40
loading
Γράφει
ο Γεώργιος Σαρρής*
Φωτογραφίες
Αρχείο Γεώργιου Σαρρή

Τη νύχτα της 7ης Μαΐου 1968, εκεί λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ένα αυτοκίνητο ετοιμάζεται να ξεκινήσει κρυφά από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό την Αθήνα.

Σε αυτό θα επιβιβαστούν τέσσερα άτομα που λειτουργούν με συνωμοτικούς κανόνες. Μιλάνε χαμηλόφωνα και ρίχνουν κλεφτές ματιές μήπως τους παρακολουθεί κανείς.

Το χουντικό καθεστώς τους κυνηγάει εδώ και καιρό, αλλά μέχρι στιγμής καταφέρνουν πάντα να ξεφεύγουν.

Στη θέση του οδηγού θα καθίσει ο 56χρονος Γιώργος Τσαρουχάς, δικηγόρος στο επάγγελμα, πρώην βουλευτής της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (Ε.Δ.Α.) και νυν γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του έκνομου Κ.Κ.Ε. Συνεπιβάτες είναι τρεις ακόμη σύντροφοί του: ο Βασίλης Μάστορας, ο Κωνσταντίνος Μελέτης και η Γεωργία Παγκοπούλου.

Σκοπός τους είναι να συναντηθούν στην Αθήνα με στελέχη του Πανελλήνιου Αντιδικτατορικού Μετώπου, μιας παράνομης εννοείται οργάνωσης που είχε ιδρυθεί ένα χρόνο νωρίτερα από στελέχη της Ε.Δ.Α. και του Κ.Κ.Ε., ώστε να τους μεταφέρουν τη θέση τους σχετικά με την πρόσφατη επώδυνη πολιτικά διάσπαση που είχε επέλθει στο Κομμουνιστικό Κόμμα.

Έχει περάσει ήδη πάνω από μια ώρα ταξιδιού όταν φθάνουν στα διόδια της Λεπτοκαρυάς Πιερίας. «Εκεί διαπιστώνουμε ότι το περιβάλλον είναι ασφαλίτικο» θα πει αρκετά χρόνια αργότερα ο υπομηχανικός Βασίλης Μάστορας που κοιτούσε μέσα απ’ το αμάξι τους άνδρες της Υποδιεύθυνσης Εθνικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και τα όργανα της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με επικεφαλής τον ίδιο τον διοικητή της Κ.Υ.Π. Στέφανο Καραμπέρη να καρφώνουν τα βλέμματα πάνω τους. Πριν προλάβουν καλά – καλά να περάσουν από το μπλόκο, παρατηρούν από τον καθρέφτη την ομάδα των ανδρών με τα πολιτικά που μέχρι τώρα τους παρακολουθούσε, να επιβιβάζεται σε οχήματα με συμβατικές πινακίδες και να τους κυνηγάει.

Κατάπιε το σημείωμα
Ο Γιώργος Τσαρουχάς
Οι βασανιστές της Χούντας σκότωσαν το 1968 στο ξύλο τον άτυχο αγωνιστή της Αριστεράς που πριν συλληφθεί κατάπιε χειρόγραφο σημείωμα για να μην προδώσει το κόμμα του

«Γιώργο, μας πιάνουν» θα πει στον οδηγό. Εκείνος μπορεί να ταράζεται, αλλά προσπαθεί να αντιδράσει ψύχραιμα και... καταπίνει το χειρόγραφο σημείωμα της τοπικής κομματικής οργάνωσης που είχε στην τσάντα του. Όπως μάθαμε αργότερα, το χαρτί που αφαιρέθηκε κατά την νεκροψία που του έγινε, ανέφερε ότι «εγκρίνεται ανεπιφύλακτα η απόφαση του Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε. για το Εσωτερικό (σ.σ. το Γραφείο Εσωτερικού ήταν το τμήμα της ηγεσίας του Κ.Κ.Ε. που δρούσε εντός της χώρας υπό συνθήκες παρανομίας), με την οποία αρνείται (σ.σ. το κόμμα) την εγκυρότητα των αποφάσεων της 12ης Ολομέλειας» που είχε πραγματοποιηθεί στη Βουδαπέστη και είχε επιφέρει τη διάσπαση μεταξύ των Ελλήνων κομμουνιστών.

Μετά από δύο – τρεις στροφές στους δρόμους της Πιερίας, οι διώκτες τους προλαβαίνουν, τους σταματάνε, τους αναγκάζουν να βγουν έξω και τους επιβιβάζουν ξεχωριστά τον καθένα σε δικά τους αυτοκίνητα με κατεύθυνση και πάλι τη Θεσσαλονίκη. Η ώρα εκείνη την ώρα ήταν περίπου δύο το πρωί. Από εκείνη τη στιγμή, οι σύντροφοί του δεν θα ξαναδούν τον Τσαρουχά. Τον οδηγούν στα ανακριτικά γραφεία της Κ.Υ.Π., μέσα στις εγκαταστάσεις του Γ’ Σώματος Στρατού και αρχίζουν να τον χτυπάνε ανελέητα.

Χτυπούσαν με χειρουργική ακρίβεια

Όπως θα εξομολογηθεί και πάλι ο συναγωνιστής του Βασίλης Μάστορας, «δεν ξέραμε που βρίσκεται ο καθένας. Εμένα με πήγαν σ’ ένα γραφείο και μέσα σε λίγα λεπτά άρχισαν τα βασανιστήρια. Ενώ ήμουν όρθιος, με χτυπούσαν με βούρδουλα στη μύτη με τέτοια τεχνική, που δεν ξέφευγαν ούτε ένα χιλιοστό από το ίδιο σημείο που με βάραγαν κάθε φορά. Με πήραν τα αίματα... Μετά με ξαπλώσαν κάτω, μου γύρισαν τα πόδια προς τα πάνω και άρχισαν τη φάλαγγα (σ.σ. αλλεπάλληλα χτυπήματα στα πέλματα των ποδιών που οδηγούν σε αφόρητους πόνους).

Τη στιγμή εκείνη ένιωθα ότι ήρθε η ώρα να τελειώσει η ζωή μου». Την ίδια και ακόμη χειρότερη αντιμετώπιση θα έχει ο Τσαρουχάς στα μπουντρούμια της Κ.ΥΠ. προκειμένου να αποκαλύψει τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος και την αντιδικτατορική δράση τους. Τον χτυπάνε με ραβδιά στο πρόσωπο, του προκαλούν εγκαύματα, τον υποβάλλουν σε ηλεκτροσόκ αν και γνωρίζουν ότι πάσχει από την καρδιά του, τον γρονθοκοπούν στα μάτια.

Συγκάλυψη των πραγματικών αιτιών θανάτου
Ο Τσαρουχάς κατά την περίοδο της εξορίας του

Στις 6 το πρωί της 9ης Μαΐου 1968 ο πρώην βουλευτής της Αριστεράς θα αφήσει την τελευταία του πνοή. Οι αστυνομικές αρχές επιχειρούν να συγκαλύψουν τη δολοφονία και ανακοινώνουν ότι πέθανε από έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Υποδιεύθυνσης Εθνικής Ασφαλείας, δεν υπέστη κάποιον βασανισμό, απλώς ο «καταζητούμενος από μακρού, όστις μεταγόμενος εις Θεσσαλονίκην απεβίωσε καθ’ οδόν πλησίον του χωρίου Άγιος Αθανάσιος. Το πτώμα τούτου διεκομίσθη εις το νεκροτομείον του ιατροδικαστικού εργαστηρίου του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά την ενεργηθείσαν εν συνεχεία νεκροψίαν και νεκροτομήν, διεπιστώθη ότι ο θάνατος τούτου επήλθε συνεπεία εμφράγματος αριστεράς κοιλίας της καρδιάς, λόγω βαρυτάτης αρτηριοσκληρώσεως των στεφανιαίων αρτηριών της καρδιάς, μετ’ αποφράσεως του αυλού αυτών».

Ο εισαγγελέας Λαμίας Χριστόφορος Τζανακάκης είναι παρών στη νεκροψία, αλλά δεν τολμά να μιλήσει για όσα βλέπει να διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια του. Στη δίκη που έγινε όμως τον Ιανουάριο του 1975, αφού είχε πέσει η Χούντα δηλαδή, θα αποκαλύψει τα εξής: «Εγώ για το θάνατο του Τσαρουχά είχα πονηρευτεί αμέσως διότι διαπίστωσα ότι ο Βασίλης Μάστορας, συνεπιβάτης του στο μοιραίο ταξίδι προς την Αθήνα, είχε κακοποιηθεί αγρίως. Αυτός κακοποιήθηκε και υποθέτω ότι γλίτωσε, γιατί έμεινε στα χέρια τους ο Τσαρουχάς. Πιστεύω πως και ο Τσαρουχάς όπως και οι άλλοι, κακοποιήθηκε στο Γ΄ Σώμα Στρατού»

«Σαν να του έτριβαν λουρί όπλου στα σκέλια»

Ακολούθως ο εισαγγελέας Τζανακάκης περιγράφει με συνταρακτικές λεπτομέρειες τις συνθήκες υπό τις οποίες διενεργήθηκε η νεκροψία στο πτώμα, αλλά και την κατάσταση στην οποία αυτό βρισκόταν. «Ανοίγοντας τα σκέλη, θα πει στους δικαστές, είδα ανάμεσά τους μια περίεργη κάκωση. Σειρά μικρών κόκκων αίματος σαν κόκκοι σίτου κάτω από το δέρμα… Διάσπαρτες κακώσεις στα πόδια σαν να του έστριβαν το λουρί ενός όπλου ανάμεσα στα σκέλια.

Οι πατούσες είχαν ένα ύποπτο μπλε χρώμα. Δεν ήταν πτωματικές υποστάσεις. Ένα περίεργο υποκύανο χρώμα. Ζήτησα από τον Νόνα (σ.σ. τον ιατροδικαστή) να κόψει το πέλμα. Το κόψιμο στο βάθος θα αποκάλυπτε τον μώλωπα. Ηρνήθη! Ζήτησα επίσης να κόψουμε τους όρχεις διότι οι κακώσεις έφταναν μέχρι εκεί. Ηρνήθη! Με κοίταζαν καχύποπτα. Η ατμόσφαιρα ήταν υπερβαρεία. Η συμπεριφορά του Νόνα ήταν τέτοια που έδειχνε ότι ήξερε καλά τι είχε μεσολαβήσει στον Τσαρουχά… Έφυγα στο σπίτι μου. Χτύπησε το τηλέφωνο. Κάποιοι αστυνομικοί μου ζητούσαν να επιστρέψω. Είπα στη γυναίκα μου: Αν με πιάσουν, ο Τσαρουχάς πέθανε βασανισμένος»!

Τον έθαψαν με τις χειροπέδες
Ο Βουλευτής της ΕΔΑ Γιώργος Τσαρουχάς νεκρός, πηγή φωτογραφίας ΑΣΚΙ

Στην κηδεία του κομμουνιστή δικηγόρου, που γίνεται υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας εκ μέρους των αρχών, απαγορεύτηκε να ανοιχτεί το φέρετρο. Η κόρη του Τσαρουχά όμως, η Καίτη, ορμάει και ανοίγει την κάσα. Αποκαλύπτεται ένα σαπισμένο στο ξύλο κεφάλι, ενώ τα χέρια ήταν δεμένα με χειροπέδες. Οι βασανιστές, δεν είχαν ούτε καν μπει στον κόπο να τις αφαιρέσουν.

Μεταπολιτευτικά θα δουν το φως της δημοσιότητας οι συγκλονιστικές φωτογραφίες - ντοκουμέντο με το κακοποιημένο πτώμα του πρώην βουλευτή Καβάλας. Πώς βρέθηκαν όμως; Ο ανακριτής του Α’ τμήματος Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης Ηλίας Ηλιάδης που ανέλαβε να ερευνήσει την υπόθεση το 1975, αποκάλυψε σε θυρίδα της Υπηρεσίας Σήμανσης ένα φιλμ με αρκετές φωτογραφίες του κακοποιημένου σώματος. Διακρίνονται πεντακάθαρα οι ουλές από το μαστίγωμα, τα σημάδια από τα χτυπήματα στο πρόσωπο και τους μηρούς, οι εκχυμώσεις και τα πρηξίματα. Την εποχή της δικτατορίας η φωτογράφηση ανάλογων περιστατικών αποτελούσε ρουτίνα για τους υπαλλήλους της σήμανσης. Απλώς κάποιοι αμέλησαν αργότερα να τις καταστρέψουν.

Μειωμένες ποινές στους ιθύνοντες

Στη πρώτη δίκη που διεξήχθη από το Μικτό Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης το χρονικό διάστημα Μαΐου – Ιουνίου 1979 κάθισαν στο εδώλιο αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και της Ελληνικής Χωροφυλακής που ενεπλάκησαν στη σύλληψη, την ανάκριση και τη δολοφονία.

Η ακροαματική διαδικασία θα κρατήσει 23 μέρες, αλλά δεν καταφέρνουν να αποκαλυφθούν ονομαστικά οι πραγματικοί δράστες. Το μόνο που κατάφερε να εξαγάγει η δικαστική έρευνα είναι ότι ο θάνατος προήλθε από τα χτυπήματα των βασανιστών και όχι από παθολογικά αίτια. Οι καταδικασθέντες περιορίζονται σε πέντε ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς που κατηγορούνται για ηθική αυτουργία, συνέργεια και κατάχρηση εξουσίας.

Θα γίνουν δύο ακόμη δικαστήρια σε δεύτερο βαθμό. Το ένα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κατερίνης και το άλλο στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης. Οι ποινές που θα επιβληθούν είναι κάθειρξη 10 ετών και 9 μηνών στον τότε διοικητή της Κ.Υ.Π. Στέφανο Καραμπέρη που μετά από έφεση θα πέσει στα 5 χρόνια, φυλάκιση 5 ετών που μετά από έφεση στα μειωθεί στα 3 για τον διοικητή δικαστικού του Γ’ Σώματος Στρατού, υποστράτηγο Φωκίωνα Καραπάνο, επίσης φυλάκιση ενός έτους στον διοικητή της 87ης Στρατιωτικής Διοίκησης, υποστράτηγο Δημήτριο Τασσόπουλο, σε ένα έτος φυλάκιση καταδικάστηκε και ο διοικητής της Εθνικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος Χωροφυλακής Δημήτριος Σταματόπουλος, ενώ τέλος 22 μήνες φυλάκιση επιβλήθηκαν στον αξιωματικό της Κ.Υ.Π. στην συμπρωτεύουσα, συνταγματάρχη Σταύρο Αναστασιάδη.

Θύμα δολοφονικής επίθεσης και το 1963

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε τέλος, ότι ο Τσαρουχάς είχε πέσει θύμα δολοφονικής επίθεσης και πριν τη δικτατορία, στις 22 Μαΐου του 1963, την ημέρα δηλαδή που το παρακράτος χτύπησε και τον επίσης βουλευτή της Ε.Δ.Α. Γρηγόρη Λαμπράκη ο οποίος κατέληξε λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα . Αμφότεροι βρισκόντουσαν στη Θεσσαλονίκη.

Ο βουλευτής της ΕΔΑ Γ. Τσαρουχάς τραυματισμένος την ημέρα της δολοφονικής επίθεσης κατά του Γ. Λαμπράκη τον Μάιο του 1963

Ο Τσαρουχάς βρισκόταν στην είσοδο της αίθουσας που θα μιλούσε ο ειρηνιστής συνάδελφός του, όταν ένας «αγανακτισμένος» λιμενεργάτης ονόματι Χρήστος Φωκάς έτρεξε κατά πάνω του επιφέροντάς του ένα τρομερό χτύπημα στο κεφάλι. Παράλληλα άρχισε να του δίνει κι άλλα χτυπήματα στο πρόσωπο φωνάζοντας «Βούλγαρε, θα πεθάνεις»! Ωστόσο οι αστυνομικοί που ήταν παρόντες δεν τον συνέλαβαν.

Όταν έφθασε το ασθενοφόρο για να πάει τον τραυματία στο νοσοκομείο, μια άλλη ομάδα από «αντιφρονούντες» εμπόδισαν αρχικά το πλήρωμα του οχήματος να τον παραλάβει. Ο Τσαρουχάς ζητά την προστασία των αστυνομικών που και πάλι δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους. Μέσα στο ασθενοφόρο θα δεχθεί νέα επίθεση. Στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Ίωνος Δραγούμη μπαίνουν από την πίσω πόρτα τρεις τραμπούκοι και αρχίζουν να τον κλοτσούν και να τον γρονθοκοπούν με μανία. Σέρνουν το φορείο στον δρόμο και τον πετούν αιμόφυρτο και αναίσθητο στην άσφαλτο. Δεν τον αποτέλειωσαν γιατί ο «επικεφαλής» τους γύρισε και είπε στους συνεργάτες του: «αφήστε τον, δεν είναι αυτός»!

Βρέθηκαν τα αιματοβαμμένα ρούχα το 2010
Οι φωτογραφίες – ντοκουμέντο του παραμορφωμένου πτώματος

 

Μεταφέρεται με εγκεφαλική διάσειση και πολλαπλά τραύματα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ όπου νοσηλεύεται για ένα μήνα και ακολούθως για άλλους τρεισήμισι μήνες σε κλινική της Αθήνας για θεραπεία, αφού στην αρχή δεν μπορούσε καν να κουνηθεί.

Ο Γιώργος Τσαρουχάς ως νομάρχης Καβάλας

Τα αιματοβαμμένα ρούχα που φορούσε την ημέρα της επίθεσης, βρέθηκαν τυχαία το 2010 σε ένα χαρτοκιβώτιο στα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, καθώς αποτελούσαν πειστήρια της δικογραφίας που παρουσιάστηκαν στην ακροαματική διαδικασία της δίκης Λαμπράκη. Παραδόθηκαν στην Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (Ε.Δ.Ι.Α.) Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας όπου βρίσκονται μέχρι και σήμερα.

* Ο Γεώργιος Σαρρής είναι δημοσιογράφος – μέλος της ΕΣΗΕΑ, τιμηθείς με το Βραβείο Αθ. Μπότση για την αντικειμενική και με πληρότητα παρουσίαση ιστορικών πολιτικών θεμάτων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

40
σχόλια
 1. avatar Κύριε Σαρρή

  Στη φωτογραφία του νεκρού πουθενά δε φαίνεται ένα "σαπισμενο στο ξύλο κεφάλι". Επίσης ένα χαρτί που καταπίνεται σίγουρα δεν είναι δυνατόν να δεις τι γράφει ακόμα κι αν ανοίξει ς τον άνθρωπο μετά και από ελάχιστα δευτερόλεπτα της κατάποση ς. Ας είμαστε λίγο προσεκτικοί κι ας τιμούμε τα βραβεία μας....

  1. avatar Σωστά τα γράφει ο κ. Σαρρής

   Κάνετε λάθος!
   Ο συντάκτης κος Σαρρής σωστά τα γράφει!
   Όχι μόνο βρέθηκε το σημείωμα στην νεκροψία - νεκροτομή, αλλά και διαβάστηκε κανονικότατα εάν το ψάξετε. Μάλιστα φωτοτυπία του συμπεριελήφθη στη δικογραφία και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Θεσσαλονίκη" της 10ης Μαΐου 1979.
   Προφανώς δεν πήρε τυχαία το βραβείο ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος του newsbeast, γιατί τον έχω παρακολουθήσει και σε άλλα κείμενα. Αλλά από τον καναπέ όλοι βγάζουμε εύκολα θεωρίες.
   Το δε κεφάλι, αν σας φαίνεται ότι είναι σε καλή κατάσταση, τι να πω... Έχουν άδικο αυτοί που το εξέτασαν και η κόρη του Καίτη Γ. Τσαρουχά που το αντίκρισε και δίκιο εσείς που κρίνεται ότι στις φωτογραφίες είναι φυσιολογικές.

   1. avatar Σανοφάγος

    Η σειρά έχει ως εξής: θάνατος (εξ ου και η φωτογραφία (το χέρι είναι ελεύθερο)) νεκροτομή, αφαίρεση και φωτοτύπιση χαρτιού που έχει μείνει 2 μέρες σττο στομάχι), χειρόδεση, τοποθέτηση στο φέρετρο, ταφή.
    Δρακοι και φιδια σέρνονται δίπλα από το φέρετρο.

  2. avatar φροιξος

   φασιστομουτρα χαφιεδες!!!

 2. avatar Τάκης Πίσσης

  "Για ένα πουκάμισο αδειανό" Κρίμα. Τόσο αίμα, τόσος πόνος.

 3. avatar Θέλετε δε θέλετε

  Σε σαράντα χρόνια θα είστε μειοψηφία ελληναράδες μου. Θεωρήστε το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ότι η κόρη σας θα σας φέρει κάποιον γιο μετανάστη από το Αφγανιστάν από το Ιράν η από την Αλγερία. Μάλιστα με χαρά θα φορέσει την ιερή μαντήλα και να το θυμάστε θα είναι περήφανη για αυτό! Ότι και να κάνετε είναι πλέον παρά πολύ αργά !! Πηγαίνετε στα σχολεία μας και θα καταλάβετε τι εννοώ. Θα τη γλιτώσετε αλλά όχι για πάντα όσοι πάτε σε κάποιο ιδιωτικό αλλά και πάλι δε θα είναι για πολύ. Είναι καιρός επιτέλους να σβήσει αυτό το κάκιστο είδος ανθρώπου που πρεσβεύει ο Έλληνας. Και δε μπορείτε να κάνετε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ για αυτό. Θα μας βλέπετε στα οικογενειακά τραπέζια και δε θα μπορείτε να βγάλετε άχνα ! ΑΧΝΑ ! Γιατί μας φέρεστε σαν σκουπίδια. Και μην ανησυχείτε για τις κόρες σας εμείς ξέρουμε καλύτερα από εσάς να φερόμαστε στις γυναίκες.

 4. avatar Ποτέ ξανά

  Ο δικος μου πατέρας ενοχλήθηκε από την δικτατορία
  Μπορεί ιδεολογικά να ήταν αριστερός αλλά δεν ήταν στο κόμμα απλά στην αγορά πού εργαζόταν αγκάλιαζε τους υπαλλήλους για το δίκαιο τούς Αυτό είχε συνέπεια και στην οικογένεια μας γιατί δεν Μας έγραφαν στα σχολεία και όταν αυτό γινότανε ενώ ειμασταν άριστοι μαθητές κάποιοι από εμάς μας άφηναν στην ίδια τάξη και όταν ο πατέρας μου μετά από σοβαρό έμφραγμα βγήκε από το νοσοκομείο οι ταγματασφαλίτες ήταν από έξω και τον κυνηγούσαν Σοβαρά τραύματα για ένα παιδάκι στη ηλικία των οκτώ χρόνων

  1. avatar Panagiotis Konstantinidis

   Άντε στον αγύριστο φασιστάκια με τις αρνητικές σας .

 5. avatar Ο Κομμουνιστής.

  Τιμή να δόξα στον σύντροφο!
  Άλλος ένας ήρωας στην μάχη της λαϊκής κυριαρχίας!
  Είμαστε οι περήφανοι Κομμουνιστές και θα ελευθερώσουμε αυτόν τον τόπο!

  1. avatar Ο οππορτουνιστής.

   Προσπαθήστε να τον ελευθερώσετε με βούλγαρους,σλαβομακεδόνες και τώρα
   λαθρομετανάστες.

   1. avatar Panagiotis Konstantinidis

    Είμαστε όλοι φιλοξενούμενοι προσωρινοί κάτοικοι του πλανήτη γη . Βόδια όταν το πάρετε χαμπάρι ότι τίποτα δεν ανήκει σε κανένα ούτε Ελλάδα ούτε θάλασσες ούτε νησιά ούτε συμβολά και λάβαρα και θρησκείς , σύνορα και άλλες μπούρδες που μας χωρίζουν σαν άνθρωπους μεταξύ μας και μας κάνουν να αλληλοσκωτονόμαστε ...θα έχετε πεθάνει. Kαι τι;; Tι ρε ;

 6. avatar Natural selection

  Δεν είμαστε πίθηκοι. Απλά οι πίθηκοι και οι άνθρωποι είχαν έναν κοντινό κοινό πρόγονο. Καλά τα λέει ο advouk7. Επίσης, δεν υπάρχει τίποτα μειωτικό στην εξέλιξη των ειδών. Είναι νόμος της φύσης.

  1. avatar @το πριβλημα

   Αγαπητέ, είναι, αν υπάρχει Θεός η όχι. Και επειδή θέλουμε, να απολαμβανουμε τα πάθη και τις αδυναμίες μας με ελαφριά συνείδηση, απαντούμε στον εαυτό μας, δεν υπάρχει Θεός.Και όταν θα κλείσουμε, τα μάτια αυτής της ζωής, πηγαίνουμε στην ανυπαρξία. Εξαφανιζομαστε. Αλλά τα πραγματικά προβλήματα, ξεκινούν, αμέσως μετά την αναχώρηση μας, διότι θα Εμφανιστούμε μπροστά στην Πραγματικότητα. Και δεν σου γράφει κάποιος άνθρωπος, με ελαφρότητα, αλλά με επίγνωση της Αληθείας.

   1. avatar mprios

    Αχά! Όταν λες με επίγνωση της αλήθειας, έχεις μιλήσει/μιλάς με νεκρούς και στα έχουν πει αυτά ή μήπως επέστρεψες εσύ ο ίδιος και ξέρεις. Να γράφουμε και κανένα επιχείρημα που και που όταν μιλάμε για γνώση και επίγνωση.

   2. avatar Natural selection

    Τι σχέση έχει το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει με την εξέλιξη των ειδών; Δεν αποκλείει το ένα το άλλο. Εξάλλου το ένα είναι επιστήμη και αποδεικνύεται κάθε μέρα στα εργαστήρια, ενώ το άλλο πίστη. Η δε πίστη, ως γνωστόν, είναι ισχυρότερη της αλήθειας και δε δέχεται αντίλογο και επιχειρήματα.

 7. avatar @@@Συγχαρητηρια@@@@

  Σιγα μην ηταν ουδετεροποιοημενος
  ΠΑΣ ΚΑΛΑ ΡΕ
  ΕΧΕΙΣ ΖΗΣΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ???
  ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ

 8. avatar @@@Συγχαρητηρια@@@@

  Για τον πατερα σου ...
  Αυτη ειναι η εννοια της προδοσιας ...

  1. avatar Τάκης.

   Στο λεξιλόγιο του κουμμούνα ο ξύπνιος λέγεται προδότης?
   Άντε ρε σταλινοτσολιάδες που μιλάτε ακόμη μετά τα
   ολοκληρωτικά σας χάλια.Κατασφάξατε τον κόσμο,
   και επειδη δεν σας βγήκε έχετε φαγωθεί με τα παραμύθια
   της χαλιμάς σας.

 9. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Μια ακόμα, "άγνωστη", δολοφονία μέλους του ΚΚΕ

  Ο Τάσος Μαγλαρίδης ήταν μέλος του ΚΚΕ από τα παιδικά του χρόνια και είχε αντιστασιακή δράση.

  Στις 28/10/1980, συμμετείχε στην παρέλαση των αντιστασιακών, κρατώντας την σημαία της Π.Ε.Α.Ε.Α, στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης.
  Από την δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ 28/10/1980
  Όταν οι αντιστασιακοί, επιχείρησαν να παρελάσουν, δέχτηκαν τη βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας.
  Ο 76χρονος, Τάσος Μαγλαρίδης, χτυπημένος άσχημα, μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ για να υποκύψει στα τραύματά του.

  Οι δυο αστυνομικοί που κατηγορήθηκαν για την δολοφονία αθωώθηκαν, παρά τα ατράνταχτα στοιχειά που υπήρχαν εναντίων τους, λίγο πριν την δίκη προήχθησαν και οι δυο.
  ...
  https://gkagkarin.blogspot.com/2018/12/blog-post_72.html

 10. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Γιώργος Τσαρουχάς, στέλεχος του παράνομου, τότε, ΚΚΕ

  Μετά την εγκαθίδρυση της δικτατορίας, θα συνεχίσει στην παράνομη δουλειά του Κόμματος και τα μεσάνυχτα της 8ης Μάη 1968 πιάνεται στα διόδια της Λεπτοκαρυάς (ενώ κατέβαινε στην Αθήνα με την ιδιότητα του γραμματέα της ΚΟΘ) βασανίστηκε μέχρι θανάτου στα μπουντρούμια της ΚΥΠ Θεσσαλονίκης, στις 9ης Μάη 1968 το κορυφαίο στέλεχος της αντιδικτατορικής αντίστασης, άφηνε την τελευταία του πνοή στο κτήριο της ΚΥΠ.
  ....
  https://gkagkarin.blogspot.com/2018/12/blog-post_72.html

  1. avatar Ο Κομμουνιστής.

   Σύντροφε κλαίω από συγκίνηση! Σε φιλώ συντροφικά στο στόμα!

 11. avatar Αυτά.

  O πατέρας μου είχε την ατυχία να ανήκει στον εφεδρικό ΕΛΑΣ.
  Ατυχία γιατί δεν γνώριζε ότι εξυπηρετούσε τα γεωπολιτικά σχέδια
  της πάλαι ποτέ Σοβ.Ένωσης, νομίζοντας όπως οι περισσότεροι ότι
  έκανε εθνική αντίσταση ενω όπως αποδεικνύεται απο το ιστορικό
  γίγνεσθαι, δεν ήταν παρά μια πολιτική αντιμαχία. Έφαγε Μακρονήσι και
  Ικαρία και είχε την οξύνοια να αντιληφθεί ότι δεν είχε να κερδίσει
  κάτι συνεχίζοντας έναν αποτυχημένο αγώνα , μακρυά απο κάθε
  κομματική ενασχόληση. Το '67 όχι μόνο δεν ενοχλήθηκε απο την
  επταετία αλλά ουδετεροποιημένος ων, έκανε και την οικ.του
  επιχείρηση και έζησε αξιοπρεπέστατα, μέσα σε πνεύμα ασφάλειας
  και προόδου.

  1. avatar Ασπρη χωρα

   Μαλον υπεγραψε μεταμελια ο πατερας σου γι αυτο δεν ενοχληθηκε.γιατι οιπραγματικοι αγωνιστες παραενοχληθηκαν.

   1. avatar John Kout

    Οι πραγματικοι αγωνιστες ποιοι ηταν , οι γενιτσαροι του Σταλινισμου ;;;;;

  2. avatar δηλαδή

   συμφωνείτε με αυτά που έγιναν στον Τσαρουχά;

   τότε πείτε ποιος είστε αν έχετε το θάρρος γιατί επιφέρει εισαγγελική παρέμβαση

   1. avatar Αυτά.

    Mα τι λέτε αγαπητέ μου.Ποιός έμφρων θα συμφωνούσε με την αφαίρεση
    ζωής? Δεν μπορώ όμως και να μην καταθέσω προσωπική μαρτυρία
    περίπτωσης πρώην αντιφρονούντος που δεν ενοχλήθηκε απο την
    επταετία, όντας βέβαιος ότι ουδεμία προδοσία άσκησε, ενω
    στο σοβιετικό σύστημα θα είχε εξαυλωθεί εκών άκων.

    1. avatar Σα να λεμε

     Τίμιος άνθρωπος κυρ Παντελής...

   2. avatar δηλαδης πως

    Μόνος σου τα γράφεις , μόνος σου απαντάς; Σκέφτηκες ότι η γραμματοσειρά σε "δίνει"¨; Μην απειλείς τον κόσμο με εισαγγελέα μικρέ φασιστοκουμμουνιστή!! Ιστορίες που οι σύντροφοι σου, έσφαξαν,βίασαν, σκότωσαν, βασάνισαν παιδάκια, γυναίκες και άντρες υπάρχουν πολλές!!! Θηριωδίες έγιναν και από τις 2 πλευρές!! Το θέμα είναι ότι τα κουμμούνια το ξεκινήσατε!!

    1. avatar Βλαχαδερο

     Είσαι απίστευτα ανιστορητος. Το ΕΑΜ τίμησε την υπογραφή του στη Βάρκιζα και όλες πριν από αυτη. Εδω δεν εκτελέστηκαν οι δοσιλογοι συνεργάτες των Γερμανών... Και μετά έκαναν τους εθνικιστες κιόλας. Έγιναν πατριώτες όλοι οι προδότες και οι μαυραγοριτες της κατοχής...

    2. avatar Βλαχαδερο

     Με τη διαφορά οτι αυτές οι "ιστορίες" ειναι σε μεγάλο βαθμό χωρίς καμία απόδειξη... Καθαρό προϊόν του μετεμφυλιακου καθεστώτος και της χούντας. Προφανώς και μπορεί στα πλαίσια ενός εμφυλίου να γίνουν πολλά. Διάβασε όμως την έκθεση των ξένων παρατηρητων στην Ελλάδα για τη περίοδο από τα δεκεβριανα μέχρι την έναρξη του εμφυλίου για να δεις ποιος και με ποιο τρόπο ξεκίνησε τον εμφύλιο στην Ελλάδα.

 12. avatar Ch08:52-2

  Η συνέχεια, του γραπτού Εμφυλίου Πολέμου. Μέρος δεύτερον, μετά την 28η Οκτωβρίου, 2029.

 13. avatar Νεο

  Σιχαμένοι φασίστες ...

 14. avatar κασιος χρηστος

  Τοδεντρο της ελευθεριας ποτιζεται με αιμα διαχρονικα.Για καθε ειδους ελευθερια πρεπει να παλεψουμε εθνικη - κοινωνικη κτλ.μακαριοι οι πινωντες και διψωντες την δικαιοσυνη.σημερα βγαζουμε κυβερνησεις για να μας πουν στο τελος οι πολυεθνικες οι τραπεζιτες τη θα κανουν για να δηλωνουν τα κρατη χρεη και να υποδουλωνουν το λαο με χαρτζιλικια και αυτες να εχουν αμυθητα κερδη.ε αν τα βαλεις μαζι τους θα χεισουν ανελεητα αιμα.Ο αγωνας σημερα περα απο κοινωνικος εχει και εθνικο χαρακτηρα αν πιστευουμε ακομη στην εννοια του κρατους που ειτε πιστευουμε ειτε οχι αυτα τυπικα και νομικα ουσιαστικα υπαρχουν και θα υπαρχουν.

 15. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Στέφανος Βελδεμίρης
  Ήταν παραμονές των εκλογών του 1961 όπου όλο το κράτος και παρακράτος είχε αφοσιωθεί στο να μειώσει τις δυνάμεις της ΕΔΑ, μέσα από εκλογές βίας και νοθείας.
  Στις 26 Οκτώβρη, τρεις μόλις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ο Στέφανος Βελδεμίρης – νεολαίος αγωνιστής της ΕΔΑ στέλεχος του ΚΚΕ – μαζί με το στενό του φίλο και σύντροφο, Μόρφη Στεφούδη, μπαίνουν σ’ ένα ταξί και σκορπούν προκηρύξεις στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, καλώντας το λαό να αντισταθεί στη βία και τη νοθεία.
  .. Ο χωροφύλακας Σπύρος Φιλίππου πυροβολεί κατά του αυτοκινήτου. Δυο σφαίρες βρίσκουν το Βελδεμίρη στο πίσω μέρος του κεφαλιού και πέφτει νεκρός.

  Γιάννης Χαλκίδης
  ...Οι ασφαλίτες τού έδωσαν τη χαριστική βολή και στη συνέχεια, ενώ ήταν νεκρός, τον χτυπήσανε με λύσσα. Οι άλλοι σύντροφοί του συνελήφθησαν και βασανίστηκαν.

  Τη χαριστική βολή στον 27χρονο τότε Γιάννη Χαλκίδη έδωσε ο γνωστός αρχιβασανιστής της χούντας υπομοίραρχος Τετραδάκος.

  Ενα χρόνο μετά, οι πρωτεργάτες του εγκλήματος θα παρασημοφορηθούν από τη χούντα, συνολικά 6 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του καθεστώτος.
  ....
  https://gkagkarin.blogspot.com/2018/12/blog-post_72.html

 16. avatar ΚΑΡΑΓΚΟΥΛΑΣ

  γιατι αραγε?

 17. avatar Σπάρτακos

  Οι φασίστες μπάτσοι και καραβανάδες μόνο που δεν παρασημοφορήθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ του Καραμανλή!
  Φυσικά θα συνταξιοδοτήθηκαν και θα απόλαυσαν την υπόλοιπη ζωή τους διδάσκοντας στα παιδιά και τα εγγόνια τους πώς να αγαπούν την πατρίδα και φυσικά το Θεό!!

 18. avatar Ch00:39-1

  Το μίσος του Ανθρώπου στον Συνάνθρωπο του. Το μίσος του ενός συστήματος, στο αντίπαλο σύστημα. Θάνατος και από τα δύο μέρη. Και η αδικία, και από τα δύο μέρη συνεχίζεται. Και η αδικία, 2019 μ. Χριστόν συνεχίζεται, σε όλα τα μήκη και πλάτη, της γης.Παντου μίσος, πόνος, αδικία. Κανένα σύστημα, στα 6000 και πλέον χρόνια, που είναι ο άνθρωπος επάνω στην γη, δεν έχει επιζήσει. Όλα τα συστήματα έχουν καταρρεύσει, εκτός του πνεύματος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατοριας.Αλλα το τέλος αυτής, διανύει, τις τελευταίες, όχι ημερολογιακες, της ζωής της.

  1. avatar advouk7

   Μη ξεχνάς ότι προερχόμαστε απ τα πρωτεύοντα. Το είδος Σαπιενς δεν υπάρχει περισσοτερο απο 500 χιλ χρονια όπου το περισσοτερο καιρό ήταν τροφοσυλλεκτης. Μόλις τα τελευταια 10 χιλ χρονια δημιούργησε μόνιμες κοινωνίες. Το DNA δεν έχει προλάβει να απωλέσει τα ένστικτα των πρωτευοντων τροφοσυλλεκτων. Κοινώς, είμαστε ακόμα πίθηκοι.

   1. avatar @Προσωπικα

    Λέω, προσωπικά εσείς, σαν οντότητα, θέλετε να πιστεύετε, μέσα στα βάθη της καρδιάς σας, ότι είσαστε, εξέλιξη των πιθήκων.Τοσο πολύ μειώνετε, την ανθρώπινη, υπόσταση σας?!!!!

    1. avatar advouk7

     Δεν είναι θέμα πίστης. Και δεν έχει να κάνει με την ύπαρξη ή ανυπαρξία Δημιουργού. Απλή παρατήρηση απ τη μελέτη της Βιολογίας είναι. Το γεγονός ότι όλη η Ζωή ξεκίνησε από έναν κοινό πρόγονο είναι αδιαμφισβήτητο. Έχει και όνομα, LUCA (Last Common Universal Ansestor). Τώρα, αν ο Δημιουργός δημιούργησε τον LUCA, είναι υπό διερεύνηση αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως ο Σαπιενς δεν δημιουργήθηκε αλλά εξελίχθηκε μέσω του μηχανισμού της Φυσικής Επιλογής.

Παρακαλούμε περιμένετε ...