150
loading
Γράφει
ο Γεώργιος Σαρρής*
Φωτογραφίες
Αρχείο Γεώργιου Σαρρή

Μάιος 1938. Σε μια πάροδο της περιοχής του Λυκαβηττού άνδρες της Ασφάλειας παρακολουθούν έναν φυματικό νεαρό κομμουνιστή.

Έχουν λάβει ξεκάθαρες εντολές να τον συλλάβουν με την πρώτη ευκαιρία στο πλαίσιο του σχεδίου πλήρους αποτίναξης της «κομμουνιστικής απειλής» που έχει επιβάλλει από τις 4 Αυγούστου του 1936 το δικτατορικό καθεστώς του Ιωάννη Μεταξά. Τον περικυκλώνουν και τον ακινητοποιούν χωρίς να μπορέσει να προβάλλει αντίσταση. Χαμογελούν χαιρέκακα. Στα χέρια τους βρίσκεται ο 30χρονος Χρήστος Μαλτέζος, γραμματέας της έκνομης Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαίων Ελλάδος (Ο.Κ.Ν.Ε.).

Πάνω του βρίσκουν μάλιστα και προκηρύξεις της οργάνωσης. Ο νεαρός ούτε που μπορούσε να διανοηθεί τι θα επακολουθούσε. Μπορεί να είχε ακούσει κατά καιρούς για τα βασανιστήρια που είχαν υποστεί οι σύντροφοί του όταν συλλαμβάνονταν, αλλά αυτά που θα πέρναγε ο ίδιος δυστυχώς ξεπερνούσαν και την πιο τρελή φαντασία του.

Ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς
Ξυλοδαρμός στην Ασφάλεια

Στα γραφεία της Ασφάλειας Αθηνών ξεκινά η σωματική κακοποίηση. Τον γρονθοκοπούν στο πρόσωπο, τον χαστουκίζουν, τον κλωτσούν σε σημεία του σώματος που βρίσκονται ζωτικά όργανα, του τραβάνε με δύναμη τα μαλλιά προκειμένου να ομολογήσει στοιχεία για τον τρόπο δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ωστόσο δεν «σπάει». Παραπέμπεται σε δίκη και καταδικάζεται σε τεσσεράμισι χρόνια φυλάκιση και σε δύο χρόνια εκτόπιση στην Ακροναυπλία. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης μεταφέρεται κατατσακισμένος στις φυλακές της Κέρκυρας.

Οι στρατιωτικές φυλακές Ακροναυπλίας που μετατράπηκαν σε Στρατόπεδο Κράτησης Κομμουνιστών απ΄το καθεστώς του Ιωάννη Μεταξά την άνοιξη του 1937
Δεσμοφύλακες τον έδερναν με συρματένιο βούρδουλα και πάνω στις ματωμένες πληγές του έριχναν καυτό λάδι προκειμένου να υπογράψει δήλωση ιδεολογικής μετάνοιας

Το σωφρονιστικό κατάστημα του νησιού των Φαιάκων έχει σχήμα οκτάγωνου με δέκα ακτίνες κράτησης, καθεμία απ’ τις οποίες είχε και ένα γράμμα της αλφαβήτου από το Α έως το Κ και στη μέση ήταν το διοικητήριο. Στην περιβόητη Ακτίνα Θ’ στοιβάζονταν οι πολιτικοί κρατούμενοι που εκείνο τον καιρό είναι σχεδόν όλοι τους μέλη του Κ.Κ.Ε. Το κάθε κελί ήταν δύο δρασκελιές και κάτι σε μάκρος και μια και λιγάκι παραπάνω σε πλάτος. Το πάτωμα τσιμεντένιο. Τη μέρα συντροφιά είχες τις μύγες και το βράδυ τους αμέτρητους κοριούς. Σε ένα τέτοιο βρόμικο κάτεργο πετάνε τον Μαλτέζο.

Η φρίκη στις φυλακές Κερκύρας

«Δεν θα καθίσεις καταγής. Αυτό θα είναι το πρώτο σωφρονιστικό μέτρο. Αν το παραβείς θα το μετανιώσεις» του λένε οι δεσμοφύλακες. Ακουμπά δειλά την πλάτη στον τοίχο και προσπαθεί να κρατηθεί όρθιος. Έχει βασανιστεί απάνθρωπα και στη διαδρομή με το καράβι από τον Πειραιά στην Κέρκυρα δεν τον λύσανε ούτε για μια στιγμή. Τα πόδια του τρέμουν. Αδυνατεί να σταθεί. Τα μάτια του κλείνουν από την κούραση και την ταλαιπωρία. Προσπαθεί να τα κρατήσει με κόπο ανοικτά, αλλά και πάλι ξανακλείνουν. Παλεύει κάμποση ώρα έτσι. Χωρίς να το καταλάβει κουρνιάζει αργά αργά στη γωνία και αποκοιμιέται. Όταν το αντιλαμβάνονται οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι μπαίνουν μέσα και ρίχνουν κατά πάνω του έναν τενεκέ νερό. Το βράδυ ξαναρίχνουν νερό για να μην στεγνώσει το τσιμέντο και κατορθώσει να κοιμηθεί. Πονάει και τρέμει. Μα πιο πολύ νυστάζει.

Από τη Νομική στη μαρξιστική φιλοσοφία
(Αριστερά) Το δεκαπενθήμερο περιοδικό της Ο.Κ.Ν.Ε. με τον τίτλο Η Νεολαία (Δεξιά) Το μηνιαίο έντυπο Νέος Λενινιστής που αποτέλεσε όργανο της Ο.Κ.Ν.Ε.

Ξυπνάει παγωμένος και πιασμένος. Σηκώνεται με κόπο και κοιτάει ψηλά προς τον στενό φεγγίτη που με δυσκολία διακρίνει τον γαλανό ουρανό. Ο νους του ταξιδεύει. Συλλογιέται τους αγώνες που πρόλαβε να δώσει αλλά και τα όσα ήδη πέρασε.

Για πρώτη φορά είδε το φως του ήλιου το 1908 στα Μέθανα (ή κατ’ άλλες πηγές στη Μεθώνη). Ήθελε να γίνει δικηγόρος. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών έρχεται σε επαφή με τη μαρξιστική ιδεολογία και το 1928 εντάσσεται στην Ο.Κ.Ν.Ε. Αφήνει κατά μέρος τα μαθήματα της νομικής. Διαβάζει και αφομοιώνει ό,τι είχε ως τότε μεταφραστεί στα ελληνικά από την μαρξιστική και λενινιστική φιλολογία.

Ο περίγυρός του εκπλήσσεται με την ικανότητα αφομοίωσης. Πολύ γρήγορα αναλαμβάνει οργανωτικά και ηγετικά καθήκοντα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο. Γίνεται διευθυντής του δεκαπενθήμερου περιοδικού «Η Νεολαία» που εξέδιδε η Ο.Κ.Ν.Ε. το οποίο εκδίδεται σε συνθήκες συνεχούς καταδίωξης από τις Αρχές. έχοντας αφοσιωθεί αποκλειστικά στην πολιτική δράση δεν έχει τρόπο να βιοποριστεί. Αναγκάζεται να πουλήσει τα χωράφια που έχει κληρονομήσει προκειμένου να έχει χρήματα να ζήσει.

Ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς με τον υφυπουργό Δημόσιας Ασφάλειας Κωνσταντίνο Μανιαδάκη δεξιά

Απρίλιο του 1934 συλλαμβάνεται για πρώτη φορά στα γραφεία του περιοδικού «Νεολαία» αλλά αφήνεται ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες. Οκτώβριο του 1935 συντονίζει απεργία φοιτητών που κράτησε 40 μέρες ενώ δύο χρόνια αργότερα, έχοντας περάσει στην παρανομία, γίνεται γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Ο.Κ.Ν.Ε. Έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο του καθεστώτος.

Τις σκέψεις του σταματούν απότομα οι σωφρονιστικοί που ανοίγουν την πόρτα του κελιού του. «Πως κοιμηθήκατε κ. Μαλτέζο;» τον ρωτούν ειρωνικά.

Ο Χρήστος Μαλτέζος

Εκείνος δεν απαντά. «Αυτό ήταν... αψιμαχίες, γρήγορα θ’ αρχίσουν οι μεγάλες μάχες. Από ‘δω, βάλτο καλά στο μυαλό σου, βγαίνουν μόνο «ανανύψαντες» ή πεθαμένοι. Ζωντανός, ούτε ένας. Εσύ όπως είσαι σαν τον Άγιο Αντώνιο τον ασκητή, δεν πρόκειται να βαστάξεις πολλές μέρες» συνεχίζει ο σωφρονιστικός υπάλληλος επωνύματι Βασιλάτος. Την συγκλονιστική περιγραφή του σκηνικού έχει αποτυπώσει γλαφυρά στο περιοδικό του Κ.Κ.Ε. «Νέος Κόσμος» τον Φεβρουάριο του 1967 ο κομμουνιστής δάσκαλος και συγγραφέας Κώστας Πουρνάρας (Μπόσης) που την ίδια περίοδο ήταν επίσης φυλακισμένος στην Κέρκυρα «ως επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη», μαζί με τον άτυχο νέο.

Επιχείρησαν να πεταλώσουν το πόδι του!

Οι σωφρονιστικοί πιέζουν εκ νέου τον Μαλτέζο να υπογράψει δήλωση μετάνοιας. «Γιατί να παιδεύεσαι άδικα; Βάλε μια υπογραφή κι άντε στο καλό σου».

Εκείνος τους απαντά: «Άδικα παιδεύεστε». Οι δεσμοφύλακες οργισμένοι τον δέρνουν με έναν συρματένιο βούρδουλα κι απάνω στις ματωμένες ανοιχτές πληγές του ρίχνουν καυτό λάδι. Όλο το σώμα τιναζόταν από τους σπασμούς. Στη συνέχεια τον παράτησαν για πέντε ημέρες στην ησυχία του. Ούτε μια παραπάνω, ούτε μια παρακάτω. Εάν τον άφηναν περισσότερες μπορεί να δυνάμωνε κάπως και να άντεχε στα βασανιστήρια. Εάν τον άφηναν λιγότερες μπορεί να τους πέθαινε. Όλα ήταν μελετημένα.

Την έκτη ημέρα ξαναμπαίνουν μέσα και τον βασανίζουν. Παρόλα αυτά αρνείται και πάλι να υπογράψει. Ο σαδισμός φτάνει στο αποκορύφωμά του. Τον ξαπλώνουν κάτω και του σηκώνουν το αριστερό πόδι ψηλά. Επιχειρούν να τον πεταλώσουν σαν να ‘ταν άλογο. Χτυπούν το πέταλο αργά με το σφυρί για να μπει στο κρέας. Λιποθυμά από τον πόνο. Τον παρατάνε. Δεν τον ήθελαν (ακόμα) πεθαμένο.

Η απεργία πείνας και η «αυτοκτονία»
Η ληξιαρχική πράξη θανάτου του Χρήστου Μαλτέζου όπως δημοσιεύτηκε στον Ριζοσπάστη στις 2 Δεκεμβρίου 2001

Το μεσημέρι του πάνε φασολάδα. Απλώνει το χέρι να την πιάσει αλλά αποτραβιέται. Το βράδυ του δίνουν ρέγγα με αγριόχορτα. Πάλι δεν τον τρώει. «Θα κάνω απεργία πείνας» τους λέει με όση δύναμη βγαίνει από τα ματωμένα χείλια του. Και το τηρεί για πάνω από δέκα μέρες. Τα συνεχή βασανιστήρια αποτελείωσαν το σκελετωμένο σώμα του.

Θα αφήσει την τελευταία πνοή στις 22 Νοεμβρίου 1938. Σύμφωνα με τα όσα δημοσιοποίησε η Ασφάλεια, το θύμα... αυτοκτόνησε πηδώντας από το παράθυρο. «Διέφυγε των χεριών των φυλάκων και ερρίφθη από το παράθυρος του διαδρόμου εις το κενόν, αυτοκτονήσας» όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, κάτι όμως που δεν τεκμαίρεται από κανένα στοιχείο.

Οι δηλωσίες φοβήθηκαν

Με τη στυγερή δολοφονία του γραμματέα της Ο.Κ.Ν.Ε. το δικτατορικό καθεστώς του Ιωάννη Μεταξά προσπάθησε να τρομοκρατήσει τη νέα γενιά κομμουνιστών αλλά και τους έγκλειστους ομοϊδεάτες. Το ηθικό κάποιων κρατουμένων όντως κατέρρευσε μετά το θάνατο του νεαρού Χρήστου Μαλτέζου.

Κάποιοι επιφανείς κομμουνιστές όπως ο Στέλιος Σκλάβαινας (που στα χρόνια της Κατοχής θα ενταχθεί στο ΕΑΜ, τη μεγαλύτερη αντιστασιακή οργάνωση, και θα εκτελεστεί από τους Γερμανούς), ο ηγέτης του αγροτικού κινήματος Κώστας Γαβριηλίδης (κι αυτός εντάχθηκε τα κατοπινά χρόνια στην Αντίσταση) και ο Μανώλης Μανωλέας (που το πραγματικό του όνομα ήταν Αντώνης Κρητικός και μετατράπηκε σε πράκτορα των αρχών ασφαλείας στρεφόμενος κατά των πρώην συντρόφων του και στην Κατοχή συνεργάστηκε με τους Γερμανούς) που βρίσκονταν έγκλειστοι στις φυλακές Κερκύρας θα υπογράψουν «δήλωση μετάνοιας και αποκηρύξεως του κομμουνισμού» την οποία είχε εμπνευστεί ο υφυπουργός Δημόσιας Ασφάλειας και πρώην αντισυνταγματάρχης του Μηχανικού Κωνσταντίνος Μανιαδάκης με τον αναγκαστικό νόμο 375 της 18ης Δεκεμβρίου 1936.

Ο γγ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης

Ο γ.γ. του Κ.Κ.Ε. Νίκος Ζαχαριάδης που το 1938 ήταν επίσης φυλακισμένος στην Κέρκυρα θα γράψει για τον νεαρό δολοφονημένο: «Στις 22 Νοέμβρη 1938, εδώ στην Κέρκυρα ένας ήρωας, ο Χρήστος Μαλτέζος πέθανε. Και ένας προδότης ο Μανωλέας έκανε δήλωση. Συμβολική σύμπτωση. Αναδείχνοντας τέτοιους ήρωες και ξεκαθαρίζοντας τέτοιους προδότες, το Κ.Κ.Ε. στέρεα, ακλόνητα, αποφασιστικά βαδίζει προς τη νίκη, παρ' όλες τις δυσκολίες, τις θυσίες και τις προδοσίες».

Χλεύη και διαγραφή για όσους υπέγραφαν

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δηλώσεις μετάνοιας μόλις υπογραφόταν κοινοποιούνταν στο οικογενειακό, φιλικό και επαγγελματικό περιβάλλον του ατόμου, δημοσιευόταν στον Τύπο και διαβαζόταν στην ενορία που υπαγόταν. Ο μετανοήσας αφηνόταν ελεύθερος και ο υφυπουργός το έκανε αυτό για να αδρανοποιήσει πλήρως τα μέλη του Κ.Κ.Ε. αφού οι «δηλωσίες» διαγράφονταν από το κόμμα, καταγγελλόταν η δράση τους και βίωναν την περιφρόνηση και την έχθρα των πρώην συντρόφων τους.

Φυλακισμένοι κομμουνιστές στις στρατιωτικές φυλακές της Λάρισας τον Δεκέμβριο του 1935

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υφυπουργείου Δημοσίας Ασφάλειας από το τέλος του 1936 μέχρι το 1940 είχαν υπογραφεί 47.000 δηλώσεις, ενώ οι συλληφθέντες για ιδεολογικούς λόγους ανέρχονταν σε 50.000. Τα νούμερα βέβαια θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με πάσα επιφύλαξη, αφού η ιστορική έρευνα σήμερα τα θεωρεί υπερβολικά.

* Ο Γεώργιος Σαρρής είναι δημοσιογράφος-μέλος της ΕΣΗΕΑ, τιμηθείς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το Βραβείο Αθ. Μπότση για την αντικειμενική και με πληρότητα παρουσίαση ιστορικών πολιτικών θεμάτων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

150
σχόλια
 1. avatar Γεωργιάδης Δημήτρης

  Το άρθρο με ποια γραμματική και συντακτικό έχει γραφεί;

 2. avatar Πατερούλης B e r i a

  Σύντροφοι να αναζητήσετε και να μελετήσετε α) Τα πρακτικά της γ΄ "πλατειάς ολομέλειας", β) Το σύμφωνο Ρίμπεντροπ/Μόλοτωφ, γ) Το βιβλίο του Μανούκα για το "παιδοφύλαγμα" και τέλος δ) Τα πρακτικά από την συνάντηση Ζαχαριάδη/Χότζα. Μόνο οι αγωνιστές του "τιμημένου"...

 3. avatar Skooby

  Για το μπουλκες συντροφια και για την τασκενδη να μας πειτε κατι. Εκει που δεν υπηρχε Μεταξας, ποιοι μοναρχοφασιστες σας βασανιζαν...Καταραμενοι κατσαπλιαδες.

 4. avatar αυτη η χωρα χρειαζεται περισσοτερους

  ηρωες σαν τον Χρήστο Μαλτέζο και λιγοτερους προδοτες Μεταξαδες

 5. avatar το πιο αστειο ειναι

  οτι η δεξια μιλαει για ηρωισμο αλλα παντα προδοτες βγαζει. ειτε ειναι γερμανοτσολιαδες ειτε χουντικοι παντα πιονια και προδοτες

 6. avatar Βασίλειος ο Β’

  Θυμάμαι τους κουμουνιστές να περηφανεύονται για το πόσα αθώα γυναικόπαιδα έσφαξαν με τα κονσερβοκούτια τους στον Συμμοριτοπόλεμο του 1944. Επίσης συνεχώς μας λένε ότι με την πρώτη ευκαιρία θα το επαναλάβουν. Διαβάστε το βιβλίο "Ελένη" του Νίκου Γκατζογιάννη που περιγράφει το θάνατο της μητέρας του από τα κουμουνιστικά τέρατα για να πάρετε μια ιδέα του τι σημαίνει κουμουνιστής.

  1. avatar agilotos.stravos

   Που τα θυμασαι ρε μπαρμπα Βασιλη,ποσο χρονων εισαι 120?
   Κι αλλοι αριστεροι εχουν περιγραψει σε βιβλια τις εξοριες και τις εκτελεσεις των γονιων τους αλλα δεν εγιναν σημαιες αφου ηταν τραβηγμενα κι εντελως υποκειμενικα.Εσεις γιατι τοσο πολυ επιμενετε σε μια αμερικανικη παραγωγη που σκοπο εχει να βλαψει γενικα τον κομμουνισμο και σε βαθος την ιδια την πατριδα σου?
   Ολοκληρο βιβλιο για να περιγραψει εναν θανατο?Κι επειδη ηταν της μητερας του λογικα θα ειναι αντικειμενικο ετσι?Και γιατι την Ελενη συγκεκριμενα κ οχι της γειτονισσα της βρε Βασιλη?Μηπως δεν εδινε το μισο λαδι στα κομμουνια και το καβαντζωνε σε καμμια σπηλια?
   Αυτη δεν επρεπε να την ελεγαν Γκατζογιαννη,αλλα Γκαβαντζογιαννη!

   1. avatar Βασίλειος ο Β’

    Δεν χρειάζεται να είσαι μεγάλος σε ηλικία για να γνωρίζεις Ιστορία. Αρκεί να μην είσαι αγράμματος κομμουνιστής κατσαπλιάς.

    1. avatar Yagoda.

     Από την απάντησή του στο σχόλιό σου αντιλαμβάνεσαι (κι εσύ και όποιος δεν εθελοτυφλεί) ότι αν τους δοθεί ξανά η ευκαιρία, ξανά τα ίδια θα κάνουν. Σιγά το νέο θα μου πεις... το λένε και επισήμως (αν και 'ευσχήμως').

     1. avatar agilotos.stravos

      Ενω εσυ οταν ξαναδεις τον κατακτητη θα σταματησεις να κυνηγας κομμουνια,πατριωτες,αναρχικους και θα πολεμησεις τον εχθρο ε?

     2. avatar Yagoda.

      Κουμμούνια, πατριώτες και αναρχικοί στην ίδια πρόταση μαζί δεν πάνε.

 7. avatar Milt the Greek

  Χωρίς να είμαι υπέρ των βασανιστηρίων,κάθε άλλο
  ευτυχώς όμως που δεν πέσαμε
  στον κομμουνισμό.

 8. avatar D23

  Ήταν ένας ήρωας σε λάθος κοσμοθεωρία.

 9. avatar η ιστορία πονάει

  Μη φοβόσαστε ρε φασίστες. Εσείς έτσι κι αλλιώς είστε "γάτες με πέταλα". Το έχετε συνηθίσει το πετάλωμα.

 10. avatar Δημητρης40

  Για τους σαδιστικους βασανισμους των ελληνων κομμουνιστων εναντιον
  συμπατριωτων τους π.χ στον Φενεό κορινθιας το 43-44,θα γραψετε κατι???

  1. avatar Δημητρης40

   σας πειραζει πολυ να διαβαζετε τι αισχοι κανατε ε;;;;;

   1. avatar agilotos.stravos

    Δημητρη στον Φεννεο τοτε τα κομμουνια εκτελουσαν προδοτες,δοσιλογους,συνεργατες των γερμανων κ γενικα οσους ηταν αρνητικοι να βοηθησουν την Εθνικη Αντισταση.Αυτο εσεις οι εθνικοφρονες παντα το κρυβετε λες κι εσφαζαν στη τυχη οι αριστεροι.
    Επρεπε να σου στειλω συζητησε με ομοιδεατη σου εδω μεσα που αποδειχθηκε οτι τα τρελα νουμερα των θυματων των σταλινοφασιστων (8000-9000 ελεγε) ηταν τραβηγμενα αφου μιλαμε για ολοκληρες εκκαθαρισεις χωριων πραγμα που ποτε δεν εγινε.Θελω να πω οτι αν στα γυρω χωρια ο πληθυσμος τοτ ηταν 200,500,1000 τα νουμερακια σας δε βγαινουν.Στην πραγματικοτητα οι ανασκαφες που εγιναν εκει (δυστυχως δε θυμαμαι πηγη)εφεραν στο φως τουλαχιστον 150 σκελετους.Εκαναν εγκληματα τα κομμουνια τοτε,αλλα αν γραφετε την ιστορια με διαστρεβλωσεις χανετε το δικιο σας

    1. avatar Xountalas

     Στραβε, τα σταλινοσυντροφια, οποιους δολοφονουσαν τους χαρακτηριζαν ολους δωσιλογους ,συνεργατες κλπ.Θυμαμαι οταν διαβαζα ενα βιβλιο για τα Δεκεμβριανα, ενας κοκκινομυαλος διηγουταν την προσωπικη του ιστορια ,οταν ειχε συλληφθει απο ομοιδεατες του και ενω τον πηγαιναν για εκτελεση, για καλη του τυχη τον αναγνωρισε ενας παλιος του συντροφος και τον εσωσε απο τι κοκκινο αποσπασμα των συντροφων!Γι αυτο σιυ λεω Στραβε, αστο!Οπως γραφω και σε αλλο σχολιο, εγκληματα επιπεδου ISIS.Το ιδιο μισος με τα σταλινοσυντροφια βγαζετε κι εσεις.Ετοιμοι ειστε για τα ιδια εγκληματα αν σας δοθει η ευκαιρια.Ευτυχως εσεις ειστε λιγοι και το Κρατος αν θελει ( και ΔΕΝ θελει γιατι ειστε ΧΡΗΣΙΜΟΙ) σας εξουδετερωνει το επομενο πρωι!

     1. avatar agilotos.stravos

      Αυτες ειναι γνωστες ιστοριες.Κι εγω μπορει να διαβασα οτι ενας μπλεμυαλος διηγουταν την προσωπικη του ιστορια ,οταν ειχε συλληφθει απο ομοιδεατες του και ενω τον πηγαιναν για εκτελεση, για καλη του τυχη τον αναγνωρισε ενας παλιος του συντροφος.Δε λεει κατι.Αυτο που λεει η ιστορια ηταν οτι τα κομμουνια ηταν οι διωκομενοι,αυτοι εκαναν τα λιγοτερα εγκληματα.Γιατι αν εκαναν τα περισσοτερα οι εθνικοφρονες θα επαιρναν τα βουνα.Αν ζουσαμε στην Εσθονια θα σου εδινα δικιο.Το θεμα ειναι οτι κ οι μεν κ οι δε διαστρεβλωνετε τα νουμερα.Στον Φενεο ηταν πολυ λιγοτεροι
      Χαχα.Εδω δε μπορει να εξουδετερωσει μια πλατεια σε ενα πρωι θα εξουρετερωσει ολοκληρο κινημα?Η μηπως οι αλλοι θα κατσουν με σταυρωμενα χερια?Μια επισκεψη στα νεκροταφια φασιστων,αστυνομικων,πολιτικων και γενικα εξουσιαστων απο αυτους που προσκυνας θα σε κανει ν'αλλαξεις γνωμη.Λιγο.

   2. avatar CORVUS_CORAX

    Εσενα σ' ενοχλει οταν βγαινουν τα εγκληματα σας στην φορα; Παρασιτα αριστεροι.

   3. avatar grondi

    Τα "αίσχοι" ναι, πονάνε πολύ.

 11. avatar βκα

  Αυτές οι ............γλαφυρές λεπτομέρειες από ποιους αυτόπτες μάρτυρες προήλθαν;

 12. avatar TEDDIE

  Απ΄τη μία τό ΕΑΜ, (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο), πού δέν έριξε ούτε σφαίρα ενάντια σέ κατακτητή, (Ιταλό ή Γερμανό), παρά μόνο κατέβαινε στά χωριά καί άρπαζε τρόφιμα καί παιδιά, (όλοι τό ξέρουν, μή μακρηγορούμε..)κι απ' τήν άλλη η πονεμένη ιστορία τού ''έλληνα'' πού έκανε ''αγώνα'' γιά νά μάς πουλήσει στή σοβιετική ένωση.(Απ΄τούς ομοίους του, σήμερα κλαίμε τή Μακεδονία, καί δέν είδαμε ακόμα τά χειρότερα) ΌΣΟΝ ΑΦΟΡΆ ΤΉΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΎ ΑΣΤΥΝΟΜΊΑ, Ακόμα καί σήμερα, άν ''κλέψεις'' ένα καρβέλι ψωμί καί σέ πάνε γιά ανάκριση, θά ομολογήσεις ότι εσύ σκότωσες τόν κέννεντυ, κι άς γεννήθηκες τό 1970.... Καί γιά νά έχουν ινδάλματα τά παιδιά, κάντε τον κι άυτόν ήρωα, και βάλτε τ'όνομάτου σέ κάνα δρόμο, όπως μέ τό μαστουρωμένο πρεζόνι πού μπήκε νά κλέψει, γιά νά προχωρήσει αξιοπρεπώς η Ιστορία τής Πατρίδας μου....

 13. avatar Ποσο μπροστα!!!

  Με τοσες καταγεγραμμενες και δραματοποιημενες λεπτομερειες, αναμφιβολα πρεπει οι Ελληνικες φυλακες και τα αστυνομικα τμηματα, απο εκεινη την εποχη ακομη να διεθεταν...καμερες υψηλης τεχνολογιας, που κατεγραφαν ακομη και τις εκφρασεις προσωπου.

 14. avatar ΔΓ

  Αν δεν σας αρέσουν αυτά τα παραμύθια, να μας πείτε εκείνο με τους γερμανοτσολιάδες, τότε που απελευθέρωσαν την Ελλάδα. Τα ίδια παραμύθια έκαναν και οι επόμενοι χουντικοί. Όλοι παραμυθάδες είναι, εκτός από τους μπαντριωντες.

 15. avatar Τειρεσίας

  Το κατάλαβα οι δεξιοί είναι βασανιστές δολοφόνοι και όλοι οι Κομουνιστές είναι τα θύματα. . Ο ΒΕΛΟΥΧΙΟΤΗΣ ΗΤΑΝ ΑΓΙΟΣ?? , ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΗΣ ΑΚΟΜΑ , Η ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΉΘΕΙΑ Η ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΔΡΑΚΟ ΤΟΥΣ. ΠΑΝΤΟΣ Ο ΚΟΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΤΙΝΕΙ ΝΑ ΕΞΑΛΕΊΦΘΕΙ ΣΑΝ ΤΗΝ ΧΟΛΕΡΑ . ΚΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΚΟΝΣΕΡΒΟΚΟΎΤΙΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΙΔΕΕΣ.

 16. avatar ΑΝ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΚΟΥΚΟΥΕΔΕΣ

  ΘΕΛΑΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΑΝ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑ ΣΑΣ ΕΚΑΜΑΝ
  Ή ΜΑΛΛΟΝ ΛΙΓΑ ΣΑΣ ΕΚΑΜΑΝ....

 17. avatar MEGARA

  Ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην Ελλάδα είναι ότι μετά τον 2ο Παγκόσμιο οι προδότες φασίστες δεν εκτελέστηκαν όπως έγιναν σε άλλες χώρες. Ο Μεταξάς ένας σπιούνος και προδότης ήταν όπως και αυτοί που τον υποστήριζαν. Αν δεν ήταν οι Προοδευτικοί Έλληνες και μέσα σ αυτούς είναι και οι κομουνιστές δεν θα υπήρχε αντίσταση εναντίον των Γερμανών. Όσοι σκούζετε και ελεεινά βρίζετε είστε σαν τους προδότες που δείχνανε στους ναζί τους πατριώτες Έλληνες.

 18. avatar απλα δημοκρατικά

  Ποτέ δεν είναι κάτι μονόπλευρο...Διαβάστε και το βιβλίου του Γιώργη Μανούκα (γενικός επιθεωρητής παιδομαζώματος)...και δημοσιεύστε κι απο εκεί κάτι...

 19. avatar Πετάλωμα…

  Πολύ καλή ιδέα...με την πρώτη ευκαιρία θα το εφαρμόσω.

 20. avatar Χαχαχιχι…

  Που τα βρισκουν οι αριστεροι...αλλα κ μια πιθανοτητα να υπαρχει κ να εγινε αυτο μακαρι να ξαναζωντανευε αυτος ο τροπος αντιμετωπισης.μονο ετσι θα ξαναγινουμε χωρα!ζητω ο παπαδοπουλος!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...