48
loading

Ο Μακεδονικός, ένας αθλητικός σύλλογος με έδρα τη Θεσσαλονίκη, κήρυξε ημέρα πένθους την 17η Ιουνίου για τη συμφωνία των Πρεσπών. Άλλωστε το όνομα του συλλόγου και μόνο λέει πολλά... Δύσκολα θα μπορούσε να αποδεχθεί τη «Βόρεια Μακεδονία».

Εκτός από τον αθλητικό σύλλογο, πολλούς πολιτικούς και πολίτες, αρκετοί είναι και οι επιχειρηματίες που έχασαν τον ύπνο τους μόλις διάβασαν το τελικό κείμενο της συμφωνίας.

Το κείμενο των Πρεσπών, εφόσον τελικά εφαρμοστεί, προβλέπει το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» για τα Σκόπια και ρυθμίζει σειρά ακόμη θεμάτων, όμως αφήνει για το μέλλον ένα σημαντικό κομμάτι. Το επιχειρηματικό.

Το ζήτημα αφορά επιχειρηματίες, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, οι εταιρίες των οποίων είτε φέρουν στον τίτλο τους τη λέξη Μακεδονία είτε έχουν εμπορικό σήμα με τη λέξη Μακεδονία είτε τα προϊόντα τους προέρχονται από τη μακεδονική γη.

Οι κίνδυνοι για τα Μακεδονικά προϊόντα ξεκινούν με το... καλημέρα. Καταρχήν στην Ελλάδα δεν υπάρχει μια επίσημη λίστα που να είναι καταγεγραμμένα όλα τα Μακεδονικά προϊόντα.

Έτσι μέσα στο «πακέτο» των προϊόντων που δυνητικά κινδυνεύουν να χάσουν το όνομά τους είναι:

 • Εκτός από το γνωστό μακεδονικό χαλβά,
 • οι πιπεριές Φλωρίνης που στο εξωτερικό είναι γνωστές ως μακεδονικές,
 • το πράσινο μακεδονικό πιπεράκι,
 • τα μακεδονικά κρασιά,
 • τα διάφορα συσκευασμένα τρόφιμα υπό τον τίτλο «Μακεδονική»,
 • μαρμελάδες,
 • γλυκά του κουταλιού,
 • ταχίνι,
 • έτοιμα φαγητά σε κονσέρβα,
 • λαχανικά σε βάζο,
 • τουρσιά,
 • τοματοειδή και κομπόστες.

Άλλωστε είναι πολλές οι εταιρίες στη Βόρεια Ελλάδα που χρησιμοποιούν τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγό της, είτε στον τίτλο τους είτε στα προϊόντα τους.

Στη συμφωνία η παράγραφος που αναφέρεται στο επίμαχο ζήτημα είναι η παρακάτω: «Σε σχέση με τα προαναφερόμενα ονόματα και ορολογίες στις εμπορικές ονομασίες (commercial names), τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες (trademarks και brand names), τα Μέρη συμφωνούν να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν τις επιχειρηματικές κοινότητές τους να θεσμοθετήσουν έναν ειλικρινή, δομημένο και με καλή πίστη διάλογο, στο πλαίσιο του οποίου θα επιδιώξουν και θα βρουν αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις στα θέματα που πηγάζουν από τις εμπορικές ονομασίες (commercial names), τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες (trademarks και brand names) και όλα τα σχετικά ζητήματα σε διμερές και διεθνές επίπεδο.

Για την υλοποίηση των προαναφερόμενων προνοιών, θα δημιουργηθεί μια διεθνής ομάδα ειδικών η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους των δύο κρατών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την κατάλληλη συνεισφορά των Ηνωμένων Εθνών και του ΔΟΤ. Αυτή η ομάδα ειδικών θα συγκροτηθεί εντός του 2019 και θα ολοκληρώσει την εργασία της εντός τριών ετών».

Οπότε επί της ουσίας είναι άγνωστο τι θα συμβεί έως το 2022.

Υπάρχουν πάρα πολλές εταιρείες που κάνουν και εξαγωγές, όπως μακεδονικός χαλβάς, μακεδονικά όσπρια, μακεδονικό τυρί, μακεδονικές πιπεριές, μακεδονικό γιαούρτι, αλλά το θέμα είναι αν έχουν κατοχυρώσει αυτές τις επωνυμίες και τα σήματα. Και αυτό γιατί οι Σκοπιανοί θα έχουν το όνομα Βόρεια Μακεδονία, ενώ τα ελληνικά προϊόντα θα πρέπει να πλασάρονται ως made in Greece, παρόλο που είναι με διαφορετικό τρόπο γνωστά στο εξωτερικό.

104_1

Μόνο με μια αναζήτηση στο Ίντερνετ αποκαλύπτεται πως ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων που φέρουν τον όρο Μακεδονία ή παράγωγό του στις επωνυμίες τους ή στα brands προϊόντων τους είναι πραγματικά πολύ μεγάλος.

Ορισμένα μόνο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:

 • Μακεδονική Α.Ε. (μητρική εταιρεία της Αγρόκτημα Χαλβατζής),
 • ΜΕΒΓΑΛ-Μακεδονική Βιομηχανία Γάλακτος Α.Ε., Μακεδονικά Ζαχαρώδη Α.Ε.,
 • Μακεδονικά Υφάσματα,
 • Μακεδονική Γη-Αφοί Τσαρούχα Α.Ε.,
 • Μακεδονική Χάρτου,
 • Μακεδονική Εταιρεία Τεχνικών Μελετών-MTC,
 • Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου (ΜΕΛ),
 • Εν Οίκω Μακεδονική (έπιπλα),
 • Τέντες Θεσσαλονίκης-Μακεδονική Τεντοποιία,
 • Μακεδονική Φάρμα Στρουθοκαμήλων,
 • Μακεδονικά Ζυμαρικά της Γιαγιάς,
 • Μακεδονικά Αυγά-Αφοί Δίγκαλη Α.Ε.,
 • Μακεδονικές Πρωτεΐνες,
 • Μεταφορική Τσιμενίδης-Μακεδονικές Γραμμές Α.Ε.,
 • Μακεδονικά Ξενοδοχεία Α.Ε.,
 • Μακεδονικές Εκδόσεις,
 • Μακεδονικές Βιομηχανίες Μετάλλου,
 • Μακεδονική Ποτοποιία (Ούζο 14 κ.ά.),
 • ΜΑΚΑΛ (Μακεδονική Αλλαντοποιία),
 • Maksystem-Μακεδονική Πανίδη ΑΒΕΕ (εξαρτήματα για συστήματα αλουμινίου),
 • Μακεδονία Σαλάτες, Κρέατα Μακεδονίας-Αφοί Αστερίου,
 • Μακεδονικά Νερά Α.Ε..

Αυτά είναι μόνο ορισμένα παραδείγματα, καθώς η ολοκληρωμένη λίστα είναι σαφώς μεγαλύτερη.

Οι ανησυχίες και το καμπανάκι από επιχειρηματίες και φορείς

Οι επιχειρηματικοί φορείς της χώρας είναι σε κατάσταση συναγερμού και ζητούν να διασφαλιστούν οι εμπορικές ονομασίες των ελληνικών προϊόντων.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνος Μίχαλος, τόνισε ότι το πρώτο που πρέπει να διασφαλίσει η ελληνική κυβέρνηση είναι να μην υπάρξουν την επόμενη τριετία δυσμενείς εξελίξεις ως προς την εμπορική ονομασία των ελληνικών προϊόντων και οι γείτονές μας να «μην σφετεριστούν δυναμικά brands, που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, τα οποία σχετίζονται με τη Μακεδονία μας». Και βεβαίως, πρόσθεσε, «πρέπει να σπεύσουμε όλοι να κατοχυρώσουμε πλήρως και σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, τα προϊόντα που παράγονται από ελληνικές επιχειρήσεις και φέρουν το σήμα της Μακεδονίας».

slider1

Ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι είναι ξεκάθαρο ότι η γειτονική χώρα θα μπορεί να χρησιμοποιεί στα προϊόντα της το νέο της όνομα, δηλαδή «Βόρεια Μακεδονία» «και κανένα άλλο», και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι «υπάρχουν μόνο οφέλη, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά και το επιχειρηματικό σκέλος», υπενθυμίζοντας ότι σήμερα οι ελληνικές εξαγωγές προς την ΠΓΔΜ ανέρχονται στα 600 εκατ. ευρώ περίπου με βάση στοιχεία του 2016 και η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη επενδύτρια, με επενδύσεις 1 δισ. ευρώ.

Την ανησυχία των εξαγωγέων για την επίδραση που ενδέχεται να έχει στα εμπορικά σήματα των ελληνικών προϊόντων η συμφωνία εκφράζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Γεώργιος Κωνσταντόπουλος.

Σημείωσε ότι η προωθούμενη συμφωνία δεν είναι καλή, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι έχει γίνει κατάχρηση του όρου Μακεδονία από προϊόντα της γειτονικής χώρας στις διεθνείς αγορές. «Πολλά μέλη μας εξάγουν προϊόντα με τη μακεδονική ταυτότητα και το μακεδονικό όνομα» πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντόπουλος και είπε ότι δεν μπορεί από μόνο του κάθε προϊόν να δίνει τη «μάχη» της κατοχύρωσης της ονομασίας του σε διεθνές επίπεδο, αλλά χρειάζεται να υπάρχει μία συλλογική διευθέτηση της κατάστασης.

Ανησυχίες για τα μακεδονικά προϊόντα εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης, τονίζοντας ότι ο όρος Μακεδονία για τις εμπορικές επωνυμίες ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα και πως οι επιχειρήσεις με έδρα την πΓΔΜ θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν στα εμπορικά τους σήματα το νέο τους όνομα, «Βόρεια Μακεδονία».

Για να μην υπάρξουν ζητήματα εξαιτίας της ασάφειας στη χρήση του όρου «Μακεδονία», ο ΣΒΒΕ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι κατά τη διάρκεια της τριετούς περιόδου που προβλέπει η συμφωνία, ούτως ώστε να λυθούν θέματα χρήσης των εμπορικών σημάτων, δεν θα υπάρξει ούτε μία αλλαγή στις επωνυμίες των ελληνικών εμπορικών προϊόντων, που περιλαμβάνουν τον όρο «Μακεδονία».

xalvas8

Η ασπίδα των ελληνικών επιχειρήσεων

Μόνο στα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) δεν τίθεται κανένα θέμα αμφισβήτησης, διότι αυτά έχουν καθορισθεί με αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα:

ΠΟΠ «προστατευόμενη ονομασία προέλευσης»: το όνομα μιας περιοχής, ενός συγκεκριμένου τόπου ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μιας χώρας, το οποίο χρησιμοποιείται για την περιγραφή ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου,

 • που κατάγεται από τη συγκεκριμένη περιοχή, τον συγκεκριμένο τόπο ή τη συγκεκριμένη χώρα,
 • του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται ουσιαστικά ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον που περιλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες, και
 • του οποίου η παραγωγή, η μεταποίηση και η επεξεργασία πραγματοποιούνται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή

ΠΓΕ «προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη»: το όνομα μιας περιοχής, ενός συγκεκριμένου τόπου ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μιας χώρας, το οποίο χρησιμοποιείται για την περιγραφή ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου:

 • που κατάγεται από την εν λόγω περιοχή, τον συγκεκριμένο τόπο ή τη εν λόγω χώρα, και
 • του οποίου η συγκεκριμένη ποιότητα, η φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά μπορούν να αποδοθούν στην εν λόγω γεωγραφική καταγωγή, και
 • του οποίου η παραγωγή ή/και η μεταποίηση ή/και η επεξεργασία πραγματοποιούνται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι κάθε περιοχή κοίταζε να κατοχυρώσει την ονομασία τοπικά με το όνομα του χωριού ή της περιοχής και όχι ως Μακεδονικό. Για παράδειγμα υπάρχουν τα φασόλια Καστοριάς, ή το μήλο Καστοριάς ή οι ελιές Χαλκιδικής. Αυτά και πολλά άλλα προϊόντα είναι κατοχυρωμένα σε συμφωνίες με την ΕΕ, όμως δεν είναι κατοχυρωμένα ως Μακεδονικά.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

48
σχόλια
 1. avatar Lae mou

  Ο πρόεδρος του Αγροτικού Αμπελουργικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού ΒΑΕΝΙ ΝΑΟΥΣΑ και επικεφαλής του Συνδέσμου Οινοποιών & Αμπελουργών της Ζώνης Νάουσας, Γιώργος Φουντούλης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. «Η εφαρμογή της συγκεκριμένης συμφωνίας θα αποτελέσει την ταφόπλακά μας. Δεν είναι ορατός μόνο ο κίνδυνος να απαιτήσουν να αφαιρεθεί κάθε λέξη μακεδονικός από τα έντεκα εκ των 16 συνολικά κρασιών μας που εξάγουμε σε συνολικά 30 χώρες ως ΒΑΕΝΙ και φέρουν τον όρο Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη Μακεδονίας, αλλά ελλοχεύει το ενδεχόμενο να πωλούν στις διεθνείς αγορές και οι Σκοπιανοί κρασί με το συγκεκριμένο τίτλο», τόνισε.

  Υπενθύμισε ότι πριν από επτά χρόνια το Vaeni και το οινοποιείο Τσάνταλη κέρδισαν τον εξωδικαστικό αγώνα, απαγορεύοντας στους Σκοπιανούς να πωλούν στις ξένες αγορές κρασί με την ονομασία «Μακεδονικό» και τους επιβλήθηκε να τα αποσύρουν από τη γερμανική αγορά όπου ήδη υπήρχαν. «Αν περάσει η συμφωνία, θα καταστραφούμε. Ηδη περνάμε πολύ δύσκολα με τον ειδικό φόρο που επιβλήθηκε στο κρασί. Ενα ακόμη χτύπημα θα είναι το τελειωτικό και θα μας αναγκάσει ή να παραδώσουμε τα κλειδιά των επιχειρήσεών μας στους κυβερνώντες ή να απαιτήσουμε ίδιους φορολογικούς συντελεστές με τους Σκοπιανούς. Διαφορετικά, δεν θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στον ανταγωνισμό», κατέληξε.

 2. avatar Κοντολογίς,

  αν εγκριθεί η συμφωνία και ξεκινήσει η εφαρμογή της, η ελληνική κυβέρνηση καλεί τους επιχειρηματίες (τους οποίους έχει φέρει στα όριά τους με την υπερφορολόγηση και τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές) να κάνουν «έναν ειλικρινή, δομημένο και με καλή πίστη διάλογο» με τους Σκοπιανούς, και με παρατηρητές ξένους αξιωματούχους, προκειμένου να λυθεί το μυστήριο του… χαλβά.
  Αν δηλαδή, από το 2022 θα είναι μακεδονικός…
  Αν όχι, τι θα μπορούσε να είναι;

 3. avatar Φασίστακια .. Μ.. Μ.. Μ.. Ε

  Φίλεα φογκ... Στα α...... α μας πως τα ονομάζουν όλοι στον κόσμο... τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον είχαμε... εμείς ως Ελλάδα...αυτο λοιπόν το πλεονέκτημα το χάσαμε.... όπως χάσαμε και όλα αυτά που αναφέρει το άρθρο... από ένα αγράμματο... υπτακτικο γερμανότσολιά.. που αποδείχθηκε η χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων εκατό χρόνων.... και ξέρεις το μόρφωμα αυτό των εκατό εθνοτήτων... μέχρι την δεκαετία του σαράντα ονομαζόταν ΒΑΡΝΤΑΡΣΚΑ... αλλά οι πονηρά σκεφτομενοι ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΕΣ τα άλλαξαν όλα.

 4. avatar Αννουλι

  Αναφωνησαν ολοι απο κοινου στην βουλη ως προδοτη τον χρυσαυγιτη που μιλησε για ξεσηκωμο του στρατου με εξεργεση και εκδιωξη της κυβερνησης,που θα υπογραψει τον πληρη ξεφτελισμο μας.
  Αναρωτηθηκε κανεις μηπως υποβοσκει αυτο το συναισθημα λιγο πολυ σε ολους μας,που οχι μονο απλα δεν συμφωνουμε με αυτην την προδοσια,αλλα θελουμε να σταματησουμε τετοιου ειδους πολιτικες κινησεις,που συμβαινουν χωρις την προσωπικη μας εγκριση;
  Την δημοκρατια βεβαια μερικοι την θυμουνται οταν απειλουνται οι δικες τους φασιστικες συμπεριφορες.
  Κανεις δεν περιμενει φυσικα την λυση απο μια ανυπαρκτη και χλιαρη αντιπολιτευση που πρατει για το θεαθηναι την προταση μομφης,οταν ολοι μας ξερουμε λιγο πολυ,πως ο εχθρος της χωρας βρισκεται εντος των πυλων.
  Αναφερθηκα στο 90% του συναισθηματος των πολιτων,γιατι το 10%,ανηκει στην τυφλη γραμμη του τσυριζα,η δεν βλεπει τις ολεθριες προεκτασεις απο την παραδοση του ιστορικου ονοματος της Μακεδονιας.
  -Πως να νιωθει αληθεια ο αλεξης σημερα ,που καποτε αποκαλουσε ,-αυτους που τον συγχαιρουν σημερα-,φονιαδες των λαων;

 5. avatar oeo?

  Στην Ελλαδα εχουμε δυο κυρια ειδη μελισσας την Κεκροπια και την Μακεδονικη η οποια ειναι πολυ παραγωγικη και ηρεμη.
  Η Apis melifera Macedonica ειναι διεθνως αναγνωρισμενη και μας ανηκει.
  Τωρα τι θα γινει?

 6. avatar $0t0$

  Πλιάτσικο στο μαγαζί κάνουν, δεν μπορούν να τα κονομήσουν όπως οι προηγούμενοι από τα εξοπλιστικά ή άλλες δημόσιες επενδύσεις (στυλ ΠΕΧΩΔΕ κ.α.).
  Έχει μείνει ένας χρόνος και ότι προλάβουνε.
  Στη Βουλγαρία λίγο πριν πέσει το σύστημα κλέβανε τα καπάκια των υπονόμων και τα πουλούσαν στη μαύρη για λιώσιμο.

 7. avatar Λαμπρινή Κ

  Ο Τσίπρας θα μπορούσε να συνεννοηθεί με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς (Φώφη και Μητσοτάκης θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία μαζί του) και να πετύχει σύνθετη ονομασία erga omnes, δηλαδή και για τα προϊόντα και για τη γλώσσα και για την εθνικότητα, όχι μόνο για τη χώρα. Τώρα η χώρα θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία, αλλά τα προϊόντα θα είναι μακεδονικά, οι κάτοικοι Μακεδόνες και δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να το αλλάξουμε αυτό στο μέλλον...

 8. avatar Zouganelis

  Λίγο υπομονή για μερικά χρόνια χρειάζεται, μέχρι να βρεθεί ένας νέος Τραμπ που θα ενώσει την Βόρειο με την Νότιο Μακεδονία και θα έχουν πάλι τα προϊόντα αυτά την ένδειξη Μακεδονικά.
  Με την υπομονή όλα γίνονται και η Ελλάδα μέχρι τη Λαμία, για οικονομία στα καύσιμα, για όποιον θέλει να κάνει τον γύρο της Ελλάδας πιο οικονομικά!

 9. avatar Στάμος Μ

  Δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ λόγος να ψηφιστεί μια συμφωνία ΠΡΙΝ γίνουν πράξη όλες οι επί μέρους συμφωνίες. Αν διαβάσετε το άρθρο περί επίλυσης διαφορών, στην περίπτωση που ένα μέρος αρνηθεί ή έχει άλλη άποψη περί τινος, η διαφορά παραπέμπεται στα δ ι κ α σ τ ή ρ ι α.
  Όποιος έχει εμπιστοσύνη στους σκοπιανούς (ή στους τούρκους) για να υπόγράψει μια συμφωνία που ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ με καλή πίστη, είναι ΑΦΕΛΗΣ ή ΠΡΟΔΟΤΗΣ (υπάρχει και η περίπτωση της βλακείας).

 10. avatar Ο Αλέξης ήδη έγινε εθνικός ήρωας

  στη Βουλγαρία με τις επιχειρήσεις που έστειλε εκεί λόγω υπερφορολόγησης.
  Τώρα θα γίνει και στη Βόρεια Μακεδονία...

 11. avatar Να τα λέμε ΟΛΑ

  Η θέση των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων ήταν να είναι η σύνθετη ονομασία erga omnes, δηλαδή να ισχύει και για τη γλώσσα, την εθνικότητα, τα προϊόντα κ.λπ. Δυστυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν το τήρησε αυτό κι έτσι και οι κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας θα ονομάζονται Μακεδόνες και ο χαλβάς τους μακεδονικός αντί βορειομακεδονικός...

  1. avatar Curious Jim

   Το erga omnes δεν προδιαθετει οτι θα υπαρχει ο ορος Μακεδονια. Λεει μονο οτι εντος και εκτος χωρας η ονομασια θα πρεπει να παραμενει ιδια. Αν παραδειγμα, διαπραγματευοταν το ονομα Ανω Πετραλωνα, τοτε Ανω Πετραλωνα θα ηταν γνωστη η χωρα τους και στον υπολοιπο κοσμο και αυτοι θα λεγοταν Πετραλωτες ή τελοσπαντων κατι τετοιο. Ο Εθνοπροδοτης Τσιπρας ομως δεν ειχε κοκκινες γραμμες για το αν θα συμπεριλαμβανοταν το Μακεδονια στο erga omnes και τωρα ουσιαστικα οι τυποι αυτοι θα λεγονται Μακεδονες και θα μιλανε τη Μακεδονικη! Ηταν δηλαδη αποδοχη του Τσιπρα ολο αυτο!

 12. avatar Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης,

  χαρακτήρισε ως θλιβερή για την Ελλάδα τη συμφωνία Αθήνας- Σκοπίων. Η συμφωνία «γεμίζει με πικρία τον λαό μας και καταπατά την αξιοπρέπεια του, αφού δεν σέβεται την ελληνική ιστορία και παράδοση. Καλούμε την κυβέρνηση να σεβαστεί την άποψη του λαού μας και να μην προχωρήσει σε καμία ενέργεια που θα έρχεται σε αντίθεση με αυτήν. Και εάν αναρωτιέται ας προχωρήσει σε δημοψήφισμα» υπογράμμισε.

 13. avatar Για “περίπλοκη συμφωνία με γκρίζα σημεία”

  έκανε λόγο ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Αναστάσιος Καπνοπώλης, επισημαίνοντας ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό τι ακριβώς περιλαμβάνει η συμφωνία. «Σε κάθε περίπτωση η εκχώρηση του ονόματος "Μακεδονία" και η αποδοχή της μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας συνιστούν πρώτης τάξεως εθνική υποχώρηση. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να λύσεις ένα πρόβλημα που χρονίζει, ωστόσο η λύση που επιλέχθηκε από την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, μόνον ως απαράδεκτη μπορεί να χαρακτηριστεί» σημείωσε ο κ.Καπνοπώλης, υποστηρίζοντας ότι με τη συμφωνία αυτή μετατρέπεται το σκοπιανό πρόβλημα σε ελληνικό.

 14. avatar Εδώ έχουμε πλέον τις «εξαιρετικές περιπτώσεις μίας χώρας».

  Η οποία θα λέγεται μεν Βόρειος Μακεδονία, αλλά θα έχει ιθαγένεια και γλώσσα Μακεδονική.

  Στο νεφελώδες αυτό πλαίσιο, πόσοι μπορούν να είναι σίγουροι ότι βόρειοι γείτονες:

  α) δεν θα διεκιδικήσουν για τα δικά τους προϊόντα ΠΟΠ ή ΠΓΕ «Μακεδονία» ή

  β) ακόμη χειρότερα, δεν θα αξιώσουν για τα δικά μας προϊόντα την μη χρήση του όρου;

  Ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει σήμερα ότι ο Κυρ-Γιάννης θα μπορεί σε λίγα χρόνια να αναγράφει στις ετικέτες των κρασιών του, όπως το δημοφιλές ΠΑΡΑΓΚΑ, «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη: Μακεδονία»;

  Η Βορειομακεδονική πλευρά είμαστε βέβαιοι ότι θα αρκεστεί σε ΠΟΠ «Βόρεια Μακεδονία»;

  Ας μην είμαστε και τόσο βέβαιοι. Αυτοί θα λένε ότι είναι Μακεδόνες…

  Όπως και να ΄χει, αίφνης μας προκύπτουν πολλά προς διεκδίκηση.

 15. avatar Καλημέρα

  Αν δεχεσαι αρλούμπες ,όπως να δώσεις το όνομα - ταυτότητα ,για τους απλούς σλάβους των Σκοπίων, μετα αρχίζουν και οι στρεβλώσεις σε πολλά που ούτε τα φανταζεσαι...

 16. avatar Phileas Fog

  Με συγχωρείτε που θα σας το χαλάσω... αλλά τα σκοπια είναι αναγνωρισμενα σαν "Μακεδονία" από 150 χώρες!!! Οπότε το θέμα αυτό υφίσταται εδώ και αρκετά χρόνια. Απλώς τώρα θα λυθεί νόμιμα.

  1. avatar ο πραγματικός Phileas Fogg

   Και μένα συγχώρεσέ μου που θα σου το χαλάσω... αφού λοιπόν "τα σκοπια είναι αναγνωρισμενα σαν "Μακεδονία" από 150 χώρες" και "το θέμα αυτό υφίσταται εδώ και αρκετά χρόνια" τότε γιατί είχαν οι γείτονές μας τόση τρεμούρα να το υπογραφεί συμφωνία με εμάς; Κάτι κάπου χάνει ο συλλογισμός σου. (επίσης, ο ήρωας το Ιουλίου Βερν Phileas Fogg γράφεται με δυο "g")

  2. avatar Curious Jim

   Και τι σημαινει ρε φιλε οτι, επειδη αναγνωριζοταν σαν Μακεδονια οτι αυτο ειναι σωστο? Δηλαδη, επειδη συμβαινει κατι αυτο σημαινει αυτοματως οτι θα πρεπει κιολας να συμβαινει? Παραδειγμα δηλαδη, επειδη πεθαινει κοσμος στα αυτοκινητιστικα ατυχηματα, αυτο θα πρεπει να συμβαινει κιολας?
   Αυτο που εχει σημασια ειναι οτι δεν ειχε μπει καμμια επισημη σφραγιδα απο καμμια κυβερνηση πριν το ξεπουλημενο Τσιπρα. Τωρα ομως αυτο αλλαζει και μπαινει πλεον επισημη σφραγιδα και με τη βουλα οι τυποι αυτοι θα λεγονται Μακεδονες! Λογαριαζετε εσεις οι Συριζαιοι χωρις το ξενοδοχο μου φαινεται!

  3. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

   Ο Ο.Η.Ε δεν τους εχει αναγνωρισει. Ουτε η Ε. Ε.. Το προβλημα ειναι οτι τωρα που θα μπουν στους οργανισμους και δεν θα υπαρχουν αστερισκοι, θα μπορουν εαν θελησουν, και αφου τα ζαρζαβατικα τα δικα μας δεν προνοησαν να ειναι μερος της συμφωνιας, σαν κρατικη οντοτητα να μας δημιυργησουν προβλημα.

  4. avatar ΧΟΥΝΤΑ-ΚΑΜΜΕΝΟΣ-ΤΣΙΠΡΑΣ- ΦΑΣΙΣΜΟΣ

   ΑΝ ΕΣΕΝΑ ΣΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ 150 ΑΤΟΜΑ ΣΑΝ ΚΛΕΦΤΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΚΙΟΛΑΣ ΚΛΕΦΤΗΣ? ΘΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΟΣΟΥΝ? ΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ 150 ΚΡΑΤΗ ΑΥΡΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΟΤΙ Η ΘΡΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΟΝΤΩΣ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ? ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ Ο ΤΣΙΠΡΟΨΕΥΤΗΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΟΤΙ Η ΘΡΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ???? ΛΙΓΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΦΙΛΕ. ΕΙΠΑΜΕ Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΑΡΕΣΕΙ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΟΠΩΣ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΟΡΟΨΕΥΤΗ. ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΟΥΔΕΙΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΦΙΛΟΥΣ.

  5. avatar Γιώργος63

   Αν και κοσμογυρισμένος, να σας το χαλάσω και εγώ.... Ο λόγος τότε που καιγόντουσαν να υπογράψουν την συμθήκη με την Ελλάδα ?

  6. avatar Adiafthorospromitheas1

   Προς Phileas Fog . Κάνεις λάθος! Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου δεν υπήρχε θεμα με Μακεδονία και ουδέποτε το Διεθνές Κέντρο Εμπορίου δεν είχε τέτοιο θεμα!! Σε έχει επηρεάσει η προπαγάνδα και προβάλεις ως γεγονότα υποθέσεις που εσύ κανεις

 17. avatar Παριλαος

  Το Α και το Ω οποιοδηποτε πραγματος, ανθρωπου ή τοπου, ειναι το Ονομα του. Το 99% των πολιτικων μας, κολεγιου και μη, αποδειχθηκαν Αγγραμματοι, ξεπουλωντας το ονομα Μακεδονια στους υπολοιπους αγγραμματους. -Τωρα, και φυσικα θα σφετεριστουν οπως μπορουν οι "Βορειο-Μακεδονες" το Ονομα, θα ηταν εντελως βλακες αν δεν το εκαναν, που δεν ειναι.
  Προς οποιον Βορειο-Ελλαδιτη επιχειρηματια διαβαζει και ακουει: Εαν περιμενεις να σε προστατευσουν οι πολιτικοι, με οποιονδηποτε τροπο, ξεχασε το. Μας εχουν ηδη προδωσει και ξεπουλησει οχι μια αλλα πολλες φορες.
  Δυο ειναι οι τροποι να προστατευτεις και να επιβιωσεις κανοντας την διαφορα : 1. Χρηση και των δυο επιθετικων Real και Greek για καθε προιον, π.χ. "Real Greek-Macedonian Halva" ακριβως οπως το γραφω. 2. Επιτευξη της καλλιτερης δυνατης ποιοτητας στα προιοντα σου. Δεν χρειαζεται να εξηγησω το γιατι.
  Τα 2 πολυ σημαντικα παραπανω, με ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ.

  1. avatar Curious Jim

   1ον. Οι αλλοι δεν ειναι αμορφωτοι. Ειναι απατεωνες και σφετεριστες!
   2ον. Και ποιος σου λεει οτι οι αλλοι δε θα λανσαρουν τo "Really Real Macedonian Halva"?

 18. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

  Περιμένατε τίποτα καλύτερο απο το υποτακτικό δίδυμο της συμφοράς Τσίπρα /Κοτζιά!!!???

Παρακαλούμε περιμένετε ...