Πριν από τρεις μήνες, η καναδική εταιρεία Ethical Capital Partners αγόρασε τη MindGeek, τη μητρική εταιρεία του Pornhub, αλλά και άλλων δημοφιλών ιστοσελίδων πορνό, όπως το Youporn. Η επενδυτική κίνηση στη βιομηχανία πορνό ελάχιστους θα ενδιέφερε. Ωστόσο η νέα ιδιοκτησία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να συνεργαστεί με τις κρατικές αρχές, προχωρώντας σε σημαντικές αλλαγές αλλά και διαμορφώνοντας μια νέα αντίληψη για το πορνό.

Το πορνό πρέπει να γίνει «κανονικό» και «βαρετό», δήλωσε ο νέος ιδιοκτήτης του Pornhub στο Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ μιλώντας στο Bloomberg δήλωσε πως «το περιεχόμενο για ενηλίκους είναι νόμιμο, αλλά πρέπει να γίνεται σωστά».

Η εξαγορά των δημοφιλέστερων πορνό πλατφορμών συνοδεύτηκε από μια θάλασσα νομικών προβλημάτων. Οι ιστοσελίδες της MindGeek αναγκάστηκαν τον Μάιο να αποσυρθούν προσωρινά από τη Γιούτα των ΗΠΑ αφού τους δόθηκε εντολή να επαληθεύσουν τις ηλικίες όλων των χρηστών. Η έξοδος από τη Γιούτα ακολούθησε και μια πρώιμη μάχη στη Λουιζιάνα, η οποία έχει παρόμοιο νόμο επαλήθευσης ηλικίας. Πάντως στην πολιτεία του νότου οι ιστοσελίδες εξακολουθούν να είναι online, καθώς οι κανόνες είναι ελαφρώς διαφορετικοί — δεν απαιτείται να συλλέγουν προσωπικές πληροφορίες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πολιτικοί εξακολουθούν να συζητούν το νομοσχέδιο για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, το οποίο περιλαμβάνει ελέγχους ηλικίας σε διαδικτυακούς ιστότοπους πορνό. Ωστόσο παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πότε θα εφαρμοστούν αυτοί οι έλεγχοι.

Ταυτόχρονα στη Γαλλία οι ρυθμιστικές αρχές και οι ιδιοκτήτες ιστοτόπων έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί στην πράξη ο νόμος του 2020 για την επαλήθευση ηλικίας. Οι ιστότοποι της MindGeek δεν έχουν θέσει σε εφαρμογή καμία επαλήθευση ηλικίας και αναμένουν τη δικαστική απόφαση στις 7 Ιουλίου, η οποία θα μπορούσε να είναι ακόμη και η απαγόρευση λειτουργίας. Ο εκπρόσωπος της νέας ιδιοκτησίας δήλωσε πως δεν επιθυμεί να προδικάσει το δικαστικό αποτέλεσμα και δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι ιστοσελίδες να αποσυρθούν.

Σημειώνεται πως το θέμα έχει αναδειχθεί στην πολιτική ατζέντα από τον ίδιο τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κατά την προεκλογική του εκστρατεία έθεσε το την προστασία των παιδιών από το πορνό ως μια από τις προτεραιότητές του.

Ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης, ο υπουργός Ψηφιακής Πληροφόρησης, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, χαρακτήρισε «σκάνδαλο» την πρόσβαση των παιδιών σε ιστοσελίδες πορνό και προκάλεσε ευθέως τη νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία του PornHub και του Youporn, την Ethical Capital Partners, να εξηγήσει με ποιο τρόπο θα συμμορφωθεί με το νόμο.  

Ο νέος ιδιοκτήτης και ιδρυτής του ECP, Σόλομον Φρίντμαν, δήλωσε πως έχει επικοινωνήσει με το γραφείο του Μπαρό και υποσχέθηκε να συντάξει μια έκθεση σύντομα, επιμένοντας ότι η εταιρεία του δεσμεύτηκε να «μιλήσει ανοιχτά και περήφανα για τη βιομηχανία πορνό». «Νομίζω ότι η κοινωνία έχει κινηθεί προς μια κατεύθυνση και θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τη σεξουαλική έκφραση και να μιλήσουμε ανοιχτά για αυτή». «Το πορνό (σ.σ. ως θέμα) θα μπορούσε να γίνει βαρετό, όπως ακριβώς το γεγονός ότι η (νομιμοποιημένη) κάνναβη στον Καναδά έχει γίνει βαρετή».

Ο νέος ιδιοκτήτης και ιδρυτής του ECP, Σόλομον Φρίντμαν, είναι ξεκάθαρος: «Δεν θέλουμε καθόλου ανήλικους χρήστες στους ιστοτόπους μας». Ωστόσο απέρριψε το ότι το βάρος θα πρέπει να πέφτει στους ιστότοπους. Αν’ αυτού ζήτησε από τα λειτουργικά συστήματα να αναζητήσουν μια λύση.

«Υποστηρίζουμε σθεναρά τις λύσεις επαλήθευσης ηλικίας που κάνουν δύο πράγματα: να προστατεύουν αποτελεσματικά τα παιδιά και να μην εκθέτουν προσωπικά δεδομένα», υπογράμμισε. «Η μόνη λύση που επιτυγχάνει και τους δύο αυτούς στόχους είναι η επαλήθευση βάσει συσκευής ή προγράμματος περιήγησης», είπε, προσθέτοντας ότι θα ήταν «ένα πολύ απλό βήμα για την Google και την Apple».

Υπενθυμίζεται πως η MindGeek έχει βρεθεί στο επίκεντρο από το 2020, ύστερα από δημοσίευμα των New York Times που ανέφερε πως οι πλατφόρμες της εταιρείας φιλοξενούσαν υλικό βιασμών και σεξ ανηλίκων. Η αποκάλυψη προκάλεσε σάλο και ενίσχυσε την πίεση από τις ρυθμιστικές αρχές πολλών χωρών. Ταυτόχρονα η Visa και η Mastercard σταμάτησαν να επεξεργάζονται πληρωμές στις εν λόγω πλατφόρμες.

Έκτοτε οι ιδιοκτήτες προσπαθούσαν να πουλήσουν την εταιρεία. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η MindGeek (γνωστή και ως Manwin) εδρεύει σε μεγάλο βαθμό στον Καναδά, αλλά η επίσημη έδρα της είναι στο Λουξεμβούργο και η δομή της είναι πολύπλοκη και εκτείνεται σε πολλούς φορολογικούς παραδείσους ανά τον κόσμο.

Οι νέοι ιδιοκτήτες – μεταξύ των οποίων δύο δικηγόροι, ένας πρώην αστυνομικός και ένας Ιταλός επενδυτής που έκανε την περιουσία του με τη πώληση νόμιμης κάνναβης – αποστασιοποιούνται σαφώς από τους ισχυρισμούς των New York Times. «Η εταιρεία είχε αλλάξει εντελώς τα τελευταία χρόνια», τόνισε ο Σόλομον Φρίντμαν, επισημαίνοντας μάλιστα πως περίπου 8 εκατομμύρια αρχεία αφαιρέθηκαν από το περιεχόμενο το 2021. «Ένα αίτημα αφαίρεσης περιεχομένου οδηγεί αυτόματα στην αφαίρεση του περιεχομένου», δήλωσε και πρόσθεσε: «Πρώτα το αφαιρούμε και εν συνεχεία το εξετάζουμε».

Επιπλέον, όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο, οι χρήστες που ανεβάζουν ένα αρχείο πρέπει να δίνουν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους και όλο το περιεχόμενο σαρώθηκε με αλγόριθμους για να φιλτράρεται το υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Εν συνεχεία το προσωπικό της εταιρείας παρακολουθεί το υλικό προτού αυτό εμφανιστεί στον ιστότοπο.

Συνεχίζοντας ο Σόλομον Φρίντμαν είπε πως το πρώτο που έκανε η Ethical Capital Partners ήταν να ελέγξει τη MindGeek ώστε να διαπιστώσει εάν λειτουργούσε εντός του νόμου. «Αυτό που βρήκαμε είναι πως όχι μόνο συμμορφώνεται με το νόμο, αλλά ήταν και μια εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία. Όμως είναι μια ευκαιρία που απαιτούσε εξειδικευμένες δεξιότητες», είπε και πρόσθεσε: «Αν και είναι μια δύσκολη δοκιμασία, Ethical Capital Partners αποφάσισε πως έχει αυτές τις δεξιότητες και αγόρασε την εταιρεία».