30
loading
Γράφει
ο Γεώργιος Σαρρής
Φωτογραφίες
Αρχείο Γεώργιου Σαρρή

Το επιβλητικό ξενοδοχείο «Αστόρια» της Θεσσαλονίκης όταν κατασκευάστηκε το 1929 στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Τσιμισκή ήταν από τα ελάχιστα εκείνης της εποχής που διέθετε μπάνιο σε κάποια από τα δωμάτιά του, κάτι που συναντούσες μονάχα σε αντίστοιχες επιχειρήσεις μεγάλων πρωτευουσών του εξωτερικού.

Στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου (που συμβατικά οριοθετείται την περίοδο 1946-1949), το ξενοδοχείο θα διαδραματίσει άθελά του σημαίνοντα ρόλο. Από εκεί φέρεται να το έσκασε ο γενικός γραμματέας του Κ.Κ.Ε. Νίκος Ζαχαριάδης τον Σεπτέμβριο του 1947 για να ανέβει στο βουνό μαζί με τους Αριστερούς συναγωνιστές του χωρίς να γίνει αντιληπτός από τους άνδρες της ασφάλειας που τον παρακολουθούσαν.

Στο ίδιο ξενοδοχείο έμενε το 1948 και ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζωρτζ Πολκ.

Όταν οι υπάλληλοι του ξενοδοχείο διαπίστωσαν ότι είχε αργήσει να επιστρέψει τον δήλωσαν ως αγνοούμενο και περίπου μια βδομάδα αργότερα βρέθηκε η σωρός του στα νερά του Θερμαϊκού χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί απόλυτα μέχρι και σήμερα ποιος τον δολοφόνησε.

Ο Γιάννης Ζέβγος το 1944 στις Κορυσχάδες Ευρυτανίας όπου συνήλθε η επονομαζόμενη κυβέρνηση της Ελέυθερος Ελλάδας

Στο ξενοδοχείο «Αστόρια» κατέλυσε και ο Γιάννης Ζέβγος το 1947 πριν τον σκοτώσουν. Δάσκαλος στο επάγγελμα και δημοσιογράφος, ήταν ανώτατο στέλεχος του Κ.Κ.Ε. και του Ε.Α.Μ. (Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου), που συμμετείχε ως υπουργός Γεωργίας εκ μέρους της Αριστεράς στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας που σχημάτισε ο Γεώργιος Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 1944, αμέσως μόλις έφυγαν οι Γερμανοί από την Αθήνα.

Το ξενοδοχείο Αστόρια στη συμβολή των οδών Αγία Σοφία και Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη

Το ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης που φιλοξενούσε άθελά του θύματα δολοφονιών

Από τότε όμως κύλησε πολύ νερό στο πολιτικό αυλάκι μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Σε λιγότερο από ένα μήνα παραιτείται μαζί με τους υπόλοιπους Αριστερούς υπουργούς καθώς η χώρα μπαίνει στην περιπέτεια των επονομαζόμενων Δεκεμβριανών  που θεωρούνται το πρελούδιο της επόμενης φάσης του Εμφυλίου Πολέμου, με τις αιματηρές συγκρούσεις να επεκτείνονται στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.

Γιατί ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη

Ως αναπληρωματικό μέρος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε. θα βρεθεί τον Φεβρουάριο του 1947 στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παρακολουθήσει διά ζώσης το έργο μιας Επιτροπής που είχε συστήσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (United Nations Special Committee on the Balkans – UNSCOB) και διερευνούσε τις συνθήκες υπό τις οποίες ξεκίνησε ο Εμφύλιος και την κατάσταση που επικρατούσε στα σύνορά μας καθώς οι βόρειοι γείτονες είχαν ταχθεί στο ανατολικό μπλοκ. Η Επιτροπή φιλοξενούνταν στο σημερινό κτίριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, επί της οδού Τσιμισκή 29.

Το πολυσυζητημένο ξενοδοχείο Αστόρια

Όλες τις ημέρες το άτυχο κομματικό στέλεχος είχε καταλύσει στο ξενοδοχείο «Αστόρια».

Τον παρακολουθούν

Οικογενειακή φωτογραφία του Γιάννη Ζεύγου με την γυναίκα του Καίτη και την κόρη τους Ρωξάνη το 1946 ένα χρόνο πριν δολοφονηθεί

Γύρω στις 10:30 το πρωί της 20ής Μαρτίου 1947 ο Ζέβγος (που το πραγματικό του επώνυμο ήταν Ταλαγάνης, αλλά επειδή στον κομματικό Τύπο υπέγραφε μαζί με τη σύζυγό του Καίτη ως Ζέβγος για συνωμοτικούς λόγους, του έμεινε το προσωνύμιο) φεύγει από το δωμάτιό του και πηγαίνει στα γραφεία της εφημερίδας «Αγωνιστής», επί της οδού Πλάτωνος 1, προκειμένου να συντάξει ένα υπόμνημα προς την Επιτροπή του Ο.Η.Ε. αναφέροντας επικαιροποιημένα στοιχεία για τους διωγμούς που υφίστανται οι σύντροφοί του από την κρατική εξουσία και τις δεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Ο ίδιος προσωπικά διακρίνεται από μετριοπάθεια καθώς εκτιμά ότι δεν χρειάζεται επαναστατική κατάλυση του υφιστάμενου καθεστώτος και ανατροπή του προλεταριάτου, αλλά όπως επεσήμαινε στην αρθρογραφία του, ήταν εφικτό το πέρασμα προς τη λαϊκή δημοκρατία και ακολούθως στον σοσιαλισμό με δημοκρατικές μεθόδους πολιτικής κρίσης.

Τελειώνοντας το υπόμνημά του θα μεταβεί στο εστιατόριο «Ελβετικόν» για φαγητό, όπως έκανε κάθε μέρα. Δεν έχει αντιληφθεί ότι ένας άνδρας γύρω στα 30 κάθεται απ’ έξω και τον παρακολουθεί.

Πισώπλατοι πυροβολισμοί

Το θύμα Γιάννης Ζέβγος

Στο δρόμο της επιστροφής για το ξενοδοχείο ο άγνωστος τον παίρνει στο κατόπι. Ο χρόνος έχει ξεκινήσει δραματικά να μετρά αντίστροφα για τη ζωή του Ζέβγου. Γύρω στη μια και δέκα το μεσημέρι, την ώρα που κατέβαινε την οδό Αγίας Σοφίας, τον πλησιάζει.

Βγάζει ένα περίστροφο και ρίχνει πισώπλατα τρεις φορές εναντίον του. Η ανάσα του θύματος κόβεται. Αιμορραγεί ακατάσχετα. Αρχίζει να χάνει το φως του. Κάνει απέλπιδες προσπάθειες να σηκωθεί αλλά ο δολοφόνος πηγαίνει από πάνω του και τον ξαναπυροβολεί. Είναι η χαριστική βολή.

Ο θύτης γεμάτος αδρεναλίνη τρέχει να ξεφύγει από την οδό Αγίας Θεοδώρας καθώς πολίτες που έχουν δει τα όσα διαδραματίστηκαν αρχίζουν να τον κυνηγούν, μεταξύ αυτών και ένας χωροφύλακας. «Πιάστε τον, είναι δολοφόνος» θα φωνάξει αλαφιασμένος ένας ναυτικός ονόματι Γιώργος Μπέζας. Ο δράστης θα πέσει πάνω σε έναν περαστικό Άγγλο στρατιώτη που ακούγοντας τις φωνές των διωκτών του, θα τον συλλάβει στη γωνία Τσιμισκή και Αριστοτέλους, αλλά οι συνεργοί του που έγιναν από κάποιους αντιληπτοί, εκμεταλλεύονται την περίσταση και διαφεύγουν.

Πρώην κομμουνιστής ο δολοφόνος

Όπως αποκαλύφθηκε, δολοφόνος ήταν ο 32χρονος κρεοπώλης Χρήστος Βλάχος, ένας πρώην κομμουνιστής από τις Σέρρες. Στην προανάκριση θα υποστηρίξει ότι τον σκότωσε από αγανάκτηση για τα όσα υπέφερε εξαιτίας του στο Μπούλκες από το οποίο είχε επιστρέψει ενάμιση μήνα νωρίτερα. Το Μπούλκες για όσους δεν το γνωρίζουν ήταν ένα μικρό ερειπωμένο χωριό της τότε Γιουγκοσλαβίας κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία (σήμερα ανήκει στη Σερβία ως Μαγκλίτς) που από τον Μάιο του 1945 άρχισαν να στέλνονται στελέχη και μέλη του Κ.Κ.Ε. και του Ε.Λ.Α.Σ. προκειμένου να προστατευτούν κυρίως από τις διώξεις παρακρατικών δεξιών ομάδων.

Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του έτους οι πρόσφυγες που είχαν μεταβεί εκεί έφθαναν τους 5.000. Στο στρατόπεδο που είχε δημιουργηθεί, τα μέλη του κόμματος εργάζονταν, εκπαιδεύονταν και διαφωτίζονταν πάνω στις αρχές του κομμουνισμού. Για τις συνθήκες διαβίωσης έχουν γραφτεί πολλά ενώ υπάρχουν αρκετές καταγγελίες για αυταρχική συμπεριφορά των διορισμένων επικεφαλής του στρατοπέδου, ακόμη και για δολοφονίες διαφωνούντων.

«Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι»

Ο συλληφθείς δολοφόνος θα υποστηρίξει πως μόλις είδε μπροστά του τον Ζέβγο του «ανέβηκε στο αίμα στο κεφάλι. Οι κομμουνιστές με βασάνισαν επειδή δεν συμφωνούσα μαζί τους».

Στην απολογία του θα αναφέρει επίσης ότι οι κομμουνιστές είχαν εκπορνεύσει τη γυναίκα του, με την οποία είχε χωρίσει, όταν αυτός βρισκόταν στη Γιουγκοσλαβία. Εκείνη ωστόσο από την πλευρά της θα υποστηρίξει αργότερα ότι τον χώρισε επειδή ήταν προδότης του κόμματος. Κανένας δεν τον πίστεψε ενώ στη Μακεδονία δεν υπήρχε παράδοση εγκλημάτων για λόγους τιμής ούτε κατά αυτουργώ ούτε, πολύ περισσότερο κατά ομοϊδεατών.

Ο Γιάννης Ζέβγος

Ο Τύπος της εποχής παρουσιάζει το έγκλημα ανάλογα με την πολιτική του τοποθέτηση. Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε μεσούντος του Εμφυλίου Πολέμου. Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες θα κάνουν λόγο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών ενώ ο κομμουνιστικός Ριζοσπάστης θα αναφέρει ότι είναι επαίσχυντη πράξη των «μοναρχοφασιστών».

Αμέσως μετά τη δολοφονία, αντιπροσωπεία του Ε.Α.Μ. υπό τους Γιώργη Σιάντο, Κώστα Γαβριηλίδη και Σ. Κρητικό θα επισκεφθεί τον τότε φιλελεύθερο πρωθυπουργό και τραπεζίτη Δημήτριο Μάξιμο (προσωπική οικία του ήταν το σημερινό Μέγαρο Μαξίμου) και τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης Σοφοκλή Βενιζέλο και Κωνσταντίνο Τσαλδάρη προκειμένου να διατυπώσουν την εντονότατη διαμαρτυρία τους για το γεγονός. Δεν καταφέρνουν όμως κάτι ουσιαστικό. Αντιθέτως οι συλλήψεις και οι εκτοπίσεις Αριστερών πολλαπλασιάζονται όπως θα δούμε και λίγο παρακάτω.

Ο ρόλος του Ζέρβα

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Ριζοσπάστης 21ης Μαρτίου 1947

Ποιος σχεδίασε όμως το έγκλημα; Περίπου δύο βδομάδες μετά την ταφή του θύματος (που θα γίνει βιαστικά στο νεκροταφείο της Ευαγγελίστριας στη Θεσσαλονίκη παρουσία μονάχα της γυναίκας και της κόρης του επειδή οι αρχές απαγόρευσαν να μεταφερθεί η σορός στην Αθήνα) θα δημοσιευτεί στον Ριζοσπάστη μια επιστολή. Είχε φτάσει στα χέρια του γ.γ. του Κ.Κ.Ε. Νίκου Ζαχαριάδη από τις 24 ή 25 Μαρτίου αλλά δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα στις 3 Απριλίου.

Την υπογράφει ο 33χρονος καπνοπαραγωγός, Σερραίος κι αυτός, Νίκος Σιδηρόπουλος, συνεργός του δολοφόνου, πάλαι ποτέ κομμουνιστής και επίσης πρώην τρόφιμος στο στρατόπεδο Μπούλκες. Θα υποστηρίξει ότι το έγκλημα οργανώθηκε από τη γραφείο Α2 της διεύθυνσης του Γ’ Σώματος Στρατού και την ΕΣΑ Βαρδαρίου, υπό την υψηλή εποπτεία του υπουργού Δημοσίας Τάξεως Ναπολέοντος Ζέρβα, ηγετικής φυσιογνωμίας του δεξιού Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συδέσμου (Ε.Δ.Ε.Σ) στα χρόνια της Κατοχής, της δεύτερης σημαντικότερης αντιστασιακής οργάνωσης μετά τον Ε.Λ.Α.Σ., που από ένα σημείο και μετά αλληλοσπαράχθηκαν. Στους έξι μήνες που παρέμεινε στον θώκο ο Ζέρβας, τριπλασιάστηκε ο αριθμός των θανατικών αποφάσεων που εκδόθηκαν από τα Έκτακτα Στρατοδικεία.

Στην επιστολή του ο Σιδηρόπουλος θα υποστηρίξει επίσης ότι το σχέδιο περιελάμβανε επίσης τις δολοφονίες του γιατρού Ιωάννη Πασσαλίδη (επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδος και μετέπειτα προέδρου του κόμματος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς στα μετεμφυλιακά χρόνια), του Δηλαβέρη και του Αλέξανδρου Σακελλαρόπουλου (τελευταίου προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών πριν τη χούντα του 1967).

Ο ρόλος του Ζαχαριάδη

Αρκετά χρόνια αργότερα ο Μάρκος Βαφειάδης, ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του κομμουνιστικού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας το 1947 θα υποστήριζε ότι ο Ζέβγος δολοφονήθηκε εκ των έσω, κατ’ εντολήν της ηγεσίας του Κ.Κ.Ε.

Όπως θα πει, επιδίωξη του γενικού γραμματέα Νίκου Ζαχαριάδη ήταν «να τσιμεντάρει την αδιαλλαξία των άκρων και από τις δύο πλευρές». Αφήνει μάλιστα σαφείς αιχμές ότι ο Ζαχαριάδης ήταν αυτός που είχε δώσει και τις εντολές εξόντωσης και άλλων εσωκομματικών αντιπάλων όπως του Άρη Βελουχιώτη, του Νίκου Πλουμπίδη και του Κωνσταντίνου Καραγιώργη, όχι κατ΄αναγκην με δολοφονία τους.

Μάλιστα χαρακτηρίζει τον Χρήστο Βλάχο έναν καλό και πιστό σύντροφο της κομματικής οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ που στάλθηκε στο στρατόπεδο Μπούλκες αλλά από ‘κει εκδιώχθηκε από τον Ζαχαριάδη μαζί με άλλους 105 ΕΛΑΣίτες και υποχρεώθηκε να γυρίσει στην Ελλάδα.

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Ριζοσπάστης της 22ας Μαρτίου 1947 που αναφέρεται στη δολοφονία Ζέβγου

Ποινή - χάδι από το δικαστήριο

Ο Χρήστος Βλάχος πάντως, ως ούτως ή άλλως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας θα καταδικαστεί στις 28 Μαΐου του 1948 σε φυλάκιση μόλις δύο ετών, την ίδια ώρα που αρχισυντάκτες και τυπογράφοι των κομμουνιστικών εντύπων μπορεί να έμπαιναν στη φυλακή ακόμη και για 10 χρόνια εάν δημοσιοποιούσαν αντικυβερνητικά άρθρα. Πράγματι μετά από δύο χρόνια αποφυλακίζεται και φυγαδεύεται.

Θα βρεθεί στο μακρινό Μπουένος Άιρες που τότε αποτελούσε καταφύγιο χιτλερικών και φασιστών φυγάδων καθώς επίσης και κακοποιών απ’ όλο τον κόσμο. Θα μείνει στην Αργεντινή αρκετά χρόνια αλλά το 1968, μεσούσης της δικτατορίας των Συνταγματαρχών, παίρνει απόφαση να επιστρέψει στην Ελλάδα. Επιστρέφει στις Σέρρες. Για την τοπική κοινωνία είναι δακτυλοδεικτούμενος. Τον αντιμετωπίζουμε με περιφρόνηση για την πράξη του κι ας έχει περάσει τόσος καιρός.

Από την Αργεντινή στο ψυχιατρείο Λέρου

Οι σαθρές δικαιολογίες του συλληφθέντα που φυγαδεύτηκε στην Αργεντινή για να καταλήξει τελικά στο ψυχιατρείο Λέρου

Ο ίδιος δεν το αντέχει και φαίνεται πως αρχίζει να χάνει τα λογικά του. Δημοσιογράφος της εφημερίδας Ακρόπολις τον βρίσκει το 1981 τρόφιμο στο ψυχιατρείο Λέρου, αν και απολάμβανε εμφανώς προνομιακής μεταχείρισης αφού είχε δικό του δωμάτιο, βοηθό που τον εξυπηρετούσε προσωπικά και κυκλοφορούσε με κοστούμι. Σε συνέντευξη που παραχωρεί και δημοσιεύεται στις 20 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, θα υποστηρίξει αναφορικά με όσα έγιναν πριν από 34 χρόνια πως «εγώ δούλευα για την ελληνική και τη συμμαχική αντικατασκοπία, πολεμούσα τους κομμουνιστές και τους Τούρκους. Έτσι εκτέλεσα και την εντολή που πήρα από τους ανωτέρους μου, να σκοτώσω τον Γιάννη Ζέβγο. Έπρεπε να υπακούσω. Η πατρίδα κινδύνευε, έπρεπε να την καθαρίσω από τους κομμουνιστές. Και τον... Σουλτάνο του ΚΚΕ (σ.σ. εννοεί τον γ.γ. του κόμματος, Νίκο Ζαχαριάδη) έπρεπε να τον σκοτώσω».

 • Ο Γεώργιος Σαρρής είναι δημοσιογράφος – μέλος της ΕΣΗΕΑ, τιμηθείς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το Βραβείο Αθ. Μπότση για την αντικειμενική και με πληρότητα παρουσίαση ιστορικών πολιτικών θεμάτων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

30
σχόλια
 1. avatar Μστ

  Ο συγχωρεμένος ο παππούς μου αγωνιστής στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και ήρωας (τραυματίας) του αλβανικού έπους (με παράσημα), μου έμαθε τον κομμουνισμό και τις αρχές του...αλλά θυμάμαι πάντα μου έλεγε να είσαι αριστερός-κομμουνιστής αλλά ποτέ μέλος του ΚΚΕ...μ\' αυτά που διαβάζω για το πως δρούσε το κόμμα ως προς τα μέλη του, καταλαβαίνω πόσο δίκιο είχε, πόσα ήξερε και είχε ζήσει.!!

  1. avatar Ο Κομμουνιστής.

   Τιμώ τον σύντροφο παππού σου που σε έκανε από μικρό έναν περήφανο κομμουνιστή.
   Σου δείχνει ακόμα τον δρόμο σύντροφε, για το τι πρέπει να κάνεις και εσύ ο ίδιος με τα παιδιά σου και τα εγγόνια σου. Από μικρά πρέπει να τα πιάνεις τα παιδιά. Ελοχεύει πάντα ο κίνδυνος να τα ρουφήξει ο καπιταλισμός.
   Την καλησπέρα μου λοιπόν και σε φιλώ περήφανα στο στόμα, όπως έκανε και ο αείμνηστος σύντροφος πατέρας μας Ιωσήφ Βισσαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι Στάλιν.

 2. avatar Hλίου φαεινότερον.

  Συνέλληνες κάθε ιδεολογίας ας έχουμε το νου μας η ιστορία να μας
  σωφρονίζει και όχι να μας ξαναδιχάζει. Ιδίως αυτή την εποχή είναι πολλά
  τα κέντρα που θα εξυπηρετούντο απο την κλασσική έλλειψη ομόνοιας
  που δυστυχώς μας χαρακτηρίζει ως λαός. Μόνο αθώα δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί
  η προσπάθεια του κάθε ΝΒ να επαναφέρει μεροληπτικά και κατ΄επανάληψη
  ιδεοληψίες που θα έπρεπε να έχουν χρεωκοπήσει στην συνείδηση ενός λαού
  που πρέπει να ατενίζει την πρόοδο και το βιώσιμο μέλλον του.

 3. avatar Μστ

  Άλλο ένα παράδειγμα γιατί δεν επικράτησε ο κομμουνισμός στην Ελλάδα...ΕΔΕΣ και ΕΛΑΣ αλληλοσκοτώνονταν επί κατοχής, επί δεκεμβριανών το ΚΚΕ δεν άφησε τον ΕΛΑΣ επαρχίας να μπει στην Αθήνα να γίνει ξεκαθάρισμα, το ΚΚΕ υπέγραψε τη συνθήκη της Βάρκιζας και τον αφοπλισμό των ανταρτών, το ΚΚΕ αποκύρηξε αγωνιστές όπως τον Άρη, το ΚΚΕ ακύρωσε την ανατίναξη του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετάνια, το ΚΚΕ στον εμφύλιο επεδίωξε με δικές του λανθασμένες ενέργειες ο Τίτο να σταματήσει να προμηθεύει τους αντάρτες, το ΚΚΕ δολοφονούσε και χαφιέδευε όσους αγωνιστές διαφωνούσαν με την ηγεσία του...πάντα το ΚΚΕ λειτουργούσε ως προδοτικό κόμμα ή οργάνωση ως προς κάθε αγωνιστή ή λαική εξέγερση...ακόμη και τώρα είναι ξεκάθαρο ότι δεν επιθυμεί να συνεργαστεί με κανένα εξωκοινοβουλευτικό κόμμα και να πάρει δυναμική...πάντα μια ζωή μαντρωμένους να μας έχει.!!

  1. avatar Εκπλήσσομαι

   \"το ΚΚΕ στον εμφύλιο επεδίωξε με δικές του λανθασμένες ενέργειες ο Τίτο να σταματήσει να προμηθεύει τους αντάρτες\";;;! Αυτό δεν το ήξερα (τα άλλα ναι). Πως προκύπτει αυτό Μστ; - φιλικά

   1. avatar Μστ

    το ΚΚΕ κατηγόρησε τον Τίτο ότι προμηθεύει τους αντάρτες γιατί ήθελε να πάρει τη Μακεδονία...μετά από αυτό και πολύ αντάρτες εγκατέλειψαν τον εμφύλιο και ο Τίτο σταμάτησε να προμηθεύει τους αντάρτες

 4. avatar mnimwn

  Εάν θέλετε να μιλάτε για εγκλήματα ανεβάστε από την διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια ΒΙΚΙ ΠΑΙΔΕΙΑ , το λήμμα \'\'ΔΙΚΕΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ \'\' κατά την σταλινική εκκαθάριση του κόμματος .
  Α 1935 συλλήψεις 114456 εκτελέσεις 1229
  Β 1936 >> 88873 >> 1118
  Γ 1937 >> 918671 >> 353074
  Δ 1938 >> 629695 >> 328618
  Ε 1939 >> 41677 >> 26Ο1
  Δ 1940 >> 127313 >> 1863
  Όλοι μέλη του Κ.Κ. τους έστειλαν να βρούνε τον σύντροφο Τρόσκυ .
  Υ.Γ. Αφιερωμένο στο gagarin blog .

 5. avatar Κουφός Ντινας

  1) υπέγραφε μαζί με τη σύζυγό του Καίτη ως Ζέβγος για συνωμοτικούς λόγους,
  2) δολοφόνος ήταν ο 32χρονος κρεοπώλης Χρήστος Βλάχος, ένας πρώην κομμουνιστής από
  τις Σέρρες.
  3) Στο στρατόπεδο που είχε δημιουργηθεί, τα μέλη του κόμματος εργάζονταν, εκπαιδεύονταν και διαφωτίζονταν πάνω στις αρχές του κομμουνισμού.
  4) Αρκετά χρόνια αργότερα ο Μάρκος Βαφειάδης, ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του
  κομμουνιστικού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας το 1947 θα υποστήριζε ότι ο Ζέβγος
  δολοφονήθηκε εκ των έσω, κατ’ εντολήν της ηγεσίας του Κ.Κ.Ε.
  Τα σχόλια δικά σας.

 6. avatar erotisi

  Το τελευταίο δίμηνο εχετε φέρει στην επιφανεια 3-4 δολοφονίες (τέως) αριστερων στην διάρκεια μιας προβληματικής περιόδου. Δυστυχώς κακώς κι έγιναν. Αλλά δεν καταλαβαίνω δεν έγιναν δολοφονίες κι απο την άλλη πλευρά...Σίγουρα έγιναν διότι έχω οικογενειακά παραδείγματα (και μάλιστα ανθρώπων που τυχαία βρέθηκαν σε λάθος τόπο κάποια στιγμη και χωρίς να έχουν κανένα πολιτικό ενδιαφέρον). Δεν βλέπω όμως να εχετε φέρει στην επιφάνεια καμιά! Αν δεν είναι απο κόμπλέξ...είναι απο άγνοια!

  1. avatar Makis Inn

   Θες να μας πεις κάποιες από τις γνωστές δολοφονίες της άλλης πλευράς εκτός από το συγκενολόι σου που δεν το ξέρει κανείς;

 7. avatar @Φιλίστωρ

  Αρκετά χρόνια αργότερα ο Μάρκος Βαφειάδης, ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του κομμουνιστικού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας το 1947 θα υποστήριζε ότι ο Ζέβγος δολοφονήθηκε εκ των έσω, κατ’ εντολήν της ηγεσίας του Κ.Κ.Ε.

 8. avatar Αντικομμουνιστης

  Γιατί ασχολείστε με τα περιττώματα της Ιστορίας.Τον κομμουνισμό και τους εν Ελλάδι κομμουνιστές;Αμφότεροι είναι για φτύσιμο.Οσο για το Μπούλκες.Στρατοπεδο πολεμικής εκπαίδευσης κομμουνιστών ήταν.Με τις ευλογίες του Τιτο.,στον οποίον το ΚΚΕ είχε υποσχεθεί την Ελληνική Μακεδονία,αν νικούσε στον συμοριτοπολεμο.Αυτα.

 9. avatar Φιλίστωρ

  Μιας και αρχίσατε εμφυλιακές μνήμες για προφανείς λόγους τεχνητής
  αναζωπύρωσης παθών, ας μας πείτε τις επόμενες κυριακές για τους φόνους του ΚΚΕ
  (Ψαρρός,Καραχάλιος, Σεβαστάκης.......) για να δει ο κόσμος \'\'ποιός πρώτος των αδίκων
  χειρών ήρξατο\'\'. Αντε γιατί πολύ μας τάχετε [....]

  1. avatar @Φιλίστωρ

   Αγαπητέ μη συγχήζεστε. Όλοι αυτοί οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης με τα κόκκινα γυαλιά στηρίζονται στο ότι ο αναγνώστης είναι συνήθως επιπόλαιος και βαριέται εύκολα.
   \"Αρκετά χρόνια αργότερα ο Μάρκος Βαφειάδης, ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του κομμουνιστικού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας το 1947 θα υποστήριζε ότι ο Ζέβγος δολοφονήθηκε εκ των έσω, κατ’ εντολήν της ηγεσίας του Κ.Κ.Ε.\"
   Τους ξεφεύγει η αλήθεια ή πολλές φορές δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς από το να μην την αναφέρουν.

 10. avatar KAΣΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

  ΓΙΑ ποια αρχεια κυριε αστροναυτη αυτα που τον φυγαδευσαν στην αργεντινη ηταν η ειναι σιγουρα κρατικα οσο για τα δυο χρονια ποινης κανενα σχολειο.Αυτο το αδικο αιμα που χυθηκε εκεινα τα χρονια ειναι που μας χωριζει και μας ξεχωριζει.Πολυ καλο το αρθρο.Αιωνια η μνημη και ελαφρυ το χωμα που σκεπαζει τα θυματα του εμφυλιου.Πολιτικη καθαρα ανανδρη πισωπλατη δολοφονια.ΦΩΝΑΞΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΑΧΟΥΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΔΑΝΕΙΟ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΕΣ ΚΟΚΟΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΕΤΕΙΝΟΙ.

  1. avatar Αστροναυτης

   Για τα αρχεια ? Μοκο? Στα τοπικα λεγομενα λαοδικεια που στηθηκαν κατα κορον ,αρχεια του κκε υπαρχουν?
   Οι φασιστες ( δηλαδη το αντιπαλον δεος) ξερουμε ,ο καθενς λειτουργουσε αυτοβουλς.

 11. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Βγαίνοντας από το εστιατόριο και καθώς περπατά στο πεζοδρόμιο, λίγα μέτρα από το κτίριο, όπου στεγαζόταν η διεθνής Επιτροπή του ΟΗΕ, συναντιέται με το θάνατο. Εκτελεστής ο Χρ. Βλάχος, κρεοπώλης από τις Σέρρες, πλαισιωμένος από δύο άλλα άτομα. Πυροβολεί, από πολύ κοντά, τρεις φορές τον κομμουνιστή ηγέτη και καθώς αυτός πέφτει θανάσιμα πληγωμένος, τον ξαναπυροβολεί, για τέταρτη φορά, μπροστά στα εμβρόντητα μάτια των περαστικών. Ο δράστης, όμως, δε δείχνει, να φοβάται για την πράξη του και δεν αξιοποιεί τη σύγχυση, που επικράτησε τις πρώτες στιγμές, για να εξαφανιστεί. Ετσι, μετά από λίγη ώρα, συλλαμβάνεται από πολίτες, που τον καταδίωξαν.
  ....
  Εκτελεστής ο Χρ. Βλάχος, κρεοπώλης από τις Σέρρες, καμιά σχέση με την αριστερά, πόσο μάλλων με το ΚΚΕ.

 12. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Ο παλαίμαχος κομμουνιστής Γιώργης Δημητράκος, σε βιβλίο του, αναφέρει:

  \"Στις 3 Απριλίου 1947 - είχε μεσολαβήσει ο ξαφνικός θάνατος του βασιλιά Γεωργίου Β - ξαναήρθε στην επιφάνεια το θέμα. Ο \"Ριζοσπάστης\" δημοσίευσε το γράμμα του Ν. Σιδηρόπουλου, πρωτοσέλιδο οκτάστηλο. Στο ερώτημα \"Ποιος σκότωσε το Ζέβγο;\", δινόταν απάντηση. \"Ο Ζέρβας, το Γ Σώμα Στρατού, η Ασφάλεια, η ΕΣΑ οργάνωσαν τη δολοφονία\".Το γράμμα (επίσης) του Χ. Γκιαουρίδη, άλλου μετανοημένου μέλους της ίδιας συμμορίας, έριχνε νέο φως στην υπόθεση. (Να σημειωθεί ότι στην αποκάλυψη του εγκλήματος σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε ο Σταύρος Δημητράκος, αδελφός του συγγραφέα, που εκτελέστηκε το 1948). Ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις από το αντίπαλο στρατόπεδο. Η \"Ακρόπολις\", 4.4.47, χαρακτήρισε τα καταγγελλόμενα \"μυθιστόρημα νοσηράς φαντασίας\". Το \"Εθνος\", 5.6.47, δημοσίευσε ανακοίνωση του Γ Σώματος που προσπαθούσε να δικαιολογήσει το στρατωνισμό της συμμορίας στους θαλάμους του ως μέτρο προστασίας των φυγάδων του Μπούλκες (\"Απολογισμός και Απολογία - επί του φοβερού βήματος\"\" (Σελ. 153 - 154).
  ....

  1. avatar Αστροναυτης

   Στα σοβαρα ρε γκαγκαριν,εσυ εχεις προσβαση σε ολα τα αρχεια ? Η μας πασαρεις καθε τοσο αυτα που λεει και ελεγε το κομμα! Πολυς ριζοσπατης πεφτει ,επισημο οργανο του κκε,συγνωμη περισου!

 13. avatar cockorakis

  Μούτρα για σιδέρωμα. Γιατί τέτοια λαγνεία για αποβρασματα του ΚΚΕ;

 14. avatar Αστροναυτης

  Τα αρχεια βρε,τα αρχεια! Που ειναι,ποιος τα βλεπει,ποιος τα διαβαζει,ποιος ταμελετα-αξιολογει?
  Μαλλον κομματικα στελεχη,δινουν στοιχεια κατα το δοκουν με το εκαστοτε κομματικο συμφερον.
  Και οταν λεμε αρχεια,λεμε του ΚΚΕ,ΕΑΜ,ΕΛΑΣ,ΔΣ και αλλων παραφυαδων συλλογικοτητων,ομαδων και συνιστωσων της τοτε εποχης. Τολματε!!!! Αληθεια υπαρχουν αρχεια των τοπικων κομματικων για καθε περιοχη? Στο φως βρε,στο φως ,οι με το ηθικον πλεονεκτημα!

  1. avatar Απάντηση σε: Αστροναυτης

   Τα αρχεία του ΚΚΕ, είναι στην διάθεση κάθε ερευνητή.
   Δεν περιλαμβάνουν μόνο κομματικά ντοκουμέντα.

   1. avatar Αστροναυτης

    Εισαι σιγουρος? Ολα τα αρχεια,ολων των συνιστωσων ,παραφυαδων ,ΚΚΕ,ΚΚΕς, κ.τ.λ.?

 15. avatar ????/

  Ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ δολοφόνων. Ο κομματικός του μανδύας γιατί θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει και να γίνει άρθρο;

 16. avatar ποντικας ο μεγαλοπρεπής

  τιμη σε αυτους τους ανθρώπους που εδωσαν τη ζωη τους οραματιζομενοι εμα καλυτετο αυριο για το λαο!!Αν ο κομουνισμος ηταν θρησκεια θα ηταν οι Αγιοι!!

 17. avatar Ρεθυμνιωτης

  Κάθε φορά που βλέπω και διαβάζω άρθρα σαν αυτό , δεν μπορώ να περιγράψω με λογια τι εν\' αυτό που με πιάνει . Γι\' αυτό υποκλίνομαι και στον Κ. Σαρρη , και στο Ν .Β . Παντα τετοια .

  1. avatar Μπραβο ρε μπεστ

   Μπραβο μπεστ απεκτησες και οπαδους,αντε αι πρωταθλημα!

 18. avatar Και τα μυαλά στα κάγκελα

  Χαχαχαχα ρε τι κάνουνε τα κομμουνιστακια μεταξύ τους...

 19. avatar Vv il Dyce

  Ως ελασίτης είχε ενα άξιο τέλος. Κριμα που ο Λάμπρου κ ο Καθρέπτης δεν τον είχαν εις χείρας τους ζωντανό

 20. avatar Makis Inn

  Εκπληκτικό κείμενο! Είναι απ\' αυτά που σας δίνουν ποιότητα και κύρος εκεί στο newsbeast, να το ξέρετε! Η καλή δημοσιογραφία ξεχωρίζει σαν τα διαμάντια που λάμπουν!
  Κύριε Σαρρή, είστε μια όαση ανάμεσα στα όσα ευτελή και ρυπαρά κείμενα που διαβάζουμε καθημερινά γύρω μας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...