64
loading

Οι δελφικοί χρησμοί σφυρηλάτησαν την ελληνική αρχαιότητα, αν και οι διφορούμενες προφητείες της Πυθίας δεν ήταν σίγουρα για όλους.

Χρειαζόταν σωφροσύνη και ευθυκρισία για να μαντέψεις τα σωστά βήματα και να μη βρεθείς στη λάθος πλευρά της Ιστορίας.

Οι Έλληνες δεν έπαιρναν αψήφιστα τις βουλές των θεών και τα αποκαλυπτικά μηνύματά τους. Η Πυθία, η εκάστοτε Πυθία, η πρωθιέρεια του Απόλλωνα στο Μαντείο των Δελφών, έπεφτε σε έκσταση και μετέφερε τη χρησμοδότηση του θεού προς τον ενδιαφερόμενο, καθώς όλοι ήθελαν να μάθουν τις θεϊκές διαθέσεις για τα σχέδιά τους.

Λακωνικοί, δυσνόητοι, αινιγματικοί και διφορούμενοι, οι χρησμοί της Πυθίας δεν ήταν παίξε-γέλασε και η σωστή αποκωδικοποίησή τους ήταν υψίστης σημασίας για τα μελλούμενα του αρχαίου κόσμου.

Η μυστηριώδης λαλιά της ιέρειας έδινε μορφή και υπόσταση σε εκστρατείες και πολιτικά γεγονότα που άλλαζαν τον τότε γνωστό κόσμο. Και τα παραδείγματα είναι εδώ άφθονα.

Με έναν τέτοιο χρησμό ο βασιλιάς της Σπάρτης και κορυφαίος νομοθέτης Λυκούργος έθεσε τα θεμέλια του σπαρτιατικού πολιτεύματος. Όπως μας λέει ο Πλούταρχος, ο Λυκούργος κατέληξε στη νέα του νομοθεσία («Ρήτρα») υπό την άμεση επίβλεψη της Πυθίας, εγκαθιδρύοντας τελικά ένα καθεστώς πολιτικής και κοινωνικής ευνομίας. Κι όταν έφτασε στα τελευταία του, πάλι το Μαντείο των Δελφών επικαλέστηκε για να δεσμεύσει τους εφόρους και τον λαό στη θεόπνευστη νομοθεσία που τους είχε εκχωρήσει, κάνοντας τη λυκούργεια «Ρήτρα» να ζήσει για περισσότερα από 500 χρόνια.

Και ο Σόλων ο Αθηναίος κάτι αντίστοιχο δεν έκανε για να εγκαθιδρύσει θεσμικά τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία και να ανατρέψει τους ανηλεείς Δρακόντειους Νόμους; Χρησμό του Μαντείου των Δελφών επικαλέστηκε κι αυτός εγκαινιάζοντας τις σαρωτικότερες αλλαγές που είδε ποτέ δημοκρατική μεταρρύθμιση.

Αμ και ο Γρίνος κάπως έτσι δεν ίδρυσε την Κυρήνη του περί το 630 π.Χ., την αποικία της Θήρας στη Βόρεια Αφρική που θα μετατρεπόταν σε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά, εμπορικά και θρησκευτικά κέντρα του ελληνικού κόσμου! Όπως μας λέει ο Ηρόδοτος, ήταν ο Απόλλωνας που τον κάλεσε να αποικήσει τη Λιβύη σε δελφικό χρησμό του 639 π.Χ. Ο Γρίνος τον αψήφησε, είδε εφτά τραγικά χρόνια ξηρασίας στο νησί και έσπευσε τότε στην εκστρατεία για να βρει τη Λιβύη και να την καταλάβει.

Ακόμα και ο πανίσχυρος μακεδόνας βασιλιάς Φίλιππος Β’, αφού ένωσε υπό την ηγεμονία του τα υπόλοιπα ελληνικά βασίλεια της εποχής, θέτοντας ουσιαστικά τις βάσεις για την κατοπινή αλεξάνδρεια εκστρατεία, δεν ήταν δυνατόν να συνεχίσει να αγνοεί την πανελλήνια αίγλη του Μαντείου των Δελφών.

Και τη δύναμη της Δελφικής Αμφικτιονίας φυσικά, την οποία κατέκτησε στον Γ’ Ιερό Πόλεμο και έλεγχε τώρα με τέτοιον τρόπο που ανάγκασε τον Δημοσθένη να κατηγορήσει την Πυθία ως «φιλιππίζουσα» (όπως μας βεβαιώνει ο Πλούταρχος). Η Πυθία τον αντάμειψε με έξι χρησμούς και τον έπεισε πως ήταν καλύτερο να αποκτήσει οικονομική δύναμη παρά στρατιωτική υπεροχή («Αργυρέαις λόγχαισι μάχου και πάντα κρατήσεις»), διαβάζοντας σωστά πως ο χρησμός δεν αναφερόταν στις λόγχες των στρατιωτών του αλλά στα ασημένια νομίσματα που είχε μόλις κόψει. Εκεί, στα πλούσια κοιτάσματα του Παγγαίου σε χρυσό και άργυρο, θα βασιζόταν η κατοπινή κοσμοκρατορία των Μακεδόνων.

Είναι πραγματικά αναρίθμητοι οι δελφικοί χρησμοί που διαμόρφωσαν στο γενικό του περίγραμμα τον αρχαίο κόσμο. Δεν ήταν άλλωστε μόνο οι Έλληνες που πήγαιναν για να ακούσουν αυτά τα «ήξεις αφήξεις», το ίδιο έκαναν πολλοί ακόμα λαοί της Ανατολικής Μεσογείου (Λύδοι, Φρύγες, Αιγύπτιοι κ.λπ.).

Η διφορούμενη απόκριση της Πυθίας αποτελούσε τη σημαντικότερη πρόβλεψη για την έκβαση κατακλυσμιαίων γεγονότων και ήταν σχεδόν αδιανόητο για τους βασιλιάδες και τους νομοθέτες της εποχής να μη σπεύσουν να τη συμβουλευτούν. Στο όνομα του Μαντείου των Δελφών έλαβε εξάλλου χώρα και το μόνο μαζικό έγκλημα των προγόνων μας.

Μόνο που κάποια στιγμή όλα αυτά θα έφταναν στο τέλος τους. Το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου, ο ίδιος ο ομφαλός της Γης, όπως πίστευαν οι πρόγονοί μας, θα έχανε τη λάμψη του, πέφτοντας θύμα λεηλασιών, φυσικών καταστροφών και εκδικητικών ορέξεων. Της ανθρώπινης βαρβαρότητας δηλαδή.

Ο ρωμαίος στρατηγός Λεύκιος Κορνήλιος Σύλλας λεηλάτησε τους Δελφούς κατά τον Α’ Μιθριδατικό Πόλεμο το 86 π.Χ., ενώ κάτι αντίστοιχο φαίνεται να έκανε και ο αυτοκράτορας Νέρωνας το 66 μ.Χ. Παρά το γεγονός ότι η δυναστεία των Φλάβιων σεβάστηκε τον χώρο και προσπάθησε να τον αποκαταστήσει, το μαντείο είχε απωλέσει την αίγλη και τη δύναμή του.

Κατά τη διάρκεια του 3ου αιώνα μ.Χ., όσο η νέα θρησκεία του χριστιανισμού κέρδιζε ολοένα και περισσότερο έδαφος, τόσο πιο πολύ υποχωρούσαν και διώκονταν τα εθνικά δόγματα, κατά την τελευταία αυτή φάση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η αντιπαγανιστική νομοθεσία των φλάβιων αυτοκρατόρων στέρησε από τους ελληνικούς ναούς και τα μαντεία ό,τι περιουσιακό στοιχείο είχαν. Ήταν το μέτρο που θα έβαζε την οριστική ταφόπλακα στους Δελφούς.

Παρά το γεγονός ότι το περίβλεπτο μαντείο έκλεισε επισήμως κατά τον δεύτερο διωγμό των εθνικών και των ειδωλολατρών από τον Θεοδόσιο Α’ το 391 μ.Χ., κάποιος προσπάθησε να αναβιώσει την αίγλη του, αντιστρέφοντας την περιρρέουσα θρησκευτική ατμόσφαιρα. Ως Ιουλιανός ο Παραβάτης θα έμενε γνωστός επειδή αντιστρατευόταν τον χριστιανισμό.

Αυτός έστειλε στους Δελφούς τον γιατρό του για να μάθει αυτό που έμελλε να είναι ο τελευταίος χρησμός της Πυθίας. Ο Πύθιος Απόλλωνας δεν θα ξανακουγόταν ποτέ πια στον κόσμο…

Ο Ιουλιανός ο Παραβάτης και η μάχη χριστιανισμού και ειδωλολατρίας

Πριν φτάσει στα πράγματα ο ρωμαίος αυτοκράτορας της πρωτοβυζαντινής περιόδου Φλάβιος Κλαύδιος Ιουλιανός, περισσότερο γνωστός ως Ιουλιανός ο Παραβάτης ή Ιουλιανός ο Αποστάτης, αν και κάποιοι επιμένουν να τον χαρακτηρίζουν Μέγα, οι παγανιστές αποκαλούνταν «Εθνικοί». Μετά τον Ιουλιανό, θα τους ήξεραν ως «Έλληνες».

Ήταν πράγματι ο άνθρωπος που καθιέρωσε τον όρο «Έλληνας» να σημαίνει τον οπαδό της παλιάς θρησκείας, της εθνικής, των ειδωλολατρών που πίστευαν ακόμα στο παραδοσιακό Δωδεκάθεο. Ως Έλληνας αυτοπροσδιοριζόταν έπειτα από τόσα και τόσα χρόνια ρωμαϊκού ζυγού.

Ο ανιψιός του Μεγάλου Κωνσταντίνου και τελευταίος αυτοκράτορας της δυναστείας του ανέβηκε στο τιμόνι της Ρώμης ως καίσαρας το 361 μ.Χ., σε μια εποχή που ο χριστιανισμός είχε πια βαθιές ρίζες στα εδάφη της αυτοκρατορίας. Ως ο μόνος παγανιστής αυτοκράτορας μετά τον Μέγα Κωνσταντίνο, όχι μόνο αποκήρυξε τη νέα πίστη, αλλά έκανε και ό,τι περνούσε από το χέρι του για να την υπονομεύσει ανοιχτά.

Έχοντας λάβει ευρύτατη κλασική παιδεία και μιλώντας άπταιστα τα ελληνικά, ο ειδωλολάτρης Ιουλιανός δεν έβλεπε με καλό μάτι την εξάπλωση του χριστιανισμού, τον οποίο θεωρούσε ασύμβατο με τον ελληνικό τρόπο ζωής («Ημίν ανήκουσιν η ευγλωττία και αι τέχναι της Ελλάδος και η των Θεών αυτής λατρεία, υμέτερος δε κλήρος εστί η αμάθεια και η αγροικία και ουδέν πλέον. Αύτη εστίν η σοφία υμών»).

Ήθελε διακαώς την επιστροφή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στην εθνική θρησκεία και προσπάθησε όχι μόνο να αναβιώσει τα ελληνικά ήθη και έθιμα, αλλά και να περιστείλει δραστικά την απήχηση του χριστιανισμού στα λαϊκά στρώματα.

Αφού αποκατέστησε λοιπόν επισήμως την εθνική θρησκεία το 362 μ.Χ., απαγόρευσε σε χριστιανούς ρητοροδιδασκάλους και γραμματικούς να διδάσκουν την κλασική παιδεία των Ελλήνων (με διάταγμα στις 13 Μαρτίου του 362 μ.Χ.). Και το δικαιολογούσε στη βάση της ασυμβατότητας των δύο παραδόσεων, της κλασικής ελληνικής διδασκαλίας και της χριστιανικής κοσμοθεωρίας, όπως διαβάζουμε στην επιστολή του (επιστολή #42) που διασώζεται αποσπασματικά:

«Σωστή παιδεία, νομίζω, δεν σημαίνει το να χειρίζεσαι τις λέξεις με ευρυθμία, αλλά το να σε διακρίνει η υγιής νοητική διάθεση να σκέφτεσαι λογικά, να έχεις σωστές απόψεις για το καλό και το κακό, το ωραίο και το αισχρό. Αυτός, λοιπόν, που άλλα πιστεύει και άλλα διδάσκει σε όσους μαθητεύουν πλάι του, νομίζω έχει απομακρυνθεί τόσο από την παιδεία όσο και από την τιμιότητα».

Όταν πίστεψε πως τακτοποίησε το θρησκευτικό ζήτημα στα εδάφη του, στράφηκε κατόπιν στο Μαντείο των Δελφών θέλοντας να αναβιώσει την παλιά του δόξα. Εκχώρησε στους ιερείς του Πύθιου Απόλλωνα πλήθος προνομίων και τους προικοδότησε με τακτές εισφορές, λαμβάνοντας πολλά ακόμα μέτρα τόσο για την παλινόρθωση της εθνικής θρησκείας όσο και την άμεση υπονόμευση του χριστιανισμού. Κι έχουμε τον έγκριτο ιστορικό της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου Αμμιανό Μαρκελλίνο να μας τα βεβαιώνει αυτά στην «Ιστορία» του.

Κάποια στιγμή λοιπόν ο θρησκευτικός μεταρρυθμιστής της αυτοκρατορίας στέλνει τον προσωπικό του γιατρό και άνθρωπο της εμπιστοσύνης του Ορειβάσιο να συμβουλευτεί την Πυθία για τον καλύτερο δυνατό τρόπο αναβίωσης της αίγλης του μαντείου. Θεωρούσε πως τα χαρμόσυνα νέα για τα μέτρα του θα είχαν φτάσει ως τους Δελφούς και ο Απόλλωνας θα είχε έναν καλό λόγο να πει για όλα αυτά. Ήταν άλλωστε ο άνθρωπος που επανέφερε τις παραδόσεις των αρχαίων Ελλήνων και ξαναζωντάνεψε το μαντείο!

Μόνο που η απόκριση της Πυθίας, στον τελευταίο χρησμό που έδωσε ποτέ, θα σήμανε και το τέλος όχι μόνο του ιερού, αλλά και όλου του αρχαιοελληνικού κόσμου. Όπως μας τα παραδίδει ο χριστιανός ιστορικός της εποχής Φιλοστόργιος, η Πυθία αποφάνθηκε: «Είπατε τω βασιλήι, χαμαί πέσε δαίδαλος αυλά, Ουκέτι Φοίβος έχει καλύβαν ου μαντίδα δάφνην, ου παγάν λαλεούσαν, απέσβετο και λάλον ύδωρ» («πέστε του βασιλιά: γκρεμίστηκαν οι πλουμιστές αυλές εχάθη, δεν έχει ο Φοίβος πια καλύβι, ούτε προφητικιά έχει δάφνη μήτε πηγή που να λαλά και το μελητικό νερό βουβάθη», σε μετάφραση Νίκου Καζαντζάκη).

Η Πυθία προφήτευσε όχι μόνο το δικό της τέλος αλλά και την πτώση όλων των παλαιών θεών. Όσο για τον ίδιο τον Ιουλιανό, τον επόμενο χρόνο θα ήταν κι αυτός παρελθόν, καθώς σε εχθροπραξίες με τους Πέρσες το 363 μ.Χ. θα τρυπιόταν πισώπλατα από το δόρυ άραβα στρατιώτη και θα άφηνε την τελευταία του πνοή στη σκηνή του. Μαζί του πέθανε και όλος ο παλιός ο κόσμος. Δεν τον σκότωσε πάντως ο Άγιος Μερκούριος, όπως ήθελε ο χριστιανικός μύθος.

Η νεότερη ιστορική έρευνα αμφισβητεί πάντως τη γνησιότητα της μαρτυρίας του Φιλοστόργιου, θεωρώντας τη χριστιανικό στρατήγημα είτε του ίδιου του εκκλησιαστικού ιστορικού του 4ου αιώνα μ.Χ. (το έργο του οποίου δεν διασώζεται εξάλλου, αναφέρεται απλώς αποσπασματικά σε μεταγενέστερες πηγές) είτε του βυζαντινού χρονογράφου και μοναχού Γεώργιου Κεδρηνού.

Ο οποίος γράφει τον 11ο-12ο αιώνα μ.Χ., κάνοντας μια συρραφή από έργα παλαιότερων χρονογράφων και ιστοριογράφων αμφιβόλου αξιοπιστίας («Σύνοψη Ιστοριών»). Επινόηση θεωρείται άλλωστε και η πολυθρύλητη απάντηση των εθνικών στον χρησμό που διαδιδόταν αργότερα στα πέρατα του χριστιανικού κόσμου: «Έστ’ ήμαρ ότε Φοίβος πάλιν ελεύσεται καί ές αεί έσεται» («Θα έρθει η μέρα που ο Φοίβος θα επιστρέψει και θα μείνει για πάντα»).

Αυτός έλεγαν οι ειδωλολάτρες πως ήταν ο πραγματικά τελευταίος χρησμός της Πυθίας, προφητεύοντας την επάνοδο του ελληνικού πνεύματος στα πατρώα του εδάφη. Η σύγχρονη ιστορική έρευνα υποδεικνύει ότι η φράση που μας παραδίδεται δεν ήταν χρησμός, παρά μια παραφθορά της έκκλησης των ιερέων του Φοίβου προς τον αυτοκράτορα για άμεση αποκατάσταση των ζημιών που είχαν προκληθεί στο ιερό. Δοσμένη σε μορφή επιγράμματος, συντάχτηκε είτε από τους δελφικούς ιερείς είτε από τον ίδιο τον ιατροφιλόσοφο Ορειβάσιο με αποδέκτη τον εθνικό αυτοκράτορα.

Παρά τις προσπάθειες του Ιουλιανού, ο κόσμος που ονειρευόταν να αναβιώσει δεν υπήρχε πια. Μπορεί να δήλωνε με παρρησία «Έλλην ειμί» και να απαγόρευε να τον αποκαλούν «δεσπότη», κάτι ανήκουστο για βυζαντινό αυτοκράτορα, οι απόπειρές του θα απέβαιναν ωστόσο άκαρπες. Ο ενθουσιασμός του για παλινόρθωση του Δωδεκάθεου αποδείχθηκε ανεδαφικός, καθώς ο χριστιανισμός είχε ήδη αποκτήσει βαθύτατα ερείσματα στην αυτοκρατορία.

Το 379 μ.Χ. θα ανέβαινε εξάλλου στον θρόνο ο Θεοδόσιος ο Μέγας, απαγορεύοντας όλες τις θρησκείες πλην της χριστιανικής και μετατρέποντας σε εκκλησίες ό,τι είχε απομείνει όρθιο από τους ναούς των εθνικών. Οι παρακμασμένοι Δελφοί χρησμοδοτούσαν τουλάχιστον ως το 384 μ.Χ. και έκλεισαν οριστικά το 391 μ.Χ., με σχετικό διάταγμα του Θεοδοσίου.

«Νενίκηκάς με Ναζωραίε», «με νίκησες Χριστέ», φέρεται να είπε ο Ιουλιανός πριν κλείσει τα μάτια του. Δεν το είπε πιθανότατα, η πραγματικότητα παρέμενε ωστόσο…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

64
σχόλια
 1. avatar Fake news

  Πρώτον. Αυτό το ζώον με τα (...) κατεβατά που τα γράφει σε κάθε άρθρο γτ δε το μπλοκάρουν οι διαχειριστές;

  Δεύτερον. Αρθρογραφε ο χρησμός που αναφέρεις δεν έγινε ποτέ, ειναι fake news. Αποτελεί μέρος της προπαγάνδας των χριστιανών εκείνων των χρόνων. Δε το λέω εγώ είναι αποδεδειγμένα. Σε αντιδιαστολή, αντίστοιχο fake χρησμο διέδωσαν κ οι καταδιωγμενοι εθνικοί.

 2. avatar δούμε τι λέει ο αλάθητος Λόγος του Θεού,η Αγία Γραφή,γι’αυτό το θέμα σε αντίθεση μετο τι κάνουν οι άνθρωποι&η ψεύτικη θρησκεία.Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

  Τα χάπια σου [...]

 3. avatar ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟ

  Είναι τα δυο τελευταία σχόλια στην τελευταία σελίδα. Ευχαριστώ.

 4. avatar 321

  Τελικά στην ιστορία άμα σφάξεις χιλιάδες μπορούν και να σε πουν μέγα(Θεοδώσιο)

 5. avatar γαλαζοκολόκυθο. μοσχάτου

  Η ΠΥΘΙΑ ΤΡΩΕΙ ΔΑΦΝΗ ΚΑΙ ΣΥ ΑΧΥΡΟ ΣΕ ΦΑΤΝΗ,Thanatos2019©
  Το μέλλον κιαν το γνώριζα
  Δε μπόρεσα ναλλαξω
  Μάταιο γυρεψα στρατί
  και ρότα να χαράξω
  Ένας κομπάρσος άβουλος
  Μέσα σε μυριάδες
  Σε ένα ρόλο βαρετό
  Με δούλους και μαινάδες
  Πρέπει να ξέρει το αρνί
  Ποιό'ναι το ριζικό του
  Και αν στο πιάτο μου βρεθεί
  Δε θαναι για καλό του;;
  Μέλλον ,οδός στον θάνατο
  Που κάποιοι ίσως γνωρίζουν
  Μα ούτε σκοπό δε θε να βρουν
  Ούτε ξανά γυρίζουν
  Μικρότητες ανούσιες
  Θέματα του μη όντος
  Εχθροί και φίλοι του συρμου
  Πορεία πόντος πόντος..
  Άσε το μέλλον να κρατά
  Αυτός που στοχει γράψει
  Και παλεψε για ότι μπορεί
  Ο άνθρωπος ναλλαξει

  1. avatar Merlina

   Σίγουρα δεν είμαστε κυρίαρχοι της αρχής μας, κάποιοι άλλοι αποφάσισαν για εμάς πριν από εμάς και δίχως ερωτηθούμε. Μα εν πολλοίς καθορίζουμε τα εμβόλιμα του τέλους μας, και ορισμένοι εξ υμών, δυνατοί/αδύναμοι, δεν θα το κρίνω, προσδιορίζουν/καθορίζουν και το τελευταίο.
   Καλό βράδυ μπουφάκο μου.

   1. avatar Μπούφος ξεκαλτσωτος και σουζα

    .....Είναι αδηλο το τέλος
    Απ του έρωτος το βέλος
    Γι'αυτό πράττουν με σοφία
    Όσοι φέρουν πανοπλια......
    υγ:φχαριστω για την 20 μηνη παρεα
    "Τα λέμε"..

    1. avatar ♥️

     Ισχύει, αργά την έκανα την μ...ία♥️

 6. avatar Έλληνας; Ναι….Ελληναράς; Όχι…

  Ότι και να πείτε όλοι σας ο Ελληνισμός θα θριαμβεύσει.

 7. avatar ARIST3

  Θα παρακαλούσα τον συντάκτη του άρθρου να μη λέει μισές αλήθειες. Η Πυθία ήταν ένα απλό όργανο του ιερατείου των Δελφών. Αυτή έλεγε ακαταλαβίστηκα κι οι ιερείς στην ουσία έδιναν ότι χρησμό ήθελαν.Με τη δύναμη του χρήματος είχαν αναπτύξει ένα τεράστιο δίκτυο πληροφοριών και υπολόγιζαν πιθανότητες. Καμιά προφητεία. Γιαυτό άλλωστε ήταν όλες διφορούμενες. Για να πέφτουν πάντα μέσα. Κατόπιν εορτής άλλαζαν την ερμηνεία. Όταν στα τέλη των ελληνιστικών και ρωμαικών χρόνων ο κόσμος κατάλαβε την απάτη, κανένας σχεδόν δεν πήγαινε.

  1. avatar Βάγιας Κατσός

   Κατάλαβε την απάτη και έπεσε στις αγκάλες των τίμιων χριστιανών. Λογικό.

   1. avatar ΤΡ

    Φυσικά τίμιων. Διάβασε Καινή Διαθήκη και Βίους Αγίων και μετά να μιλάς.Συγκρίνεται ο Θεάνθρωπος και οι Άγιοι με τον κλεφτοερμή, το μπεκροδιόνυσο και τον αλανιαρόδια;

 8. avatar Καλά, κατάλαβα..

  Ξεπετάχτηκες από το πρώτο αυγό με το μικρό big bang, αυγό που γεννήθηκε μόοονο του. Οκ. Από ψάρι, βατράχι, ερπετό ή καναρίνι, χρυσό μου;

 9. avatar Kι εγώ

  Έστειλα ιστορικά στοιχεία και το beast δεν τα δημοσίευσε επειδή ήταν υπέρ του Χριστιανισμού. Δημοσίευσε όμως κάτι αναληθή και συκοφαντικά εναντίον του Χριστιανισμού. Όπως είναι και το άρθρο του.

 10. avatar Να ρωτησω

  Πόσα χρόνια έζησε η Πυθία;

  1. avatar Από ότι ξέρω

   Πυθία γινόταν μια έκαστοτε κοπέλα αφιερωμένη χωρίς να παντρευτεί. Χιλιάδες πυθίες ακολούθησαν. Αυτές μαστούρωναν πιστεύοντας αθώα, οι ιερείς θησαύριζαν.

 11. avatar Βεαστ

  Βλέπω δείχνεις αμέσως τα πελώρια σχόλια του μαϊντανού κι όχι τις πιο σύντομες απαντήσεις στις πλάνες του.Πριν 4 ώρες έχω στείλει απάντηση.

  1. avatar Ας δούμε τι λέει ο αλάθητος Λόγος του Θεού,η Αγία Γραφή,γι’αυτό το θέμα σε αντίθεση μετο τι κάνουν οι άνθρωποι&η ψεύτικη θρησκεία.Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

   Θα σε παρακαλούσα να αποδείξεις με εδάφια και παραδείγματα μέσα από την Αγία Γραφή, (που είναι ο αληθινός και θεόπνευστος Λόγος του Θεού για τον κάθε άνθρωπο) τι λέω λάθος ή τι λέω κάτι που είναι πλάνη και να μας πεις τι πραγματικά λέει ο Λόγος του Θεού; Αλλιώς είσαι ένας πονηρός άνθρωπος που ίσως το παίζεις και θρησκευόμενος αλλά στην πραγματικότητα πετάς λάσπη στον ανεμιστήρα και προσπαθείς να διαβάλεις κάποιον άνθρωπο στα πνευματικά βήματα του πρώτου ψεύτη στο σύμπαν και τον πατέρα του ψέματος που είναι ο ίδιος ο διάβολος. Πρόσεξε πολύ γιατί δεν μπορούμε να παίζουμε ούτε με τον Θεό της Αγίας Γραφής ούτε με την αλήθεια Του που την βρίσκουμε γραμμένη μέσα στην Αγία Γραφή. Και όσοι το επιχείρησαν αδίκησαν τον εαυτό τους.

 12. avatar Ας δούμε τι λέει ο αλάθητος Λόγος του Θεού,η Αγία Γραφή,γι’αυτό το θέμα σε αντίθεση μετο τι κάνουν οι άνθρωποι&η ψεύτικη θρησκεία.Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

  (1/8) Θα ήθελα να πω την γνώμη μου για αυτό το άρθρο+γενικά για το θέμα "θρησκεία" και "Θεός".Αυτό που έχω διαπιστώσει στα χρόνια της ζωής μου ότι γενικά ο άνθρωπος είναι ένα "θρησκευτικό ον".Δηλαδή από την αρχή της ύπαρξης του ανθρώπινου είδους ο άνθρωπος έχει την τάση κάπου να πιστεύει, κάποιον να λατρεύει και να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο τρόπο λατρείας του θεού που πιστεύει είτε για να ευχαριστήσει είτε για να κατευνάσει τον Θεό ή τους θεούς που πιστεύει. (Και να πω ότι όσοι αιώνες και αν περάσουν οι άνθρωποι ποτέ δεν θα σταματήσουν να πιστεύουν σε κάποιο θεό και δε κάποια θρησκεία γιατί κατά κάποιο τρόπο η θρησκεία είναι γραμμένη στο DNA του ανθρώπου). Πολλοί όμως άνθρωποι όταν ακούν για θεό (ιδιαίτερα αυτοί που δεν πιστεύουν στην ύπαρξη κάποιου θεού) θεωρούν ότι ο ίδιος ο άνθρωπος εφεύρε την ιδέα του Θεού για να καλύψει τα ψυχολογικά του κενά ή να εξηγήσει εκείνα που δεν μπορούσε να καταλάβει.Απόδειξη ότι δεν υπάρχει Θεός άλλωστε, για όλους αυτούς που δεν πιστεύουν,είναι και η ύπαρξη τόσων πολλών θρησκειών.Άλλη απόδειξη για αυτούς είναι ότι συνήθως οι ιδρυτές των θρησκειών ή σήμερα οι "ιερείς" και οι "αντιπρόσωποι των διαφόρων θρησκειών ή του Θεού όπως τους αρέσει να αυτό αποκαλούνται ζούνε μέσα στον πλούτο+στην χλιδή έχουν πολιτική+κοινωνική δύναμη και εξουσία+γενικά εκμεταλλεύονται την πίστη των ανθρώπων προς τον "Θεό" για να ζουν αυτή "ζωή+κότα" που λέει+ο λαός μας.Αυτό όμως είναι η μια άποψη.Δεν ξέρω αν έχετε σκεφτεί ότι μπορεί να ισχύει+το αντίθετο;

 13. avatar Ας δούμε τι λέει ο αλάθητος Λόγος του Θεού,η Αγία Γραφή,γι’αυτό το θέμα σε αντίθεση μετο τι κάνουν οι άνθρωποι&η ψεύτικη θρησκεία.Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

  (2/8) Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν σκεφτεί ότι μπορεί να ισχύει και το αντίθετο; Δηλαδή ο Θεός να υπάρχει, να είναι ένας και συγκεκριμένος και στην αρχή της ανθρώπινης ιστορίας κανένας δεν μπορούσε να αμφιβάλλει γιατί γνώριζαν ανθρώπους που είχαν γνωρίσει τον αληθινό Θεό (πχ τα παιδιά του Αδάμ+ Εύας ή οι απόγονοι του Νώε). Έτσι στους ανθρώπους και τους λαούς που ακολούθησαν δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι υπάρχει Θεός. Όμως συμβαίνει το εξής. Ο αληθινός Θεός όπως εμφανίζεται στην Αγία Γραφή είναι ένας Θεός που αγαπά την αλήθεια και την δικαιοσύνη. Ο Θεός αγαπάει το σωστό και το δίκαιο από όλους και προς όλους. Όμως ο άνθρωπος δεν σκέφτεται έτσι. Ο άνθρωπος μετά την πτώση στην αμαρτία έγινε κακός+πονηρός.Έτσι εμφανίστηκαν στην ιστορία διάφοροι πονηροί άνθρωποι που είπαν (αφού δεν μπορούμε να βγάλουμε από το μυαλό των ανθρώπων ότι υπάρχει Θεός ας κάνουμε μια θρησκεία στα μέτρα μας και στα γούστα μας. Και εμείς ας εκμεταλλευτούμε όλο αυτό το θέμα). Έτσι οι άνθρωποι δεν θέλανε τον αληθινό Θεό της Αγίας Γραφής ούτε βέβαια το άγιο+δίκαιο θέλημα Του. Για αυτό στο πέρασμα των αιώνων δημιούργησαν (+ακόμα δημιουργούν) θρησκείες ή εκκλησίες ή θεούς στα μέτρα τους.Αυτό τι πλεονεκτήματα έχει για αυτούς που το κάνουν; Οι ίδιοι παρουσιάζονται σαν "ειδικοί ιερείς" του Θεού+άρα μόνο μέσω αυτών ή μόνο μέσω των ειδικών τελετών που μόνο αυτοί μπορούν να κάνουν μπορεί κάποιος κοινός θνητός να πλησιάσει τον Θεό+να λάβει την ευλογία του.Αυτό πουλάνε οι άνθρωποι της θρησκείας+ ο κόσμος το αγοράζει.

 14. avatar Ας δούμε τι λέει ο αλάθητος Λόγος του Θεού,η Αγία Γραφή,γι’αυτό το θέμα σε αντίθεση μετο τι κάνουν οι άνθρωποι&η ψεύτικη θρησκεία.Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

  (3/8) Γιατί όμως οι άνθρωποι προτιμούν να ακούν και να ακολουθούν τέτοιους ψεύτικους "ιερείς" και γενικά καλπικους "αντιπροσώπους του Θεού"; Υπάρχουν κάποιες απαντήσεις: 1) ο άνθρωπος είναι θρησκευτικό ον. Θέλει να πιστεύει κάτι. Οι άνθρωποι της ψεύτικης θρησκείας δεν του λένε όλη την αλήθεια αλλά του λένε πράγματα που αρέσουν στους ανθρώπους. Πχ μιλάνε γενικά για αγάπη ή ότι αν οι άνθρωποι είναι πιστοί στην δική τους θρησκεία μια μέρα όταν πεθάνουν θα πάνε στον "παράδεισο". Οι ψεύτικοι αντιπρόσωποι του Θεού δεν θα πουν ποτέ όλη την αλήθεια στους ανθρώπους ούτε θα απαιτήσουν την εφαρμογή της αλήθειας του Θεού στην ζωή των πιστών τους. ( Ένα κλασικό παράδειγμα είναι ο γάμος, το διαζύγιο και οι σεξουαλικές σχέσεις. Επειδή ο Θεός της Αγίας Γραφής έδωσε τον γάμο στους ανθρώπους το θεωρεί πολύ ιερό πράγμα. Μάλιστα μέσα στην Αγία Γραφή υπάρχουν σαφείς+ξεκάθαρες εντολές από τον Θεό+τον Ιησού Χριστό για το τι σημαίνει γάμος+πως πρέπει να γίνεται για να είναι ο άνθρωπος πραγματικά ευλογημένος. Ο Ιησούς Χριστός είπε [ότι ο Θεός δημιούργησε έναν άνδρα και μια γυναίκα και τους ευλόγησε να είναι μαζί για πάντα. Για αυτό οτιδήποτε άλλο είναι αμαρτία. Ακόμα+το διαζύγιο δεν το θέλει ο Θεός για αυτό +ο Ιησούς Χριστός είπε πως όποιος χωρίσει την γυναίκα του (εκτός λόγου πορνείας)+παντρευτεί άλλη κάνει μοιχεία (δηλαδή θανάσιμη αμαρτία) αλλά+ η γυναίκα που θα παντρευτεί αυτόν τον χωρισμένο άνδρα κάνει+αυτή μοιχεία (δηλαδή αμαρτία που θα την στείλει σε αιώνια καταδίκη)] Δες Ματθαίο 19:1-9.

 15. avatar Ας δούμε τι λέει ο αλάθητος Λόγος του Θεού,η Αγία Γραφή,γι’αυτό το θέμα σε αντίθεση μετο τι κάνουν οι άνθρωποι&η ψεύτικη θρησκεία.Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

  (4/8) Έτσι ενώ ο Ιησούς Χριστός είπε ότι ο Θεός ευλόγησε τον ένα γάμο και οτιδήποτε άλλο είναι αμαρτία ή ακόμα+το διαζύγιο δεν είναι αποδεκτό από τον Θεό (εκτός λόγου πορνείας) ενώ ο Ιησούς Χριστός είπε ότι αμαρτία είναι ακόμα+το να κοιτάς πονηρά μια γυναίκα με σκοπό να έχεις σεξουαλικές σχέσεις μαζί της χωρίς να είσαι νόμιμα παντρεμένος μαζί της (δες Ματθαίο 5:27-30). Ας δούμε όμως τι έχουν κάνει οι άνθρωποι+οι ψεύτικες θρησκείες που δημιούργησαν. Έτσι οι άνθρωποι κάνανε των μωαμεθανισμό. Ο Μωάμεθ είπε ότι ο άνθρωπος μπορεί να παντρευτεί πολλές γυναίκες συγχρόνως+να έχει επιπλέον και σεξουαλικές σκλάβες. Μάλιστα ο πρώτος διδαξας σε αυτό ήταν ο ίδιος ο ιδρυτής αυτής της θρησκείας ο Μωάμεθ που παντρεύτηκε 7 γυναίκες και είχε και πολλές παλλακίδες. Όμως το να έχει ο άνθρωπος πάνω από μια γυναίκα είναι ενάντια στο αρχικό θέλημα του Θεού και ο Μωάμεθ σύμφωνα με τα Λόγια του Ιησού Χριστού ήταν πόρνος και στην ουσία προτρέπει τους ανθρώπους που τον θεωρούν σαν "προφήτη του Θεού" σε πορνεία. Όμως γιατί και σήμερα υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που δέχονται τον Μωάμεθ σαν προφήτη+ακολουθούν την θρησκεία του ενώ ο ίδιος ο Μωάμεθ ήταν πόρνος; Αυτό έχει να κάνει επειδή ο Μωάμεθ λέει πράγματα που αρέσουν στους άντρες (δηλαδή τους δίνει την δυνατότητα να πορνευσουν+μάλιστα νόμιμα+με τις ευλογίες του Θεού της θρησκείας τους αν είναι πλούσιοι) όπως επίσης να σκοτώνουν όσου " άπιστους" θέλουν+θα πάνε στον παράδεισο.Οι πονηροί άνθρωποι αυτά θέλουν να ακούν+να κάνουν.

 16. avatar Ας δούμε τι λέει ο αλάθητος Λόγος του Θεού,η Αγία Γραφή,γι’αυτό το θέμα σε αντίθεση μετο τι κάνουν οι άνθρωποι&η ψεύτικη θρησκεία.Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

  (5/8) Έτσι ο μωαμεθανισμός προσφέρει αυτό που θέλει να κάνει ο αμαρτωλός άνθρωπος+ταυτόχρονα την ψευδαίσθηση ότι όταν πεθαίνει θα πάει στον παράδεισο επειδή έκανε όλα τα τυπικά της θρησκείας του μωαμεθανισμού. Όμως κάτι παρόμοιο γίνεται+ εδώ στην λεγόμενη "ορθόδοξη εκκλησία".Ενώ ο Ιησούς Χριστός είπε ότι το διαζύγιο είναι αμαρτία οι ειδικοί "ιερείς" της λεγόμενης Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν θέλουν να το πούνε αυτό γιατί θα χάσουν πελάτες+έσοδα.Έτσι οι παπάδες έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι ο Θεός "δεν έχει πρόβλημα" αν χωρίσεις+παντρευτείς μέχρι τρεις φορές αλλά την... τέταρτη φορά έχει πρόβλημα.Με το να μην λένε όμως οι παπάδες την αλήθεια του Ευαγγελίου στους ανθρώπους τους αφήνουν να ζουν στην άγνοια,οι άνθρωποι να νομίζουν ότι δεν πειράζει να χωρίσουν+να ξαναπαντρευτουν ενώ στην πραγματικότητα κάνουν μοιχεία όταν ξαναπαντρευονται.Ή ένα άλλο που κάνουν οι ψεύτικοι αντιπρόσωποι του Θεού είναι ότι δεν λένε στους ανθρώπους ότι η σεξουαλική σχέση έκτος γάμου είναι πορνεία+άρα μεγάλη αμαρτία.Έτσι οι ψεύτικοι ιερείς προκειμένου να εισπράξουν χρήματα από την τελετή που θα κάνουν είναι πρόθυμοι να παντρέψουν+να ευλογησουν άτομα που πάνε σε αυτούς να παντρευτούν ακόμα+αν δεν είναι σεξουαλικά αγνοί (αυτό υποδηλώνει+το άσπρο νυφικό που φοράει η κοπέλα την αγνότητα+την ακεραιότητα της) αλλά έχουν κάνει την πορνεία πολλές φορές (+πολλοί με παραπάνω από έναν σεξουαλικό σύντροφο στην ζωή τους).Γιατί τα κάνουν όμως όλα αυτά οι "ιερείς"; Επειδή δεν σέβονται τον αληθινό Θεό+τον Λόγο Του.

 17. avatar Ας δούμε τι λέει ο αλάθητος Λόγος του Θεού,η Αγία Γραφή,γι’αυτό το θέμα σε αντίθεση μετο τι κάνουν οι άνθρωποι&η ψεύτικη θρησκεία.Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

  (6/8) Γιατί τα λέω όλα αυτά; Για να δείξω ότι+σήμερα υπάρχουν θρησκείες +εκκλησίες που λένε ψέματα για τον Θεό και το τι θέλει ο Θεός από τους ανθρώπους αλλά υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που ακολουθούν όλες αυτές τις ψεύτικες θρησκείες+εκκλησίες. Βέβαια οι ψεύτικοι αντιπρόσωποι του Θεού βασίζονται+στο γεγονός ότι πολλοί λίγοι άνθρωποι θα μπουν στην διαδικασία να μελετήσουν οι ίδιοι την Αγία Γραφή για να μάθουν την αλήθεια από πρώτο χέρι. Έτσι οι άνθρωποι θεωρούν ότι οι άνθρωποι της θρησκείας είναι"ειδικοί"+ότι τους λένε την αλήθεια. Άλλωστε η θρησκεία που τους προσφέρουν τέτοιου είδους "ιερείς" τους αρέσει και τους βολεύει συγχρόνως. Πάνε οπότε θέλουν στην εκκλησία τους αλλά κατά τα άλλα έχουν την "καλύτερη θρησκεία". Κάνουν την πορνεία αλλά ο Θεός θα ευλογήσει τον γάμο τους μέσω του "ειδικού ιερέα που έχει και την διαδοχή" . Ο άνθρωπος ζούσε μέσα στην αμαρτία, την ασέβεια και την ανομία αλλά ο "ειδικός ιερέας θα ψάλει μερικούς ύμνους στα αρχαία ελληνικά και στο τέλος θα πει στον Θεό (να τον βάλεις σε τόπο χλοερό και σε τόπο αναπαύσεως) και ο Θεός θα βάλει τον άνθρωπο στον παράδεισο αφού το είπε ο "ειδικός". Όλα αυτά όμως είναι η ψεύτικη θρησκεία των ημερών μας. Όπως υπήρχαν οι ιερείς,οι γραμματείς+οι Φαρισαίοι στην εποχή του Ιησού Χριστού που ήταν υποκριτές+λέγανε ψέματα για τον Θεό αυτά κάνουν και σήμερα οι πνευματικοί τους διάδοχοι+ο πολύς κόσμος προτιμά να ακολουθεί αυτούς που του λένε ευχάριστα ψέματα παρά την αλήθεια του Θεού που ζητά δικαιοσύνη+αγιότητα.

 18. avatar Ας δούμε τι λέει ο αλάθητος Λόγος του Θεού,η Αγία Γραφή,γι’αυτό το θέμα σε αντίθεση μετο τι κάνουν οι άνθρωποι&η ψεύτικη θρησκεία.Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

  (7/8) Όμως δεν υπάρχει μόνο η ψεύτικη θρησκεία.Ο Ιησούς Χριστός ήρθε στην Γη , έγινε άνθρωπος+με το παράδειγμα Του μας έδειξε πως θέλει ο Θεός να ζούμε για να είμαστε παιδιά Του.Ο Ιησούς Χριστός ποτέ δεν έκανε ούτε μια αμαρτία για αυτό+μπορούσε να πεθάνει στην θέση μας και για τις δικές μας αμαρτίες ( αν ο Ιησούς Χριστός είχε κάνει έστω και μια αμαρτία στην ζωή του τότε θα πέθαινε για τις δικές του αμαρτίες και όχι τις δικές μας). Ο Ιησούς Χριστός όμως όχι μόνο πέθανε άδικα από τους πονηρούς ανθρώπους της θρησκείας αλλά και αναστήθηκε. Αυτό ήταν κάτι που δεν το περίμεναν όσοι τον σταύρωσαν. Με την ανάσταση του ο Ιησούς Χριστός απέδειξε ότι πράγματι είναι Υιός Θεού+ότι όλα αυτά που δίδαξε είναι αλήθεια+έχει την δύναμη να τα εκπληρώσει.Ο Ιησούς Χριστός δεν είχε "ειδικούς ιερείς".Ο Ιησούς Χριστός όποιον άνθρωπο μετανοεί και τον δέχεται σαν Σωτήρα+Κύριο του τον συγχωρε+τον κάνει παιδί Θεού ( δες Ιωάννη 1:12). Ο κάθε αληθινός μαθητής του Ιησού Χριστού έχει το προνόμιο να είναι ένας "ιερέας αλλά και βασιλιάς" του Πατέρα Θεού εδώ κάτω στην Γη (Δες Αποκάλυψη 1:6).Όσοι παριστάνουν τους ειδικούς ιερείς του Θεού η όσοι φοράνε μαύρα ή άσπρα ράσα για να ξεχωρίσουν, είναι ψεύτικοι αντιπρόσωποι του Θεού που εξαπατούν τους αδαείς+όσους δεν διαβάζουν οι ίδιοι την Αγία Γραφή για να μάθουν όλη την αλήθεια για την σωτηρία της ψυχής τους.Ο Ιησούς Χριστός μας έχει αφήσει τα λόγια Του γραπτά για να μην τα αλλοιώσει κάνεις αλλά όσοι ερευνούν+ είναι ειλικρινείς+ καλοπροαίρετοι να βρουν τον Θεό.

 19. avatar Ας δούμε τι λέει ο αλάθητος Λόγος του Θεού,η Αγία Γραφή,γι’αυτό το θέμα σε αντίθεση μετο τι κάνουν οι άνθρωποι&η ψεύτικη θρησκεία.Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

  (8/8) Ότι και να πει κάποιος για τα λάθη και τα εγκλήματα που έχουν κάνει οι ψεύτικες θρησκείες έχει απόλυτο δίκιο. Όμως ας μην μπερδεύουμε την ψεύτικη θρησκεία με τον Ιησού Χριστό, τον Υιό του Θεού και Σωτήρα των ανθρώπων. Ο Ιησούς Χριστός ότι είπε το εφάρμοσε πρώτα ο ίδιος στον εαυτό του. Ο Ιησούς Χριστός ήταν το τέλειο παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουμε αν θέλουμε να επιστρέψουμε στον αληθινό Θεό που μας δημιούργησε. Ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός είπε [ Εγώ είμαι η οδός η αλήθεια και η ζωή, κάνεις δεν έρχεται στον Θεό παρά μόνο μέσω εμού] Ιωάννη 14:6. Ο Ιησούς δεν μας λέει απλά την αλήθεια αλλά ο ίδιος είναι η αλήθεια γιατί σαν Δημιουργός Θεός που είναι καθορίζει τους φυσικούς νόμους και για αυτό είναι ο δημιουργός και της αλήθειας. Ο Ιησούς Χριστός δεν έχει απλά να μας δώσει ζωή αλλά ο ίδιος είναι η ζωή. Αν σήμερα ζούμε είναι γιατί ο Θεός μας δημιούργησε διά Ιησού Χριστού+επειδή ο Ιησούς Χριστός σημερα μεσιτεύει για εμάς+ο Θεός μακροθυμεί για χάρη του. Ίσως κάποιος που δεν πιστεύει δυσκολεύεται να το καταλάβει αλλά αυτή είναι η αλήθεια της Αγίας Γραφής. Ο Ιησούς έγινε άνθρωπος ενώ είναι ο Δημιουργός για να πεθάνει για το δημιούργημα Του. Ο Ιησούς Χριστός δεν έκανε κανέναν με το ζόρι χριστιανό. Ο Ιησούς Χριστός είπε όποιος θέλει ας τον ακολουθήσει+μόνο αν πιστεύει κάποιος πρέπει να βάφτιζεται.Οι ψεύτικες θρησκείες βαφτίζουν τα νήπια με το ζόρι+χωρίς να έχουν πιστέψει.Φύγετε μακριά από κάθε ψεύτικη θρησκεία για να σωθείτε.Πηγαίνετε στον αναστημένο Ιησού για να σωθείτε.

  1. avatar Χιχιχι

   Αν νομίζεις ότι σε διαβάζουν έτσι...

   1. avatar Ας δούμε τι λέει ο αλάθητος Λόγος του Θεού,η Αγία Γραφή,γι’αυτό το θέμα σε αντίθεση μετο τι κάνουν οι άνθρωποι&η ψεύτικη θρησκεία.Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

    (1/2)Αναγνωρίζω ότι τα σχόλια μου είναι μεγάλα. Όμως δεν το θεωρώ σοφό ούτε φρόνιμο να πω [ πιστέψτε στο Θεό ] ή [δεχθείτε ότι ο Ιησούς Χριστός είναι αναστημένος και θα ξανάρθει στην δευτέρα παρουσία] και να μην εξηγήσω με λογικά επιχειρήματα και πρακτικές αποδείξεις ότι το πιο έξυπνο και λογικό πράγμα που μπορείς να κάνεις στην σύντομη ζωή σου είναι να δεχτείς τον Ιησού Χριστό σαν Σωτήρα και Κύριο σου και να πέσεις στην ανοιχτή αγκαλιά Του που σε περιμένει. Πιστεύω ότι ένας λογικός και σκεπτόμενος άνθρωπος δεν ικανοποιήται αν του πεις [πιστέψε στον Θεό, γιατί στο λέω εγώ]. Ίσα ίσα ένας σκεπτόμενος άνθρωπος αν του μιλήσεις έτσι μπορεί να σε θεωρήσει παράλογο ή φανατικό. Όμως η χριστιανική πίστη είναι η πιο λογική πίστη που υπάρχει και η πίστη με τις περισσότερες αποδείξεις ότι είναι αληθινοί. Απλά πρέπει να πιστέψεις και να δεχτείς ( με βάση και όλες τις μαρτυρίες και αποδείξεις που έχουμε) ότι ο Ιησούς Χριστός αναστήθηκε από τους νεκρούς και σήμερα είναι ζωντανός. Αν εσύ έχεις κάποιο πιο σύντομο τρόπο και επιχειρήματα να πείσεις τους άθεους, τους αγνωστικιστές ή ακόμα και τους μόνο κατ' όνομα χριστιανούς να αφήσουν την ζωή της αμαρτίας και τις φθηνές δικαιολογίες και να αγκαλιάσουν τον Ιησού Χριστό και την αιώνια σωτηρία που προσφέρει θα σε προσκαλούσα να το κάνεις και σου υπόσχομαι θα σε παρακολουθήσω για να μάθω από σένα.

   2. avatar Ας δούμε τι λέει ο αλάθητος Λόγος του Θεού,η Αγία Γραφή,γι’αυτό το θέμα σε αντίθεση μετο τι κάνουν οι άνθρωποι&η ψεύτικη θρησκεία.Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

    (2/2) Αν όμως το σχόλιο σου και το γελάκι που μας έγραψες είναι γιατί εσύ δεν πιστεύεις πουθενά και σε κανέναν Θεό και θέλεις με αυτό το σχόλιο να με κάνεις να σταματήσω να μιλώ για τον Ιησού Χριστό τον αναστημένο Κύριο και Σωτήρα μου τότε μάθε ότι δεν θα με σταματήσεις. Επίσης μελέτησε με προσοχή τα επιχειρήματα που παραθέτω στα σχόλια μου. Έχουν πολλά στοιχεία+ αποδείξεις που μπορούν να πείσουν ακόμα και τον πιο δύσπιστο+ απαιτητικό ερευνητή της αλήθειας αλλά ταυτόχρονα που είναι ένας ειλικρινής+καλοπροαίρετος άνθρωπος που θέλει να βρει την αλήθεια για να την εφαρμόσει την ζωή του.

 20. avatar Λάμπρος Έλανδρος

  Είναι γνωστό πως ο εν λόγω χρησμός είναι κατασκευασμένος από τους φανατικούς χριστιανούς πολέμιους του Ιουλιανού.
  Οι χρησμοί ήταν λακωνικοί και διφορούμενοι. Ο εν λόγω κατασκευασμένος είναι ολόκληρο κατεβατό που επιβάλλει άποψη.
  Η αθλιότητα συνεχίζεται και δυστυχώς γίνεται αποδεκτή.

Παρακαλούμε περιμένετε ...