17
loading

Τον Ιούλιο του μακρινού 1987 ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Ανδρέας Παπανδρέου, δέχεται τη μια εισήγηση μετά την άλλη για να προσφύγει στις κάλπες μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ωστόσο, δεν ήταν ένα συνηθισμένος πολιτικός και το μόνο σίγουρο είναι πως δύσκολα θα μπορούσε να τον πείσει κάποιος αν ο ίδιος είχε διαφορετικά τα πράγματα μέσα στο μυαλό του. Με αυτά και με αυτά προέκυψε μια από τις πιο... θρυλικές φράσεις της ελληνικής πολιτικής σκηνής. «Ε, δεν θα χαλάσουμε και τα μπάνια του λαού»! Αυτό είχε απαντήσει ο Α. Παπανδρέου και η κουβέντα για πρόωρες εκλογές εκείνο το καλοκαίρι έληξε.

Φαίνεται, ωστόσο, πως ως... δόγμα τα μπάνια του λαού προϋπήρχε πολύ πριν την φράση του Α. Παπανδρέου. Πώς μπορεί να εξηγηθεί άλλωστε πως από τη γέννηση του νέου ελληνικού κράτους μέχρι και σήμερα το καλοκαιρινό τρίμηνο έχουν γίνει μόνο 4+1 εκλογικές αναμετρήσεις. Και αν θέλουμε να το κάνουμε ακόμα πιο... «θερινό» και να βγάλουμε τον Ιούνιο από την εξίσωση, οι σημερινές εκλογές είναι μόλις οι δεύτερες από το 1928! Άρα, λοιπόν, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα πως ανέκαθεν οι πολιτικοί σέβονταν τα μπάνια του λαού. Ακόμα κι αν δεν το έλεγαν.

Οι εθνικές εκλογές του 2019, λοιπόν, πριν καν διεξαχθούν έχουν αποκτήσει ήδη το χαρακτηρισμό των ιστορικών καθώς είναι η πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες που οι κάλπες στήνονται την εποχή που κανονικά οι Έλληνες… στήνουν ομπρέλες και ξαπλώστρες στις παραλίες. Είναι, μάλιστα, οι πρώτες που γίνονται Ιούλιο καθώς μέχρι στιγμής είχαν γίνει τρεις εκλογικές αναμετρήσεις τον Ιούνιο και μια τον Αύγουστο.

Οι τρεις εκλογικές αναμετρήσεις του Ιουνίου

Ο έκτος μήνας του χρόνου και πρώτος του καλοκαιριού είναι αυτός που είναι ο πιο συνηθισμένος να γίνονται... θερινές εκλογές. Όπως ήδη έχει αναφερθεί, ιστορικά τρεις φορές έχουν στηθεί κάλπες τον Ιούνιο.

Η πρώτη είναι στις 2 Ιουνίου 1985. Εκείνη την Κυριακή το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές αφού κατάφερε να συγκεντρώσει το 45,82% των ψήφων, έναντι του 40,84% της Νέας Δημοκρατίας. Το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου κατάφερε να πάρει την αυτοδυναμία αφού κέρδισε 161 έδρες έναντι 126 της ΝΔ. Παράλληλα, το ΚΚΕ που ήταν το τρίτο κόμμα της βουλής πήρε 629.525 ψήφους (9,89%) κάτι που του έδωσε 12 έδρες. Στη βουλή είχε μπει και το ΚΚΕ εσωτερικού που με 117.135 ψήφους είχε καταλάβει 1 έδρα.

Στις 19 Ιουνίου 1989, στήνονται οι κάλπες και η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αναδεικνύεται νικήτρια. Λαμβάνει 2.887.488 ψήφους (44,28%) και 145 έδρες. Το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί στη δεύτερη θέση καθώς έλαβε 2.551.518 ψήφους (39,13%) και 125 έδρες. Ο Συνασπισμός λαμβάνει 855.944 (13,13%) και 25 έδρες. Ενώ από μία έδρα λαμβάνουν ΔΗΑΝΑ και «Εμπιστοσύνη». Πέντε μήνες αργότερα, το Νοέμβριο της ίδια χρονιάς η χώρα θα οδηγηθεί και πάλι σε εκλογές.

 Η τελευταία φορά, μέχρι και σήμερα, που στήθηκαν... θερινές κάλπες ήταν το 2012. Στις 17 Ιουνίου εκείνης της χρονιάς, η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Παναγιώτη Πικραμμένου, με δεδομένο πως στις προηγούμενες εκλογές του Μαΐου 2012, δεν έγινε δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, στήνει ξανά τις κάλπες.

Στις εκλογές του Ιουνίου πρώτο κόμμα ανακηρύχθηκε η Νέα Δημοκρατία, δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστά 29,7% και 26,9% αντίστοιχα, ενώ τρίτο κόμμα ήλθε το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 12,3%. Τα υπόλοιπα κόμματα που είχαν εκλέξει βουλευτές, πέτυχαν ποσοστά μικρότερα του 8% και ήταν τα: Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Αριστερά και Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Μετά τις εκλογές Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά συγκρότησαν την Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Οι πρώτες και... τελευταίες (μέχρι σήμερα) εκλογές που έγιναν Αύγουστο

Αν μιλάμε για καλοκαιρινές διακοπές τότε η επιτομή τους είναι εκείνες του 1928. Όχι μόνο επειδή έγιναν Αύγουστο αλλά επειδή κυριολεκτικά ο βασικός πρωταγωνιστής και εν τέλει νικητής των εκλογών εντοπίστηκε να κάνει... βουτιές σε κάποια παραλία της Κρήτης. Πρωταγωνιστής ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση ήταν αυτή που ουσιαστικά σηματοδότησε και την επιστροφή του στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Ήταν μια περίοδος όπου η Ελληνική Δημοκρατία δοκιμαζόταν και τα πράγματα ήταν εξαιρετικά ρευστά. Ο πολιτικός κόσμος της χώρας έψαχνε μια διέξοδο και αυτή βρέθηκε στο πρόσωπο του Βενιζέλου ο οποίος είχε τυπικά αλλά όχι και ουσιαστικά αποσυρθεί από την πολιτική. Έκανε τα μπάνια του στην Κρήτη όταν τον εντόπισαν και τον έπεισαν για το καλό της χώρας να αναλάβει δράση, ώστε να στηθούν κάλπες. Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων όρισε ημερομηνία των εκλογών την 19η Αυγούστου. Μόλις τέσσερις ημέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Η προεκλογική περίοδος, μάλιστα, είχε ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα, δηλαδή, στα μέσα Ιουλίου!

Οι εκλογές ανέδειξαν κυβέρνηση τετραετίας υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που επανήλθε θριαμβευτικά στην πολιτική. Η αντιβενιζελική παράταξη παρουσιάστηκε διασπασμένη, παρά το πλειοψηφικό σύστημα και καταποντίστηκε. Το Κόμμα των Φιλελευθέρων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα sansimera.gr, συγκέντρωσε το 46,94% των ψήφων και απέσπασε 178 έδρες, έναντι 23,94% και 19 εδρών του Λαϊκού Κόμματος υπό την ηγεσία του Παναγή Τσαλδάρη. Στη Βουλή εκπροσωπήθηκαν ακόμη 8 κόμματα: Εργατικόν - Αγροτικόν Κόμμα υπό τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου (6,71% και 20 έδρες), Κόμμα Ελευθεροφρόνων υπό τον Ιωάννη Μεταξά (5,30% και 1 έδρα), Ανεξάρτητοι Βασιλόφρονες (3,79% και 4 έδρες), Κόμμα Εθνικών Δημοκρατικών του Γεωργίου Κονδύλη (2,71% και 9 έδρες), Προοδευτικόν Κόμμα του Γεωργίου Καφαντάρη (2,53% και 3 έδρες), Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί (1,78% και 6 έδρες), Κόμμα Συντηρητικών Δημοκρατικών υπό τον Ανδρέα Μιχαλακόπουλο (1,56% και 5 έδρες) και Κόμμα Προοδευτικής Ενώσεως υπό τον Κωνσταντίνο Ζαβιτσιάνο (1,32% και 5 έδρες). Το ΚΚΕ εμφανίστηκε με την επωνυμία Ενιαίον Μέτωπον, αλλά δεν εξέλεξε βουλευτή, συγκεντρώνοντας το 2,35% των ψήφων.

Εκείνες οι εκλογές, ωστόσο, είχαν και ένα άλλο χαρακτηριστικό. Σημαδεύτηκαν από... απαγωγές πολιτικών! Σε μια περίοδο της πολιτικής ζωής του τόπου στην οποία τα πράγματα ήταν πιο... άγρια, η προεκλογική περίοδος σημαδεύτηκε από την απαγωγή δύο υποψηφίων του Καφανταρικού κόμματος στα Ιωάννινα από ληστές, την ημέρα, μάλιστα, που ο Βενιζέλος θα πραγματοποιούσε στην πόλη την κεντρική προεκλογική του ομιλία! Το πρώτο θύμα ήταν ο πρώην υπουργός Αλέξανδρος Μυλωνάς και το δεύτερο ο Αλέξανδρος Μελάς. Δράστες η  ληστρική ομάδα του Τάκη και του Κώστα Κουμπή, οι οποίοι ζητούσαν για λύτρα το ποσό των έξι εκατομμυρίων δραχμών. Μαζί με τους δύο υποψήφιους απήχθησαν και ο πρώην βουλευτής Χασιώτης (ο οποίος τελικά αφέθηκε αμέσως ελεύθερος λόγω της προχωρημένης ηλικίας του) και διάφορα κομματικά στελέχη. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος δήλωσε πως θα αγωνιζόταν για την οριστική πάταξη της ληστείας και θα παραιτούνταν αν δεν πετύχαινε αυτόν τον στόχο, ακόμα κι αν πετύχαινε το υπόλοιπο κυβερνητικό του πρόγραμμα. Επίσης δήλωσε πως θα αναβάλλονταν οι εκλογές αν δεν αφηνόταν ελεύθερος ο Μυλωνάς.

Οι λήσταρχοι Τάκης και Κώστας Κουμπής

Τελικά, στις 6 Αυγούστου οι ληστές απελευθερώνουν τον Μυλωνά για ν' αναζητήσει τα λύτρα και στις 11 Αυγούστου τον Μελά αφού πρώτα έχουν πάρει 5,2 εκατομμύρια δραχμές ως λύτρα! Στη συνέχεια διέφυγαν στην Αλβανία αλλά εκεί συλλαμβάνονται ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου και εκδίδονται στην Αθήνα. Δικάζονται, καταδικάζονται και εκτελούνται στις 28 Φεβρουαρίου του 1930.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

17
σχόλια
 1. avatar Από τα πιο…

  Από τα πιο ωραία θέματα που έχω διαβάσει!

 2. avatar Jim21

  Ελληνικό το πούλαγε ο Σαμαράς 3δις λέγανε ξεπούλημα πουλήσαμε με 900 εκ. Κλείνει ΕΡΤ ανοίξανε πάλι 2500χιλιαδες υπάλληλους πληρωνουμε Όσο για ΕΝΦΙΑ άστα να πανε

 3. avatar ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΝΣΗΜΟ

  ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΗΝΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΙ ΕΙΝΑΙ

 4. avatar Λώρα από Φλώρα

  Και τώρα θα έχουμε αποτέλεσμα σαν του 1928 αλλά από την ανάποδη: ΝΔ 46% και συριζα στον Αγύριστο!

 5. avatar Cherry

  Τα μπάνια του λαού είναι για εκείνους που μπορούν να πάνε διακοπές και να πληρώσουν εμείς οι υπόλοιποι ας απολαύσουμε την άδεια Αθήνα!!!

  1. avatar KΛΕΩΝ

   Nαι προσεχε μην παθεις τιποτα απο τη πολλη δουλεια!

 6. avatar Υψυφυγθγ

  Οπως οι αποδημοι ξεπραψανε την πατριδα τους και πηγαν να βολευτουν οι ιδιοι.

 7. avatar spyrospeiratis

  ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΑΛΗΤΕΙΑΣ ΤΟΛΜΗΣΑΤΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΧΑΛΑΣΑΤΕ ΤΑ ΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΣΑΣ ΣΥΝΤΡΙΨΟΥΜΕ ΒΓΑΖΟΝΤΑΣ ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΝ Ν. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20 % ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΒΡΩΜΙΣΕΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΤΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ Η ΧΩΡΑ , ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ , ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ,ΑΠΟ ΤΟΥΣ 140.000 ΑΡΧΙΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΛΑΘΡΟΜΑΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΟΥΒΑΛΗΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 12.000 ΑΡΧΙΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΑΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΣΙΠΡΑ -ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΚΛΕΒΕΤΕ-ΜΑΣ ΛΗΣΤΕΥΕΤΕ -ΜΑΣ ΒΙΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.

  1. avatar πακ

   είσαι κλασικός φασίστας

   1. avatar ειναι ενας γνησιος φιλαληθης ελληνας…με ανοιχτα ματια….

    εσυ εισαι στραβουλιακας.....

  2. avatar 280

   Μυρια τα κοκκινα δανεια της ΝΔ.Κατα τα λοιπα μας φταινε ολα οσα αναφερεις.Οταν ξυπνησεις θα ειναι αργα

   1. avatar KΛΕΩΝ

    Πες μας και μας τι εκανε ο Συριζα για να εισπραχθουν τα 280μυρια που λες!Τιποτα?Δεν σε πιστευω!
    Πες μας τι εκανε ο Συριζα για τη διαφθορα!Τιποτα?Δεν παιζει!
    Εκανε το χρηματισμο παισμα με το νεο ποινικο κωδικα?Ελα δεν παιζει!
    Πες μας τι εκανε για τα αυθαιρετα ο Συριζα!Εδωσε παραταση 50 χρονια?Ελα καλε!
    Πες μας τι εκανε με τη Siemens!Εβαλε κανα προστιμο και δεν το μαθαμε?
    Πες μας τι εκανε με τους επιορκους!Τιποτα?
    Ε δεν βαριεσαι...την επομενη 4ετια...τωρα τα παιδια απλα διοριζαν στο Δημοσιο οποιον μπορουσαν!
    Ολοι οι λοβοτομημενοι στηριζουν Συριζα!

    1. avatar 280

     Τιποτα δεν εκανε γιαυτο κ δεν θα τον ψηφισω..αλλα αν ξυπνήσεις κ εσυ καποια μερα κ δεν ψηφισεις νδ θα ειναι ολα καλυτερα.Εκτος αν ανηκεις στο 20-25%της ελλαδος που εχει συμφερον να βγει η νδ.Δηλ αυτοι που εχουν περιουσια,καταθεσεις σκαφη κ γενικα διαγουν πολυτελη βιο.Αν εισαι απο αυτους μονο νδ πρεπει να ψηφισεις

   2. avatar πειτε τους να τα κουρεψουν////

    οπως κανατε και σεις.....60%...συριζομαγκιες ειναι αυτες?????

   3. avatar λιγα σου γραψε…..ακομη ειναι τονοι λαθων και βρωμιας σας

    μας καταστρεψατε ......ντολμαδες.....φορομπηχτες κοτεραδες....

 8. avatar Απόδημος

  OI εκλογές τον Ιούλιο ειναι μία απο τις λίγες ευκαιρίες που έχουν οι απόδημοι να ψηφίσουν και να τιμωρισουν τα κόμματα που μας έχουν ξεγραμένους.

  1. avatar το συριζα ανελλλλλλ

   εγιναν ενα σωμα ,,μια ψυχη......

Παρακαλούμε περιμένετε ...