170
loading
Γράφει
ο Γεώργιος Σαρρής*
Φωτογραφίες
Αρχείο Γεώργιου Σαρρή

Μάιος 1938. Σε μια πάροδο της περιοχής του Λυκαβηττού άνδρες της Ασφάλειας παρακολουθούν έναν φυματικό νεαρό κομμουνιστή.

Έχουν λάβει ξεκάθαρες εντολές να τον συλλάβουν με την πρώτη ευκαιρία στο πλαίσιο του σχεδίου πλήρους αποτίναξης της «κομμουνιστικής απειλής» που έχει επιβάλλει από τις 4 Αυγούστου του 1936 το δικτατορικό καθεστώς του Ιωάννη Μεταξά. Τον περικυκλώνουν και τον ακινητοποιούν χωρίς να μπορέσει να προβάλλει αντίσταση. Χαμογελούν χαιρέκακα. Στα χέρια τους βρίσκεται ο 30χρονος Χρήστος Μαλτέζος, γραμματέας της έκνομης Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαίων Ελλάδος (Ο.Κ.Ν.Ε.).

Πάνω του βρίσκουν μάλιστα και προκηρύξεις της οργάνωσης. Ο νεαρός ούτε που μπορούσε να διανοηθεί τι θα επακολουθούσε. Μπορεί να είχε ακούσει κατά καιρούς για τα βασανιστήρια που είχαν υποστεί οι σύντροφοί του όταν συλλαμβάνονταν, αλλά αυτά που θα πέρναγε ο ίδιος δυστυχώς ξεπερνούσαν και την πιο τρελή φαντασία του.

Ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς
Ξυλοδαρμός στην Ασφάλεια

Στα γραφεία της Ασφάλειας Αθηνών ξεκινά η σωματική κακοποίηση. Τον γρονθοκοπούν στο πρόσωπο, τον χαστουκίζουν, τον κλωτσούν σε σημεία του σώματος που βρίσκονται ζωτικά όργανα, του τραβάνε με δύναμη τα μαλλιά προκειμένου να ομολογήσει στοιχεία για τον τρόπο δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ωστόσο δεν «σπάει». Παραπέμπεται σε δίκη και καταδικάζεται σε τεσσεράμισι χρόνια φυλάκιση και σε δύο χρόνια εκτόπιση στην Ακροναυπλία. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης μεταφέρεται κατατσακισμένος στις φυλακές της Κέρκυρας.

Οι στρατιωτικές φυλακές Ακροναυπλίας που μετατράπηκαν σε Στρατόπεδο Κράτησης Κομμουνιστών απ΄το καθεστώς του Ιωάννη Μεταξά την άνοιξη του 1937
Δεσμοφύλακες τον έδερναν με συρματένιο βούρδουλα και πάνω στις ματωμένες πληγές του έριχναν καυτό λάδι προκειμένου να υπογράψει δήλωση ιδεολογικής μετάνοιας

Το σωφρονιστικό κατάστημα του νησιού των Φαιάκων έχει σχήμα οκτάγωνου με δέκα ακτίνες κράτησης, καθεμία απ’ τις οποίες είχε και ένα γράμμα της αλφαβήτου από το Α έως το Κ και στη μέση ήταν το διοικητήριο. Στην περιβόητη Ακτίνα Θ’ στοιβάζονταν οι πολιτικοί κρατούμενοι που εκείνο τον καιρό είναι σχεδόν όλοι τους μέλη του Κ.Κ.Ε. Το κάθε κελί ήταν δύο δρασκελιές και κάτι σε μάκρος και μια και λιγάκι παραπάνω σε πλάτος. Το πάτωμα τσιμεντένιο. Τη μέρα συντροφιά είχες τις μύγες και το βράδυ τους αμέτρητους κοριούς. Σε ένα τέτοιο βρόμικο κάτεργο πετάνε τον Μαλτέζο.

Η φρίκη στις φυλακές Κερκύρας

«Δεν θα καθίσεις καταγής. Αυτό θα είναι το πρώτο σωφρονιστικό μέτρο. Αν το παραβείς θα το μετανιώσεις» του λένε οι δεσμοφύλακες. Ακουμπά δειλά την πλάτη στον τοίχο και προσπαθεί να κρατηθεί όρθιος. Έχει βασανιστεί απάνθρωπα και στη διαδρομή με το καράβι από τον Πειραιά στην Κέρκυρα δεν τον λύσανε ούτε για μια στιγμή. Τα πόδια του τρέμουν. Αδυνατεί να σταθεί. Τα μάτια του κλείνουν από την κούραση και την ταλαιπωρία. Προσπαθεί να τα κρατήσει με κόπο ανοικτά, αλλά και πάλι ξανακλείνουν. Παλεύει κάμποση ώρα έτσι. Χωρίς να το καταλάβει κουρνιάζει αργά αργά στη γωνία και αποκοιμιέται. Όταν το αντιλαμβάνονται οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι μπαίνουν μέσα και ρίχνουν κατά πάνω του έναν τενεκέ νερό. Το βράδυ ξαναρίχνουν νερό για να μην στεγνώσει το τσιμέντο και κατορθώσει να κοιμηθεί. Πονάει και τρέμει. Μα πιο πολύ νυστάζει.

Από τη Νομική στη μαρξιστική φιλοσοφία
(Αριστερά) Το δεκαπενθήμερο περιοδικό της Ο.Κ.Ν.Ε. με τον τίτλο Η Νεολαία (Δεξιά) Το μηνιαίο έντυπο Νέος Λενινιστής που αποτέλεσε όργανο της Ο.Κ.Ν.Ε.

Ξυπνάει παγωμένος και πιασμένος. Σηκώνεται με κόπο και κοιτάει ψηλά προς τον στενό φεγγίτη που με δυσκολία διακρίνει τον γαλανό ουρανό. Ο νους του ταξιδεύει. Συλλογιέται τους αγώνες που πρόλαβε να δώσει αλλά και τα όσα ήδη πέρασε.

Για πρώτη φορά είδε το φως του ήλιου το 1908 στα Μέθανα (ή κατ’ άλλες πηγές στη Μεθώνη). Ήθελε να γίνει δικηγόρος. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών έρχεται σε επαφή με τη μαρξιστική ιδεολογία και το 1928 εντάσσεται στην Ο.Κ.Ν.Ε. Αφήνει κατά μέρος τα μαθήματα της νομικής. Διαβάζει και αφομοιώνει ό,τι είχε ως τότε μεταφραστεί στα ελληνικά από την μαρξιστική και λενινιστική φιλολογία.

Ο περίγυρός του εκπλήσσεται με την ικανότητα αφομοίωσης. Πολύ γρήγορα αναλαμβάνει οργανωτικά και ηγετικά καθήκοντα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο. Γίνεται διευθυντής του δεκαπενθήμερου περιοδικού «Η Νεολαία» που εξέδιδε η Ο.Κ.Ν.Ε. το οποίο εκδίδεται σε συνθήκες συνεχούς καταδίωξης από τις Αρχές. έχοντας αφοσιωθεί αποκλειστικά στην πολιτική δράση δεν έχει τρόπο να βιοποριστεί. Αναγκάζεται να πουλήσει τα χωράφια που έχει κληρονομήσει προκειμένου να έχει χρήματα να ζήσει.

Ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς με τον υφυπουργό Δημόσιας Ασφάλειας Κωνσταντίνο Μανιαδάκη δεξιά

Απρίλιο του 1934 συλλαμβάνεται για πρώτη φορά στα γραφεία του περιοδικού «Νεολαία» αλλά αφήνεται ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες. Οκτώβριο του 1935 συντονίζει απεργία φοιτητών που κράτησε 40 μέρες ενώ δύο χρόνια αργότερα, έχοντας περάσει στην παρανομία, γίνεται γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Ο.Κ.Ν.Ε. Έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο του καθεστώτος.

Τις σκέψεις του σταματούν απότομα οι σωφρονιστικοί που ανοίγουν την πόρτα του κελιού του. «Πως κοιμηθήκατε κ. Μαλτέζο;» τον ρωτούν ειρωνικά.

Ο Χρήστος Μαλτέζος

Εκείνος δεν απαντά. «Αυτό ήταν... αψιμαχίες, γρήγορα θ’ αρχίσουν οι μεγάλες μάχες. Από ‘δω, βάλτο καλά στο μυαλό σου, βγαίνουν μόνο «ανανύψαντες» ή πεθαμένοι. Ζωντανός, ούτε ένας. Εσύ όπως είσαι σαν τον Άγιο Αντώνιο τον ασκητή, δεν πρόκειται να βαστάξεις πολλές μέρες» συνεχίζει ο σωφρονιστικός υπάλληλος επωνύματι Βασιλάτος. Την συγκλονιστική περιγραφή του σκηνικού έχει αποτυπώσει γλαφυρά στο περιοδικό του Κ.Κ.Ε. «Νέος Κόσμος» τον Φεβρουάριο του 1967 ο κομμουνιστής δάσκαλος και συγγραφέας Κώστας Πουρνάρας (Μπόσης) που την ίδια περίοδο ήταν επίσης φυλακισμένος στην Κέρκυρα «ως επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη», μαζί με τον άτυχο νέο.

Επιχείρησαν να πεταλώσουν το πόδι του!

Οι σωφρονιστικοί πιέζουν εκ νέου τον Μαλτέζο να υπογράψει δήλωση μετάνοιας. «Γιατί να παιδεύεσαι άδικα; Βάλε μια υπογραφή κι άντε στο καλό σου».

Εκείνος τους απαντά: «Άδικα παιδεύεστε». Οι δεσμοφύλακες οργισμένοι τον δέρνουν με έναν συρματένιο βούρδουλα κι απάνω στις ματωμένες ανοιχτές πληγές του ρίχνουν καυτό λάδι. Όλο το σώμα τιναζόταν από τους σπασμούς. Στη συνέχεια τον παράτησαν για πέντε ημέρες στην ησυχία του. Ούτε μια παραπάνω, ούτε μια παρακάτω. Εάν τον άφηναν περισσότερες μπορεί να δυνάμωνε κάπως και να άντεχε στα βασανιστήρια. Εάν τον άφηναν λιγότερες μπορεί να τους πέθαινε. Όλα ήταν μελετημένα.

Την έκτη ημέρα ξαναμπαίνουν μέσα και τον βασανίζουν. Παρόλα αυτά αρνείται και πάλι να υπογράψει. Ο σαδισμός φτάνει στο αποκορύφωμά του. Τον ξαπλώνουν κάτω και του σηκώνουν το αριστερό πόδι ψηλά. Επιχειρούν να τον πεταλώσουν σαν να ‘ταν άλογο. Χτυπούν το πέταλο αργά με το σφυρί για να μπει στο κρέας. Λιποθυμά από τον πόνο. Τον παρατάνε. Δεν τον ήθελαν (ακόμα) πεθαμένο.

Η απεργία πείνας και η «αυτοκτονία»
Η ληξιαρχική πράξη θανάτου του Χρήστου Μαλτέζου όπως δημοσιεύτηκε στον Ριζοσπάστη στις 2 Δεκεμβρίου 2001

Το μεσημέρι του πάνε φασολάδα. Απλώνει το χέρι να την πιάσει αλλά αποτραβιέται. Το βράδυ του δίνουν ρέγγα με αγριόχορτα. Πάλι δεν τον τρώει. «Θα κάνω απεργία πείνας» τους λέει με όση δύναμη βγαίνει από τα ματωμένα χείλια του. Και το τηρεί για πάνω από δέκα μέρες. Τα συνεχή βασανιστήρια αποτελείωσαν το σκελετωμένο σώμα του.

Θα αφήσει την τελευταία πνοή στις 22 Νοεμβρίου 1938. Σύμφωνα με τα όσα δημοσιοποίησε η Ασφάλεια, το θύμα... αυτοκτόνησε πηδώντας από το παράθυρο. «Διέφυγε των χεριών των φυλάκων και ερρίφθη από το παράθυρος του διαδρόμου εις το κενόν, αυτοκτονήσας» όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, κάτι όμως που δεν τεκμαίρεται από κανένα στοιχείο.

Οι δηλωσίες φοβήθηκαν

Με τη στυγερή δολοφονία του γραμματέα της Ο.Κ.Ν.Ε. το δικτατορικό καθεστώς του Ιωάννη Μεταξά προσπάθησε να τρομοκρατήσει τη νέα γενιά κομμουνιστών αλλά και τους έγκλειστους ομοϊδεάτες. Το ηθικό κάποιων κρατουμένων όντως κατέρρευσε μετά το θάνατο του νεαρού Χρήστου Μαλτέζου.

Κάποιοι επιφανείς κομμουνιστές όπως ο Στέλιος Σκλάβαινας (που στα χρόνια της Κατοχής θα ενταχθεί στο ΕΑΜ, τη μεγαλύτερη αντιστασιακή οργάνωση, και θα εκτελεστεί από τους Γερμανούς), ο ηγέτης του αγροτικού κινήματος Κώστας Γαβριηλίδης (κι αυτός εντάχθηκε τα κατοπινά χρόνια στην Αντίσταση) και ο Μανώλης Μανωλέας (που το πραγματικό του όνομα ήταν Αντώνης Κρητικός και μετατράπηκε σε πράκτορα των αρχών ασφαλείας στρεφόμενος κατά των πρώην συντρόφων του και στην Κατοχή συνεργάστηκε με τους Γερμανούς) που βρίσκονταν έγκλειστοι στις φυλακές Κερκύρας θα υπογράψουν «δήλωση μετάνοιας και αποκηρύξεως του κομμουνισμού» την οποία είχε εμπνευστεί ο υφυπουργός Δημόσιας Ασφάλειας και πρώην αντισυνταγματάρχης του Μηχανικού Κωνσταντίνος Μανιαδάκης με τον αναγκαστικό νόμο 375 της 18ης Δεκεμβρίου 1936.

Ο γγ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης

Ο γ.γ. του Κ.Κ.Ε. Νίκος Ζαχαριάδης που το 1938 ήταν επίσης φυλακισμένος στην Κέρκυρα θα γράψει για τον νεαρό δολοφονημένο: «Στις 22 Νοέμβρη 1938, εδώ στην Κέρκυρα ένας ήρωας, ο Χρήστος Μαλτέζος πέθανε. Και ένας προδότης ο Μανωλέας έκανε δήλωση. Συμβολική σύμπτωση. Αναδείχνοντας τέτοιους ήρωες και ξεκαθαρίζοντας τέτοιους προδότες, το Κ.Κ.Ε. στέρεα, ακλόνητα, αποφασιστικά βαδίζει προς τη νίκη, παρ' όλες τις δυσκολίες, τις θυσίες και τις προδοσίες».

Χλεύη και διαγραφή για όσους υπέγραφαν

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δηλώσεις μετάνοιας μόλις υπογραφόταν κοινοποιούνταν στο οικογενειακό, φιλικό και επαγγελματικό περιβάλλον του ατόμου, δημοσιευόταν στον Τύπο και διαβαζόταν στην ενορία που υπαγόταν. Ο μετανοήσας αφηνόταν ελεύθερος και ο υφυπουργός το έκανε αυτό για να αδρανοποιήσει πλήρως τα μέλη του Κ.Κ.Ε. αφού οι «δηλωσίες» διαγράφονταν από το κόμμα, καταγγελλόταν η δράση τους και βίωναν την περιφρόνηση και την έχθρα των πρώην συντρόφων τους.

Φυλακισμένοι κομμουνιστές στις στρατιωτικές φυλακές της Λάρισας τον Δεκέμβριο του 1935

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υφυπουργείου Δημοσίας Ασφάλειας από το τέλος του 1936 μέχρι το 1940 είχαν υπογραφεί 47.000 δηλώσεις, ενώ οι συλληφθέντες για ιδεολογικούς λόγους ανέρχονταν σε 50.000. Τα νούμερα βέβαια θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με πάσα επιφύλαξη, αφού η ιστορική έρευνα σήμερα τα θεωρεί υπερβολικά.

* Ο Γεώργιος Σαρρής είναι δημοσιογράφος-μέλος της ΕΣΗΕΑ, τιμηθείς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το Βραβείο Αθ. Μπότση για την αντικειμενική και με πληρότητα παρουσίαση ιστορικών πολιτικών θεμάτων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

170
σχόλια
 1. avatar Σπηλιτο

  Άσε την προπαγάνδα καί πες μας τι έλεγε η δήλωση μετανοίας; Τόν εψεγε σε κάτι ως Έλληνα;
  Όχι! Απλά ήταν ορκισμένος εχθρός του Έθνους.Αυτος ο κομμουνιστοσυμμοριτης! Έπρεπε τό καθεστώς να τόν εκτελέσει.

 2. avatar Brutus

  Όπως έλεγε ο Χαρίλαος ούτε αυτοί κρατούσαν λουλούδια

 3. avatar SophiaC

  Πόνος κ θλίψη για την κατάσταση των πάσης φύσεως κρατουμένων!Είναι συνάνθρωποί μας ό,τι κ να πρεσβεύουν.Δε νομίζω πως άρθρα σαν κι αυτό του συναδέλφου κΣαρρή,συμβάλλουν στην εθνική συμφιλίωση κ ενότητα απέναντι στις πραγματικές απειλές της πατρίδας αλλά μήπως σε αναβίωση μιας καταστροφικής διχόνιας, διχασμού κ αποπροσανατολισμού από τα τρέχοντα ζητήματα;..Μάλλον αγαπητέ συγγραφέα,ακούσια πιστεύω,πυροδοτείτε χιονοστοιβάδα απαντήσεων για γεγονότα που θα "πονούσαν" τις διεθνιστικές πεποιθήσεις σας...

 4. avatar Κυνικός!!!

  Όταν οι Έλληνες νικητές του πολέμου έπρεπε να καθίσουν στο τραπέζι της μοιρασιάς και να πάρουμε την μισή Αλβανία την Βουλγαρία και τά Σκόπια !!! ΟΙ κομμουνιστές κατευθυνόμενη έκαναν εμφύλιο και μέσα στην συμφωνία που είχαν με τά αφεντικά τους έπρεπε να φτιάξουν ανεξάρτητο κράτος Μακεδονία!!! Αυτά πληρώνουμε σήμερα με αυτούς τους (ΠΑΤΡΙΏΤΕΣ)

 5. avatar RadioPanther

  Και η υπόθεση του Αρη Βελουχιώτη που βίασε και σκότωσε ένα 13 αγόρι, τον Μαραθέα, γιατί αποκρύπτεται τεχνηέντως;
  Η ομολογία για τον κτηνώδη βιασμό και δολοφονία του ανηλίκου παιδιού του Μαραθέα (καθώς και του βιασμού του ανηλίκου παιδιού του επιστάτη του Τράκα), έγινε από τον αρχιμανδρίτη Γερμανό Δημάκο (Πατέρα Ανυπόμονο), συναγωνιστή του Κλάρα μόλις πρόσφατα το 2004 μέσα από τα απομνημονεύματα του, (σελ. 364-369 προφανώς λόγω τύψεων.

 6. avatar Peter Noua

  Κοιτάξτε τα εκατομμύρια αντιφρονουντων, συντρόφων, στρατιωτικών, ακόμη και ολόκληρων φυλών που εκτόπισε βασάνισε και δολοφόνησε βάναυσα ο πατερουλης Στάλιν. Αλλά έτσι είναι, οι κομουνιστές ότι και να κάνουν το κάνουν για καλό σκοπό! Όλοι οι μη κομουνιστές είναι φασίστες και οι κακοί . Ας γίνουμε Βενεζουέλα ή Κούβα. Ο κόσμος εκεί καλοπερναει όπως έχετε δει. Κομουνιστικος παράδεισος !

 7. avatar γκουλαγκ

  Τα ιδια και 3 φορες χειροτερα εκανε και ο σταλιν στην εσσδ.ειναι καιρος να σταματησει το κουμμουνιστικο παραμυθι στην ελλαδα.

 8. avatar ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ

  Ο σύντροφος αφου ενδιαφέρεται για την πρόσφατη ιστορία να κάνει κάνει ένα αφιερωμα στη Σοβιετική ένωση, στο λοιμό του 1933, τους αυτοκτονήσαντες που ρίχθηκαν από τα παράθυρα, τους παπαδες που σταύρωθηκαν στις πόρτες των εκκλησιών και στα γκουλάκ. Ο Μεταξάς ως άνθρωπος και πατριώτης τα γνωριζε και προάσπιζε την Ελλάδα από τον κίνδυνο της κομμουνιστικής θηριωδίας. Στη Σοβιετική ένωση δεν υπήρχε ούτε η διαφυγή της δήλωσης μετςνοιας αλλά μόνο η διφυγή του θανάτου.

 9. avatar Βασιλης58

  Να υποθεσω οτι εσενα η μορφωση σου ειναι αυτη που σε οδηγησε να εισαι σκυμενος στα τεσσερα στα κεφαλαιοκρατικα αφεντικα σου ,ν πληρωνεις μια ζωη μνημονια και αντιλαικα μετρα...αυτοι που θυσιασαν τη ζωη τους για μια αλλη κοινωνια ,να εχουν ολοι οι ανθρωποι στεγη,εργασια,μορφωση,υγεια ηξεραν οτι οι γλυφτες των αφεντικων θα ηταν ποιο σκληροι απο τα ιδια τα αφεντικα τους!Αν δεν ηταν αυτοι να θυσιαστουν για τα δικαιωματα των εργαζομενων ακομα θα δουλευες απο ηλιο σε ηλιο ,εργατοδουλος χωρις κανενα δικαιωμα..Οσο για τοσφυροδρεπανο δηλαδη την κομματικη σημαια των εργαζομεων και των εργατων για αλλους ειναι τιμητικη σημαια και για τους προσκυνημενους στο καπιταλιστικο συστημα εχθρικο...λογικο ειναι.....

 10. avatar Νίκος Κωστόπουλος

  Οι νεοέλληνες μικροαστοί είναι και λιγουρια κι αντικομμουνιστές.Σας θυμιζω πως τις κλωτσιές τις αρπατε απ' την αγορά και τ αφεντικά της κι όχι από κομμουνιστές.Με τέτοια μυαλά που κουβαλάτε,και πολλά σας πληρώνουν,ακόμη λιγότερα πρέπει.Λινατσες...αντικομουνιστες!

 11. avatar Νασος π

  Μετα ξυπνησατε;;

 12. avatar κωστας8

  ελεος με τα κουμουνια...δεν θα τους πω προδοτες γιατι για να εισαι προδοτης πρεπει να εισαι ελληνας...αυτοι δεν ηταν δεν ειναι και δεν θα δουνε σφυροδρεπανο ποτε σε αυτη τη χωρα...γραφικα αμορφωτα [...]

 13. avatar κρις7

  δεν κανεις και ενα αρθρακι για τον Κιτσο Μαλτεζο να δουμε ποσο αντικειμενικος εισαι...

  1. avatar Ο άνθρωπος έχει βραβείο

   Αντικειμενικότητας. Ποιός είσαι εσύ κι εγώ που θα το αμφισβητήσουμε;

 14. avatar Τυχαίο;

  Που αυτό το άρθρο το δημοσίευσε το μπηστ το δημοσίευσε λίγες ημέρες πριν την εθνική εορτή της 28ης κατά την οποία όλοι, μέσα σ' όλα κάνουμε αναφορά με τιμές στο ΟΧΙ που είπε ο Μεταξάς; Δλδ τόσο κομμουνιστοκρατουμενο είναι αυτό το σάιτ πια; Ημαρτον! Ναι, ήταν δικτάτορας, ναι έκανε και αυτός σίγουρα αισχη. Γιατί οι Λένιν, Στάλιν κλπ που δεν ήταν δικτάτορες αλλά "σύντροφοι" δεν έκαναν αισχη;;;

 15. avatar Αντισυριζαία

  Βρε γελοίοι δημοσιοκάφροι του newsbeast, από που σας μαζέψανε;; Google μετάφραση από ξένη γλώσσα κάνετε στο χαζό site σας;; Θα ξεχάσουμε και τα ελληνικά που ξέρουμε.
  Τίποτε ξεπεσμένοι αντιφα είσαστε;; Ουστ

 16. avatar Σφαιροπουλος θωμας

  Πώς μπορεί να ξέρει ο συγγραφέας αυτολεξεί τι του λέγανε;είχανε κοριούς από τότε;Δεν ανήκω πουθενά κομματικά και προσπαθώ να σκέφτομαι,έχετε διαβάσει τι έκανε ο Πολ Ποτ τους αντικαθεστωτικούς;

 17. avatar Νακος

  Το σκεπτικό του Ζαχαριάδη ήταν να κατασκευάσει θύματα και ήρωες, ανάλογα με το ξύλο που άντεχαν από τους αδισταχτους ασφαλίτες. Είναι το ίδιο κτηνώδης απόφαση που αδιαφορούσε για την ανθρώπινη υπόσταση.

 18. avatar Propaganda

  Να υποθέσω ότι όλες οι μαρτυρίες για τα βασανιστήρια προέρχονται από κουμμουνιστες. Επίσης να προσθέσω ότι ο κουμμουνιστες όπως και οι μασόνοι μετά θάνατο "έφτιαξαν" πολλούς ήρωες. Γνωστή στους νεότερους είναι και η ιστορία της Ηλενιας στο Πολυτεχνείο. Όχι δεν είμαι φιλομεταξικός αλλά βαρέθηκα με αυτές τις φανφάρες περί αγωνιστών του ΚΚΕ το οποίο σαν κόμμα δεν έχει προσφέρει σε αυτή τη χώρα τίποτε. Σίγουρα κάποιοι θα μου πουν για την κατοχικη "αντίσταση". Βέβαια... Ο θάνατος κάποιων εκατοντάδων ναζί έκανε το Χίτλερ να χάσει το πόλεμο... Παραμύθια για αγράμματους και ανιστόρητους... Αν δεν γινόταν η Απόβαση στη Νορμανδία ακόμα γερμανικά θα μιλάγαμε...

 19. avatar Γεωργιάδης Δημήτρης

  Το άρθρο με ποια γραμματική και συντακτικό έχει γραφεί;

 20. avatar Πατερούλης B e r i a

  Σύντροφοι να αναζητήσετε και να μελετήσετε α) Τα πρακτικά της γ΄ "πλατειάς ολομέλειας", β) Το σύμφωνο Ρίμπεντροπ/Μόλοτωφ, γ) Το βιβλίο του Μανούκα για το "παιδοφύλαγμα" και τέλος δ) Τα πρακτικά από την συνάντηση Ζαχαριάδη/Χότζα. Μόνο οι αγωνιστές του "τιμημένου"...

Παρακαλούμε περιμένετε ...