85
loading

«Φεύγω αυτοθέλητα. Αφανίζομαι όρθιος, στιβαρός και περήφανος. Ετοίμασα τούτη την ώρα βήμα-βήμα ολόκληρη τη ζωή μου, που υπήρξε πολλά πράγματα, αλλά πάνω από όλα εστάθηκε μια προσεκτική μελέτη θανάτου». Τα λόγια αυτά προέρχονται από το γράμμα που άφησε ο καθηγητής Δημήτρης Λιαντίνης στην κόρη του.

Το τελευταίο γράμμα το οποίο επί της ουσίας πρόκειται για μια πνευματική διαθήκη ενός ανθρώπου ο οποίος αποφάσισε πως θέλει να «νικήσει» τον θάνατο. Να τον «ξεγελάσει». Να επιλέξει αυτός τον τρόπο και το πότε.

Αυτοκτονία, λένε οι περισσότεροι. Τυπικά προφανώς και έχουν δίκιο. Σε ένα φιλοσοφικό επίπεδο σκέψης, ωστόσο, μόνο τέτοια δεν ήταν η πράξη του Λιαντίνη. Εδώ δεν υπάρχει καμία αυτοκτονία. Υπάρχει η ακόρεστη δίψα του ανθρώπου να μην παραδοθεί στο αδηφάγο τέρας του χρόνου.

Ένας άνθρωπος που, όπως και ο ίδιος λέει, σχεδίασε βήμα- βήμα με πλήρη διαύγεια πνεύματος το ταξίδι του προς το θάνατο. Ο Δημήτρης Λιαντίνης ήταν πολλά πράγματα, αλλά κυρίως ήταν ένας σύγχρονος φιλόσοφος.

«Θα πεθάνω, Θάνατε, όχι όταν θελήσεις εσύ, αλλά όταν εγώ θα θελήσω»

Ο Δημήτρης Λιαντίνης, δεν αποφάσισε ξαφνικά να βρεθεί αντιμέτωπος με τον χάρο και να τον προκαλέσει. Επί πολλά χρόνια σχεδίαζε αυτή την πράξη του. Μυστικά απ’ όλους αν και οι περισσότεροι κοντινοί του άνθρωποι γνώρισαν και ήταν βέβαιοι πως εκείνη η ημέρα που τόσο ήθελε κάποια στιγμή θα έρθει.

Και είχαν απόλυτο δίκιο. Όταν εξαφανίστηκε, άφησε πίσω του πολλά στοιχεία (πέρα από το γράμμα στην κόρη του) ικανά να πείσουν τον οποιονδήποτε πως το ταξίδι του Λιαντίνη προς το θάνατο είχε σχεδιαστεί με κάθε λεπτομέρεια.

Όταν την 1η Ιουνίου 1998 ο καθηγητής φιλολογίας έκλεινε για τελευταία φορά πίσω του την πόρτα του σπιτιού στη Ν. Κηφισιά, είχε θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο που δεν ήθελε να διακοπεί από κανέναν.

Η γυναίκα του ήταν εκείνη που βρήκε στο γραφείο του το γράμμα προς την κόρη τους. Αμέσως κατάλαβε πως δεν θα ξαναέβλεπε τον άνδρα της. Ταυτόχρονα συνειδητοποιούσε πως δεν μπορούσε να κάνει κάτι για να τον αποτρέψει. Όχι γιατί δεν ήθελε, αλλά γιατί δεν μπορούσε.

Ο Λιαντίνης είχε φροντίσει να υπάρχει μόνο ένας άνθρωπος που ήξερε και αυτός είχε ορκιστεί να μην πει τίποτα.

Ήταν ο ξάδελφός του αλλά και αδερφικός φίλος του, Παναγιώτης Νικολακάκος. «Εγώ τελειώνω τη ζωή μου», του είχε πει ένα μήνα περίπου πριν εξαφανιστεί και αφού είχε ολοκληρώσει τον σχεδιασμό. «Ζητώ από σένα να κρατήσεις όρκο βαρύ». Ο Νικολακάκος του απάντησε «λέγε, αντέχω». Ο Λιαντίνης του εκμυστηρεύθηκε πού θα βρίσκεται, του σχεδίασε και χάρτη. Του ζήτησε να πάει στο σημείο λίγο αφότου θα έχει φύγει μόνο και μόνο για να βεβαιωθεί πως δεν θα έχουν κατασπαράξει τα θηρία του βουνού το άψυχο σώμα του.

Στους υπόλοιπους, ο Νικολακάκος, θα αποκάλυπτε το βαρύ αυτό μυστικό επτά χρόνια αργότερα. «Τότε μόνο θα πάρεις την οικογένειά μου». Έτσι κι έγινε. Τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου του 2005, ο Νικολακάκος τηλεφωνεί στη σύζυγο του Λιαντίνη. «Ήρθε η ώρα να σου πω πού είναι ο Δημήτρης».

«Tην προτεραία της αύριον»

Η προετοιμασία του θανάτου του ήταν τέτοια που ακόμα και σήμερα προκαλεί ανατριχίλα. Ο Λιαντίνης είχε ανέβει στον Ταΰγετο προκειμένου να προετοιμάσει την τελευταία του κατοικία, συνολικά 14 φορές. Όλες τις είχε καταγράψει ο ίδιος μια- μια στο «Ορειπορικόν» ένα δικό του σημειωματάριο που βρέθηκε καιρό αργότερα μέσα σε ένα από τα συρτάρια με τα προσωπικά του αντικείμενα. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1992 και η 14η και τελευταία την 1η Ιουνίου 1998.

Το σημειωματάριο βρέθηκε μετά την εξαφάνισή του. Το είχε αφήσει, μαζί με άλλες αποδείξεις της πράξης του, σε εμφανή σημεία, ώστε να βρεθούν εύκολα. Να μην αναρωτιέται κανείς για το τι πραγματικά συνέβη.

Πάνω στο γραφείο του άφησε το φάκελο με το γράμμα για τη Διοτίμα, τη μοναχοκόρη του. Δίπλα ακριβώς υπήρχε και ένα ανοιχτό βιβλίο. Στη σελίδα που το άφησε υπήρχε μια αναπαράσταση της γυναίκας του Kαίσαρα με το όνειρο που είχε δει πριν εκείνος πεθάνει.

Στο διπλανό τραπέζι, όπως είχε πει η σύζυγός του σε παλαιότερη συνέντευξή της στην Ελευθεροτυπία, υπήρχε το ρολόι του, ο χρυσός του αναπτήρας, το στυλό του, όλα τα προσωπικά του αντικείμενα και οδηγίες για τα χρήματα και τους λογαριασμούς του. Κανένα περιθώριο για παρερμηνείες.

Στο κομοδίνο, δίπλα στο κρεβάτι του, εκεί που κοιμήθηκε το τελευταίο βράδυ ήταν το «H ζωή εν τάφω» του Mυριβήλη. Tο διάβαζε για τρίτη φορά και όπως συνήθιζε είχε σημειώσει την ημερομηνία σε μια σελίδα μαζί με μια φράση. 31-5-98 «Tην προτεραία της αύριον». Kαι στην τελευταία 31-5-98 «Αύριο είναι η μεγάλη μέρα».

«Η πιο ανθρώπινη πράξη που έπραξε άνθρωπος»

Λίγες ημέρες πριν το τέλος ο Λιαντίνης στέλνει σε διάφορα αγαπημένα του πρόσωπα επιστολές με αινιγματικό ύφος γραφής που ναι μεν προϊδέαζαν τον αναγνώστη τους αλλά χωρίς να δίνουν και περισσότερα στοιχεία.

Μία από αυτές είναι προς τον δίδυμο αδερφό του, Φάνη στον Καναδά. «Καλή αντάμωση στην Αγριακόνα. Στην πέτρα δηλαδή που ο Κολοκοτρώνης ακόνιζε το γιαταγάνι του. Όλα είναι φωτεινά και το μέλλον το γνωρίζω όπως οι αρχαίοι μάντηδες», γράφει ο Λιαντίνης.

Όταν πλέον το σχέδιο του Λιαντίνη είχε μπει στην τελευταία του πράξη, ο καθηγητής επέλεξε να μιλήσει σε δυο ανθρώπους. Ο πρώτος είναι, όπως ήδη έχει αναφερθεί, ο Παναγιώτης Νικολακάκος.

Η δεύτερη ήταν η μητέρα του. Η Πολυτίμη. Τα όσα συγκλονιστικά ειπώθηκαν μεταξύ τους, τα κατέγραψε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αλικάκος στο βιβλίο του «Λιαντίνης: έζησα έρημος και ισχυρός» (εκδόσεις Ελευθερουδάκης):

«Δυο μέρες πριν φύγει ο Δημήτρης Λιαντίνης επισκέφτηκε τη μάνα του. Μίλησαν για αρκετή ώρα οι δυο τους. Η ίδια μού μετέφερε αποσπάσματα από αυτή τη συνομιλία:

-Μάνα, άκου. Σύντομα θα λάβεις μια μαχαιριά, όχι στην πλάτη, αλλά στην καρδιά. Θέλω να φανείς γενναία, σαν αρχαία Σπαρτιάτισσα, που έχανε το γιο της, αλλά έστεκε περήφανη.
Η μάνα κατάλαβε αμέσως και αντέδρασε:
-Όχι, παιδί μου, όχι, εγώ πρέπει να φύγω πρώτη…
Της έπιασε το χέρι:
-Μανούλα, ηρέμησε. Νιώθω ότι έχω ζήσει πέντε ζωές. Ήρθε η ώρα να φύγω.
-Παιδί μου, σπλάχνο μου, πάντα πίστευα σε σένα. Ας γίνει αυτό που θέλεις.
Τον αγκάλιασε και τον φίλησε. Και εκεί ο Λιαντίνης της είπε τα στερνά του λόγια»!

Ο τελευταίος άνθρωπος που συνάντησε τον Λιαντίνη ήταν ένας οδηγός ταξί. Ο καθηγητής είχε φύγει με το αυτοκίνητό του, μια άσπρη BMW, από την Κηφισιά και έφτασε μέχρι την Σπάρτη.

Εκεί το πάρκαρε, στην οδό Λυκούργου, κοντά στη βιβλιοθήκη της πόλης και στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε ένα ταξί. Κρατά έναν στρατιωτικό σάκο.

«Πού πάμε;» τον ρωτά ο οδηγός. «Στο καταφύγιο του Ταϋγέτου». Φτάνοντας στον προορισμό τους, ο Λιαντίνης πληρώνει τον ταξιτζή, αλλά δεν τον αφήνει να φύγει αμέσως. «Κάτσε να κάνουμε ένα τσιγάρο». «Δεν καπνίζω» του απαντά εκείνος. «Δεν πειράζει, κάνε μου παρέα». Καπνίζουν αμίλητοι στην ησυχία του βουνού. Στο τέλος αποχαιρετιούνται. «Γεια σου, φίλε», του λέει εκείνος. «Μισό λεπτό, πώς σας λένε;» αναρωτιέται ο ταξιτζής. «Λιαντίνη» του απαντά ο καθηγητής και παίρνει τον δρόμο που δεν είχε επιστροφή.

Επτά χρόνια αργότερα το μυστικό του Λιαντίνη αποκαλύφθηκε μαζί με εκείνον τον φυσικό τάφο, σε υψόμετρο 2.350 μέτρων, δίπλα σχεδόν στον Προφήτη Ηλία, που είχε βρει ο ίδιος και τον είχε προετοιμάσει κατάλληλα.

Ο ίδιος ο Λιαντίνης στο βιβλίο του «Έξυπνον Ενύπνιον», γράφει (στη σελίδα 235): «Εάν ο θάνατος ενσκήπτει σαν γεγονός βίαιο και τραχύ (factum brutum) και αποσβολώνει την ανθρώπινη εμπειρία, τούτο δεν οφείλεται στη φύση του θανάτου, αλλά στη στάση του ανθρώπου. Δεν είναι βάναυσος ο θάνατος, αλλά ο τρόπος με τον οποίο μεταχειρίζεται ο άνθρωπος τη ζωή είναι αδέξιος και σκαιός».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

85
σχόλια
 1. avatar Dimit.

  [...]

 2. avatar Dimit.

  Πολύ ψαγμενο! Αυτοκτονηστε όλοι οι ψαγμενοι

 3. avatar Κωστής Αποστολάκης […]

  Ο άνθρωπος δεν έψαχνε να βρει το θεό απλά γιατί ο ίδιος ήταν ΘΕΟΣ.
  Οι επικριτές απλά ζηλεύουν γιατί δεν μπορούν να του μιασουν.

 4. avatar Γιουλη Λ.

  Ενας αξιολογος ανθρωπος ! Με συγκλονιζει καθε φορα που ακουω τις ομιλιες του. Μιλα με παθος αλλα και με τρυφεροτητα. Χαθηκε πολυ νωρις και θα μπορουσε να προσφερει ιδιως στους Ελληνες φοιτητες. Τα λογια της μητερας του ειναι συγκινητικα :\"Οχι, παιδι μου , οχι ,εγω πρεπει να φυγω πρωτη\". Κατα την γνωμη μου θα ειχε ξεπερασει την καταθλιψη εαν ειχε στραφει στην Ορθοδοξια .Ο Θεος γνωριζει ...!

 5. avatar Ξεκάθαρα

  νάρκισσος που νόμισε πως φεύγοντας απ\' τη ζωή μ\' αυτόν τον τρόπο, θα προκαλέσει μεγάλο ντόρο και θ\' ασχοληθεί πολύς κόσμος με το \"εργο του\".Το \"εργο του\" εντούτοις , κρίνοντας απ\' τη Γκέμα(όσο ..άντεξα και διάβασα), δεν ειναι κάτι σπουδαιο, απεναντίας η γραφή του είναι πληκτική και καθολου ρωμαλέα.Νομίζω πως το μεγαλο του απωθημένο ήταν πως δεν μπόρεσε ποτέ να γίνει ένας -μέτριος, έστω- λογοτέχνης, ώστε να μπορεί να συγκινεί ..καλλιτεχνικά, γι\' αυτό άλλωστε προσπαθούσε μια ζωή να \"συγκινεί\" με παραδοξολογίες(μόνο έτσι θα μπορούσα να χαρακτηρίσω το σύνολο των σαθρών ιδεών του).Φιλόσοφο δεν μπορεις να τον χαρακτηρίσεις.Δεν ήταν φιλόσοφος.Η μεγαλη μου απορία όμως είναι, πώς ενώ ηταν και ορειβάτης,δεν μπορεσε να υπερνικήσει την κατάθλιψη που σαφεστατα τον βασανιζε.

  1. avatar ΠΛΑΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

   ΔΕΝ ΕΧΕΙΣΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙΠΟΤΑ

 6. avatar Jaga

  Ο καθένας μας έχει δικαίωμα να πιστεύει στις ιδέες που τον έχουν διαμορφώσει και να τις εκφράζει μέσα από την γονιδιακή του σύσταση. Άλλωστε εγώ είμαι εσυ με άλλη φορεσιά και εσυ είσαι το ένα μέρος του όλου. Ήμαστε λένε η συμπυκνωμένη ενέργεια του σύμπαντος σε μια απο τις πολλές κβαντικεσ εκφράσεις της ύλης και εκφραζόμαστε σαν μουσικά όργανα που δονούνται στις συχνότητες που παίζονται μέσα στο 01 σύμπαν που αντιλαμβανόμαστε. Θα μας πουν κι αλλά και θα πούμε και νέος περισσότερες, ένα το μεταξύ δεν πίνουμε μια παγωμένη μούρα όσο θα τρώμε το παστίτσιο της μαμάς; Φιλία πολλά αγάπες

 7. avatar ποντικας ο μεγαλοπρεπής

  προβαλτε το έργο του όχι τον θάνατό του. Δυστυχώς κόλλησε το μυαλό του και την είδε Σωκράτης, χωρίς όμως καταδίκη για το έργο του , τουναντίον,Λάθος μηνύματα στέλνετε στην κοινωνία.

 8. avatar Sheep

  Τωρα να λεμε και την αληθεια οι κουλτουριαριδες το χουν και λιγο \"χαμενο\"

 9. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

  Υπαρχει,βεβαια, μια φαινομενικη αντιφαση : Αφου ο θανατος - ως ΜΗ ΕΙΝΑΙ, ΜΗ ΟΝ -
  δεν υπαρχει,πως συν-υπαρχει με τη ΖΩΗ -ΤΟ ΕΙΝΑΙ, ΤΟ ΟΝ ?
  Διοτι,νομιζω, οτι
  ΤΟ ΟΝ - ΩΣ ΤΟ ΜΟΝΟΝ ΑΥΘ-ΥΠΑΡΚΤΟΝ, ΚΑΘΟΛΙΚΟΝ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΟΝ -
  ΕΝ-ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑΝ ΤΟΥ ΜΗ ΟΝΤΟΣ !!!
  ( Θα βοηθουσε κομματι αν ελεγα οτι Η ΖΩΗ ειναι κατι σαν
  ΤΟ ΣΥΝΟΛΟΝ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ + ΤΟ ΜΗΔΕΝ(=Θανατος) ? )
  .................................................................................................................
  Αν η αρλουμπα εγινε ....μεγαλυτερη, τα ....\'\'παραπονα\'\' σου ΣΤΟ ΤΕΡΑΣ !!!

 10. avatar Ας δούμε τι λέει ο αλάθητος Λόγος του Θεού,η Αγία Γραφή,γι’αυτό το θέμα σε αντίθεση μετο τι κάνουν οι άνθρωποι&η ψεύτικη θρησκεία.Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

  Η Αγία Γραφή δεν είναι ένα βιβλίο που το έγραψε ένας απλός άνθρωπος+κατέγραψε τις σκέψεις του που άλλες μπορεί να είναι σωστές+άλλες λάθος αλλά το βιβλίο που μας μιλάει ο ίδιος ο Θεός,ο Δημιουργός του σύμπαντος+του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά.Ο Θεός χρησιμοποίησε πολλούς ανθρώπους να συγγραψουν την Αγία Γραφή (Παλιά+ Καινή Διαθήκη μαζί)+έγραψαν σε χρονικό διάστημα 1600 χρόνων.Όμως η Αγία Γραφή είναι ένα βιβλίο με εσωτερική αρμονία+συνέχεια γιατί ο εμπνευστής της ήταν ο ίδιος ο Θεός.Επίσης σε όποιο θέμα αναφέρεται η Αγία Γραφή, επιστημονικό, ιστορικό, αρχαιολογικό,πνευματικό είναι απόλυτα αληθινή+αξιόπιστη γιατί ο Θεός δεν λέει ποτέ ψέματα αλλά πάντα λέει την αλήθεια με το όνομα της.Μια ακόμα απόδειξη ότι η Αγία Γραφή είναι πράγματι θεόπνευστη+αληθινή είναι ότι περιέχει δεκάδες προφητείες για τον ερχομό ενός Μεσσία που θα έσωζε τους ανθρώπους,οι οποίες εκπληρώθηκαν με απόλυτη ακρίβεια από ένα μοναδικό πρόσωπο στην ανθρώπινη ιστορία,τον Ιησού Χριστό τον αληθινό Μεσσία+Υιό του Θεού.Υπάρχουν μερικές προφητείες ακόμα που δεν εκπληρώθηκαν.Είναι οι προφητείες που αφορούν την δευτέρα παρουσία του Ιησού Χριστού,την αιώνια βασιλεία του+την ανάσταση όλων των νεκρών.Όμως+αυτές οι προφητείες θα εκπληρωθούν όταν ο Θεός κρίνει ότι ήρθε η ώρα της κρίσεως+θα γίνει γιατί ότι έχει υποσχεθεί ο αληθινός Θεός μπορεί να το εκτελέσει.Άρα έχουμε συμφέρον εμείς οι άνθρωποι να μελετάμε την Αγία Γραφή για να ξέρουμε τι μας περιμένει.Αδικεί τον εαυτό του όποιος δεν την μελετά+θα στερηθεί την αιωνιότητα.

  1. avatar losromi

   Όταν επιστρέψεις στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό θα μάθεις να σέβεσαι τους υπόλοιπους αναγνώστες και θα σταματήσεις να γράφεις τα κατεβατά αυτά ικανοποιώντας το Εγώ σου κάνοντας προσηλιτισμό. Και καλό θα ήταν να ξεκαθαρίζεις από την αρχή που ανήκεις.

   1. avatar Τι θα ωφεληθεί ο άνθρωπος αν κερδίσει τον κόσμο όλο&χάσει την ψυχή του;Ιησούς Χριστός,Μάρκος 8:36.Μόνο ο Ιησούς σώζει αιώνια!Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

    (1/4) Θα ήθελα για πολλοστή φορά να πω ότι είμαι χριστιανός που θέλει να πιστεύει και να κάνει ότι δίδαξε ο Ιησούς Χριστός και είναι γραμμένο μέσα στην Αγία Γραφή. Αν βλέπω κάτι που δεν το δίδαξε ο Ιησούς Χριστός δεν το δέχομαι και καταγγέλλω αυτούς που το διδάσκουν ότι είναι οι ¨γραμματείς και οι φαρισαίοι¨ της εποχής μας που εκμεταλλεύονται την άγνοια των ανθρώπων για την Αγία Γραφή και εμπορεύονται την πίστη στον Θεό. Έτσι μπορώ να πω ότι δεν συμφωνώ με τους παπάδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας γιατί ούτε κάνουν αλλά ούτε διδάσκουν τα λόγια του Ιησού Χριστού όπως είναι γραμμένα μέσα στην Αγία Γραφή αλλά έχουν κάνει μια θρησκεία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους που περιέχει πολλές ανθρώπινες παραδόσεις αλλά και πολλές αντιχριστιανικές παραδόσεις για να μπορούν να εκμεταλλεύονται την πίστη των ανθρώπων. Και αν κάποιος τολμήσει να πει τι λέει πραγματικά λέει ο Λόγος του Θεού αμέσως του κάνουν επίθεση ότι τάχα δεν είναι ¨ορθόδοξος¨ ενώ στην πραγματικότητα οι παπάδες είναι αυτοί που δεν είναι αληθινά ¨ορθόδοξοι¨ (με την πραγματική έννοια της λέξης που σημαίνει κάποιος που δοξάζει ορθά και αληθινά τον Θεό της Αγίας Γραφής) αφού έχουν κάνει στην άκρη τον Λόγο του Θεού και διδάσκουν ¨διδασκαλίες και εντάλματα ανθρώπων¨ (κατά το Ματθαίος 15:9) αντί να διδάσκουν στους ανθρώπους την αλήθεια του Ιησού Χριστού που ελευθερώνει και σώζει αιώνια.

   2. avatar Τι θα ωφεληθεί ο άνθρωπος αν κερδίσει τον κόσμο όλο&χάσει την ψυχή του;Ιησούς Χριστός,Μάρκος 8:36.Μόνο ο Ιησούς σώζει αιώνια!Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

    (2/4) Όμως ο Λόγος του Θεού δεν δεσμεύεται και ο Ιησούς Χριστός είπε [ ότι θέλει κηρυχθεί τούτο το Ευαγγέλιο σε όλο τον κόσμο και μετά θα έρθει το τέλος] Ματθαίος 24:14 και εγώ με αυτό που κάνω απλά προσπαθώ να είμαι υπάκουος σε ότι ζήτησε ο Κύριος μου ο Ιησούς Χριστός από όλους τους αληθινούς μαθητές Του.
    Όσον αφορά το αν τα διαβάζει κάποιος ή όχι , θα πω ότι εσένα μπορεί να μην σε ενδιαφέρει τι λέει ο Λόγος του Θεού για διάφορα πράγματα ,αλλά αν υπάρχει και έστω και ένας που ενδιαφέρεται να μάθει την αλήθεια που δίδαξε ο Ιησούς Χριστός και να σωθεί αιώνια από την επερχόμενη κρίση, τότε είναι χαρά μου να δίνω όλα τα στοιχεία και όλες τις πληροφορίες που μπορεί να κάνει έναν σκεπτόμενο άνθρωπο να προβληματιστεί για τον Θεό και το που θα περάσει την αιωνιότητα του ακόμα και αν χρειάζεται να κάνω μεγάλα σχόλια.
    Και τέλος να πω πως οφείλουν πρώτα οι παπάδες και η θρησκεία που εκπροσωπούν να επιστρέψουν στην απλότητα, την αγιότητα και στην καθαρότητα που δίδαξε ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός και διαβάζουμε στην Αγία Γραφή και μετά να θα επιστρέψουν και θα ενωθούν μαζί της όλοι οι αγνοί και γνήσιοι χριστιανοί. Αλλά όσο οι παπάδες συνεχίζουν να διδάσκουν αντιβιβλικές παραδόσεις και διδασκαλίες και να εκπροσωπούν μια αποστατημένη ορθόδοξη εκκλησία θα κάνει όλους τους ειλικρινείς χριστιανούς που θέλουν να λατρεύουν τον θεό της Αγίας Γραφής ¨εν πνεύματι και αληθεία¨ (κατά το Ιωάννης 4:23-24) να τρέχουν μακριά από αυτήν για να σώσουν την ψυχή τους.

   3. avatar Τι θα ωφεληθεί ο άνθρωπος αν κερδίσει τον κόσμο όλο&χάσει την ψυχή του;Ιησούς Χριστός,Μάρκος 8:36.Μόνο ο Ιησούς σώζει αιώνια!Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

    (3/4) Όσον αφορά τον προσηλιασμό συμφωνώ ότι όλοι οι χριστιανοί πρέπει να σταματήσουν να κάνουν προσηλυτισμό και επιτέλους να κηρύξουν το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού και όπως είπε και ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός [34 Και προσκαλέσας τον όχλον μετά των μαθητών αυτού, είπε προς αυτούς· Όστις θέλει να έλθη οπίσω μου, ας απαρνηθή εαυτόν και ας σηκώση τον σταυρόν αυτού, και ας με ακολουθή] Μάρκος Ευαγγέλιο 8:34. Εδώ βλέπουμε ότι ο Ιησούς Χριστός δεν βάφτισε κανέναν με το ζόρι για να τον κάνει χριστιανό αλλά προσκαλούσε τους ανθρώπους να τον ακολουθήσουν με την θέληση τους και ταυτόχρονα τους προειδοποιούσε το κόστος που θα είχε αυτή τους η απόφαση να γίνουν μαθητές Του. Όμως οι ψεύτικες θρησκείες και εκκλησίες δεν σέβονται τα λόγια του Ιησού Χριστού αλλά βαφτίζουν ανθρώπους ή νήπια χωρίς να έχουν πιστέψει στον Ιησού Χριστό και στο Ευαγγέλιο και σε όποιον λέει τους ανθρώπους το Λόγο του Θεού έχουν βρει μια καραμέλα και όλο την παπαγαλίζουν ότι τάχα κάνουν προσηλυτισμό. Κατά την γνώμη μου τα κράτη που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και την Αγία Γραφή πρέπει να ανακηρύξουν παράνομο τον νηπιοβαπτισμό και να ζητούν μόνο με την θέληση του κάποιος άνθρωπος να βαπτίζεται και μετά αν θέλει ο ίδιος να αναγράφει στο ληξιαρχείο της θρησκεία ή πίστη στην οποία πιστεύει.

   4. avatar Τι θα ωφεληθεί ο άνθρωπος αν κερδίσει τον κόσμο όλο&χάσει την ψυχή του;Ιησούς Χριστός,Μάρκος 8:36.Μόνο ο Ιησούς σώζει αιώνια!Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

    (4/4)Κατά την γνώμη μου οι παπάδες της ορθόδοξης εκκλησίας (όπως και της καθολικής) κάνουν προσηλυτισμό και μάλιστα από τους πιο βάρβαρους γι αυτό και εγώ (αλλά και η Αγία Γραφή) το νηπιοβάπτισμα το καταγγέλλουμε σαν παράνομο και αντιχριστιανικό, και ξεκαθαρίζουμε στους ανθρώπους πως το νηπιοβάπτισμα που τους κάνανε οι παπάδες είναι άκυρο ενώπιων του Θεού της Αγίας Γραφής και στην ουσία είναι αβάπτιστοι γι αυτό αν θέλουν να κάνουν το θέλημα του Θεού να πάνε να βαπτιστούν με την θέληση τους και αφού ομολογήσουν πίστη στον Ιησού Χριστό ,στην ανάστασής και στην Αγία Γραφή, σε μια χριστιανική εκκλησία που κηρύττει και εφαρμόζει τον καθαρό Λόγο του Θεού και όχι ανθρώπινες παραδόσεις.

 11. avatar Ας δούμε τι λέει ο αλάθητος Λόγος του Θεού,η Αγία Γραφή,γι’αυτό το θέμα σε αντίθεση μετο τι κάνουν οι άνθρωποι&η ψεύτικη θρησκεία.Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

  Όταν ο Ιησούς Χριστός μίλησε για τον διάβολο (που υπάρχει διάβολος όπως υπάρχει+ο Θεός που μας δημιούργησε+είναι ο Θεός της Αγίας Γραφής) είπε ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του διαβόλου [ ο κλέφτης (= διάβολος) δεν έρχεται παρά μόνο για να κλέψει, να θανατώσει και να απολέσει ] δες Ιωάννη 10:10 + επίσης [ ο διάβολος ήταν από την αρχή ανθρωποκτόνος και δεν μένει στην αλήθεια, διότι αλήθεια δεν υπάρχει μέσα του. Όταν λέει ψέματα από μέσα του μιλάει, διότι είναι ψεύτης και ο πατέρας του ψέματος] Δες Ιωάννη 8:44. Από τα λόγια αυτά καταλαβαίνουμε ότι ο διάβολος είναι αυτός που θέλει τον θάνατο του ανθρώπου. Για αυτό και βάζει ζήλια και κακία και πονηριά μέσα στον άνθρωπο που απορρίπτει την αλήθεια του Θεού ώστε να σκοτώνει ο ένας τον άλλο. Σε κάποιες περιπτώσεις βάζει στον άνθρωπο την σκέψη ότι έτσι που κατάντησε η ζωή του δεν αξίζει η ζωή του και καλύτερα να δώσει ένα τέλος στο μαρτύριο του κάνοντας αυτοκτονία. Και ο Λιαντίνης έπεσε θύμα των σκέψεων που του έβαλε ο διάβολος και σπατάλησε την ευκαιρία που είχε κάνοντας το αδιανόητο δηλαδή την αυτοκτονία. Και το χειρότερο για αυτόν θα είναι όταν στην ανάσταση όλων των νεκρών θα θερίσει το αποτέλεσμα της επιλογής του στην αιωνιότητα. Ας δούμε αντίθετα τι καλύτερο έχει να μας προσφέρει ο Ιησούς Χριστός, που είναι ο Κύριος των κυρίων και ο Βασιλιάς των βασιλιάδων [ Εγώ όμως ήλθα για να έχουν οι άνθρωποι ζωή, και μάλιστα να την έχουν με αφθονία] Ιωάννης 10:10.Οπότε ο καθένας μας ας επιλέξει ποιον θέλει να ακολουθήσει+ποιον όχι.

 12. avatar ΤΖΟΝΑΘΑΝ

  ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΩΗ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΑΡΑΓΕ?

 13. avatar θωμαςΓ

  αν ειχε διαβασει την Αγια Γραφη δεν θα το εκανε...

 14. avatar παλαιμαχος

  Αμπελοσοφιες της πλακας! Ποιος ψυχικα υγιης θα χαριζε, χωρις σκεψη, τετοιον απεριγραπτο πονο απωλειας στη γρια μητερα του, στην απελπισμενη γυναικα του και στην κορη του οι οποιες ξαφνικα μαθαινανε οτι ο γιος, συζυγος και πατερας θα εκανε τετοια παλαβομαρα χωρις να υπαρχει ανιατη ασθενεια η τεραστιο οικονομικο προβλημα.? Η παρακληση της μητερας του δεν τον λυγισε? Και τωρα ερχονται διαφοροι ψευτοφιλοσοφοι να βρουν μεγαλειο και ηρωισμο στην επαισχυντη πραξη του. Αληθεια, πολυ ηρωικο να κρυφτεις σε μια σπηλια και να αφησεις τους οικειους σου αλλοφρωνες απο την αγωνια. Βρε ουστ ψευτοφιλοσοφοι....

 15. avatar Σιγουρα θα

  Ψήφιζε σήμερα Τσίπρα, μάλλον θα ήταν και υπουργός δικαιοσύνης!

 16. avatar Ηλιας77

  \'Αμα υπαρχει εστω και ενας ανθρωπος που σε αγαπαει και τον αγαπας π.χ. συντροφος, μανα, πατερας, αδερφος, γιος, κορη, φιλος ποτε δεν αυτοκτονεις. Ο Λιαντινης δυστυχως ηταν ψυχικα αρρωστος και χαθηκε αδικα.

 17. avatar κουφιοκεφαλος

  αραγε υπαρχει ζωη πριν τον θανατο? ας μου εξηγησει καποιος. χικ

 18. avatar Παρακολουθώ χρόνια τα σχόλια για τον καθηγητή.το να αναπαράγετε συνεχώς αμπελόφυλλο σοφίες επιστημονικά είναι χωρίς υπόσταση και ίσως κάποιους επηρεάζετε …κάποιος γιατρος

  Απίστευτες

 19. avatar Ανθρωπιστης Αλληλεγγυος

  Τελικα κερδισε ο θανατος
  Επεσε στην αγκαλια του θανατου την ημερα ακριβως που ειχε καθορισει να τον παρει.
  Δεν αργησε ουτε δευτερολεπτο. Αλλωστε ο θανατος ειναι παντα πιστος στο ραντεβου του.
  Νομιζε οτι μπορουσε να αποφασισει για την Μοιρα του, αλλα η Μοιρα ειχε αποφασισει για αυτον πριν ακομα γεννηθει.
  Υ.Γ. Οπως βλεπουμε και σε μια απο τις φωτογραφιες...
  Ο φιλοσοφος του συγχρονου Νεοελληνα μεσα σε μια σακουλα σκουπιδιων.

  1. avatar Ιόλη

   Σάκκος για νεκρό είναι και προορίζεται για χρήσεις μετά από φυσική καταστροφή. Βλέπεις σε ένα σεισμό πχ δεν τρέχουν στα μπάζα με τα φέρετρα στο χέρι...είναι βαρύ το ξύλινο σεντούκι. ΝΕΟ- Έλλην ο εκ φύσεως μπουρδολόγος-ξερόλας.

 20. avatar Ellraiser

  Μην το παρετε στραβα.
  Ουτε γνωριζω τον ανθρωπο - που πιστευω οτι θα ηταν αξιολογος - ειναι απλα μια φτωχη επισημανση.
  Μακαριοι οι πτωχοι το πνευματι (εχει ενα μικρο δικιο).
  Η ζωη και οι λυσεις ειναι πολυ απλες αλλα αυτο συμβαινει απο την αρχαιοτητα και τους φιλοσοφους οταν \'βυθιζεσαι\' στην ανακαλυψη του νοηματος της ζωης.
  Ερωτηματα που βασανιζουν και ατομα με υψηλο δεικτη νοημασυνης.
  Ο ανθρωπος δεν ειναι ετοιμος ακομα για τετοιες αγνωστες και δυσκολες απαντησεις.
  Ισως καποτε ανακαλυψουμε τον προορισμο μας (η αναπαντητα ερωτηματα) ως ειδος αλλα δεν χρειαζεται να γινη γορδιος δεσμος με αρνητικα αποτελεσματα στην ψυχολογια μας.
  Απλα αφηνης την φυση να ακουλουθηση την εξελικτικη της πορεια και ζεις την φυσικη φθορα σου με τις χαρες και τις λυπες που την συνοδευουν.
  Δεν χρειαζεται το αντικειμενο μελετης σου να γινη δυναστης σου.
  Δεν θα το παρω ως εγωϊσμο (παγιδα) αλλα δημιουργεις κενα για την υποτηθεμενη προσφορα σου που διακοπηκε βιαια.
  Νομιζω οτι εχει καποια κοινα στοιχεια με την αυτοκτονια του περιφημου λογοτεχνη Jack London (απο τους αγαπημενους μου).

Παρακαλούμε περιμένετε ...