28
loading
Γράφει
ο Νίκος Δεμισιώτης

Δυστυχώς, αυτό που φοβούνταν και απεύχονταν οι οπαδοί της σκληρής μουσικής στη χώρα μας έγινε πραγματικότητα. Ένα καλοκαίρι που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν γεμάτο μουσικές, μπύρες και παρέες, ξαφνικά… έχασε τον ήχο του.

Release festival, Eject Festival και Athens Rocks «σίγησαν» και ήδη από την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσαν την ακύρωση των μουσικών εκδηλώσεων τους για το ερχόμενο καλοκαίρι, ανανεώνοντας το ραντεβού με τους οπαδούς για το καλοκαίρι του 2021!

Τα ελληνικά φεστιβάλ, ουσιαστικά, έκαναν αυτό που μερικές ημέρες πιο πριν είχαν κάνει τεράστια μουσικά φεστιβάλ του εξωτερικού όπως το Download Festival στη Μεγάλη Βρετανία και το Wacken Open Air στη Γερμανία.

Το πλήγμα για τον κόσμο της σκληρής μουσικής από την Covid-19 είναι ισχυρό. Μιλάμε, άλλωστε, για ένα από τα πιο ισχυρά χαρτιά της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας με εκατομμύρια εισιτήρια, χιλιάδες εργαζόμενους και βέβαια για εκατοντάδες συγκροτήματα για τα οποία οι συναυλίες είναι μια από τις βασικές πηγές εσόδων τους.

Για να αποκτήσετε μια ιδέα του μεγέθους για το οποίο μιλάμε, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes, που εξιδανικεύεται σε ρεπορτάζ για την οικονομία, τις επενδύσεις, τη βιομηχανία και το εμπόριο, ειδικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι απώλειες στη μουσική βιομηχανία ενδέχεται να φτάσουν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια και ίσως τελικά να τα ξεπεράσουν!

Όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό τα ελληνικά συγκροτήματα που συμμετέχουν τόσο στα εγχώρια φεστιβάλ όσο (κυρίως) και σε εκείνα του εξωτερικού δεν μπόρεσαν να μείνουν ανεπηρέαστα και ήδη μετράνε τις απώλειες και «ζυγίζουν» τις ζημιές τους, από αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση.

Ο Σάκης Τόλης, ο εμβληματικός frontman των Rotting Christ, οι οποίοι είναι το απόλυτο εξαγώγιμο «προϊόν» της χώρας μας σε ότι αφορά την σκληρή μουσική και οι άνθρωποι που όχι απλά σύστησαν το black metal στο ευρύτερο ελληνικό κοινό αλλά αγαπήθηκαν και σε χώρες που παραδοσιακά έχουν τέτοιου είδους ακούσματα, όπως οι Σκανδιναβικές, μίλησε στο newsbeast.gr για το πως βιώνει ο ίδιος τη δυσάρεστη κατάσταση που δημιουργήθηκε, τις επιπτώσεις από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού στη μουσική, τον «μακρύ πόλεμο» για τον οποίο θα πρέπει να προετοιμαστούν οι καλλιτέχνες αλλά και τη «νέα καλή μουσική» που υπόσχεται στους ανθρώπους που ακούνε το μεγαλύτερο ελληνικό συγκρότημα.

- Καλησπέρα Σάκη, πώς περνάτε αυτές τις δύσκολες ημέρες και πώς κύλησε το διάστημα εντός καραντίνας με δεδομένο πως τα μέλη ενός συγκροτήματος όπως οι Rotting Christ βρίσκονται, υπό φυσιολογικές συνθήκες, σε μια διαρκή κίνηση.

Θα έλεγα σαν το λιοντάρι στο κλουβί! Μετά από τρία χρονιά συνεχούς κίνησης ανά την υφήλιο βρέθηκε μια πρωτεΐνη να κάνει αυτό που ούτε στα χειρότερα μας όνειρα δεν είχαμε σκεφτεί: Να μας κρατήσει σπίτι ανενεργούς συναυλιακά!

Μέτα το πρώτο σοκ, πάντως, μπορώ να πω ότι άρχισε να δουλεύει και λίγο θετικά όλη αυτή η απομόνωση μιας που μετά από αρκετό καιρό αρχίσαμε να εμβαθύνουμε σε πολλές αξίες της ζωής που ο ξέφρενος ρυθμός δεν μας είχε επιτρέψει ως τότε να εκτιμήσουμε. Επίσης το γεγονός ότι δυο μέρες πριν το lockdown θα ήμασταν στις ΗΠΑ όπου θα αρχίζαμε την Αμερικάνικη περιοδεία, μας κάνει να νιώθουμε και λίγο τυχεροί! Όσο για το πως περνάμε έχω την αίσθηση ότι δεν θα ενδιαφέρει και πολύ τον κόσμο…

- Είναι μια δημιουργική περίοδος αυτή για σένα ή σε εμποδίζει από το να γράψεις και να συνθέσεις νέα τραγούδια;

Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που έχω σαν όπλο σε οποιαδήποτε δύσκολη δοκιμασία της ζωής μου την κιθάρα και την σύνθεση. Οπότε έπιασα το... όπλο μου και άρχισα να μάχομαι. Σώθηκα!

- Πόσο ισχυρό ήταν το πλήγμα που δέχθηκε ο χώρος γενικά αλλά και συγκεκριμένα οι Rotting Christ;

Τόσο ισχυρό ώστε πολλοί συνεργάτες μου ανά την υφήλιο να αρχίσουν να σκέφτονται σαν «Plan B» ακόμη και την αλλαγή επαγγελματικού προσανατολισμού! Υπάρχουν τραγικές ιστορίες εκεί έξω αλλά και εδώ μέσα, στην Ελλάδα, που εύχομαι να μην συνεχιστούν και πάνω απ’ όλα να πρυτανέψει η ψυχραιμία και η αξιοπρέπεια. Θλίβομαι πραγματικά που ο κλάδος μας θα επανέλθει τελευταίος στην περίφημη «κανονικότητα», οπότε έχουμε άλλη μια μεγάλη πρόκληση να αντιμετωπίσουμε. Σαν άνθρωποι της τέχνης, όμως, θα το παλέψουμε με τον δικό μας μοναδικό τρόπο.

Όσο για εμάς μετά την ακύρωση 78 συναυλιών μέσα στο 2020 μπορώ να πω με σιγουριά ότι βιώνουμε αυτή την κατάσταση και μάλιστα σε extrem μορφή μιας που το 90% των συναυλιών είναι εκτός του ελλαδικού χώρου και νομίζω ότι θα αργήσουμε να ξαναπετάξουμε και εάν το κάνουμε δεν θα επιθυμούσα να δω ταν εαυτό μου θύμα των υπερβολικών μέτρων που θα έχουν παρθεί, ασκούμενων πολλές φορές από κομπλεξικούς ανθρώπους. Αλλά πίστεψέ με έχουμε περάσει και δυσκολότερα. Οι ρίζες μας ξεκινούν στα τέλη της δεκαετίας του ‘80… με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, γι’ αυτούς που γνωρίζουν, οπότε ότι δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς!

Θα το παλέψουμε κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη όπως το έχουμε παλέψει ήδη στα 30 χρόνια ενασχόλησής μας με την σκηνή.

- Είχατε κανονίσει συναυλίες ή άλλα events (μην ξεχνάμε πως θεωρητικά, τουλάχιστον, εσείς είστε ακόμη σε φάση προώθησης, του «The Heretics», του τελευταίου σας δίσκου) τα οποία αναβλήθηκαν ή ακυρώθηκαν; Υπάρχει σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα;

Οι ακυρωμένες συναυλίες όπως σου είπα είναι πολλές και όλοι προσπαθούν να τις μεταφέρουν μέσα στο 2021…Κάτι μου λέει, όμως, πως και το 2021 δεν θα είναι και τόσο ρόδινα τα πράγματα για εμάς οπότε θα πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν μακρύ πόλεμο. Για πρώτη φορά ελπίζω να είμαι λάθος στα λεγόμενά μου!

- Οι πωλήσεις των προϊόντων σας πώς πηγαίνουν; Οι οπαδοί του συγκροτήματος σας στηρίζουν σε αυτή τη δύσκολη φάση με δεδομένο πως ουσιαστικά έχετε μείνει χωρίς δουλειά και άρα πηγές εσόδων;

Καταρχάς δεν βλέπω τον κόσμο που αγαπάει και ακολουθεί την μπάντα μας σαν οπαδούς αλλά σαν συνταξιδιώτες σε αυτό το μαγικό μονοπάτι που έχουμε διαλέξει. Είμαστε και εμείς από αυτούς και δεν θα δεχόμασταν οποιοδήποτε έρανο η έκτακτο βοήθημα από αυτούς όσο και εάν έχουν προσφερθεί να το κάνουν. Ήδη μας έχουν στηρίξει πολύ όλα αυτά τα χρόνια. Δεν χρειάζεται να πιέζουμε καταστάσεις αυτές τις δύσκολες μέρες αφού γνωρίζουμε ότι και οι ίδιοι θα αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα αυτές τις ώρες. Νομίζω ότι εμείς τους χρωστάμε μια καλή νέα μουσική!

- Στα τέλη Μαρτίου πήρες μια πολλή όμορφη πρωτοβουλία και ανακοίνωσες πως θα δωρίσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα έσοδα από τις πωλήσεις ενός t -shirt της μπάντας. Πες μου δυο πράγματα για την ιδέα αυτή και για το πως εξελίχθηκε τελικά;

Ναι, προτίμησα να δώσω από το να ζητήσω μιας που αυτό έκρινα σαν σωστό αυτές τις δύσκολες και άγριες εποχές που ζούμε σαν ανθρωπότητα. Δεν έλαβε και καθολικής αποδοχής αυτή η πρωτοβουλία θα έλεγα αλλά να σου πω την αλήθεια εγώ νιώθω ότι έπραξα κατά τον δαίμονα εαυτού!

- Ένα μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις στους οπαδούς των Rotting Christ;

NON SERVIAM… ξέρουν αυτοί!

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

28
σχόλια
 1. avatar Εχουν

  Μπει όλοι οι άσχετοι και σχολιάζουν ένα είδος μουσικής που δε γνωρίζουν.Για το τι έχουν περάσει αυτές οι μπάντες, θα έπρεπε να γραφτεί ολόκληρο βιβλίο. Αν, άσχετοι, θεωρείτε τέχνη τον Αργυρό και την Πάολα και οτιδήποτε είναι πολιτικά ορθό, τότε λυπάμαι για χάρη σας.

 2. avatar Το καρναβαλι περασε

  Καντε και καμια δουλια. Αφηστε για λιγο το χομπυ σας που το κανατε επιιερδες επεγγελμα και εργαστειτε σε μια κανονικη δουλια. Δε μπορουμε να ταΐσουμε τοσους κηφηνες. Η κυψελη δε σας αντεχει αλλο.

 3. avatar Ιμπν Σουκ

  Ο Θεός είναι μεγάλος και θα κάνει να σιωπήσει κάθε ήχος εκτός από την προσευχή σε αυτόν!

 4. avatar Dragathor

  Ο Ελληναρας θα μεινει για παντα... Ελληναρας. Ολοι οι ξερολες βγηκαν να κραξουν ενα απο τα μεγαλυτερα Black metal συγκροτηματα ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ. Οι Rotting Christ υπαρχουν απο το \'88, εχουν βγαλει τοσα album, εχουν ριξει τοση δουλεια για να γινουν παγκοσμιου φημης αλλα για τον Ελληναρα δεν ειναι αρκετα καλοι. Δεν λεω οτι πρεπει να σου αρεσει η μουσικη της αλλα ρε φιλε ενα συγκροτημα που βαραει 32 χρονια και εχει την φημη, ε που να παρει κατι καλα κανουν δεν μπορει. Δεν γινεται να εχουν τοσο κοινο και εκει εξω απο Ελλαδα να τους ξερουν αλλα εδω ο Ελληναρας να κανει κριτικη και να τον χαλαει το ονομα, η μουσικη κτλ κτλ. Black metal παιζουν πως να λεγονται? Onirama? Μπραβο στον Σακη που μετα απο τοσα χρονια δεν καβαλησε καλαμι και ειναι ευθυς οπως στην αρχη του. Οσο για τους \"Ελληναρες\" η πανσοφια σας και η ξερολιαση σας μονο γελιο προκαλει, ισως τελικα να το κανετε επιτηδες και να θελετε να μας διασκεδασετε με την ολη κατασταση...

  1. avatar Tο…

   ...ότι είναι απο τα μεγάλα ονόματα στο είδος τους παγκοσμιως δεν μας ενδιαφέρει καθόλου μεγάλε...απο την στιγμή που βριζει τον Ιησου θα πληρώσει το τίμημα γιατί το ΦΩΣ νικάει πάντα το σκότος!!! Όσο για τους \"Ελληναρες\" που μας αποκαλείς έχε υπόψιν ότι έχουμε γεννηθεί κ μεγαλώσει στην Νέα Υορκη που σημαίνει ότι ξέρουμε 5 πράγματα παραπάνω από σένα στην βιομηχανία του θεάματος πριν ακόμα γεννηθείς...

  2. avatar Πολεμηστης του πληκτρολογιου (o original που του’κλεψε ο τσυριζα το nickname)

   Eιπαμε, ειναι η εποχη που η κριτικη και ο αντιλογος θεωρειτε bullying. Οτι θερισανε θα σπειρουνε. Διοτι κατ\'εσε δεν δικαιουμαστε (ποιοι, αυτοι που δινουμε το μεροκαματο μας σε δισκους) να κρινουμε τον τελειο, τον αλαθητο, τον τρισμεγιστο τον πάπα...συγνωμη, τον σακη.

 5. avatar Πολεμηστης του πληκτρολογιου (o original που του’κλεψε ο τσυριζα το nickname)

  Ολα φταινε εκτος απο εσας τους μουσικους ετσι? Που εχετε βαλτωσει απο ιδεες και πρωτοτυπια, εγκλοβισμενοι απο τα στερεοτυπα της πολιτικης ορθοτητας. Και το ιδιο ειναι και στον κινηματογραφο, ετσι? Αναμασημα ιδεων προς ευχαριστηση των social media. Οτι θερισατε θα σπειρετε.

 6. avatar Βασίλης654

  Πες τα ρε Σάκαρε !

 7. avatar GeorgeΤ

  Ο άλλος που μιλάει για \"άμουσους\" να πάει σε έναν ορυλά και μετά να πετάξει γαρύφαλλα στην Πάολα, μέχρι εκεί φτάνει η μουσική του καλλιέργεια.

 8. avatar Τράβα να ακούσεις καμία Πάολα ρε φλωρε

  Τι ζητάς εδώ και κράζεις...τι να καταλάβεις από μουσική πραγματική ρε οπαδε του Ρουβά...,R C μια Ζωή

 9. avatar Άμουσοι

  Οι μούσες πεθάνανε προ πολλού, εφόσο τέτοιοι ,,καλλιτέχνες,, έχουνε τόσο μεγάλο κοινό στις μέρες μας. Η μουσική στα χέρια κάποιον μετατρέπεται σε ,,αμουσική,, Είναι σαν να ονομάζουμε έδεσμα κάτι που περιέχει κόπρανα. Δυστυχώς.

 10. avatar Νικοςς

  Κάποιος στο Newsbeast είναι μεταλάς, αλλά ποστάρεις σε χώρα γεμάτη χριστιανο-ταλιμπάν. Προσοχή το κοινό πλήβειο αίσθημα. Δέν αντέχει πολύ!

 11. avatar τολιος345

  μιλανε οι καφροι.
  Γιατι δεν αλλαζουν σε rotting allah?
  Διότι θα τους πάνε π..α κ..ο εμπλοκη τα μουσλιμια.
  Πολυ αντρες ρε παιδί μου...
  Στην πεινα μαγκες οπως όλοι.
  Δεν αξιζετε κάτι άλλο, στην εποχή των μνημονιων δεν βγάλατε ενα τραγούδι να μας ξεσηκωσετε ( αυτό ισχύει για όλους,οχι μόνο γι αυτά εδώ.)

 12. avatar Ωραίο θέμα

  Νon serviam!

 13. avatar Sv7n

  Σας είδα στο Würzburg. Είσασταν απίθανοι. m/

 14. avatar dem

  Μόνο νεοέλληνες αναρχικοί και αντίχριστοι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μπάντα με το όνομα ο Χριστός που σαπίζει....

  1. avatar Είσαι και άσχετος

   Θες να σου θυμίσω το συγκρότημα του [...] χρυσαυγιτη Γερμενη;;;; Ο ναζιστικος σατανισμος είναι καλός, αλλά ο αναρχικός όχι;;;;;;

   1. avatar dem

    Είσαι και [...] Δεν είμαι χρυσαυγίτης ούτε και σατανιστής.

 15. avatar Χεστήκαμε

  Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν ,και εσείς όπως και το συνάφι σας είστε αλαζόνες της υπερκατανάλωσης και καλοπερασάκιδες. Μούγκα τώρα και να μετράτε όπως κάνει όλος ο κόσμος. Δεν πάει σε εσάς μόνο, σε όλους σας μουσικούς,ηθοποιούς και όλα τα τίποτα με τις υπερβολικές αποδοχές άνευ λόγου.

 16. avatar ΝΟΝ SERVIAM

  Προχωρα Σακη,ειμαστε μαζι σου.

  1. avatar Σάκnς

   Κάνα ψιλό θα δώσεις; Όχι ε; Ε τότε τι μαζί μου, στην μάσα εννοείς ε;

 17. avatar Τρύπια χέρια πάντα θα ζητάνε

  Έλα καλά είναι κλαιωμενοι εκκατομυριουχοι τόσα λεφτά βγάλατε δεν σας έμαθε ο μπαμπάς και η μαμακα ορθή διαχείρισή;

  1. avatar Cthulhu

   Και τα τρύπια μυαλά θα λένε μπούρδες...

   1. avatar Χαχαχα χάχα

    Όπως και θα τις γράφουν όπως στο μήνυμα σου μην καταλαβαίνοντας την πραγματική σου θέση και πόσο εύκολα σε ταπωνω.

 18. avatar Ευπατριδης

  Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα,για την μουσική; Ποιά μουσική; Τούς κρότους και τις άναρθρες κραυγές; Σίγουρα δεν θα είναι...

  1. avatar runner25

   άντε ρε ελληναρα τραβά άκουσε παολα και πιες τζωνι κόλα σε ψηλό

  2. avatar Είσαι και άσχετος

   Φαντάζομαι λιώνεις στις όπερες... Στην ιερά οδό και την παραλιακή....

   1. avatar Ευπατριδης

    Μπα ξέρεις και τι είναι η όπερα; Περιορίσου στους κρότους παιδί μου,δεν είναι για σας αυτά...

Παρακαλούμε περιμένετε ...