45
loading
Γράφει
ο Γεώργιος Σαρρής
Φωτογραφίες
Αρχείο Γεώργιου Σαρρή

Μια από τις προτεραιότητες της Μεταπολίτευσης ήταν να δικαστούν οι υπαίτιοι της σφαγής του Πολυτεχνείου.

Έτσι λοιπόν, στις εννέα το πρωί της Πέμπτης 16 Οκτωβρίου 1975, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού που προηγουμένως είχαν δικαστεί οι Απριλιανοί, κάθισαν 32 στελέχη του καθεστώτος για εγκλήματα που σύμφωνα με το κατηγορητήριο διέπραξαν κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου (15-17 Νοεμβρίου 1973) αλλά και τις ημέρες που ακολούθησαν, αφού είχε κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους αρκετοί πολίτες τα επόμενα εικοσιτετράωρα, όχι μόνο πέριξ του πανεπιστημιακού ιδρύματος αλλά και σε απομακρυσμένες περιοχές της Αθήνας από «ευσυνείδητους» αστυνομικούς της ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Η δίκη κράτησε δυόμιση μήνες, με τις συνεδριάσεις να διεξάγονται όλες τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας μέχρι και την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1976.

Τα όσα ακούστηκαν από τους περίπου 290 μάρτυρες (237 κατηγορίας και 47 υπεράσπισης) προκάλεσαν σοκ τόσο στον πρόεδρο του Πενταμελούς Εφετείου Ιωάννη Κουσουλό, τον εισαγγελέα της έδρας Νικόλαο Γανώση και τους υπόλοιπους δικαστές όσο και στο ακροατήριο που είχε γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα.

Δέχθηκε τη σφαίρα βγαίνοντας από τον τηλεφωνικό θάλαμο
Η Ειρήνη Μουστάκα επιδεικνύει στο δικαστήριο τη σφαίρα

Μια νεαρή κοπέλα, η Ειρήνη Μουστάκα, κατέθεσε ότι τον Νοέμβριο του 1973 ήταν μαθήτρια λυκείου. Την Παρασκευή 16 εκείνου του μηνός γύριζε από το φροντιστήριο που βρισκόταν στο κέντρο της Αθήνας προς το σπίτι της στην Κηφισιά.

Πήγε να πάρει τον ηλεκτρικό αλλά διαπίστωσε ότι τα δρομολόγια δεν εκτελούνταν. Βρίσκει έναν τηλεφωνικό θάλαμο στην πλατεία Βικτωρίας και επικοινωνεί με τον πατέρα της για να του πει ότι θα αργήσει. Ο πατέρας της, την συμβουλεύει να μείνει εκεί που βρίσκεται μέχρι να έρθει να την πάρει. Μόλις η κοπέλα βγαίνει από τον θάλαμο, αισθάνεται κάτι ζεστό να της διαπερνά το μάγουλο.

Το τανκ στο Πολυτεχνείο
Η Ειρήνη Μουστάκα όση ώρα μιλούσε στο δικαστήριο κρατούσε στο χέρι τη σφαίρα που δέχθηκε

Το πρόσωπό της πλημμυρίζει στα αίματα. Ένας ελεύθερος σκοπευτής μόλις την είχε πυροβολήσει από την ταράτσα ενός κοντινού κτιρίου. «Ένιωσα μια γλυκιά αίσθηση στο μάγουλο και στη συνέχεια ένα βόμβο μέσα στο στόμα μου λες και έσκασε βόμβα. Και βλέπω έναν πίδακα αίματος να ξεπηδάει από το στόμα μου» θα πει αργότερα. Η σφαίρα είχε τρυπήσει το μάγουλό της, είχε κόψει τη γλώσσα και είχε καρφωθεί στο σαγόνι. Έζησε από θαύμα. Όση ώρα μιλούσε στο δικαστήριο κρατούσε στο χέρι τη σφαίρα, την οποία έδειχνε προς την έδρα. Από τη βαλλιστική εξέταση αποδείχθηκε ότι είχε φύγει από όπλο του Ελληνικού Στρατού.

«Ο Ντερτιλής πυροβόλησε και είδα μια άσπρη μικρή λιμνούλα από μυαλά»
Ο Νικόλαος Ντερτιλής με το περίστροφο στο χέρι

Συγκλονιστική όμως ήταν και η κατάθεση του 21χρονου Αντώνη Αγριτέλη, προσωπικού οδηγού του ταξίαρχου Νικόλαου Ντερτιλή, ενός δηλαδή εκ των πρωταίτιων της Χούντας. Στην ένορκη βεβαίωση που κατατέθηκε στο δικαστήριο ανέφερε πως «την Παρασκευή το απόγευμα (σ.σ. της 16ης Νοεμβρίου 1973) τον παρέλαβα από το σπίτι του και τον μετέφερα με το τζιπ στην Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών στην οδό Σταδίου 10, γύρω στις επτά το βράδυ. Κατά τις 10 η ώρα βγήκε ο Ντερτιλής μαζί με κάποιον ανώτερο αξιωματικό της Αστυνομίας και έφυγαν. Πότε επέστρεψαν δεν τους αντελήφθην.

Στις 4 ή 4:30 ξημερώνοντας Σάββατο (σ.σ. 17 Νοεμβρίου) παρέλαβα τον Ντερτιλή και τον μετέφερα από την ΑΣΔΕΝ στο Πολυτεχνείο με το τζιπ. Σταμάτησα κοντά στην κατεστραμμένη πύλη, ο Ντερτιλής κατέβηκε και συζητούσε με κάποιον αξιωματικό της Αστυνομίας. Ξαφνικά αντελήφθην φασαρία και φωνές προς τη μεριά της διασταύρωσης Πατησίων και Στουρνάρα. Παρετήρησα ότι αστυφύλακες έδερναν έναν νεαρό. Ξαφνικά αυτός κατόρθωσε να αποσπασθεί από τους αστυφύλακες. Τότε ο Ντερτιλής, που μόλις είχε αντιληφθεί το επεισόδιο, έβγαλε από το μπουφάν του το περίστροφό του και πυροβόλησε χωρίς να πολυσκεφθεί.

Η κλασική φωτογραφία της στιγμής που το άρμα εισβάλλει στο Πολυτεχνείο

Ο νεαρός έπεσε σαν κοτόπουλο. Έμεινε επί τόπου ακριβώς στην διασταύρωση Πατησίων και Στουρνάρα, προς την πλευρά της Ομόνοιας. Εγώ φαντάστηκα ότι του έριξε στα πόδια και περίμενα να κινηθεί. Όταν όμως είδα να σχηματίζεται μια λίμνη από αίμα και μια μικρή άσπρη λιμνούλα από μυαλά, κατάλαβα ότι τον πυροβόλησε στο κεφάλι και ήταν ήδη νεκρός. Μετά, σαν να μη συνέβαινε τίποτα, μπήκε στο τζιπ και κτυπώντας με στην πλάτη, μου είπε «με παραδέχεσαι ρε; Σαράντα πέντε χρονών άνθρωπος και με τη μια τον πέτυχα στο κεφάλι». Εγώ τα είχα χάσει και ήμουνα φοβερά ταραγμένος και φοβισμένος.

Συνεχίσαμε προς την Πατησίων και φθάσαμε στο Μουσείο. Εκεί κάποιος υπάλληλος των τρόλεϊ ήταν μπλοκαρισμένος και οι αστυφύλακες του φώναζαν και τον έσπρωχναν. Ο Ντερτιλής κατέβηκε απ’ το τζιπ, κόλλησε το περίστροφό του στο στομάχι του ανθρώπου και τον φοβέριζε ότι θα τον σκοτώσει αν δεν εξαφανιστεί.

Πολυτεχνείο
Ο πρόεδρος της έδρας δάκρυσε πολλές φορές με όσα άκουγε και καλυπτόταν για να μην τον πάρουν χαμπάρι
«Βαράτε στο ψαχνό τα παλιόπαιδα»

Μετά προχωρήσαμε προς τον ΟΤΕ όπου ευρίσκοντο αρκετοί πολίτες. Ο Ντερτιλής έβγαλε το περίστροφό του και άρχισε να πυροβολεί χωρίς να μπορώ να διαπιστώσω αν χτυπήθηκε κανείς. Από τον ΟΤΕ γυρίσαμε πίσω και φθάσαμε στα Χαυτεία ακριβώς έξω από τον. Ενώ δεν είχαμε σταματήσει ακόμη, ο Ντερτιλής αντελήφθη πάνω από τον Κινηματογράφο «Αλάσκα» πολίτες που είχαν αποκλεισθεί. Κατέβηκε αμέσως από το αυτοκίνητό του και διέταξε τους ΛΟΚατζήδες να κάνουν έφοδο και να τους πιάσουν. Ο ίδιος έδινε διαταγές με το περίστροφο στο χέρι λέγοντας: “Βαράτε στο ψαχνό, πέντε παλιόπαιδα θα μας κάνουν ό,τι θέλουν;” Μετά από λίγο, οι ΛΟΚατζήδες κατέβασαν τριάντα περίπου άτομα και τους έβαλαν επάνω σε καμιόνια και τους πήραν.

Από το σημείο εκείνο φύγαμε και πήγαμε στην οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου και Μάρνη, σε μια υπηρεσία της Χωροφυλακής. Το διεπίστωσα αυτό, γιατί μόλις κατέβηκε ο Ντερτιλής έτρεξαν οι Χωροφύλακες και τον υποδέχτηκαν. Αυτός όμως τους είπε, σαν να τους μάλωνε, «τι φοβάστε ρε; Βαράτε στο ψαχνό, εγώ έκανα την αρχή.”. Τότε κατάλαβα ότι είχε μαθευτεί η πράξις του Ντερτιλή. Μετά από μέρες με ρώτησε ο Ντερτιλής: “Θυμάσαι ρε, αυτόν που πυροβόλησα στο Πολυτεχνείο; Ε, τη γλύτωσε τελικά».

Φυσικά ήταν προφανής ο σκοπός του, ήθελε να απαλύνει την τρομερή εντύπωση που μου είχε δημιουργήσει με τον φόνο που έκανε εν ψυχρώ και να τον λησμονήσω. Αλλά το φοβερό αυτό γεγονός θα το θυμάμαι σ’ όλη μου τη ζωή. Έκανα πως τον πίστεψα αλλά δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία ότι ο νεαρός ήταν νεκρός. Πράγμα που το διάβασα αργότερα στις εφημερίδες. Μετά από αρκετές μέρες μ’ έδιωχναν με δυσμενή μετάθεση στο Πολύκαστρο. Με κάλεσε ο Ντερτιλής και μου είπε: «Παιδί μου, δεν πρέπει να ξεχνάς ένα πράγμα, ότι στην Υπηρεσία μας ό,τι ακούμε και ό,τι βλέπουμε μένει για την Υπηρεσία, δεν το λέμε αυτό ούτε στην μάνα μας». Κατάλαβα τι εννοούσε. Η μετάθεσή μου στο Πολύκαστρο γινόταν επειδή ήμουν προσωπικός οδηγός του Ντερτιλή. Την δικαιολόγησαν όμως ότι είχα σπάσει τον καθρέπτη του αυτοκινήτου του και για τιμωρία έπαιρνα την μετάθεση αυτή.

Επίσης, θέλω να προσθέσω ότι κατά την διάρκεια των γεγονότων του Πολυτεχνείου ο Ντερτιλής έλεγε συνεχώς σε όποιον συναντούσε, «βαράτε στο ψαχνό». Έλεγε ακόμη σε μερικούς άλλους ότι: «Όταν δείτε τέσσερα, άτομα τον έναν να τον σκοτώνετε και τους τρεις να τους βάζετε στο καμιόνι».

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Ντερτιλή όμως δεν δέχθηκε την μαρτυρία του νεαρού Αντώνη Αγριτέλη, υποστηρίζοντας πως δεν υπήρξε ποτέ προσωπικός οδηγός του Ντερτιλή. Εκείνος για να αποδείξει ότι ήξερε καλά τον πραξικοπηματία, άρχισε να δίνει λεπτομέρειες: «Μ' έστελνε να του αγοράζω τσιγάρα Dunhill και να επισκευάζω τον αναπτήρα του μάρκας Ronson σ΄ ένα μαγαζί στην Βουκουρεστίου». Μάλιστα υπήρξε ένα πρόσωπο που εντόπισε το μαγαζί επισκευής αναπτήρων και βρήκε όντως απόδειξη επισκευής στο όνομα Ντερτιλής. Το πρόσωπο αυτό ήταν ο Στέλιος Λογοθέτης, μετέπειτα δήμαρχος Νίκαιας και ακολούθως του Πειραιά.

Ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούσαν από ταράτσες
Πλήθος κόσμου έξω από το Πολυτεχνείο

Ένας άλλος μάρτυρας σημείωσε ότι το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 1973, «κατά την 10ην πρωινήν ώραν, διήρχοντο άρματα μάχης εκ της οδού Πατησίων και οι υπάλληλοι του ΟΤΕ, οι οποίοι ειργάζοντο εις το νέον κτίριον, έσπευσαν εις τα παράθυρα να ίδουν τα άρματα. Τότε είδον, όπως κατέθεσαν επ’ ακροατηρίου οι μάρτυρες Παν. Ασδεράκης, Εμ. Μαρουφίδης, Ιωάννης Χατζηχριστοφής και Αλ. Βερνάρδος, ότι εις την ταράτσαν του κτιρίου της οδού Πατησίων (που έδρευε ο O.Τ.Ε.) είχον ακροβολισθή τρεις έως τέσσερις στρατιώται και επί κεφαλής των ήτο ένας νεαρός αξιωματικός με κράνος, υψηλός, και μελαχροινός με στολήν εκστρατείας, ο οποίος με το περίστροφον εις το χέρι και επί του τοιχείου της ταράτσας επυροβόλει προς τα κάτω. Κατά την ώραν εκείνην ουδεμία διαδήλωσις εγένετο».

Το Πολυτεχνείο μετά την εισβολή του τανκ
Τον αναγνώρισε από τη βέρα

Η νεαρή Θεοδώρα Φάμελου από την πλευρά της, περιέγραψε στο δικαστήριο τη στιγμή που έμαθε για τη δολοφονία του συζύγου της. Είχε πάει στο Ρυθμιστικό Κέντρο Διαλογής Ασθενών επί της λεωφόρου Μεσογείων (εκεί που βρίσκεται σήμερα το γενικό κρατικό νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς») και τον αναζητούσε απεγνωσμένα.

«Έδειξα την ταυτότητα του άντρα μου που κρατούσα και ρώτησα αν γνωρίζουν τίποτα για την τύχη του, λέει. Έβγαλαν τρεις κόλλες αναφοράς με ονόματα νεκρών και τραυματιών. Δεν υπήρχε μέσα το όνομά του. Τη στιγμή εκείνη έφτασε ένα αυτοκίνητο και ένας μεσήλικας αστυνομικός φώναξε: «Κρίμα, έχουμε μέσα ένα γεροδεμένο ψηλό παλικάρι και είναι σκοτωμένο». Πλησίασα. Τους ρώτησα αν φορούσε βέρα. Μου έφεραν μια βέρα που είχε μέσα γραμμένο τ’όνομά μου. Κατάλαβα. Κατέρρευσα. Ήταν ο άντρας μου το νεκρό παλικάρι. Τον είχαν πυροβολήσει στον κρόταφο. Τι κεφάλι του ήταν μελανιασμένο. Ένας αστυφύλακας μου είπε: «Κάνε το σταυρό σου γιατί δεν τον πετάξαμε με τους άλλους στον λάκκο...».  

Ο Παπαδόπουλος πίστευε ότι είναι ακόμη «Πρόεδρος Δημοκρατίας»
Γεώργιος Παπαδόπουλος

Όπως ήταν αναμενόμενο αρκετές από τις μαρτυρίες ήταν συνταρακτικές, με τον πρόεδρο του δικαστηρίου Ιωάννη Κουσουλό να παραδέχεται αρκετά χρόνια αργότερα σε συνέντευξή του ότι «πολλές φορές δάκρυσα και καλυπτόμουν για να μην με πάρουν χαμπάρι». Η εκτίμησή του είναι ότι επικεφαλής των πραξικοπηματιών ήταν εξαρχής ο Δημήτριος Ιωαννίδης, «ένας σκοτεινός τύπος που κινούσε τα νήματα από το υπόγειο» (είχε άλλωστε το προσωνύμιο «αόρατος δικτάτωρ»), ο οποίος είχε ανατρέψει τον Γεώργιο Παπαδόπουλο μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Παρ’ όλα αυτά ο δεύτερος επιχειρούσε με όλους τους τρόπους να αποδείξει ότι αυτός ήταν ακόμη ο αρχηγός. Στο πλαίσιο αυτό υπέβαλλε ένσταση με την οποία αμφισβήτησε την αρμοδιότητα του δικαστηρίου να κρίνει τις πράξεις του, ισχυριζόμενος ότι ως… Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν «ανεύθυνος αρχών» και άρα δεν μπορούσε να δίνει λόγο σε κανέναν.

Το δικαστήριο απέρριψε την ένστασή του με το πολύ λογικό αιτιολογικό ότι η κυβέρνησή του είχε προέλθει κατόπιν πραξικοπήματος και άρα ήταν παράνομη. Ως εκ τούτου, δεν προστατευόταν από καμία νομοθετική διάταξη.

Παπαδόπουλος και Ιωαννίδης στο εδώλιο του κατηγορουμένου
Οι ποινές που επιβλήθηκαν στους πρωταίτιους

 Από τους 32 κατηγορούμενους καταδικάστηκαν οι 20 και απαλλάχθηκαν οι υπόλοιπο 12.

Ειδικότερα:  

 • Ο Δημήτριος Ιωαννίδης (ως επικεφαλής της στρατιωτικής αστυνομίας - ΕΣΑ την εποχή της εξέγερσης) καταδικάστηκε σε 7 φορές ισόβια για ηθική αυτουργία σε ισάριθμες ανθρωποκτονίες από πρόθεση, 25 χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση για ηθική αυτουργία σε 38 απόπειρες ανθρωποκτονιών και πρόκληση διάπραξης κακουργημάτων, καθώς και διαρκής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Ακούγοντας την ποινή ζητά ειρωνικά να στον στήσουν στο εκτελεστικό απόσπασμα.
 • Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος (ως εν ενεργεία δικτάτορας την εποχή της εξέγερσης) καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονίες από πρόθεση και απόπειρες ανθρωποκτονιών, καθώς και με δεκαετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά προκλητικός διαολοστέλνοντας τους δημοσιογράφους που τον προσέγγισαν προκειμένου να του αποσπάσουν μια δήλωση.
 • Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Σταύρος Βαρνάβας καταδικάστηκε σε 3 φορές ισόβια για ηθική αυτουργία σε ισάριθμες ανθρωποκτονίες από πρόθεση και 25 χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση για ηθική αυτουργία σε 17 απόπειρες ανθρωποκτονιών και πρόκληση διάπραξης κακουργημάτων. Και σε αυτόν επιβλήθηκε διαρκής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.
 • Ο ταξίαρχος εν αποστρατεία Νικόλαος Ντερτιλής καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και διαρκής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για ανθρωποκτονία από πρόθεση του διερχόμενου από τη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Σουρνάρη, φοιτητή Μιχάλη Μυρογιάννη. Τον είχε πυροβολήσει στο κεφάλι με το υπηρεσιακό του περίστροφο, χωρίς κανέναν δισταγμό.
 • Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Κωνσταντίνος Μαυροειδής, τότε αρχηγός της ΑΣΔΕΝ (Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων) καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 χρόνων κατά συγχώνευση και 7 χρόνων στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων, για απλή συνέργεια σε έξι ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως και 37 απόπειρες ανθρωποκτονιών. Το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου.
 • Ο στρατηγός εν αποστρατεία Δημήτριος Ζαγοριανάκος, τότε αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη και 7 χρόνια στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, για απλή συνέργεια ανθρωποκτονιών και αποπειρών ανθρωποκτονιών. Το δικαστήριο αναγνώρισε και σ’ αυτόν το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.
 • Ο υποστράτηγος εν αποστρατεία Παντελής Καραγιάννης, πρώην υπαρχηγό της Χωροφυλακής, καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση και 10 χρόνια στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, για απλή συνέργεια σε τρεις ανθρωποκτονίες και 17 απόπειρες ανθρωποκτονιών.
 • Ο πρώην έφεδρος ανθυπολοχαγός Ιωάννης Λυμπέρης, καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση και 8 χρόνια στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για δύο ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως και μία απόπειρα ανθρωποκτονίας.
 • Ο αστυφύλακας Αθανάσιος Σταυράκης, καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη και 5 χρόνια στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Και στο εν λόγω πρόσωπο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου.
 • Ο υποστράτηγος εν αποστρατεία Μιχαήλ Ρουφογάλης, τότε διοικητής της ΚΥΠ (Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών) καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλάκιση για πρόκληση προς διάπραξη κακουργημάτων και πλημμελημάτων.
 • Ο υπίλαρχος εν αποστρατεία Μιχαήλ Γουνελάς, επικεφαλής του άρματος που εισέβαλε στο Πολυτεχνείο το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου 1973, καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση κατά συγχώνευση για αυτουργία στη σωματική βλάβη σε βάρος της φοιτήτριας Πέπης Ρηγοπούλου, καθώς και για «φθορά πραγμάτων χρησιμευόντων στο κοινό όφελος».
 • Ο ιδιωτικός υπάλληλος Δημήτριος Πίμπας, πρώην πράκτορας της ΚΥΠ, καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση για πρόκληση προς διάπραξη κακουργημάτων και πλημμελημάτων, ενώ στον καταδικασθέντα αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.
 • Τέλος, δώδεκα κατηγορούμενοι τιμωρήθηκαν με ελαφρύτερες ποινές (από 5 μήνες έως 10 χρόνια κάθειρξη) για διάφορες κατηγορίες, κυρίως για ηθική αυτουργία σε επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Για ποινές μικρότερες του ενός έτους υπήρχε το δικαίωμα της εξαγοράς. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο του 1977 η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό και αυτή τη φορά τα περισσότερα από τα ήσσονος σημασία πρόσωπα της δίκης αθωώθηκαν.

* Ο Γεώργιος Σαρρής είναι δημοσιογράφος – μέλος της ΕΣΗΕΑ, τιμηθείς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το Βραβείο Αθ. Μπότση για την αντικειμενική και με πληρότητα παρουσίαση ιστορικών πολιτικών θεμάτων

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

45
σχόλια
 1. avatar Χουντοκουμμουνιστης

  Έτσι ακριβώς όπως αλλοιώνουν την αλήθεια οι χουντικοί το ίδιο κάνουν και οι κομμουνιστές. Οι μεν χουντικοί να λένε δεν υπήρξαν νεκροί, οι δε κουμμουνιστες να εξωραίζουν τα πράγματα ως προς τις δικτατορίες που είχαν και έχουν εγκαθιθδρύσει τα αδελφά χουντοκουμμουνιστικά κόμματα. Επίσης και οι δύο υπεριφανεύονται για οικονομικές ανθίσεις, για ελευθερίες, για παύση της λαϊκής βούλησης (εκλογές) κλπ. Δεν ξέρω εάν αυτό είναι σύμπτωση ή κρυφή αδελφοσύνη.

 2. avatar χαχαχαχαχαχαχαχα

  μια απο τις ψευτικες επετειους σαν τον αγιο βαλεντινο

  1. avatar Εσύ κύριε χάχα,

   ...ήσουν εκεί και έχεις και άποψη;;;;
   Γιατί εγώ ήμουν..... εκείνο το βράδυ ήμουν στο κέντρο.
   Από σπόντα βέβαια, αλλά έχω ιδία άποψη για το αν είναι ψεύτικη ή όχι.
   Γι\' αυτό μόκο!

   1. avatar Εσύ κύριε επαναστάτη

    Ήμουν κι εγώ παρών....οποτε άσε τα φιλοσοφικα
    Τα φιλιά μου στην Ηλενια.
    χΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑ

 3. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Τόσες δεκαετίες και οι δεξιοί ακόμα δεν έχουν δείξει μεταμελεια για τα εγκλήματα εναντίων του ελληνικού λαού.

  1. avatar Πλιατσικολογος αναρχικός

   Tον Ελληνικό λαό που εμείς μισούμε αλλά και καλά μας ενδιαφέρουν τα εγκλήματα εναντίων του. Όπως πχ η σφαγή της Σμύρνης που ήταν συνωστισμός; Η γενοκτονία του Πόντου που δεν ήταν γενοκτονία μέχρι και ο βιασμός της ανήλικης Μυρτούς ή η Μαρφίν που έγιναν πορείες συμπαράστασης. Ποιόν κοροϊδεύετε ΒΟΥΟΥΟΥΟΥΔΙΙΙΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

 4. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Μαυροψυχοι μισανθρωποι χουντικοι ευτυχώς το καθεστώς σας έπεσε. Ποιος ξέρει πόσους ακόμα αθώους θα παίρνατε στο λαιμό σας για τις ανόητες ιδεοληψίες σας και για τον μισθό από τις ΗΠΑ

  1. avatar Σκαταναρχικοί

   ψεύτες , φασίστες και βοθρόψυχοι ανθέλληνες ηδονίζεστε να δολοφονούνται να βιάζονται και να σακατεύονται Έλληνες.

 5. avatar Ομαδική αριστερή παράκουση ψεύδους και μαζικές εθελο λοβοτομές

  Να μπει στο ρεκόρ γκίνες σαν η wonder woman που έφαγε σφαίρα στο μάγουλο και το δέρμα την απώθησε σαν αλεξίσφαιρο!

  1. avatar Αρκτίνος

   και μπορούσε να μιλήσει με κομμένη γλώσσα!Θαύμα θαύμα!

 6. avatar Καλό σημάδι

  Ωραίος ο Ντερτιλής.

 7. avatar ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ

  Ποναει στους ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ και σε καθε ειδους φασιστοειδους της δεξιας παραταξης η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ για τον πολυτεχνειο και για το ποιον των δικτατορων και των συνεργων τους . Τους ποναει να μαθαινουν οι νεοτερες γενιες των ελληνοπουλων την πραγματικη αληθεια και οχι τα δικα τους ψεμματα ( των ακροδεξιων-φασιστων ).

  1. avatar Αντιαριστερος κι ακροδεξιος

   Και φυσικά οι μάρτυρες είναι ανώνυμοι.
   Χαχαχαχαχαχα
   Σκέφτομαι ποδη προπαγάνδα μας έκαναν όταν ειμασταν μικροί στο νηπιαγωγείο.
   Αλλά να μου πεις εδώ μαθαίνουμε ότι έρχεται ο Άγιος Βασίλης.....
   Ηλενια ζεις!!!!!!
   Χαχαχαχαχαχχααχχαχ

   1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

    Από την ορθογραφία σου πάντως δε φαίνεται ότι πήγες σχολείο. Για αυτό έγινες χουντικος

    1. avatar ERRFTηφτγηρτ

     γατε δεν υπαρχει ορθογραφικο λαθος στην προταση, εκτος του ποδη αντι αντι για ποση λογω ταχυτητος.

 8. avatar Social Distortion.

  Την δεκαετία του ’80, ένας Αλβανός, ένας Αμερικανός κι ένας Αφρικανός πάνε στον άλλον κόσμο και φθάνουν μπροστά στον Άγιο Πέτρο. Προηγείται ο Αφρικανός.
  – Εσύ θα πας στον Παράδεισο, λέει ο Άγιος. Έχεις υποφέρει πολύ.
  Σειρά του Αμερικανού.
  – Κόλαση, αποφαίνεται ο Άγιος. Έχεις καταναλώσει πολύ και καταπιέσει πολλούς.
  Τελευταίος ο Αλβανός.
  – Και συ στην Κόλαση.
  Γουρλώνει τα μάτια ο Αλβανός.
  – Άγιε Πέτρο, εγώ και αν έχω υποφέρει, λέει. Με έχουν βασανίσει, στήνομαι όλη τη νύχτα σε ουρά για ένα μπουκάλι γάλα, με σκοτώνουν στα σύνορα.
  – Άσ΄ τα αυτά πονηρούλη. Κάνεις μια υπέροχη ζωή, αποκρίνεται ο Άγιος. Τι νόμιζες, ότι δεν διαβάζω αλβανικές εφημερίδες;.

  1. avatar Ευπατριδης

   Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα,καλό!

 9. avatar Καλο παραμυθι κι’αυτο…Υπαρχουν οι μαρτυριες του οδηγου του αρματος στο ιου τουμπ και οχι μονο , για τους αδαεις…!

  Καλο παραμυθι κι\'αυτο...Υπαρχουν οι μαρτυριες του ιδιου οδηγου του αρματος στο ιου τπυμπ , και οχι μονο για τους αδαεις...!

 10. avatar Ιστορικός του Μέλλοντος ψευτωλογος

  Αρθρογράφε ο θεός να σε έχει καλά που εφέτες στην μνήμη την τότε εποχή στο σήμερα
  Novartis σκευωρία με ψευδομάρτυρες (ψεφτομαρτηρες) κουκούλες ψευδώνυμα κτλ.

 11. avatar alex

  Η αλλη εφαγε τη σφαιρα στο μαγουλο ,καρφωθηκε στη γναθο και στη φωτο ουτε μια ουλη.Οσο για το νεκρο φοιτητη γιατι δεν λετε το ονομα του.Μηπως Ηλενιος?Ρε ουστ

  1. avatar νικος κολλιας

   αν διαβαζες και καταλαβαινες ,γραφει το ονομα του φοιτητη ,Μοχαλης Μυρογιαννης ,αλλα δεν σε αφηνει το παθος !!

   1. avatar Ευπατριδης

    Βρε τον Μοχάλη...χαχαχαχαχαχα

  2. avatar ALPHA

   Αν μπορούσες να διαβάσεις, θα είχες δει και το όνομά του, άθλιε!

   1. avatar 123456789

    Μην ασχολείσαι με υποκείμενα του είδους αυτού...
    Δεν αξίζει τον κόπο.
    Δεν έχουν ιδέα και ανοίγουν το στόμα να πετάξουν ότι [...] κατεβάσει η γκλάβα τους.
    Πανάθλιοι.

   2. avatar alex

    Αθλιος εισαι και φαινεσαι.Τι να διαβασω τα ψεματα που μας σερθιρουν τα Κουμουνια σαν και του λογου σου 50 περιπου χρονια τωρα?Ο Σοιμπλε που εφαγε σφαιρα στη γναθο παραμορφωθηκε. Η μαρτυρας του πορδοτεχνειου παρεμεινε κουκλα.Ουστ Κουμουνι με τα ψεματα σας μια ζωη.Σας βαρεθηκαμε.Αληθεια για την Ηλενια τι εχεις να πεις.

 12. avatar Social Distortion.

  Ένας Άγγλος, ένας Γάλλος κι ένας Ρώσος προσπαθούν να ορίσουν ο καθένας τι σημαίνει γι’ αυτούς ευτυχία.
  Άγγλος: «Εγώ βιώνω την ευτυχία, όταν τον χειμώνα, μετά από ένα καλό κυνήγιεπιστρέφω σπίτι και με ένα ποτήρι παλιού μπράντι στο χέρι ξαπλώνω στην πολυθρόνα μου, απέναντι από ένα ζωηρό τζάκι…».
  Γάλλος: «Για μένα πάλι, ευτυχία είναι όταν βρίσκομαι σε ένα καλό εστιατόριο, τρώγοντας καλό φαγητό και πίνοντας καλό κρασί με τη συντροφιά μιας όμορφης γυναίκας. Και μετά… Μια νύχτα πάθους…».
  Ρώσος: «Πόσο περίεργοι είστε στο πως βιώνετε την ευτυχία! Για μένα ευτυχία είναι όταν μετά από μία κουραστική μέρα επιστρέφω στο δωμάτιο του κοινοβίου, στο οποίο μένω με τη γυναίκα μου, τα τρία μου παιδιά και την πεθερά μου. Και τη νύχτα μού χτυπάνε δυνατά την πόρτα, την ανοίγω και στο προσκέφαλο στέκονται δυο απειλητικές μορφές με μαύρες καπαρντίνες και με ρωτάνε: “Είσαι ο πολίτης Παραμόνωφ;”. Κι εγώ τους απαντώ: “Όχι, ο Παραμόνωφ δεν είναι εδώ, μένει έναν όροφο πάνω!”. Αυτό είναι πραγματική ευτυχία!».

  1. avatar Manowar1982

   Πσσσ.. Βαθυστόχαστο! Με πολλά νοήματα ναουμε..

 13. avatar Social Distortion.

  Ο Νικίτα Χρουστσιόφ ήταν απασχολημένος σε ένα συνέδριο με την αποκήρυξη του σταλινισμού, όταν ακούστηκε μια φωνή από το βάθος:
  – Αν έτσι αισθάνεσαι τώρα, γιατί δεν μας τα έλεγες και τότε;
  Ο Σοβιετικός ηγέτης βροντοφώναξε:
  – Ποιος το είπε αυτό;
  Ακολούθησε μακρά νεκρική σιγή, την οποία τελικά έσπασε ο Χρουστσιόφ:
  – Τώρα καταλαβαίνεις γιατί!

 14. avatar Social Distortion.

  Δύο στρατιώτες περιπολούν σε μια λεωφόρο της Πράγα, ένας Σοβιετικός και ένας Τσεχοσλοβάκος. Καθώς περνάει από δίπλα τους ένα καμιόνι, πέφτει σε μια λακκούβα και από το τράνταγμα πέφτει έξω μια ράβδος χρυσού. Την βλέπουν και οι δύο και αρχίζουν να τρέχουν να την μαζέψουν. Τρέχει ο Σοβιετικός, τρέχει και ο Τσεχοσλοβάκος. Σπρώχνει ο Σοβιετικός, σπρώχνει και ο Τσεχοσλοβάκος. Βουτάει για να την πιάσει ο Σοβιετικός, βουτάει και ο Τσεχοσλοβάκος. Πιάνει από την μια άκρη ο Σοβιετικός, πιάνει από την άλλη άκρη ο Τσεχοσλοβάκος. Εκεί που τράβαγαν και τσακώνονταν ποιανού είναι και ποιός την είδε πρώτος, κάνει ο Σοβιετικός:
  – Σύντροφε, πώς κάνουμε έτσι; Ντρέπομαι και για τους δυο μας. Κοίτα μας! Σαν καπιταλιστικά γουρούνια κάνουμε. Την ράβδο θα την μοιράσουμε σαν σύντροφοι. Δίκαια. Σοσιαλιστικά.
  Και απαντάει έντρομος ο Τσεχοσλοβάκος:
  – Όχι, όχι, όχι!! Στα δύο θα την μοιράσουμε!

  1. avatar Απάντηση σε: Social Distortion.

   Το άλλο με τον Στάλιν και τα προφυλακτικά το ξέρεις;

   1. avatar Social Distortion.

    Ποια απάντηση ρε ζωντοβολο?
    Ερώτηση έκανες αστοιχειωτε!

 15. avatar gkagkarin.blogspot.com

  17 Νοέμβρη 1973

  Αντιιμπεριαλιστικός ξεσηκωμός με επίκαιρα οράματα

  Ο μεγάλος ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου με τη συμμετοχή εργαζομένων και φοιτητών, στις 17 Νοέμβρη 1973, αποτελεί μια ακόμη χρυσή σελίδα στους αγώνες των ελληνικού λαού ενάντια στους ιμπεριαλιστές. Σελίδα που γράφτηκε με αίμα και αποτελεί συνέχεια των αγωνιστικών παραδόσεων του λαού. Αγώνας αντιιμπεριαλιστικός, ενάντια και στην ξενοκίνητη, τότε, χούντα.
  Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι έκτοτε έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια να αλλοιωθεί το πραγματικό νόημα, οι αιτίες και τα αιτήματα της εξέγερσης. Στόχος είναι να μετατρέψουν το Πολυτεχνείο σε μουσειακό είδος. Προσπαθούν να αποτινάξουν από πάνω του κάθε το αγωνιστικό, κάθε τι που μπορεί να ριζοσπαστικοποιήσει σήμερα τμήματα του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας. Επιχειρούν να βάλουν και αυτήν την εξέγερση στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, χρησιμοποιώντας κάθε λογής επιχειρήματα.
  Η αντικειμενική προσέγγιση, όμως, στα γεγονότα του Πολυτεχνείου - προκειμένου να εξαχθούν και τα κατάλληλα συμπεράσματα για το σήμερα - μας οδηγεί στην ανάγκη να τα εξετάσουμε σε σχέση με την ανάπτυξη των αγώνων του λαού και της νεολαίας, με το επίπεδο οργάνωσης της ταξικής πάλης και την εκτίμηση της στιγμής, εκείνη την περίοδο.
  ....
  https://gkagkarin.blogspot.com/2019/11/17-1973.html

  1. avatar Ευπατριδης

   Περίμενε,τώρα μου έρχεται....

  2. avatar Σφυροδρεπανίζω ακατάπαυστα, αλλά “φώς”… δεν βλέπω. Όλο στο 5,5% είμαι. Και …γκάπα-γκούπα, χράτς χρούτς, γκάπα-γκούπα…

   Βρε φασισταριό που κανείς παντού τα κακά σου εδώ μέσα και προσέχουμε να μην τα πατήσουμε,, εσείς στην αρχή κατηγορούσατε την κατάληψη του Πολυτεχνείου ως υποκινούμενη ενέργεια από ύποπτα κέντρα και μετά μόλις είδατε ότι \"είχε ψωμί η δουλειά\" και πήρε το έκταση το ηεμα, τότε πήγατε και κολλήσατε στον κόσμο για να πάρετε ένα κομμάτι του αγώνα! Τα ξεχάσαμε νομίζετε?
   Και φτάσατε σήμερα ρε φασισταράδες να έχετε καπηλευτεί το Πολυτεχνείο ως δική σας γιορτή, παριστάνοντας και τους μπράβους-πορτιερηδες για το ποιος θα παραστεί εκεί!
   Δεν έχετε ρε ίχνος τσίπας επάνω σας? Είστε τόσο ξεφτιλισμένοι πια?
   Όλοι ρε γύρω σας σάς φασκελώνουν, εσείς βλέπετε δόξα?

   1. avatar Χαχαχαχαχχαχαα!

    Πω πω πω πολυβόλο ο φίλος, τον τελείωσε με την μία τον Σοβιετικό!

 16. avatar Ch7:24-1 Η Λέξη

  Ειρήνη, μέσα Στις Καρδιές όλων των Ελλήνων. Καλημέρα σε όλη την Ελλάδα με τον Ιησού Χριστό. Από Δημιουργίας του κόσμου,μέχρι όλα τα σαλευομενα κατά καούν, και εξαφανίσουν, και μείνουν τα μη σαλευομενα, οι επαναστάσεις θα εξακολουθούν, τα πραξηκοπηματα επίσης, το Αίμα και ο Πόνος, και το Μίσος, και η Αδικία θα υπάρχουν. Το πρόβλημα, ο ίδιος ο Ανθρωπος. Με τον εσωτερικό του κόσμο, γεμάτο ακαθαρσίες. Και Δυστηχως δεν Θέλει, να καθαριστεί, με Καθαρό Νερό, Γεμάτο Ζωή.

 17. avatar Iceman

  Αφού έχει τιμηθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι αποδεδειγμένα αντικειμενικός κ πλήρης.
  Καληνύχτα Ελλαδα

 18. avatar ΝΧ

  Ψέματα,ψέματα,ψέματα ΨΕΝΑΤΑ

  1. avatar el

   Φυσικα και ειναι ψεμματα, σανο

 19. avatar Πελασγος

  Μισή δουλειά έκανε ο Παπαδόπουλος να τα αποτελέσματα .

 20. avatar Νίκο χασαπης

  Τιμή και δόξα στον μεγάλο μας εθνάρχη ΓεωργιομΠαπαδοπουλο

  1. avatar Ευπατριδης

   Δόξα και τιμή στον Νίκο Ντερτιλή!

Παρακαλούμε περιμένετε ...