61
loading
Γράφει
ο Κωνσταντίνος Κάλτσας

Ο Βίκτωρ Ουγκώ είπε κάποτε ότι «ο Άνθρωπος είναι μια φυλακή όπου η ψυχή παραμένει ελεύθερη», εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο μία διαδεδομένη κατά τα άλλα άποψη που θέλει την ψυχή ως κάτι άυλο, αλλά παράλληλα ουσιώδες για την ανθρώπινη φύση.

Τι είναι όμως αυτό που όλοι λέμε ψυχή, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να το δει και να το μετρήσει; Από τους αρχαίους Έλληνες ο Πλάτωνας τη θεώρησε άυλη ουσία, άφθαρτη και επομένως αθάνατη, ενώ ο Αριστοτέλης τη συνέδεσε οργανικά με τον άνθρωπο, ως μορφή μιας ύλης.

Η χριστιανική διδασκαλία επιμένει στην άφθαρτη διάστασή της, ενώ ο Καρτέσιος, μέσα στο κλίμα και το πνεύμα του Διαφωτισμού, την παρουσίασε ως ατομική συνείδηση, δεχόμενος την πνευματική της ουσία.

Υπάρχει στην πραγματικότητα ψυχή;

Για να αναλύσουμε όμως την έννοια της ψυχής, απευθυνθήκαμε σε έναν ειδικό, τον νευρολόγο-ψυχίατρο κ. Ευάγγελο Καφετζόπουλο, ο οποίος έδωσε την επιστημονική του ερμηνεία για το θέμα.

Όταν λέμε ψυχή τι εννοούμε; Εννοούμε ένα όργανο, ψυχικό όργανο το ονομάζει ο Φρόιντ, που καθορίζει κάποια στοιχεία της συμπεριφοράς μας

«Εγώ βέβαια θα σας μιλήσω για την ανυπαρξία της ψυχής. Σαν νευροεπιστήμονας μελετάω τη λειτουργία του εγκεφάλου, έχω αφιερώσει ένα κομμάτι της έρευνάς μου όχι ακριβώς στην έννοια της ψυχής αλλά σε μία τελείως παραπλήσια έννοια, που είναι η συνείδηση και η αυτοσυνείδηση, πολύ συγγενικές έννοιες και επιστημονικά και φιλοσοφικά.

Όταν λέμε ψυχή τι εννοούμε; Εννοούμε ένα όργανο, ψυχικό όργανο το ονομάζει ο Φρόιντ, που καθορίζει κάποια στοιχεία της συμπεριφοράς μας. Μία εσωτερική κατάσταση που πέρα από τα ερεθίσματα, πέρα από τον λόγο, μπορεί να καθορίζει την ύπαρξή μας και την πράξη μας και την αυτοσυνείδησή μας. Η έννοια της αυτοσυνείδησης είναι πολύ κοντά στην ψυχή. Είναι αυτό που εγώ έχω μέσα μου που μου θέτει ερωτήματα, αρχές, κανόνες στη συμπεριφορά μου».

Ο κ. Καφετζόπουλος, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΑΝΑ, κάνει και μία αναδρομή στην ιστορία της έννοιας.

«Η έννοια της ψυχής από τον 19ο αιώνα άρχισε να γίνεται αντικείμενο επιστημονικής έρευνας. Ο πρώτος επαγγελματίας ψυχολόγος με τη σημερινή έννοια του όρου, ο Βίλχελμ Βουντ, στη Γερμανία, έφτιαξε ένα εργαστήριο και μελέτησε τις ψυχικές ιδιότητες με ενδοσκόπηση, προσπαθώντας να καταλάβει τον εαυτό του, το πώς σκέφτεται ο άνθρωπος.

Ο δεύτερος που προσπάθησε να μελετήσει την ψυχή ήταν ο Φρόιντ, στον οποίο οφείλουμε τη μεγάλη διάκριση των συνειδητών και μη συνειδητών διαδικασιών. Πίστευε δηλαδή ότι το ψυχικό όργανο αποτελείται από δύο κομμάτια: ένα συνειδητό, ένα κομμάτι που το καταλαβαίνουμε και ένα που δεν το καταλαβαίνουμε και μάλιστα πίστευε ότι αυτά αλληλεπιδρούν, επικοινωνούν μεταξύ τους. Κάτι σαν υδραυλικό μοντέλο. Δηλαδή γεμίζει το ένα αδειάζει το άλλο.

Από την εποχή του Φρόιντ έχουμε τις νευροεπιστήμες, που ασχολούνται με τις ψυχικές ιδιότητες, δηλαδή πώς αντιλαμβανόμαστε κάτι, πώς σκεφτόμαστε, και προσπαθούν να βρουν τα ισοδύναμά τους μέσα στον εγκέφαλο. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι ξέρουμε σε έναν βαθμό με λεπτομέρειες ποιες λειτουργίες του εγκεφάλου είναι υπεύθυνες για τις ψυχικές λειτουργίες».

Τα συναισθήματα είναι υλικά, είναι σωματικές αισθήσεις. Όταν εγώ φοβάμαι το σώμα μου με κάνει και φοβάμαι

- Τι εννοούμε όμως όταν χρησιμοποιούμε τον όρο ψυχή;

«Δεν ξέρω αν θα θεωρήσουμε την ψυχή κάτι μετρήσιμο ή παρατηρήσιμο. Μιλάμε για ψυχικές λειτουργίες. Μιλάμε για την αντίληψη, δηλαδή πώς αντιλαμβάνομαι ας πούμε ένα κόκκινο τριαντάφυλλο. Μπορώ να πω ότι μέσα στον 20ό αιώνα αυτό το θέμα λύθηκε. Ανακαλύφθηκαν μέσα στον εγκέφαλο νευρώνες που προσλαμβάνουν το φως. Κάποιοι από αυτούς διεγείρονται από το κόκκινο φως και άρα έχω την αίσθηση του κόκκινου.

Η έννοια της ψυχής πού μπαίνει εδώ; Σε όλους τους εγκεφάλους η διαδικασία είναι η ίδια. Όλοι οι εγκέφαλοι έχουν τα κύτταρα, τα οποία προσλαμβάνουν τα μήκη κύματος φωτός και δίνουν την αίσθηση του κόκκινου χρώματος. Εκεί που μπαίνει η συνείδηση, η ψυχή ας πούμε, η διαφορετικότητα, είναι η υποκειμενικότητα αυτής της αντίληψης.

Όλοι οι εγκέφαλοι είναι ίδιοι, αλλά ο ψυχισμός του κάθε ανθρώπου διαφέρει. Πού διαφέρει; Στο τι είναι υποκειμενικό. Ναι μεν όλοι αντιλαμβανόμαστε το κόκκινο χρώμα, αλλά το πώς είναι να βλέπω εγώ το κόκκινο, το πώς είναι να πονάω εγώ και να πονάς εσύ, αυτό είναι στοιχείο υποκειμενικότητας».

- Πώς λειτουργεί δηλαδή ο εγκέφαλος;

«Κάθε φορά που βλέπω κόκκινο χρώμα, κάθε φορά που ακούω μια φωνή, σχηματίζεται μέσα στον εγκέφαλό μου μια αναπαράσταση αυτού του γεγονότος. Και αυτή καταγράφεται στα κέντρα του εγκεφάλου. Αυτό που με κάνει διαφορετικό εμένα από εσάς είναι ότι στην ιστορία μου έχω διαφορετικές αναπαραστάσεις. Αυτών των κόκκινων χρωμάτων που έχω δει εγώ, των φωνών που έχω ακούσει.

Τη γιαγιά μου ας πούμε που μου μίλαγε και μου έλεγε παραμύθια. Που έφτιαχνε κάποια πράγματα που μόλις μυρίσω κάτι αντίστοιχο, μου έρχεται στο μυαλό η γιαγιά μου. Είναι τελείως υποκειμενικό αυτό, αλλά δεν είναι κάτι άυλο. Είναι αναπαραστάσεις που συνδυάζονται κάθε φορά που ερχόμαστε σε επαφή με ένα κομμάτι αυτών των εικόνων.

Τα συναισθήματα είναι υλικά, είναι σωματικές αισθήσεις. Όταν εγώ φοβάμαι το σώμα μου με κάνει και φοβάμαι. Ανεβαίνουν οι χτύποι της καρδιάς μου, ανεβαίνει ο σφυγμός μου και αυτό ο εγκέφαλος το εισπράττει και το μεταφράζει, έχει μάθει να το λέει δηλαδή φόβο».

«Οι τέσσερις χυμοί του Ιπποκράτη»

Ο Ιπποκράτης, αναζητώντας τα δομικά του στοιχεία του ανθρωπίνου σώματος, υποστήριξε ότι η υλική υπόσταση του αποτελείται από τέσσερις χυμούς. Η σύλληψη αυτή του Ιπποκράτη κατέστη μία εκ των θεμελιωδεστέρων αρχών που επηρέασαν την ιατρική για αιώνες, ενώ ουσιαστικά προφητεύει τα αξιώματα της σύγχρονης ενδοκρινολογίας.

«Αυτή είναι μια πρωτόλεια επιστημονική άποψη, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Αυτό που έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, επιστήμονες είναι να προσπαθήσουν να αποδώσουν στα πράγματα φυσικές αιτίες. Αυτό που έχει σημασία στον Ιπποκράτη δεν είναι η ερμηνεία του. Είναι η προσπάθεια να βρει φυσική ερμηνεία των συναισθημάτων. Φυσική όχι θεϊκή».

«Η θεωρία της αθανασίας της ψυχής είναι ένας φαύλος κύκλος»

Η έννοια της ψυχής είναι βαθύτατα συνδεδεμένη με τη θρησκεία και στηρίζει σε μεγάλο βαθμό τις θεολογικές ερμηνείες του κόσμου.

«Όλες οι θεολογικές θεωρίες, ακόμη και οι αρχαίοι Έλληνες είχαν μέσα στις ερμηνείες τους κάποια άυλη ψυχή, ακόμη και οι θετικοί επιστήμονες: Θαλής, Αναξίμανδρος, Αναξιμένης. Οι πρώτοι φυσικοί φιλόσοφοι έθεταν την έννοια της ψυχής με την έννοια του άυλου. Και εφόσον είναι άυλο, είναι η συμμετοχή του ανθρώπου σε ένα γενικότερο άυλο, που μπορεί να είναι κάποια θεϊκή οντότητα, κάποιος θεός.

Στη χριστιανική θρησκεία ο Θεός είναι αυτός που βάζει την ψυχή στον άνθρωπο, το θεϊκό κομμάτι του ανθρώπου, το οποίο είναι διαφορετικό από το σωματικό και το υλικό. Είναι άυλο και προφανώς αθάνατο. Η αθανασία της ψυχής δεν αποδεικνύεται διότι υποθέτεις εξ αρχής ότι υπάρχει κάτι άυλο. Είναι φαύλος κύκλος».

- Είναι αναγκαία συμπερασματικά η ύπαρξη της ψυχής για τη θρησκεία;

«Η ψυχή είναι αναγκαία για τη θρησκεία. Είναι αναγκαία και για την επιστήμη. Εκεί που διαφοροποιήθηκε η σύγχρονη επιστήμη με παλαιότερες θεωρίες, είναι ότι δεν είναι κάτι άυλο. Υπάρχει το πνεύμα, υπάρχει η ψυχή, αλλά είναι ακριβώς το αποτέλεσμα της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Αυτή η θεώρηση έχει περάσει στον κόσμο. Ο Φράνσις Κρικ είναι ένας από τους δύο επιστήμονες που ανακάλυψαν το DNA - ο δεύτερος είναι ο Τζέιμς Γουάτσον - και μετά την ανακάλυψη πέρασε στη βιολογία του εγκεφάλου και ασχολήθηκε με τη συνείδηση. Έχει γράψει το βιβλίο «Μια εκπληκτική υπόθεση». Εκεί αναφέρει ότι οι σκέψεις, τα συναισθήματά, οι χαρές, οι λύπες δεν είναι τίποτα άλλο από αποτέλεσμα της λειτουργίας του εγκεφάλου».

Η θεωρία σύμφωνα με την οποία η ψυχή ζυγίζει 21 γραμμάρια

Ο γιατρός Duncan MacDougall στη Μασαχουσέτη θεωρούσε δεδομένο ότι η ψυχή έχει υλική υπόσταση και ως εκ τούτου μάζα. Συνεπώς η μετρήσιμη πτώση του βάρους των ανθρώπων τη στιγμή που πεθαίνουν θα μπορούσε να παρατηρηθεί όταν η ουσία της ψυχής διαχωριζόταν από το υλικό κομμάτι. Το ότι η ψυχή του ανθρώπου εγκαταλείπει το σώμα τη στιγμή του θανάτου ήταν κάτι ευρέως διαδεδομένο πριν τον 20 αιώνα, αλλά το ότι έχει μάζα που μπορεί να μετρηθεί και μάλιστα να γίνει αντικείμενο πειράματος συνέβη για πρώτη φορά από τον MacDougall το 1907.

Στην προσπάθειά του να προσδιορίσει εάν κάποιες σωματικές φυσιολογικές λειτουργίες συνεχίζουν να υπάρχουν ανεξάρτητα από τον θάνατο του σώματος, κατασκεύασε ένα ειδικό κρεβάτι το οποίο τοποθέτησε πάνω σε μια πολύ ευαίσθητη ζυγαριά που μπορούσε να μετρήσει μεταβολή μέχρι και 5 γραμμάρια.

Τοποθέτησε πάνω στα κρεβάτια του γραφείου του έξι βαριά ασθενείς και τους παρατήρησε ζυγίζοντάς τους πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά τον θάνατό τους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, η απότομη απώλεια βάρους τη στιγμή του θανάτου υπολογίζεται στα 21 γραμμάρια.

Η «ανάγκη» ύπαρξης της ψυχής για τον άνθρωπο

Η ψυχή έχει βοηθήσει τον άνθρωπο να απαντήσει σε ερωτήματα. Αυτό βόλεψε τον άνθρωπο εξελικτικά...

«Ο Αριστοτέλης έλεγε ότι η έδρα της ψυχής είναι η καρδιά γιατί έβλεπε ότι μόλις πέθαινε ο άνθρωπος άδειαζε από αίμα. Οι παρατηρήσεις αυτές από μόνες του δεν λένε τίποτα. Να σας θυμίσω στον 19ο αιώνα ένα άλλο μεγάλο ρεύμα, την ψυχομετρία. Προσπαθούσαν να καταλάβουν τον ψυχισμό του ανθρώπου, μελετώντας το κρανίο. Υπέθεταν ότι το σημείο του εγκεφάλου όπου εδράζονται οι ψυχικές λειτουργίες, διογκώνεται και επιδρούν στο κρανίο και από εκεί μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για τον ψυχισμό του ανθρώπου.

Ο Ρίτσαρντ Ντόκινς, που έχει ασχοληθεί με την εξελικτική ψυχολογία, δηλαδή το πώς το ψυχικό μας όργανο εξελίσσεται μαζί με το σώμα μας, έχει ονομάσει κάποιες έννοιες που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά μιμίδια, όπως είναι τα γονίδια. Όπως τα γονίδια μεταβιβάζουν πληροφορία έτσι μεταβιβάζεται πληροφορία σε έναν πνευματικό χώρο, σε έναν άυλο χώρο.

Η ψυχή έχει βοηθήσει τον άνθρωπο να απαντήσει σε ερωτήματα. Ο πόνος που αισθάνεται κάποιος όταν χάσει έναν δικό του απαλύνεται αν σκέφτεται ότι θα συναντηθεί κάποτε μαζί του. Αυτό βόλεψε τον άνθρωπο εξελικτικά. Το να πιστεύει ο άνθρωπος σε θεό ή σε ψυχή κάποτε που δεν υπήρχε η επιστήμη, τον έκανε πιο αποτελεσματικό. Η πίστη σε κάτι άλλο, στο υπερπέραν στην ψυχή δυναμώνει τον άνθρωπο να ζήσει τη δύσκολη ζωή. Άρα έχει εξελικτικό πλεονέκτημα».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

61
σχόλια
 1. avatar Αντώνης Λουκάς

  Πιστεύω στην ύπαρξη της ψυχής και ήξερα από πολύ παλιά και πριν διαβάσω αυτό το άρθρο πως το κορμί του ανθρώπου χάνει βάρος κατά 15-21 γραμμάρια πεθαίνοντας. Πιστεύω επίσης πως η ψυχή είναι άυλη άχρωμη άοσμη και αόρατη. Με αυτά τα 4 στοιχεία, δεν μπορεί κανείς μα κανείς να δει την ψυχή και να την μελετήσει. Ότι γράφεται, λέγεται ή θεωρείται είναι μία σκέψη του ανθρώπου που ερευνά για την ψυχή. Ποιος θα μου πει σίγουρα που κατοικοεδρεύει η ψυχή; Μερικοί υποστηρίζουν στην επίφυση του εγκεφάλου. Την έχουν δει; Για να μην σας κουράζω άλλο θα τελειώσω με αυτό. Ας αφήσουμε το μυστικό Του Θεού, Στον Θεό.

  1. avatar Ηρακλεια

   Δεν αναγνωριζετα σαν γνησιο το πειραμα των 21 γραμμαριων.

 2. avatar Pinelope

  Κανείς δεν ξέρει τίποτα από αυτό.ισως ο επιστήμονας που διαπίστωσε ότι μειώθηκε κατά 21 γραμμάρια .

 3. avatar ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΤΡΟΥΛΙΑΣ

  ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΩ ΚΑΤΑ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΨΥΧΗΣ//// ΔΥΟ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΜΑΡΤΥΡΑΣ (ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΛΟΓΩ ΥΨΗΛΟΤΑΤΩΝ ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΜΙΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ ΙΑΤΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ) ===>1) Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ ΤΗΣ ΟΤΑΝ ΠΗΓΑ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΗΣ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΕΠΕΙΔΗ \"ΗΜΟΥΝΑ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΟΥ ΤΗΣ ΕΙΧΕ ΔΩΣΕΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ, ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ, ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΟΥΣΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΖΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΖΩΗ ΚΑΙ 2) Η ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΟΛΙΣ ΘΑΝΟΥΣΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΜΑΖΙ ΤΗΣ (Η ΙΔΙΑ ΑΓΝΟΟΥΣΕ ΟΤΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΜΟΛΙΣ ΕΙΧΕ ΠΕΘΑΝΕΙ)//// ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗ ΝΕΚΡΩΝ, ΔΙΟΤΙ Η ΚΑΥΣΗ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΝΑ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΑΔΙΑΚΑ (ΜΙΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΨΥΧΗ)

 4. avatar Fhotios

  Πήγαινε σε έναν ιερέα να εξομολογηθεις κ πιστεύω θα διαπιστώσεις την ύπαρξη του Θεου

 5. avatar ΛΕΓΟΝΤΕΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΟΦΟΙ ΕΜΩΡΑΝΘΗΣΑΝ

  Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ, Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΥΘΕΝΤΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ, ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΨΥΧΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΣΑΡΚΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ. ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.

  1. avatar Σταυρος Συκοπετριτης

   ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ ΠΟΥ ΝΑ ΔΙΑΤΡΕΞΟΥΜΕ - ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ -, ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  2. avatar Ετεροδιδασκαλίες

   Η Αγία Γραφή πουθενά δεν λέει ότι η ψυχή πεθαίνει μαζί με το σώμα. Αυτό είναι δοξασία των αυτοπροσδιοριζομένων ως \"Μαρτύρων του Ιεχωβά\". Ο Κύριος είπε: \"οὐκ ἀνέγνωτε τὸ ῥηθὲν ὑπὸ τοῦ Θεοῦ λέγοντος, ἐγώ εἰμι ὁ Θεὸς Ἀβραὰμ καὶ ὁ Θεὸς Ἰσαὰκ καὶ ὁ Θεὸς Ἰακώβ; οὐκ ἔστιν ὁ Θεὸς Θεὸς νεκρῶν, ἀλλὰ ζώντων\" (Ματθ. κβ΄(22), 31-32).

 6. avatar Γιαννης Παπαβασιλειου

  Δεν αποδειθηκε .., οτι υπαρχει ψυχη! ! ! ! !, δεν αποδειχθηκε , οτι υπαρχει θεος ! ! ! ! ! , ολα πηγαζουν απο την φαντασια των ανθρωπων .Αν υποθεσουμε οτι δεν υπαρχει ..ψυχη , μπορει να στεριωσει καποια θρησκεια; ; ; ;ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ! ! ! ! ! .Ειμαι 90αρης σ ολη μου τη ζωη δεν διεπιστωσα οτι υπαρχει ....θεος ! ! ! ! !.Ζητω συγχωρεση απο καποιους που στενοχωρεσα , εγω αγαπω ολους τους ανθρωπους , πασης φυλης και χρωματος ...ΑΜΗΝ ! ! ! ! ! ! ! ! ! !......

 7. avatar apelpisia

  τιποτα δεν υπαρχει μετα τον θανατο.ολα ειναι παραμυθια για να μας εκμεταλευοντε. αν υπηρχε θεος θα υπηρχε και δικαιωσυνη.

  1. avatar Καθιστάς

   Καθιστάς τον Θεό υπεύθυνο γι\' αυτά που κάνουν άνθρωποι.

  2. avatar janko4520

   ελα στο δικο μου σπιτι κατσε και οτι δεις οτι ακουσεις δεν σου φταίω εγω οκ? και μετα πες μου τι ειναι αυτα που ειδες και ακουσες και μετα πες μου αν ειναι η δεν ειναι ψίχες νεκρών

   1. avatar server22

    Που μενεις να ρθω.

  3. avatar Κρίκος

   Αν πίστευες θα σου έλεγα πρόσεξε μην γίνεις σαν την Ελένη Λουκά. Τώρα θα σου πω πρόσεχε μην γίνεις σαν τον παπαχαφιέ

 8. avatar ΝΟΗΜΩΝ

  Μακαριοι οι πτωχοι το πνευματι! εκει βασιζεται η υπαρξη του θεου? στους αφελεις και τους δυστυχισμενους? Ενα παιχνιδι εξουσιας και ελεγχου της εκκλησιας, και των θρησκευτικων αρχων της... Τι ειναι αληθεια η ψυχη? μηπως ειναι η θεϊκη παρεμβαση προς τον ανθρωπο? η\' μηπως ειναι η ιδια η δυναμη του ανθρωπινου εγκεφαλου να δημιουργει θεϊκες δυναμεις?. Αν ειναι του θεου, τοτε θα πρεπει να αποδειξουμε την υπαρξη του, και εφοσον το αποδειξουμε, θα πρεπει να διερωτηθουμε, αυτος ο θεος ειναι μονο για εμας τους Γηϊνους, η\' ειναι θεος του συμπαντος?.. τοτε λοιπον ! καπου εκει εξω, υπαρχουν τα αδελφια μας οι εξωγηϊνοι, με ολες αυτες τις διαφορετικοτητες που σιγουρα εχουν, λογω των διαφορετικων συνθηκων, οπως υποστηριζει και η επιστημη.. Εναι ανωτερα οντα? η\' κατωτερα? εχουν την ιδια αποψη περι του θεου η\' οχι?.Ποιος ειναι λοιπον σιγουρος για να απαντησει??? ΚΑΝΕΙΣ! Λενε επισης οτι η συνειδηση κανει τον ανθρωπο να ξεχωριζει απ\' τα ζωα, και ειναι χαρισμα του θεου προς τους ανθρωπους [εκκλησια], διοτι ο θεος εμφυσησε στον ανθρωπο πνευμα, κανονταςτον μοναδικο και καθ\' εικονα και καθ\' ομοιοση του[κατα τας γραφας ].. Μα ο θεος ειναι αϋλος κατα τας γραφας, ενω ο ανθρωπος θνησκει..ποια λοιπον η ομοιοτης του θεου και της ανθρωπινης ψυχης? ο ανθρωπος εχει αλλωστε και αλλα χαρακτηριστικα εκτος των ολων, ζηλευει, μισει,
  σκοτωνει,προδιδει,εκμεταλευεται,ασελγει, βιαζει ψευδεται κ.λπ, κ.λπ. αυτη ειναι λοιπον η θεϊκη κληρονομια μας?

 9. avatar Stefanos

  Πάντα ως Stefanos έβγαινα και βγαίνω και βέβαια δεν έχω κανένα λόγο να κρυφτώ απο τον Thanato ούτε καν απο τον Θάνατο . Προφανώς με μπερδεύεις με κάποιον άλλον αλλά μικρή σημασία έχει .
  Απο το κείμενο σου δε , διακρίνω πως βρίσκεσαι σε τρομερή σύγχηση η οποία θα μπορούσε να είναι και διασκεδαστική αν απεύφευγες τις προσωπικές επιθέσεις .

  1. avatar παπαχαφιέ

   αδυνατεις ακομη και να διακρινεις οτι το να αντικρουει καποιος τα επιχειρηματα συνομιλητη του δενειναι προσωπικη επιθεση, πόσο μαλλον οταν προκειται για αγνωστό του προσωπο.
   Εννοιες αυθαιρετες αγνωστου προελευσης και με περιεχομενο που οριζει ο καθενας σα μια σπιτικη συνταγη του ειναι η καλυτερη μεθοδος για τη δομηση της φαντασιακης πραγματικοτητας που ο καθεις βολευεται...
   Πως και με ποια ντοκουμεντα να αντιπαρατεθουν 2 εννοιες,πχ \'\'ψυχή\'\'η \'\'θεος\'\'απο 2 διαφορετικα ατομα που ο καθεις οριζει οπως νομιζει;;
   θυμιζει παιδικο καυγα: εμενα ομπαμπας μου ειναι ο καλυτερος....
   οχι ο δικος μου ειναι

 10. avatar Κρίκος

  Τι ανόητο κι ανούσιο σε κάθε τέτοιο άρθρο να βλέπω από την μία τους άθεους να ωρύονται προσπαθώντας να πείσουν για την ανυπαρξία θεού κι από την άλλη τους ένθεους να ιδρώνουν για το αντίθετο. Οι πρώτοι λες και το αν τελικά υπάρχει το ποίημα (Θεός) εξαρτάται από το τι πιστεύουν οι πιο πολλοί. Νιώθουν μια ακατανόητη ευαρέσκεια αν τελικά πείσουν (αν πείσουν) όσο γίνεται περισσότερους να συνταχθούν στην αθεία. Γιατί άραγε; Υπάρχει πρόβλημα να πιστεύει ένας άθεος ότι δεν υπάρχει θεός; Αν δεν το πιστεύουν και άλλοι αυτό τι φοβάται ο άθεος; Γιατί τον πιάνει πρεμούρα; Από την άλλη οι ένθεοι. Κάνουν κυρήγματα περί θεού λες κι άμα προσηλυτίσουν κάποιον άθεο εδώ στο newsbeast θα τους ανταμείψει ο Θεός. Άντε, χαλαρώστε κι οι δυο!

 11. avatar ΜΑΤΣΙΜΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

  ωραια ολα αυτα αλλα μπορει να μας πει καποιος διανοουμενος που το παει η ελλαδα τι θα συναντηση κιαλλα μνημονια με τον τσιπρα η τους σαμαροβενιζελους πανε πακετο αυτοι οι δυο με μεταλλαξεις στην πορεια παντως εδω δεν θα πανε καλα τα πραματα η προβλεψη μου λεει οτι θα συναντησουμε και πολεμο και καταρευση του ευρω και διαλυση της χωρας......................να το θυμασθαι αυτο και θρησκευτικη συραξη...

 12. avatar Χάρι καποτερ

  Για την [...] έχουμε αναλυση;

 13. avatar Λαβυρινθος

  Ψυχη μας ειναι η συνειδηση μας, οι αρχες κι οι αξιες μας.

 14. avatar Anonymos144

  Προς έκπληξη πολλών η Αγία Γραφή συμφωνεί με τα πορίσματα των επιστημόνων!!! Οι διάφορες θρησκείες υιοθέτησαν την άποψη του Πλάτωνα περι αθανασίας γιατί δεν ήταν σε θέση να εξηγήσουν γιατί συμβαίνει το κακό. Άλλο όμως οι θρησκείες... και άλλο ο Θεός...Διαβάστε τα εδάφια μέσα από την δική σας Γραφή και βγάλτε τα συμπεράσματα σας :

  .
  Στην (Γένεση γ:19) ο Θεός είπε στον Αδάμ όταν επέλεξε τον θάνατο «. . .χώμα είσαι και στο χώμα θα επιστρέψεις» Δεν ανέφερε τίποτα για ουρανό και για ζωή μετά θάνατον.

  (Ιεζεκιήλ ιη:4) . . .Η ψυχή που αμαρτάνει(αστοχεί), αυτή θα πεθάνει. . .

  (Εκκλησιαστής γ:19, 20) . . ., ο άνθρωπος δεν υπερέχει από τα ζώα, γιατί όλα είναι μάταια. 20 Τα πάντα πηγαίνουν στον ίδιο τόπο. Τα πάντα προέρχονται από το χώμα και τα πάντα επιστρέφουν στο χώμα.»

  (Εκκλησιαστής θ:5, 6) . . .Διότι οι ζωντανοί γνωρίζουν ότι θα πεθάνουν, αλλά οι νεκροί δεν γνωρίζουν τίποτα απολύτως!!!

  (Εκκλησιαστής 9:10) . . .Οτιδήποτε μπορείς να κάνεις, κάνε το με όλες τις δυνάμεις σου, γιατί στον Τάφο, εκεί όπου πηγαίνεις, δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε για εργασία ούτε για σχέδια ούτε για γνώση ούτε για σοφία.

  Όταν ο Λάζαρος πέθανε ο Ιησούς είπε τα εξής: (Ιωάννης ια:11) . . .«Ο Λάζαρος, ο φίλος μας, έχει κοιμηθεί, αλλά πηγαίνω εκεί για να τον ξυπνήσω». . .( παρομοίασε τον θάνατο με ύπνο δηλ. έλλειψη συνειδητοτητας) και μετά τον ανεστησε και υποσχέθηκε ότι μια μερα θα αναστήσει τους νεκρούς , οι οποίοι απλά είναι σαν να κοιμούνται!
  (Ιωάννης ε:26-29) .

  1. avatar Ιεχωβίτικα

   Ιεχωβίτικα.

  2. avatar Theofrastos

   Υπερβολές....

 15. avatar atrwtos

  Αχρηστη συνέντευξη.

 16. avatar 321

  Σύμφωνα με τη πιο διαδεμόνη θεωρία ο άνθρωπος είναι αποτέλεσμα μια εξελικτικής πορείας. Επομένως δεν μπορεί να έχει ψυχή εφόσον οι πρόγονοι του δεν είχαν. Απλώς συγχέει τα διάφορα συναισθήματα που οφείλονται σε εγκεφαλικές διεργασίες με τον ψυχικό κόσμο.

  1. avatar Ch16:18

   Σαν συμπέρασμα,που κατατασσεις τον εαυτό σου?Σαν οντότητα που θα εξαφανισθεί?Η σαν οντότητα που θα ζήσει αιώνια?Με επίγνωση σας λέω,και δεν θα εξαφανισθειτε,και η ψυχή σας θα ζήσει Αιώνια.Εσεις θα αποφασίσετε αν θέλετε να ερευνήσετε την Ανεκτίμητη Προσφορά Αγάπης,που έχει ο Πατέρας Θεός, προσωπικά για εσάς,να δεχθητε την Ουράνια πρόσκληση που σας προσφέρει,για να ζήσετε Αιωνίως στην Ένδοξη Παρουσία .Διαγράψτε από την μνήμη σας,όσα έχετε ακούσει και δει ,και ερευνήστε την Καινή Διαθήκη.

   1. avatar server22

    Μην κανεις διακρισεις. Γιατι οχι και την Παλαια?

 17. avatar Ch13:26

  Καλησπέρα σας.Απο τα σχόλια σας,τι συμπέρασμα βγαίνει?! Υπάρχει Θεός ναι η όχι?Αν πράγματι υπάρχει ψυχή, υπάρχει Θεός.Αν δεν υπάρχει Θεός ούτε ψυχή υπάρχει.Αν υπάρχει Θεός, ποιός ο σκοπός της υπάρξεως του ανθρώπου στην γη?Και γιατί ο άνθρωπος,και οι θρησκείες,οι λεγόμενες χριστιανικές,δεν δέχονται την Καινή Διαθήκη,ως Διαθήκη του Θεού προς όλη την ανθρωπότητα?Όλων των χρωμάτων και θρησκειών?

 18. avatar panda1

  Αγαπητέ κ. Κάλτσα,
  Πραγματικά με εκπλήσσει το γεγονός ότι για να αναλύσετε την έννοια της ψυχής απευθύνεστε αποκλειστικά σε νευρολόγο-ψυχίατρο αγνοώντας τους καθ\' \"ουσίαν\" αρμόδιους να απαντήσουν, που είναι οι πνευματικοί πατέρες. Και βέβαια \"ορθώς\" ο κ. Καφετζόπουλος περιγράφει τα της ψυχής ως αποτέλεσμα εγκεφαλικών ή κυτταρικών λειτουργιών, γιατί αυτό έχει διδαχθεί από την επιστήμη που υπηρετεί, φθάνοντας προφανώς σε αδιέξοδο αφού όπως ο ίδιος ισχυρίζεται καταλήγει να θεωρεί ως φαύλο κύκλο την αθανασία της ψυχής. Αλλά αυτό είναι ψυχή; Αλήθεια τι είναι αυτό που μετά από 4 ημέρες ανέστησε τον Λάζαρο; (ιστορικό καταγεγραμμένο γεγονός). Μήπως θα πρέπει να σκεφτούμε ότι από το πουθενά τα νεκρά κύτταρα από μόνα τους αντέστρεψαν τη φθορά του χρόνου; Αγαπητοί μη γελιέστε. Η ψυχή ξανάδωσε ζωή στον νεκρό Λάζαρο επιστρέφοντας στο σώμα του και αυτό έγινε γιατί ο Ιησούς Χριστός είναι ο Κύριος της ζωής, που σίγουρα δεν έχει να κάνει μόνο με τις εγκεφαλικές λειτουργίες του ανθρώπου.

  1. avatar ΠΡΟΚΛΟΣ

   Καλέ μου άνθρωπε, μήπως μιλάς σε παιδάκια της Πρώτης Δημοτικού όταν λες: \"ιστορικό καταγεγραμμένο γεγονός\"; Ποιος ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ το \"κατέγραψε\" το \"γεγονός\" που αναφέρεις;
   Σε παρακαλώ, γνωστοποίησέ μου το, και σου υπόσχομαι να ΣΚΙΣΩ τα 4 Διδακτορικά μου (PhD) από ισάριθμα Διεθνούς Κύρους Πανεπιστήμια της Εσπερίας, σε θέματα Παγκόσμιας Ιστορίας και Ανθρωπολογίας. Μόνο μη μ\' αφήσεις σε αγωνία...

 19. avatar Stefanos

  Είναι άλλο πράγμα οι εγκεφαλικές λειτουργίες , τα συναισθήματα , οι ορμονικές επιδράσεις , στα οποία ορθώς η επιστήμη προσπαθεί και δίνει απαντήσεις και εντελώς διαφορετικό πράγμα η Ψυχή .
  Το ότι ονομάστηκε Ψυχιατρική η επιστήμη που μελετάει την συναισθηματική λειτουργία του ανθρώπου , αυτό δεν σημαίνει ότι εξετάζει την Ψυχή με την έννοια που δίνει στην λέξη η πλειοψηφία του κόσμου απο την αρχαιότητα μεχρι σήμερα .

  1. avatar παπαχαφιέ

   την οποια ψυχη, ως εννοια και εδραση ,ορισε αφορισε προσδιορισε και εντοπισε ποιος;;
   κανας αριστοτελακος;; κανας πλατωνακος;; του δία των κεραυνων ;;του υπερ και υπο σεληνιου συμπαντος ;;και του αιθερος περιβαλοντος την γη την ακλονητο και κεντρο του κοσμου;;;
   Σκοπος του νευρολογου ηταν να παρουσιασει το πως η νευρολογια προσεγγιζει την εννοια ψυχη και ποια τα ανατομολειτουργικα στοιχεία της.
   τωρα αν εσυ απο το τιποτα οριζεις οτι γουσταρεις ως θεο ψυχη κλπ κλπ ,ακομη και κατα παρερμηνεια διδασκαλιας Ναζωραιου ,εστω ετσι οπως κουτσουρεμενη κρισαρισμενη προσωποποιημενη εφτασε μεσω συνεργατων τωνευαγγελιστων στις μερες μας ,δικαίωμά σου.
   Ευτυχως περασαν ηδη 700 χρονια απ τονμεσαιωνα , δυσκολο να ξαναγυρισουμε κατα την βραχεία ζηση μου.

   1. avatar Stefanos

    Φίλε μου σου ξέφυγε η ουσία της απάντησης του επιστήμονα που τόσο εκθειάζεις.
    Μας είπε λοιπόν στην πρώτη πρόταση της συνέντευξής του πως
    «Εγώ βέβαια θα σας μιλήσω για την ανυπαρξία της ψυχής.
    Η Ψυχιατρική λοιπόν είναι η Επιστήμη που ερευνά κάτι το οποίο εξ ορισμού θεωρεί ότι ΔΕΝ υπάρχει !
    Θέλει όμως να το ορίσει !
    Επιθυμεί να μας εξηγήσει το πως λειτουργεί !
    Πως αλληλεπιδρά !

    Παρόλα αυτά όμως....η ψυχή ΔΕΝ υπάρχει !

    1. avatar παπαχαφιέ

     δεν εκθειασα κανεναν,δεν εκανα καν προσωπικη αναφορα
     ξερεις τι σημαινει εκθειαζω;;
     χρησιμοποιεις τη λεξη οπως και τον χαρακτηρισμο \'\'φιλος\'\';;στο τζαμπα;;
     εγω σε ρωτησα και ξαναρωτω η λεξη ψυχη και η λεξη θεος απο που ελκουν προελευση ετυμολογια και περιεχομενο
     ποιος τις αφορησε ως εννοιες;;ποιος τους εδωσε περιεχομενο και ιδιοτητες.
     αν εγω δηλωνω θαυμαστης και ακολουθος Ναζωραιου και ταυτογχρονα αδιαφορω για μεταθανατια ανταμοιβη συμπεριφορας που ετσι κιαλλιως μου ειναι εμφυτη και ταυτογχρονα σκορδοκαήλα μου για την υπαρξη ποιητη του συμπαντος που μου αποκρυπτεται στο διηνεκες θεωρουμε αθεος- βλασφημος;;
     απο ποιον;;
     απο σενα;;
     απο καποιον εμμισθο χριστιανο μερικης ή αποκλειστικης απασχολησης;;;
     Απ οταν ειχα λογαριασμο,πριν μου τον παραβιασουν, και εβγαινα ως Thanatos πισω απο λεξεις και αξιωματικους αφορισμους μου κρυβοσουν @Sterfanos,τωρα θα αλλαξεις;;;

 20. avatar Κ.Λ

  υλη και ενεργεια ενεργεια και υλη δεν χανονται απλα αλλαζουν μορφη.ουτε η υλη χανεται δηλαδη το σωμα αλλα ουτε και η ενεργεια δηλαδη η ψυχη ο δημιουργος θεος εχει φροντισει και για τα δυο.το οτι πεθαινει κατι δεν σημαινει οτι εξαφανιζεται αλλα οτι διακυεται και κομματιαζεται.

Παρακαλούμε περιμένετε ...