102
loading

Η ιστορία έχει πολλές φορές την τάση να «θάβει» διάφορες περιόδους της. Μικρές ή μεγαλύτερες. Ειδικότερα, αν πρόκειται για ιστορίες που πρέπει να μείνουν στο παρελθόν και για πολλούς λόγους πρέπει να ξεχαστούν.

Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι και η ιστορία του ΜΑΒΗ. Του Μετώπου Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου, το οποίο ήρθε ξανά στην επικαιρότητα μέσα από την υπόθεση του θανάτου του 35χρονου Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες και αυτό γιατί ο νεαρός, μέσω των social media δήλωνε οπαδός της συγκεκριμένης οργάνωσης.

Το όνομα ΜΑΒΗ «έρχεται» από την εποχή της κατοχής, κάνει ένα μεγάλο διάλλειμα μέσα στις δεκαετίες που ακολουθούν, επανέρχεται με αιματηρό τρόπο περίπου στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και ύστερα ξαναπερνά στη λήθη για να επανέλθει στον Τύπο, σήμερα.

Η ίδρυση μια σκληρής εθνικιστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης

Τον Απρίλιο του 1941 οι χιτλερικές ορδές έχουν ήδη σαρώσει το ελληνοαλβανικό μέτωπο και με ταχύτητα έχουν προωθηθεί στην ενδοχώρα και χωρίς να συναντήσουν ιδιαίτερη αντίσταση φτάνουν και καταλαμβάνουν την Αθήνα. Πίσω τους έχουν αφήσει το απόλυτο χάος.

Στην Βόρεια Ήπειρο ομάδες αλβανών ενόπλων σε συνεργασία με μονάδες του ιταλικού στρατού ή και δρώντας μόνες τους, προχωρούν σε ωμότητες σε βάρος του ελληνικού πληθυσμού. Οι μήνες που ακολούθησαν ήταν σκληροί για τον ντόπιο πληθυσμό που προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες επιθέσεις.

Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με ορισμένες ιστορικές πηγές το διάστημα αυτό 1942-44 στην Βόρειο Ήπειρο, κάηκαν 250 χωριά και δολοφονήθηκαν πάνω από 2.500 άμαχοι, από ένοπλες ομάδες Αλβανών ατάκτων, καθώς και τον στρατό κατοχής (ιταλικό και γερμανικό)!

Το 1942 είναι μια κρίσιμη χρονιά. Αρχικά από την Αλβανική πλευρά ιδρύονται δυο αντιστασιακές παραστρατιωτικές οργανώσεις. Η πρώτη είναι το Front Nacional Cilirimitar (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) με επικεφαλής τον Ενβέρ Χότζα που έχει «αριστερό» προσανατολισμό. Από την άλλη υπήρχε το φιλοναζιστικό Bali Competar. Μπορεί αυτές οι δυο οργανώσεις να συγκρούονταν συχνά μεταξύ τους, ωστόσο, αμφότερες είχαν στην… πολεμική ατζέντα τους το θέμα της Βορείου Ηπείρου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο ελληνικός πληθυσμός αρχίζει αργά αλλά σταθερά να οργανώνεται. Σε πρώτη φάση συγκροτούνται μικρές ένοπλες ομάδες. Γρήγορα, ωστόσο, έγινε εμφανές πως αυτό δεν είναι αρκετό. Κάπως έτσι φτάσαμε στον Ιούλιο του 1942 όταν εκπρόσωποι της ελληνικής μειονότητας συγκεντρώθηκαν στα Τίρανα και σκοπό να ιδρύσουν μια μεγάλη ένοπλη αντιστασιακή οργάνωση που θα προσπαθούσε να ισορροπήσει κάπως την κατάσταση.

Η απόφαση δεν ήταν δύσκολη. Συγκροτούν το Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου με σαφή εθνικιστικό προσανατολισμό. Επικεφαλής τίθεται ο Βασίλειος Σαχίνης ενώ σημαίνοντα στελέχη ήταν ο Ηλίας Κώνστας, ο Γιώργος Τάσος, ο Σπύρος Ντάσιος και ο Χειμαριώτης εισαγγελέας Αναστάσιος Κοκκαβέσης.

Η δράση του ΜΑΒΗ και η σύγκρουση με τον ΕΛΑΣ

Βασικός στόχος του ΜΑΒΗ ήταν η προστασία του ελληνικού πληθυσμού της Βορείου Ηπείρου. Οι ένοπλες συγκρούσεις με ομάδες αντάρτικων αλβανικών ομάδων ήταν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Οι μαχητές του ΜΑΒΗ κατάφεραν να κερδίσουν αρκετές από τις μάχες και να δώσουν μια ανάσα στους κατοίκους των περιοχών που κυρίως δραστηριοποιούταν. Του Δέλβινου, της Δρόπολης, της Χειμάρρας, του Βούρκου (η ευρύτερη περιοχή των Αγίων Σαράντα), της Ρίζας και της Ζαγοράς (περιοχή κοντά στην Πρεμετή).

Όσο περνούσε ο καιρός τόσο πιο έντονη γινόταν η δράση του ΜΑΒΗ και τόσο πιο πολύ κυνηγιόταν από τους Αλβανούς.

Το ΜΑΒΗ, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Βασιλείου συγγραφέα και ερευνητή των αρχείων του ελληνικού κράτους και του υπουργείου εξωτερικών, η οργάνωση ήρθε σε επαφή με τον ΕΔΕΣ του Ναπολέοντα Ζέρβα με τον οποίο συνεργάζονταν από ένα σημείο και έπειτα αρκετά στενά σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Η κίνηση αυτή, ωστόσο, έφερε το ΜΑΒΗ σε άμεση σύγκρουση με το ΕΑΜ και κυρίως με τον ένοπλο βραχίονά του, τον ΕΛΑΣ. Μετά από αρκετές μάχες ανάμεσα στις δυο πλευρές ο ΕΛΑΣ κατορθώνει να «σπάσει» τις γραμμές συνεννόησης του ΜΑΒΗ με τον ΕΔΕΣ. Συλλαμβάνει, μάλιστα, και τον σύνδεσμο των δυο οργανώσεων και του αποσπά σημαντικές πληροφορίες.

Κάπως έτσι τα τμήματα του ΕΔΕΣ αρχίζουν να υποχωρούν προς το νότο και το ΜΑΒΗ χάνει αρκετή από τη δυναμική που είχε. Στις 17 Νοεμβρίου 1943 η οργάνωση δέχεται το πιο σκληρό πλήγμα. Μέλη του Front Nacional Cilirimitar, του Χότζα, συλλαμβάνουν τον Βασίλειο Σαχίνη στο Αργυρόκαστρο. Τον ανακρίνουν, τον βασανίζουν και στο τέλος τον εκτελούν. Μερικές ημέρες αργότερα, στις 3 Δεκεμβρίου, την ίδια «τύχη» είχε και ο επικεφαλής της οργάνωσης στην Χειμάρρα, Γεώργιος Μπολάνος. Ακολουθεί λίγο αργότερα  η καταστροφή του χωριού Γλὐνα, στην περιοχή Αργυροκάστρου που αποτελούσε βάση της ΜΑΒΗ και κάπως έτσι η οργάνωση από το 1944 και έπειτα, ουσιαστικά -και με εξαίρεση κάποια λίγα χτυπήματα- τίθεται εκτός δράσης.

Όταν πλέον οι δυνάμεις του Άξονα εγκαταλείπουν την περιοχή το ΜΑΒΗ δεν έχει την παραμικρή δυναμική και υποτάσσεται στα σχέδια της οργάνωσης του Χότζα που πλέον έχει το απόλυτο κουμάντο.

Η νεκρανάσταση του ΜΑΒΗ σχεδόν μισό αιώνα μετά

Από τα χρόνια εκείνα και έπειτα το ΜΑΒΗ υπήρχε μόνο στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Μια εθνικιστική παραστρατιωτική οργάνωση που μέσα από το πέρασμα των χρόνων κατόρθωσε και μεγάλωσε το μύθο της από τις διηγήσεις των παλαιότερων.

Μέχρι που αρχικά το 1984 και το 1991 και στη συνέχεια (κατά κύριο λόγο) το 1994 υπήρξε μια νεκρανάσταση που έφερε σε αμηχανία τόσο την ελληνική όσο και την αλβανική κυβέρνηση.

Μια ομάδα ατόμων που θέλησαν να εμφανιστούν ως συνεχιστές (δεν έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα πως με οποιονδήποτε τρόπο είχαν την παραμικρή σύνδεση με την τότε οργάνωση) του ΜΑΒΗ προχώρησαν σε μια σειρά από τρομοκρατικά χτυπήματα είτε σε ελληνικό, είτε σε αλβανικό έδαφος.

Το σημαντικότερο από αυτά έγινε στις 10 Απριλίου 1994. Τότε στις 02:40 τα ξημερώματα μια ομάδα οκτώ ατόμων, οπλισμένοι και φορώντας στολές παραλλαγής, όμοιες με αυτές που φορούσε ο ελληνικός στρατός τότε, εισβάλει σε αλβανικό στρατόπεδο νεοσυλλέκτων, που βρισκόταν στο χωριό Επισκοπή, στο Αργυρόκαστρο, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Ανοίγουν πυρ κατά των Αλβανών στρατιωτών που εκείνη την ώρα κοιμούνται και δολοφονούν τον  Άρσεν Γκίνη από το Φίερι και τον λοχαγό Φατμίρ Σέχου από το Τεπελένι ενώ τραυμάτισαν και άλλους τρεις στρατιώτες. Κρατάνε τους 120 φαντάρους και στη συνέχεια- πριν φύγουν- αφαιρούν και μεγάλο μέρος του οπλισμού και παίρνουν όμηρο για λόγους ασφαλείας έναν ένστολο Αλβανό, τον οποίο απελευθερώνουν λίγη ώρα αργότερα. Το ίδιο βράδυ αναλαμβάνει την ευθύνη το «Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου» (ΜΑΒΗ) με προκήρυξη στην «Ελευθεροτυπία».

Την εποχή εκείνη οι σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες ήταν τεταμένες και δεν ήταν λίγοι αυτοί που μίλησαν για «ξένο δάχτυλο». Οι Αλβανοί έλεγαν πως είναι ελληνικό σχέδιο, ώστε, να ξεκινήσει πόλεμος και «ν’ απελευθερωθεί η Βόρειος Ήπειρος», ενώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση -μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Ευάγγελου Βενιζέλου- δήλωσε πλήρη άγνοια και απέδωσε το αιματηρό περιστατικό σε προβοκάτσια.

Τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς το ΜΑΒΗ αντιγράφει την… επικοινωνιακή τακτική της 17 Νοέμβρη και στέλνει στην «Ελευθεροτυπία» νέα προκήρυξη, στην οποία δίνονται λεπτομέρειες της τρομοκρατικής ενέργειας καθώς και μια φωτογραφία με τη σημαία της ΜΑΒΗ και των όπλων που αφαιρέθηκαν από το αλβανικό στρατόπεδο. Η κίνηση αυτή θύμισε σε όλους την ανάλογη μεθοδολογία της 17Ν μετά τις ενέργειες σε Συκούριο και Πολεμικό Μουσείο.

Τον Μάρτιο του 1995 σε νυχτερινό μπλόκο της ΕΛΑΣ στα ελληνοαλβανικά σύνορα συλλαμβάνονται επτά άτομα που επέβαιναν σε δυο οχήματα. Ανάμεσά τους ένας 34χρονος έφεδρος αξιωματικός που έμενε στη Ν. Σμύρνη και φερόταν ως ο επικεφαλής της ομάδας και ένας πρώην αστυνομικός 36 ετών γνωστός ακροδεξιός ο οποίος επισκεπτόταν πολλές φορές τον δικτάτορα Παπαδόπουλο στις φυλακές Κορυδαλλού.

Εκεί μέσα βρίσκονται 6 Καλάσνικοφ με 878 σφαίρες, 2 πιστόλια Τοκάρεφ με 42 σφαίρες, 1 ασύρματος, μαχαίρια, στρατιωτικές στολές, μάλλινες κουκούλες κ.λπ. Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ ταυτοποιεί 8 από τα κατασχεθέντα με τα όπλα της φωτογραφίας που είχε στείλει το ΜΑΒΗ!

Ακολουθούν δυο ακόμα συλλήψεις υπόπτων (ο ένας μάλιστα ήταν απόγονος ενός εκ των ιδρυτών του ΜΑΒΗ) και ανακαλύπτονται κρησφύγετα όπλων στην Καισαριανή και την Παλλήνη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής οι επτά προσπάθησαν να κάνουν μια ανάλογη καταδρομική επιχείρηση σε αλβανικό στρατόπεδο, ωστόσο, αυτή τη φορά έγιναν αντιληπτοί από τους Αλβανούς και στην επιστροφή τους σε ελληνικό έδαφος έπεσαν πάνω στο μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ. που βρισκόταν σε επιφυλακή αναμένοντας μια νέα προβοκάτσια.

Οι συλληφθέντες είπαν πως έκαναν μια εκδρομή στη Β. Ήπειρο, πως είχαν βρει τα όπλα κρυμμένα και πως τα πήραν μαζί τους για να τα παραδώσουν στην ελληνική αστυνομία!

Στο αρχικό κατηγορητήριο γινόταν λόγος για τρομοκρατική οργάνωση, ωστόσο, αυτό μετατρέπεται σε… απλό λαθρεμπόριο όπλων και έτσι οι κατηγορούμενοι μένουν λίγους μήνες στη φυλακή και στη συνέχεια αποφυλακίζονται αφού τελικά τους επιβλήθηκαν μικρές ποινές και αυτές με αναστολή.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

102
σχόλια
 1. avatar καφενείο.

  Πως λέγεται ένα άρθρο που δεν έχει όνομα συγγραφέα και καμία παραπομπή στα γραφόμενά του;

 2. avatar Γιώργος 17

  Η αδελφή β Ήπειρος απελευθερώθηκε 2 φορές την α οι Ιταλοί για να την αφήσουν κατέλαβαν την Κέρκυρα. Αν δεν υπήρχαν προσκυνημένοι πολιτικοι ίσως να μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε με τους συμμάχους του 40 επιδεικνύοντας πληγές και τραύματα από τους 4 κατακτητές που πάντα θα είναι με τους Γερμανούς και που όλοι μαζί δεν πρόκειται ούτε να μας χαριστούν ούτε να κάνουν πίσω Πως πρέπει να αντιδράσουμε; Το Ισραήλ γύρω γύρω ούτε αυτούς τους χωνεύουν κι αυτοί οι γείτονες ούτε καν τους χρωστάνε καθώς για όσους ξέρουν ιστορία οι Ελευθερία της χερσονήσου του Αίμου η (ελληνική χερσόνησος το ευρωπαϊκή βιβλιογραφία 1900) στηρίζεται στην ελληνική επανασταση

 3. avatar προς φασιστες

  διαβάζετε τις θέσεις του ΚΚΕ ή σας τα δίνουν έτοιμα και τα γράφετε;
  τα δεύτερο μάλλον γιατί δεν σας "κόβω" διαβαστερούς.

 4. avatar Douskas John

  Εθνικια δεν φτάνει που οι Αλβανοί μας καθαρίζουν όλους τους [...] μΠατριωτες μας κλέβουν τα ιερά και όσια του χριστιανικού Ελληνικού! Βυζαντίου. Προσέξτε λίγο την σημαία της Αλβανίας και αυτή του Βυζαντίου. Ίδιες σχεδόν είναι.
  μΠατριωτες μέχρι και τον μέγα Κωνσταντίνο θα μας κλέψουν .

  1. avatar Xountalas

   Ισχυροτατο "επιχειρημα" οταν καποιος αναφερει το " μπατριωτες".Μας αποστομωσες, μην σου πω οτι μας εκανες την μουρη κρεας.

 5. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Φαντάζομαι αντίστοιχο Αλβανό ουγκανο στα αλβανικά ΜΜΕ να προσπαθεί να πείσει ότι οι Έλληνες θέλουμε να κατακτήσουμε την Αλβανία βάζοντας δηλώσεις χρυσαυγιτων ξέρω γω. Οι ηλιθιοι παντού ίδιοι είναι

 6. avatar Ραμπο

  Πεταχτε εκτός χώρας όλα τα αλβανική [...] για να [...]. ... ΧΑ

 7. avatar Μπασκετάκιας

  Βρε αλμπάνια δεν εχεται τίποτα, αεροπορία δεν έχεται, υποβρύχια δεν έχεται, τεθωρακισμένα ελάχιστα, ηθικό τίποτα, σε 1 εβδομάδα μπορούμε να φτάσσουμε άνετα μέχρι το Δυρράχιο, όταν θα φύγει ο προδότης τσίπρας θα σας λιώσουμε στους βομβαρδισμούς, σφαγή θα γίνει, θυμηθέιτε τα λόγια μου, η Βόρειος Ήπειρος θα ενωθεί με την Νότια Ήπειρο που μένω, τρεχάτε δεν σας σώυει τίποτα...

  1. avatar ??29 May 1453 Instanbul

   Τελικά θα πάτε εμεις παντος εμεις ?? ετοιμαι ειμαστε ????

 8. avatar admiral 75

  Στον τιτανιο αγωνα των αδελφων μας στην Β.Ηπειρο για ελευθερια και ενωση μετην μανα Ελλας ,οι κομμουνιστες της αλβανιας μαζι μετους αλβανους εργαστηκαν αρμονικα γιατην εξοντωση των ελληνικων πλυθησμων.Σ αυτην την αθλια προσπαθεια τους βρηκαν μεγαλο βοηθο τους προδοτες κομμουνιστες της Ελλαδας ,οι οποιοι μαζι με τους αλβανους δολοφονησανε οσους Ελληνες αντιστεκοντουσαν.Δεκαετιες αργοτερα το ελλεινο ΑΚΕΛ στην Κυπρο εδεινε μετα χαρας στους αγγλους ολους τους Ελληνες που θελανε ενωση μετην μητερα Ελλαδα.Αιωνια δοξα στους μαχητες του ΜΑΒΗ και σε ολους οσους πεθανανε γιατην Ελλαδα μας.

  1. avatar K x

   Σωστά αυτά που λες. Μια ερώτηση ποιος ο ρόλος των Κυβερνήσεων της Ελλάδας στο θέμα αυτονομίας της Β Ηπείρου κ ποιος ο ρόλος του Μακαριου στο θέμα της ένωσης?

   1. avatar admiral 75

    Δυστηχως στα δυο τεραστια αυτα θεματα η αντιμετωπιση των ελληνικων κυβερνησεων ηταν αργη χλωμη εως ανυπαρκτη.Στο θεμα της Β.Ηπειρου ο Βενιζελος κρυφτηκε πισω αποτο πρωτοκολλο της Φλωρεντιας /17 Δεκεμβριου 1913/ και δεν πιεσε γιατην ενωση γιανα μην δυσαρεστησει τις μεγαλες δυναμεις.Στο κυπριακο εχουμε κυριολεκτικα μια τραγωδια.Δυο φορες ,απο την αρχη του αιωνα μεχρι το 1940 που μπηκαμε στον πολεμο ,οι βρεττανοι μας προσφερανε την ενωση αλλα οι Ελληνικες κυβερνησεις θεωρουσαν μπελα καθε ενασχολιση μετο κυπριακο.Ο Μακαριος παρουσιαζε 2 προσωπα.Το πρωτο μεχρι της εξοριας του στις Σευχελλες στις 9 Μαρτιου 1956,ειναι του ακραιφνη πατριωτη που εργαζεται γιατην ενωση της Κυπρου μετην Ελλαδα αδιαφοροντας και την ιδιατου την ζωη.Μετα την εξορια και την επιστροφη του στην Κυπρο καταδικαζει καθε ιδεα ενωσης και ειναι ενας αλλος ανθρωπος ιδιαιτερα στους παλιους του συνεργατες στην Κυπρο ,ενω δειχνει ιδιαιτερη αδυναμια στους αγγλους οι οποιοι δειχνουν πλεον οτι απο καπου τον κρατανε γερα.Αυτα εν ολιγης για αυτα τα 2 τεραστια εθνικα θεματα και μεσυχωρεις που αργησα νασου απαντησω Κχ.

  1. avatar ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΦΙΛΕ, ΜΠΡΑΒΟ!

   Να τα βλέπουν αυτά τα εδώ διεθνίκια, οι αφελείς και τα πληρωμένα ανθελληνικά όντα.

   1. avatar Μάκης Τριανταφυλλόπουλος

    Μπράβο

    1. avatar ??⚔️ΟΥΚ

     Εσυ κ Μάκη στρατο υπηρετησες;

 9. avatar Μστ

  Δηλαδή ο ΕΔΕΣ που δεν είχε δώσει ούτε μία μάχη στην Ελλάδα κατά των Γερμανών, συμμάχησε με τη ΜΑΒΗ και έδωσε μάχες κατά των Αλβανών..?? κάπου δε κολλάει το θέμα ή όντως ο ΕΔΕΣ εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των Βρετανών όπως είχε κατηγορηθεί από τον ΕΛΑΣ.

  1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

   Προφανώς και για αυτό άλλωστε κατά την αποχώρηση των ναζί ο εδεσ συνεργάστηκε μαζί τους παίρνοντας όπλα για να συνεχίσει τον αγώνα εναντίων του ελας. Κυρίως στόχος του εδες ήταν ο ελας

   1. avatar agilotos.stravos

    Ας μη γραφονται διαστρεβλωσεις σαν τα φασιστακια και τα ακροδεξια τρολακια.
    Κι ο ΕΔΕΣ εδωσε μαχες με γερμανους & ιταλους στην αρχη αλλα ηταν λιγες.

    1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

     Δεν είπα ότι δεν έδωσε. Ότι κατά την αποχώρηση των ναζί του έδωσαν οπλισμό να συνεχίσει τον αντικομουνιστικο αγώνα

Παρακαλούμε περιμένετε ...