023, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Το «rizz», που προφέρεται «ριζ» και έχει τη ρίζα του στο «χάρισμα», γεννήθηκε από το «charisma» (κα-ρίζ-μα) και χρησιμοποιείται για άτομα τα οποία έχουν το χάρισμα της επικοινωνίας, τραβούν την προσοχή πάνω τους και εν τέλει που είναι ελκυστικά προς τους άλλους.

Το «rizz» ήταν μια από τις οκτώ λέξεις που το Oxford University Press πρότεινε για λέξη της χρονιάς. Σε αυτή τη μικρή λίστα υπήρχαν επίσης το «Swiftie», που χρησιμοποιείται για τους θαυμαστές της pop star Τέιλορ Σουίφτ καθώς και το situasionship, που περιγράφει μια περίπλοκη ερωτική σχέση. Οι συντάκτες του λεξικού της Οξφόρδης επέλεξαν το «rizz», που χρησιμοποιείται κατά κόρον από τη νέα γενιά και δη τους χρήστες του TikTok και όχι μόνο.

Ο ορισμός του «rizz»

Τι σημαίνει, όμως, «rizz» για το Oxford University Press, το οποίο εκδίδει το διάσημο λεξικό της αγγλικής γλώσσας; Η λέξη ορίζεται ως στιλ, γοητεία ή ελκυστικότητα και εκφράζει τη δυνατότητα προσέλκυσης ερωτικού συντρόφου.

Χρησιμοποιείται επίσης και ως ρήμα σε φράσεις όπως «rizz up», να «ριζάρεις κάποιον» δηλαδή που σημαίνει να τον γοητεύσεις ή και να τον σαγηνεύσεις. Είναι η εκδοχή της Generation Z για άλλες λέξεις με το ίδιο νόημα, που χρησιμοποιούσαν παλιότερες γενιές. Το «rizz» έγινε ευρέως γνωστό καθώς άρχισαν να το χρησιμοποιούν streamers, youtubers και influencers, όπως ο Kai Cenat, ο Ishowspeed και πολλοί άλλοι.

Κι έπειτα πέρασε και σε μεγαλύτερο κοινό, όταν δημόσια πρόσωπα κλήθηκαν να απαντήσουν για το αν έχουν «rizz». Π.χ. σε σχετική ερώτηση, ο ηθοποιός Τομ Χόλαντ απάντησε: «Εγώ δεν έχω καθόλου rizz. Έχω πολύ περιορισμένο rizz» και εξήγησε πως κέρδισε την σύντροφό του Ζεντάγια χάρη στην επιμονή του και όχι με το sex appeal του.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το λεξικό αγγλικών Merriam-Webster, η λέξη που αναζητήθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στις ΗΠΑ στην ψηφιακή έκδοση του εν λόγω λεξικού ήταν το επίθετο «authentic» (αυθεντικός -ή -ό), που είναι επίσης λέξη ελληνική.